Doctorul lui Dumnezeu
Mă invită într-o cameră înaltă, cu o bibliotecă până în tavan, burduşită cu cărţi, şi peretele dinspre răsărit plin cu icoane. Ne aşezăm faţă în faţă, pe două fotolii mici de lângă fereastră. Între noi, pe o măsuţă joasă, ne aşteaptă două ceşti cu cafea, un bol mic cu miere şi un platou cu câteva felii de pâine unse cu icre de casă. Dintr-o cameră alăturată, se-aud necontenit râsete de copii. E duminică, aproape de ora prânzului.
Citeste tot articolul
Sfinţii Mihail şi Gavriil
Aş dori să aştern în aceste rânduri povestea sfinţilor arhangheli Mihail şi Gavriil. Dar ei, deşi au viaţă, nu au, precum ceilalţi sfinţi, o naştere şi o moarte, pentru că nu au un trup. Istoria lor, ca şi a celorlalţi îngeri, e subţire ca un zefir şi firavă ca o şoaptă. Ca să o prinzi în slove, ai nevoie de harul unui profet şi de iscusinţa unui poet. Fără să am astfel de daruri, voi îndrăzni, totuşi, să vă desluşesc, măcar în parte, tainele ei.
Citeste tot articolul
Cele mai bune produse naturiste
Anxiolitic are în componenţă extracte de plante cu acţiune echilibrantă psiho-emoţională, cu efecte de eliminare a stărilor de anxietate şi de panică, precum şi de stabilizare a stării emoţionale. Extractul de passiflora - este foarte eficient în combaterea anxietăţii (stări de teamă fără un motiv aparent), a atacurilor de panică, a instabilităţii emoţionale şi a insomniei.
Citeste tot articolul
NĂRAVURI VECHI
Alegerile din 2014 pun la grea încercare guvernarea USL. "Obiceiul pământului" este ca, înaintea oricăror alegeri, cei interesaţi să demonstreze că au făcut ceva, că şi-au onorat promisiunile - dacă sunt la putere - sau să propună soluţii prin care să îndrepte lucrurile. Aşa a procedat USL-ul la ultimele "parlamentare", când a anunţat că, în ciuda "grelei moşteniri", va repara tot ce a stricat guvernarea PDL. USL-ul este la putere de peste un an.
Citeste tot articolul
Moldova, mai aproape de România
În prima duminică a lui noiembrie, într-o zi în care pe bulevardele marilor oraşe ale României protestele împotriva proiectului de la Roşia Montană au părut mai firave ca oricând, mobilizând mult sub cifrele de 10.000 de persoane din săptămânile trecute, la Chişinău, în Republica Moldova, peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă strigând "Vrem unirea!", într-o demonstraţie de forţă menită să confirme susţinerea populară a opţiunii pro-europene a noului guvern moldovean.
Citeste tot articolul
Dezvoltare durabilă prin ecoturism la Roşia Montană
Marţi, 5 noiembrie, la Braşov, la invitaţia Asociaţiei de Ecoturism din România (AER), 40 de experţi din ţară şi străinătate au semnat o scrisoare de susţinere pentru dezvoltarea durabilă, prin ecoturism, la Roşia Montană.
Citeste tot articolul
Prof. Dr. MIRCEA COŞEA - "Roşia Montană înseamnă incompetenţă instituţională, lipsă de responsabilitate şi de demnitate naţională la nivelul clasei politice, lipsă de orizont şi de strategi
Se împlinesc, în curând, 24 de ani de la răsturnarea dictaturii comuniste din România - moment istoric care, printre altele, a permis capitalurilor străine să pătrundă liber pe piaţa românească. Pe lângă avantajele şi consecinţele pozitive ale unei astfel de oportunităţi, libertatea obţinută în '89 a avut şi urmări nefaste în plan economic. Pe fondul de corupţie generalizată a clasei politice, s-a dat liber unor aşa-zise investiţii de risc înalt, destinate exploatării resurselor minerale (ANRM a acordat peste 6000 de concesiuni!).
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CARMEN ŞTIUCĂ - Tecuci, jud. Galaţi, F. AS nr. 1084 - "Mamei mele îi amorţesc mâinile şi picioarele"
Problemele cu care se confruntă mama dvs. definesc, fără îndoială, simptomatologia caracteristică unei neuropatii, mai precis, a unei complicaţii pe termen lung a diabetului de care suferă. Excesul de zahăr (glucoză) în sânge poate fi o ameninţare pentru multe organe, inclusiv pentru inimă, ochi, rinichi şi nervi.
Citeste tot articolul
"În urma terapiei cu Propolicium, dimensiunea prostatei s-a micşorat"
De câţiva ani sufeream de prostată mărită şi mă confruntam cu multiple neplăceri ale acestei boli. Mi-a atras atenţia un articol din revista dvs., în care d-l Andrei Liciu propunea o serie de remedii de sănătate realizate din propolis şi alte produse ale stupului, cu rezultate foarte bune în bolile aparatului uro-genital, printre care prostatitele şi adenomul de prostată.
Citeste tot articolul
FRICĂ, PANICĂ şi ÎNGRIJORĂRI (II)
Frica, atacurile de panică şi îngrijorarea sunt tulburări de natură psiho-emoţională specifice organismelor vii cu "sânge cald". Frica o mai întâlnim şi la necuvântătoare, de unde şi cunoscuta expresie "fricos ca un iepure". În schimb, panica şi îngrijorarea sunt apanajul organismului uman. Frica, dacă nu conduce la o alterare psihică, în afară de un anumit disconfort, poate juca un rol important în viaţa socială.
Citeste tot articolul
TUTUNUL - iarba dracului
Lupta cu patima grea a fumatului nu e de ieri, de azi. Şi ea nu se duce doar în oraşe, ci şi la ţară. În "Moromeţii" lui Preda există o scenă în care un tată îşi îndeamnă copilul să bea tutun: "Ia la taica din ţigară". Ţăranii noştri fumau enorm. Aşa se explică intensitatea campaniilor duse de organismele sanitare din perioada interbelică împotriva fumatului: "Tutunul, iarba dracului".
Citeste tot articolul
Neplăcerile sezonului rece - Reţete din Bavaria
Acest leac tradiţional vă aprovizionează organismul cu vitamine şi previne răcelile. Măceşele se culeg în lunile octombrie şi noiembrie, când sunt coapte şi moi. Copiii adoră acest sirop. El se poate turna peste clătite, vafe, îngheţată şi budincă de orez. Ingrediente: 250 g măceşe proaspete, 5 cuişoare (opţional), 1 păstaie de vanilie (opţional), 500 ml apă, circa 125 g zahăr.
Citeste tot articolul
FILIT - Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi
Trebuie să mărturisesc de la bun început: nu mai călătorisem niciodată la Iaşi. Dar gândul la cele cinci zile pe care urma să le petrec printre scriitori şi cărţi, într-un oraş atât de frumos, mi-a fost destul ca să intru, cu mult înainte, în febra aşteptării. Aveam, de altfel, toate motivele să fiu nerăbdătoare. Încă din vară, când festivalul era departe de start, toată lumea literară şuşotea despre cât de grozav o să fie, cât de mare, cât de profesionist, cât de aşa şi pe dincolo, încât niciun iubitor de literatură care se respectă nu ar trebui să-l rateze.
Citeste tot articolul
Scrisoare deschisă adresată d-lui prim-ministru al României, Victor Ponta
Stimate D-le Prim-ministru, Cu mult timp în urmă, mă gândisem să vă scriu pentru a-mi exprima bucuria înscăunării dvs. în înalta funcţie şi a-mi mărturisi unele idei legate de mersul unor evenimente din ţara noastră (sugestiile din popor nu sunt de înlăturat). Indecizia mea s-a datorat lipsei de speranţe că mesajul unuia din "gloată" va ajunge la primul ministru al României.
Citeste tot articolul
ABIGAIL BUDAC, organizatoarea celui mai mare eveniment românesc din America: "Festivalul de la Sacramento"
Dacă o vorbă românească spune că "Toamna se numără bobocii", atunci 29 septembrie este data la care, în Royer Parc, Roseville - Sacramento, cu ocazia Festivalului Românesc, aflat la cea de-a XII-a ediţie, se numără românii-americani care, cu mic cu mare, îşi dau întâlnire, an de an, la o "cură" necesară de românism autentic. Evenimentul a fost organizat de Romanian Community Center of Sacramento (RCCS) şi s-a bucurat din plin de graţiile mamei natură, cu o zi superbă, în care vara îşi mai cerea încă drepturile, refuzând să cedeze locul toamnei.
Citeste tot articolul
De ce nu spun ţăranii mulţumesc?
Încă din fragedă pruncie, părinţii ne învaţă că trebuie să mulţumim frumos ori de câte ori primim ceva sau am fost ajutaţi să facem un lucru. Această lecţie este valabilă, desigur, întreaga viaţă, dar la un moment dat, pare să nu mai fie suficientă, cel puţin în gândirea populară. Şi asta se întâmplă după vârsta de optsprezece ani, când omul trece la un alt nivel de înţelegere, la unul superior, având acces la marile taine ale vieţii. Cuvântul, puterea lui, este una din ele.
Citeste tot articolul
ALEXANDRA DARIESCU - "M-aş bucura să pot cânta din nou în România, cât de curând"
Sala Palatului este plină ochi, nu mai e un loc liber, pe la colţuri spectatorii stau în picioare sau pe jos. Suntem în penultima zi a unui eveniment de anvergură, ce a însemnat foarte mult pentru imaginea României: festivalul "George Enescu". După ce instrumentiştii uneia dintre marile orchestre ale lumii, cea a Filarmonicii Regale din Londra, şi-au ocupat locurile, o tânără zâmbitoare străbate scena, se aşează la pian şi începe să cânte.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FOMULA AS"
D-l Bujor T. Rîpeanu face parte dintre persoanele pentru care profesia este o pasiune. Profesia lui: filmolog. De la absolvirea I.A.T.C.-ului în 1958 şi până azi a lucrat în domeniul cinematografiei ca cercetător, arhivist, istoric şi critic de film, producător, consultant, realizator de emisiuni TV pe teme de istorie a cinema-ului.
Citeste tot articolul