Este cunoscut faptul că boala Parkinson se poate manifesta în diferite moduri, semnele şi simptomele definitorii fiind, în general, tremorul de repaus, încetinirea mişcărilor, dificultăţi de menţinere a echilibrului, înţepenirea sau rigiditatea membrelor, diminuarea expresivităţii feţei şi a clipitului etc. Sunt şi persoane (cazul prietenei dvs.) la care boala Parkinson se manifestă preponderent prin dezvoltarea gradată a unui mers încet, cu paşi mici, târşâiţi, cu spatele încovoiat şi, uneori, cu tendinţa de a cădea. În stadiile tardive ale bolii, muşchii pot deveni imobili, determinând dificultăţi în iniţierea mişcărilor. Acest aspect este deosebit de frustrant, deoarece transformă şi cele mai simple gesturi în lucruri dificil de efectuat şi consumatoare de timp. Rigiditatea musculară apare, de obicei, la nivelul membrelor şi gâtului, iar când aceasta devine severă, limitează amplitudinea mişcărilor. Spre exemplu, scrisul persoanelor cu Parkinson de tip rigid devine, deseori, extrem de mic şi, în plus, multe dintre ele prezintă probleme de limbaj sau intonaţie. Aşadar, putem vorbi despre persoane cu Parkinson la care tremorul nu este o condiţie obligatorie, dar pentru care rigiditatea în mişcări reprezintă, din păcate, atingerea unei etape tardive de boală, consecutivă unei evoluţii rapide, ce poate lua forme invalidante. Sigur, se ştie că acest proces patologic este determinat de degenerarea progresivă a neuronilor în regiunea cerebrală care controlează mişcările muşchilor. Perioada de timp implicată în acest proces variază mult, bolnavii putând avea ani întregi de viaţă activă după debutul bolii, în timp ce pentru alţii, evoluţia poate fi mult mai rapidă.
În privinţa tratamentului sunt multe de spus, deoarece fiecărui individ cu Parkinson i se pot administra diferite combinaţii de medicamente, în funcţie de stadiul evolutiv al bolii, simptomatologie şi gradul de responsabilitate al organismului la terapie. Totodată, medicaţia trebuie periodic ajustată, luând în considerare că multe persoane cu Parkinson dezvoltă anumite manifestări depresive, iar aproximativ o treime dintre acestea prezintă un anumit grad de deteriorare cognitivă. În stadiile târzii, pot aparea halucinaţii vizuale sau auditive, semne şi simptome induse chiar de medicaţia prescrisă pentru ameliorarea altor manifestări ale bolii.
Scopul tratamentului este de a elimina problemele de tipul tremorului, al mersului rigid şi al altor deficienţe motorii, prin refacerea rezervelor de dopamină ale creierului. În principal, tratamentul Parkinson-ului utilizează medicamente cum sunt Levodopa, Agoniştii dopaminergici, inhibitorii COMT, anticolinergicele, Amantidina, care conţin substanţe active ce sunt convertite de neuroni în dopamină la nivelul creierului sau care mimează efectele dopaminei ori care previn degradarea dopaminei, atât a celei existente în mod natural în organism, cât şi a celei sintetizate din levodopa. Majoritatea persoanelor cu Parkinson răspund, într-o oarecare măsură, la tratament, unii pot prezenta chiar o ameliorare completă a simptomatologiei, însă, după perioade de ani de zile, controlul simptomatologiei se poate diminua, fiind necesară o reajustare a medicaţiei.
Medicina naturistă pune la dispoziţia bolnavilor de Parkinson o gamă variată de remedii, care vizează încetinirea evoluţiei bolii, controlul simptomatologiei şi ameliorarea stării psihice a pacienţilor. Dintre acestea, aş menţiona Resveratrolul, Coenzima Q10, Lecitina, Melissa (antispastic), Lăptişorul de matcă (refacerea structurilor nervoase deteriorate), GABA (acid gama aminobutiric), Nicotinamida (vitamina PP), uleiul de Cătină (Conţine 5-hidroxitriptamina, factor antidepresiv important), extractul de mlădiţe de Vâsc, Valeriana (combaterea tremorului) etc. Aceste remedii trebuie administrate în conformitate cu medicaţia alopată recomandată de medicul neurolog, în aşa fel, încât să nu vină în contradicţie cu efectul medicamentelor de sinteză şi, neapărat, sub îndrumarea unui specialist, singurul în măsură să stabilească dozele de administrare şi perioada de tratament.
Să auzim numai de bine!
Dr. CĂTĂLIN LUCA - medic de medicină generală cu competenţe în Ayurveda şi apifitoterapie - Cabinet BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com
www.bionaturaplus.com
"Am arterită obliterantă, coxartroză şi sunt cardiac"
(Răspuns pentru A. - Constanţa, F. AS nr. 1079)
Pentru tratarea consecutivă a afecţiunilor dvs. este necesar să urmaţi o schemă complexă de tratament. În primul rând, trebuie curăţate vasele de sânge obturate şi căile de acces către articulaţiile cu probleme, pentru ca substanţele nutritive să ajungă la ele. În paralel, trebuie să începeţi un proces de regenerare articulară, osoasă şi la nivelul vaselor de sânge. În acest mod, se reface structura vaselor sanguine, alterată (modificată) din cauza depunerilor. Desfundarea lor va avea un efect pozitiv şi asupra tensiunii arteriale - veţi putea observa că se va regla şi va reveni la valorile normale. Pentru a realiza toate acestea, vă recomand să urmaţi timp de trei luni următorul tratament: Activ Protect Zeolit - câte două capsule, de două ori pe zi, timp de o săptămână. În următoarea săptămână, măriţi doza la 3 capsule, de două ori pe zi, şi continuaţi cu 4 capsule, de două ori pe zi, tot restul tratamentului. De asemenea, luaţi Biostem - câte două capsule pe zi, timp de o săptămână, apoi câte două capsule, de două ori pe zi. În toată această perioadă, aveţi nevoie şi de Articular Protect - câte două capsule, de două ori pe zi.
În paralel, consumaţi zilnic un macerat la rece (personalizat pentru problemele cu care vă confruntaţi) din următoarele plante medicinale: 50 g obligeană, 50 g cicoare, 50 g vâsc, 50 g tătăneasă, 100 g castan, 50 g salcie, 100 g păducel, 50 g rostopască, 50 g arnică, 100 g salvie. Plantele se lasă la macerat în 2 litri de apă peste noapte. A doua zi, se strecoară amestecul, se pune în recipiente de sticlă şi se bea cu înghiţituri mici întreaga cantitate, pe parcursul zilei. Tratamentul se ţine timp de 3 luni. După tratament, vă recomand să faceţi o reevaluare a analizelor şi a tratamentului.
Pentru rezultate cât mai bune, este necesar să ţineţi şi un regim alimentar, din care să eliminaţi pe durata tratamentului lactatele şi carnea. Consumaţi în fiecare zi 2-3 sucuri proaspete din legume sau fructe, făcute în casă. Reţineţi că nu trebuie să amestecaţi legumele cu fructele! Vă sfătuiesc să beţi, timp de zece zile pe lună, câte 6 pahare de suc de legume (morcov, ţelină, varză, pătrunjel, sfeclă roşie) pe zi şi să mâncaţi o singură dată, la prânz. Vă doresc multă sănătate!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Cum se tratează porfiria intermitentă acută?"
(Răspuns pentru BOGDAN A. - Bucureşti, F. AS 1083)
Această afecţiune patologică rară, cauzată de o tulburare ereditară de metabolism, care împiedică sinteza în condiţii optime a "hemului" (componentă a hemoglobinei), poate apărea la nivelul ficatului sau la nivelul măduvei osoase, crizele fiind declanşate de mai mulţi factori.
Blocarea parţială a sintezei hemoglobinei duce la acumularea în organism a unor substanţe numite porfirine şi precursori ai acestora, care în formele severe colorează urina în roşu, iar porfobilinogenul (formă intermediară de sinteză a hemului) este crescut. Transmiterea genei este dominantă, fiind suficient ca unul din părinţi să poarte boala (fără a avea vreun simptom), şi afectează cu predilecţie femeile. Gena anormală este prezentă la o persoană din 1000, dar numai una din 10 cu această genă are simptome.
Printre manifestări se constată: crize şi dureri abdominale, afectarea nervilor cranieni, paralizii, scăderea forţei musculare, fotosensibilitate cutanată, tulburări mintale, tulburări psihice (depresie, confuzie, halucinaţii vizuale, anxietate), constipaţie severă, porfirinurie etc.
Factorii declanşatori sunt: antibioticele (Cloramfenicol, Tetraciclinele), alcoolul, hipoglicemiantele orale, contraceptivele, anestezicele, stresul, oboseala, perioada premergătoare menstruaţiei.
Atenţie! Bolnavul trebuie să reamintească medicului, de fiecare dată când merge la consult, că suferă de porfirie, pentru a evita prescrierea unor medicamente contraindicate.
Tratamentul constă din perfuzarea unei soluţii de glucoză şi "Hemină" (Normosang), hidraţi de carbon (Hycal), eliminarea factorilor precipitanţi, aspirină - pentru dureri; Diazepam - pentru convulsii; Promazină - pentru greţuri, cu avizul medicului.
Trimiteţi o probă de urină la laborator, pentru "porfobilinogen deaminază" şi faceţi un test sanguin, apoi sunaţi-mă.
Şase luni beţi ceai de coada-şoricelului şi urzică, neîndulcit, şi consumaţi sfeclă roşie. Luaţi IP 6 Optimizer, Curcumin 95, Spirdietabs, Asea Integrator, Tre-en-en, Jarro-Dophilus.
Multă sănătate!