* În ultimii ani, se vorbeşte foarte mult despre dieta alcalină şi beneficiile sale extraordinare pentru sănătate. Se uită însă că există şi alimente naturale acide care au efecte benefice pentru organism. Între acestea se disting sucurile de fructe acide care, folosite cu măsură, sunt un ajutor nepreţuit pentru imunitate, digestie sau echilibru hormonal *
Expresia sucuri acide ne poate induce în eroare, fiind asociată de cei mai mulţi dintre noi cu răcoritoarele carbogazoase din comerţ, care conţin acid citric sau fosforic, coloranţi, conservanţi şi îndulcitori. Ei bine, aceste sucuri sunt într-adevăr acide, chiar foarte acide, dar efectele lor nocive asupra organismului întrec cu mult eventualele beneficii pe care le-ar putea aduce. Din aceste motive, este evident că nu le vom aduce în discuţie în acest articol, decât cu recomandarea succintă: Evitaţi-le cu stricteţe! Există însă şi sucuri proaspete, produse casnic, din fructe cu un pH acid şi care au un potenţial terapeutic cu adevărat remarcabil. De acum, de la intrarea în sezonul rece, şi până primăvara, târziu, aceste sucuri vor aduce un plus de vitamine, minerale, enzime şi antioxidanţi, de care organismul are mare nevoie. Dacă alimentele alcaline asigură sângelui şi multor ţesuturi ale organismului pH-ul ridicat de care au nevoie, aceste sucuri naturale acide sunt de un mare ajutor pentru tubul digestiv, care, pentru a fi sănătos, trebuie să fie mai acid decât restul corpului. Aceste sucuri acide reuşesc să completeze dieta noastră, ajutându-ne nu doar să prevenim îmbolnăvirile, dar şi să tratăm anumite afecţiuni deja existente.
Sucul de mere
Se obţine de regulă prin centrifugare, la storcătorul electric, unde merele vor fi puse cu tot cu coajă, după ce au fost bine spălate şi curăţate de părţile stricate şi de impurităţi. Sucul astfel obţinut se bea cât mai proaspăt posibil, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă. Este o băutură bogată în potasiu, vitamina C şi alţi antioxidanţi, recomandată în mod special contra următoarelor afecţiuni:
* Hipertensiunea arterială - cunoaşte o agravare în timpul iernii, din cauza alimentaţiei bogate în grăsimi, a absenţei vegetalelor crude, precum şi ca urmare a stresului produs de temperaturile scăzute şi fenomenele meteo extreme. O jumătate de litru de suc de mere băut zilnic ajută la scăderea şi stabilizarea tensiunii arteriale, datorită efectului său puternic diuretic şi a acţiunii la nivelul sistemului nervos central. În plus, acest remediu previne apariţia unor complicaţii periculoase ale hipertensiunii, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
* Circulaţie periferică deficitară (mâini şi picioare reci) - prin conţinutul său de vitamine (mai ales vitamina C) şi flavonoide, sucul de mere este un excelent reglator al circulaţiei sângelui. O cură de trei săptămâni cu acest suc, din care se bea câte o cană înainte de fiecare masă principală, este de natură să stimuleze circulaţia normală a sângelui la extremităţi, înlăturând gradat senzaţia de frig şi disconfort. De asemenea, sucul de mere are o acţiune relaxantă la nivelul musculaturii corpului, prevenind stările de contractură şi eventualele crampe care apar de la frig.
* Astm - studiile arată că cei care consumă regulat suc din mere integrale (cu tot cu coajă) sunt mult mai puţin predispuşi spre astm decât cei care consumă rar aceste fructe şi au o dietă cu multe proteine şi alimente rafinate. Explicaţia acestui fenomen este că în coaja merelor sunt conţinute substanţe cu efect antiinflamator şi antioxidant, care previn modificările la nivelul arborelui bronşic, specifice apariţiei astmului. Această protecţie, realizată prin consumul zilnic de suc de mere, este necesară mai ales în timpul sezonului rece, fiind recomandată în mod special celor care suferă de bronşită cronică sau recidivantă, de alergie respiratorie.
* Artrită reumatoidă - dacă vreţi să nu vă treziţi cu articulaţiile înţepenite odată cu venirea primelor valuri de frig, un demers foarte bun este consumul zilnic a câte 400-600 ml de suc de mere, în cure de măcar patru săptămâni. Conţinutul de vitamina C al acestor fructe, dar şi de substanţe antioxidante, le recomandă pentru prevenirea inflamării articulaţiilor, pentru prevenirea modificărilor degenerative la nivelul finelor cartilaje din articulaţii, precum şi pentru păstrarea mobilităţii şi a funcţionalităţii membrelor, în ansamblu.
Sucul (nectarul) de pere
Se obţine în mixerul electric, prin pasarea perelor bine coapte, amestecate cu apă şi miere. Pasta (nectarul) obţinută se consumă cât mai proaspătă posibil, cu 15-30 de minute înainte de masă. Spre deosebire de sucul obţinut prin centrifugare, nectarul de pere este bogat în fibre alimentare, pe lângă ceilalţi nutrienţi, ceea ce-l face să fie recomandat în câteva afecţiuni, în mod special:
* Colesterol şi trigliceride mărite - trei pahare de nectar proaspăt de pere, consumate zilnic, asigură necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman. Fibrele alimentare sunt substanţe nedigerabile, care au un rol benefic pentru organism, între altele ajutând la reducerea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor din sânge. Studiile arată că la persoanele care consumă vreme de 60 de zile suc de pere în doze suficiente, se înregistrează o scădere a nivelului colesterolului total şi al colesterolului negativ (LDL) cu peste 10%.
* Constipaţie - acizii organici, enzimele şi zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale, în timp ce fibrele alimentare acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Ca atare, cura cu suc de pere este unul din cele mai simple şi mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaţie. Se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei câte o porţie (de minimum 200 ml) de suc de pere, cu tot cu coajă, amestecat cu miere lichidă (este recomandată în mod special mierea de mană). Tratamentul durează măcar 10 zile şi poate fi reluat după o pauză de 4 zile, dacă simţim nevoia.
* Fumat - o categorie de substanţe conţinute tot în coaja perelor, numite catehine, inactivează în mare măsură cei peste 60 de compuşi cancerigeni existenţi în fumul de ţigară (printre ei, cadmiul). Consumul de suc de pere nu ne ajută să fumăm fără probleme de sănătate, dar reduce mult efectele nocive ale acestui obicei. Se recomandă cura cu suc proaspăt de pere, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru victimele pasive ale acestui viciu.
* Gută, nivel ridicat al ureei din sânge - se agravează adesea în timpul iernii, ca urmare a alimentaţiei preponderent carnivore. Pentru tratarea acestor probleme se consumă câte 0,5 - 0,75 litri de suc de pere zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 21 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu suc de pere ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal şi a mobilităţii articulaţiilor afectate. Este un tratament valabil şi pentru vindecarea şi, mai ales, prevenirea formării calculilor renali, formaţi din săruri ale acidului uric (uraţi).
Sucul de portocale
Se obţine prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut - dacă se păstrează la temperatura camerei - şi cu 18 ore înainte de a-l bea - dacă se ţine la frigider. Pentru efect maxim, se administrează pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Iată câteva din cele mai frecvente aplicaţii.
* Răceli, gripă - se bea 3 zile la rând câte un litru de suc proaspăt de portocale, în reprize. Remediul este şi mai eficient dacă se pune în el şi coaja rasă de la 1-2 lămâi. Sucul de portocale are efecte antiinfecţioase, stimulează imunitatea prin concentraţia mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, cele musculare, senzaţia de vertij, astenia.
* Pietre la rinichi - un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. Oxalaţii şi uraţii sunt dizolvaţi efectiv de acidul citric şi de alte substanţe conţinute în portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul. Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic o jumătate sau un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
* Avitaminoză - portocalele sunt mult mai eficiente, în efectul lor de creştere a concentraţiei de vitamine din sânge, decât legumele. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C şi vitaminele din complexul B există într-o concentraţie, nu foarte mare, în portocale, criteriul principal în utilizarea terapeutică a sucului acestor fructe este faptul că substanţele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficienţă decât cele din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 pahare de suc de portocale pe zi este benefică pentru organism, compensând deficitul de vitamine şi combătând eficient şi alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic şi psihic etc.
* Dureri de cap - se consumă un litru de suc de portocale şi grepfruit pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acrişor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficient în combaterea migrenelor biliare. De asemenea, îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a creierului şi acţionează direct la nivelul sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere.
Precauţii şi contraindicaţii la cura cu sucuri acide
Cura cu sucuri acide este, practic, lipsită de contraindicaţii. Totuşi, persoanele cu gastrită acută, colită de fermentaţie sau rectocolită ulcero-hemoragică vor aborda cu prudenţă acest regim. Apoi, sucurile acide trebuie balansate zilnic, în dietă, de alimentele sau suplimentele nutritive bogate în calciu şi magneziu, precum şi de alimentele care produc în organism un pH alcalin (legume, zarzavaturi).
Sucurile alcaline
Dacă sucurile acide sunt un remediu minunat pentru afecţiunile ceva mai uşoare, precum şi pentru stimularea tonusului psihic şi a digestiei, cele alcaline fac parte din arsenalul greu al medicinei naturiste. Dar ce sunt sucurile alcaline? Ei bine, denumirea din titlu nu este chiar corectă, termenul exact fiind acela de sucuri alcalinizante. Ele se numesc aşa pentru că ajută la modificarea pH-ului sângelui, de la unul acid la unul alcalin. Însă nu doar sângele este alcalinizat de aceste sucuri, ci şi urina, saliva şi anumite ţesuturi. Aceasta, în condiţiile în care, pentru ca organismul să funcţioneze la parametrii optimi, valorile pH-ului sângelui trebuie să fie uşor alcaline, adică să fie cuprinse între 7,35 şi 7,45. La majoritatea oamenilor, din cauza greşelilor de alimentaţie şi a stresului, sângele şi foarte multe ţesuturi au un pH mai degrabă acid (cu valori sub 7), ceea ce duce la scăderea imunităţii şi la apariţia unor boli din cele mai diverse. Vestea bună este că, după cura cu sucuri alcalinizante, pH-ul poate fi adus la normal, ceea ce va produce vindecări spontane impresionante, aşa cum vom vedea. În continuare, vom vorbi despre cele mai puternice, din punct de vedere terapeutic, sucuri alcalinizante pe care le putem folosi acum, la început de iarnă:
Sucul de varză
Se obţine foarte simplu, cu ajutorul storcătorului centrifugal. Varza se spală, i se îndepărtează eventualele porţiuni stricate, apoi se taie în bucăţi suficient de mici pentru a intra pe orificiul de admisie al storcătorului, care le va mărunţi şi apoi le va centrifuga. Sucul de varză va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 400-1000 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni. Efectele sale terapeutice sunt foarte puternice, sucul de varză fiind un adevărat citostatic natural, folosit cu succes într-o multitudine de forme de cancer, aşa cum vom vedea:
* Cancerul vezicii urinare - este prevenit şi tratat foarte eficient de către curele cu suc de varză. O cercetare făcută la Universitatea din Texas, în care au fost studiate cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 persoane sănătoase, din aceeaşi grupă de vârstă şi de aceeaşi rasă, consumul de varză reduce puternic incidenţa acestei boli. La persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă (iar sucul este remediul cel mai eficient care poate fi obţinut din această cruciferă) incidenţa cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.
* Cancer uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul I a presupus consumul sucului de varză, care conţine o substanţă denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). După 12 săptămâni de administrare, analizele au arătat că la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment, celulele maligne au dispărut, neoplasmul înregistrând remisie completă. Prin comparaţie, la nici una dintre pacientele din grupul de control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a înregistrat remisia cancerului. Contra acestei afecţiuni se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consumă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.
* Cancer la sân - nu avem spaţiu pentru a rezuma în acest articol toate studiile făcute despre efectele de prevenţie ale consumului de varză în neoplasmul mamar (în Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arată că femeile care consumă varză se bucură într-o proporţie foarte ridicată de imunitate la cancerul de sân. Conform cercetărilor, cea mai ridicată rată a imunităţii o au femeile care au consumat varză, sub formă de suc sau salată, încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În zonele unde se consumă multă varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în celelalte zone ale lumii. Apoi, mai multe studii de medicină experimentală arată că tratamentele cu compuşii pe bază de sulf prezenţi în varză determină remisia tumorilor maligne mamare într-un procentaj uimitor de mare, situat în jurul valorii de 40%.
* Cancer pulmonar - la Lyon, în Franţa, există o instituţie multinaţională, "Agency for Research on Cancer", care a publicat, în 29 octombrie 2005, un studiu privind influenţa consumului verzei şi al legumelor înrudite cu ea în incidenţa cancerului pulmonar. Comunicarea a avut la bază studiul a 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, diagnosticat în Republica Cehă, în România, în Ungaria, în Federaţia Rusă, în Polonia şi în Slovacia. Modul de a se alimenta şi caracteristicile genetice ale celor peste 2.000 de bolnavi investigaţi au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase din aceleaşi ţări. S-a dovedit că varza crudă şi legumele înrudite cu ea reduc cu 37% riscul de apariţie a cancerului pulmonar. Prin studii similare făcute în China, s-a arătat că şi fumătorii sau foştii fumători beneficiază de aceleaşi extraordinare efecte pozitive ale consumului de suc de varză.
* Ulcer gastric - studii făcute de mai multe echipe de medici arată că o cură cu suc proaspăt de varză, din care se bea câte un litru pe zi, vindecă spectaculos această afecţiune, într-o proporţie de 35-47%, şi aceasta, într-un timp uluitor de scurt - sub două săptămâni. Alt studiu, al doctorului american George Cheney, se intitulează chiar: "Vindecarea rapidă a ulcerului peptic la pacienţii care consumă suc de varză". Se face o cură de 10 zile, timp în care se consumă câte un litru de suc proaspăt, în 2-3 reprize, pe parcursul unei zile. Efectele vindecătoare se datorează în principal unui aminoacid conţinut de către varză (glutamina), care stimulează refacerea, creşterea şi dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc ţesutul protector care "căptuşeşte" stomacul şi intestinul subţire.
* Surmenaj fizic şi intelectual - consumul de suc de varză este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular şi pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine şi în minerale, conţinând substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen şi anti-oboseală. Se ţin cure de trei săptămâni, timp în care se consumă la prânz şi la masa de seară câte un pahar (200 ml) de suc de varză. Acest tratament este foarte bun adjuvant şi contra depresiei psihice.
Sucul de pătrunjel (frunze)
Pentru a obţine sucul de pătrunjel verde se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat şi apoi se filtrează. Licoarea obţinută trebuie să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obţinut din frunze de pătrunjel este un medicament puternic, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puţin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel diluat în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
* Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a viruşilor care atacă ficatul. Se recomandă aşadar bolnavilor de hepatita A, B şi C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferinţă pe stomacul gol, înainte de masă.
* Anorexie - un păhărel cu suc de frunze de pătrunjel, luat înainte de masă, trezeşte pofta de mâncare şi activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greaţa, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă persistente.
* Cancer de colon, bucal şi gastric - sucul de frunze şi rădăcină de pătrunjel este un excelent adjuvant în tratamentul bolii canceroase cu aceste localizări. Pe lângă efectul antitumoral direct, sucul din acest zarzavat proaspăt menţine pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susţinând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului sistemului nervos. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacţiile adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei.
* Litiază renală şi biliară - se bea de trei ori pe zi, cu 1-2 ore înainte de masă, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină şi frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
Sucul de ţelină (rădăcină şi frunze)
Se obţine cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din ţelina proaspătă, bine spălată, dar necurăţată de coajă, care este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine şi vor fi îndepărtate părţile stricate. În timpul stoarcerii, vor fi adăugate şi câteva frunze, pe lângă rădăcini. După stoarcerea ţelinei, sucul obţinut se amestecă în proporţie de 3:1 cu suc de morcov, consumându-se acest amestec imediat sau, dacă nu este posibil, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de şase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 50-150 ml de suc de ţelină pe zi, o cantitate mai mare fiind contraindicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, stări de inapetenţă, vomă. Iată câteva recomandări ale acestui aliment-medicament:
* Cancer gastric - se recomandă administrarea unui amestec de suc de ţelină şi suc de cartof, combinate în proporţia 1:2, amestec din care se consumă câte 300 ml pe zi, în reprize. Cura durează timp de o lună, după care se face o pauză de 15 zile (timp în care se administrează suc de varză), apoi se reia.
* Leucemie - se consumă sucul obţinut din rădăcini şi frunze de ţelină, câte 100 ml, de două ori pe zi, combinat în proporţii egale cu suc de rădăcină de morcov. Sucul se bea foarte proaspăt, pentru a împiedica deteriorarea unor substanţe conţinute de frunzele de ţelină, substanţe care sunt o speranţă în tratamentul acestei afecţiuni. Studii de medicină experimentală au arătat că două categorii de principii active conţinute de ţelină (luteolina şi ftalidele) au efect citostatic, provocând aşa-numita moarte programată a celulelor mutante.
* Cistită - combinaţia de suc de ţelină şi de morcov este un ajutor foarte puternic în tratamentul cistitei. Coaja ţelinei este bogată în substanţe antibiotice cu spectru larg, substanţe care fac - între altele - ca rădăcina de ţelină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte legume. Dar cea mai importantă proprietate a acestei legume este cea de alcalinizare a urinei, ceea ce va face mult mai eficient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibiotice de sinteză.
* Dismenoree, infertilitate feminină, menopauză prematură - sucul de ţelină (frunze şi rădăcini) are efecte întineritoare şi de reglaj hormonal asupra femeilor. Fitohormonii prezenţi în întreaga plantă acţionează asupra hipofizei, glandă care coordonează, între altele, activitatea ovarelor. Din acest motiv, sucul de ţelină este eficient contra tulburărilor de ciclu menstrual (dismenoree) şi în apariţia precoce a menopauzei, cu dereglări la debutul climaxului (bufeuri, prurit vaginal). Câte 30 ml de suc de ţelină se iau cu 30 minute înaintea meselor principale, într-o cură de 28 de zile. În timpul curei, nu se vor consuma dulciuri (ciocolată, prăjituri, sucuri artificiale), iar timp de 3 luni, se reduce consumul alimentelor bogate în grăsimi şi proteine (carne, preparate din carne, conserve, brânzeturi grase).
* Aritmie cardiacă - datorită conţinutului foarte ridicat de potasiu şi magneziu (de 4 ori mai mare decât al altor plante), ţelina are calităţi puternice de stabilizare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecţiunile inimii, având efecte uşor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficienţă renală.