1. Produse dietetice fără limită
Produsele dietetice pentru diabetici conţin înlocuitori de zahăr sau edulcoranţi, în locul zahărului obişnuit. Dar ele trebuie consumate respectând un program dietetic. Ceea ce înseamnă că sunt luate în calcul la cantitatea substanţelor nutritive, iar limita lor este stabilită de planul de regim.
2. Fructoza e mai sănătoasă decât zahărul obişnuit
Fructoza are un index glicemic mai mic decât zahărul obişnuit. Cu toate acestea, cantitatea maximă de consum zilnic nu trebuie să depăşească 40 g, nici în cazul fructozei, nici în cazul zahărului obişnuit. Deoarece zahărul prea mult nu afectează doar greutatea corporală, ci şi trigliceridele (grăsimile) din sânge. Care grăbesc sclerozarea vaselor şi îngroaşă consistenţa sângelui.
3. Sucurile fără zahăr sunt băutura potrivită pentru diabetici
Indicaţia "fără adaos de zahăr" înseamnă doar că sucului respectiv nu i s-a adăugat zahăr obişnuit de consum. Cu toate acestea, sucul conţine - în funcţie de felul fructului - între 6-12 g de zahăr la 100 ml şi trebuie, deci, băut cu economie.
4. Brânzeturile "light" ajută - în orice situaţie - la slăbit
Brânzeturile "light" conţin circa 17% grăsime generală, adică 30% grăsime în stare uscată. Caloriile pot fi "economisite" doar înlocuind o felie de brânză cu 45% grăsime, cu o felie de brânză "light", având aceeaşi greutate. Dacă feliile cântăresc 25 g, puteţi "economisi" circa 20 de calorii.
5. La legume nu există restricţii, se pot mânca după bunul plac
Nu există aliment pe care să-l putem mânca fără limite. Dacă mâncăm mai mult decât avem nevoie, ne îngrăşăm. Chiar dacă este vorba despre legumele sănătoase.
6. Bananele conţin mai mult zahăr decât merele
Este valabil doar dacă sunt comparate porţii de câte 100 g. O banană mică, fără coajă, cântăreşte 100 g şi conţine circa 21 g de zahăr, iar un măr mare cântăreşte - fără partea lemnoasă şi sâmburi - 200 g şi conţine 23 g de zahăr.
7. Carnea de curcan e mai săracă în calorii decât cea de porc
Este adevărat, doar dacă se compară carnea de curcan cu carnea grasă de porc. Carnea slabă de curcan are - în schimb - la fel de multe calorii precum carnea slabă de porc (muşchiuleţii, de pildă), 100 g de carne de curcan conţine 105 kcal, iar 100 g de muşchi sau pulpă de porc, 106 kcal.
8. Slăbim, dacă înlocuim dulciurile cu fructele
Cel care mănâncă, de exemplu, o nectarină mare de circa 200 g, în locul unui baton de ciocolată, consumă mai puţine grăsimi şi asimilează mai multe vitamine şi substanţe minerale, dar numărul caloriilor este acelaşi.
9. Mâncatul după ora 18 îngraşă
Valabil şi în acest caz: ne îngrăşăm doar dacă mâncăm mai mult decât consumăm. Ora nu are nicio importanţă. Deci, nu există niciun pericol dacă obişnuiţi să mâncaţi după ora 18! Dar foarte puţin!
Reţete pentru diabetici
Salată de porumb cu Mozzarella
Ingrediente (pentru 2 persoane): 1 cutie mică de porumb (285 g), scurs, 3 linguri zeamă de lămâie, 2 linguriţe ulei de măsline, sare, piper, 1 ardei gras roşu, 1/2 legătură ceapă verde, 200 g roşii-cireaşă, 1 bulgăre Mozzarella (125 g), 1 pumn frunze de busuioc.
Mod de preparare:
* Se lasă porumbul să se scurgă într-o strecurătoare. Într-un castron, se amestecă zeama de lămâie cu uleiul de măsline, se sărează, se piperează (eventual) şi se încorporează boabele de porumb.
* Se spală ardeiul, se taie mai întâi în două şi, după ce s-au îndepărtat nervurile şi seminţele, se taie cubuleţe. Ceapa, curăţată şi spălată, se taie în două pe lung şi apoi semirondele subţiri. Roşiile se spală şi se taie în patru. Se pun toate legumele în castron şi se amestecă cu porumbul.
* Se lasă să se scurgă Mozzarella, se taie cubuleţe de circa 2 cm şi se încorporează în salată, împreună cu frunzuliţele de busuioc spălate şi zvântate.
* Se condimentează salata cu sare şi piper şi se serveşte imediat.
Vinete la cuptor
Ingrediente (pentru 2 persoane): 1 vânătă mare (350-400 g), sare, 4 linguriţe ulei de măsline, piper, 1 bulgăre de Mozzarella (125 g), 4 roşii uscate, conservate în ulei (se găsesc la supermarket), 6-8 frunzuliţe de busuioc.
Mod de preparare:
* Se spală vânăta şi după ce se îndepărtează codiţa se taie felii subţiri (pe lung). Se presară cu sare, se lasă puţin să zemuiască şi se zvântă cu hârtie absorbantă. Se-ncinge cuptorul la 220°.
* Se ung feliile de vânătă - pe ambele părţi - cu ulei şi se prăjesc, pe rând, pe un grătar încins sau într-o tigaie, apăsându-le tot mereu cu furculiţa. Se aşează apoi într-o formă de budincă şi se presară cu piper.
* Se taie Mozzarella felii subţiri, iar roşiile conservate se taie fâşii. Se pun ambele peste feliile de vânătă, iar deasupra se presară frunzuliţele de busuioc.
* Se dau la cuptor şi se lasă să se rumenească 4-5 minute.
Bine de ştiut: roşiile uscate şi conservate în ulei pot fi înlocuite cu 1-2 roşii proaspete, tăiate felii.
Piept de curcan cu dovlecei şi sos de lămâie
Ingrediente (pentru 2 persoane): 250 g piept de curcan, 1 ceapă mare, 1 căţel de usturoi, 3 dovlecei potriviţi, 2 linguriţe ulei de măsline, sare, piper, 1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie, 1 lingură brânză de vaci slabă, 1 lingură zeamă de lămâie, 8-10 frunzuliţe de busuioc.
Mod de preparare:
* Se spală carnea de curcan cu apă rece, se zvântă şi se taie fâşii late de 1 cm şi lungi de 4 cm. Se curăţă ceapa şi se taie julien, iar usturoiul curăţat se toacă mărunt. Se spală dovleceii şi se taie rondele subţiri.
* Se-ncinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc în el, 2-3 minute, carnea cu ceapa şi cu usturoiul. Se sărează, se piperează, se adaugă feliile de dovlecel şi coaja rasă de lămâie şi se călesc - şi ele - alte 2-3 minute.
* Se încorporează brânza de vaci şi zeama de lămâie, se lasă mâncarea să se încingă bine şi se condimentează (puternic) cu sare şi piper. La sfârşit, se adaugă frunzele de busuioc spălate şi rupte bucăţele.
Omletă cu ciocolată şi căpşuni
Ingrediente (pentru 2 persoane): 250 g căpşuni, 1 ou, 50 ml lapte degresat, 1 lingură făină, 1 linguriţă cacao pudră, 1 priză coajă rasă de portocală, 1 linguriţă zahăr, sare, 2 linguriţe ulei, 1 linguriţă zahăr pudră.
Mod de preparare:
* Se spală căpşunile, se curăţă şi se taie felii subţiri.
* Se separă albuşul de gălbenuş. Într-un castron, se bate gălbenuşul cu laptele, se adaugă făina şi pudra de cacao şi apoi se încorporează coaja de portocală şi zahărul, amestecând cu grijă, ca să nu se formeze cocoloaşe.
* Se bate albuşul spumă împreună cu o priză de sare şi se încorporează în aluat. Se-ncinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc în el două omlete mici. După 2-3 minute se întorc şi se mai lasă 2 minute să se prăjească.
* Se aşează omletele pe farfurii, se acoperă - pe jumătate - cu căpşuni, se pliază şi se presară cu zahăr pudră.