Bombă de vitamine
Sirop de măceşe, bogat în vitamina C
Acest leac tradiţional vă aprovizionează organismul cu vitamine şi previne răcelile. Măceşele se culeg în lunile octombrie şi noiembrie, când sunt coapte şi moi. Copiii adoră acest sirop. El se poate turna peste clătite, vafe, îngheţată şi budincă de orez.
Ingrediente: 250 g măceşe proaspete, 5 cuişoare (opţional), 1 păstaie de vanilie (opţional), 500 ml apă, circa 125 g zahăr.
1. Striviţi uşor măceşele şi puneţi-le într-o caserolă. Dacă doriţi, puteţi adăuga cuişoare şi o păstaie de vanilie. Turnaţi apa peste ele şi lăsaţi-le să fiarbă 20 de minute în vasul descoperit, la foc mic.
2. Strecuraţi fiertura şi adăugaţi tot atâta zahăr, cât lichid a rămas (cam 125 g). Amestecaţi până la dizolvarea zahărului şi fierbeţi din nou la foc mic, 10 minute. După ce s-a răcit, siropul va fi păstrat în sticluţe curate.
Utilizare: Se diluează o parte de sirop cu cinci părţi de apă. Copiii primesc câte 2 linguriţe pe zi. Se poate bea ca tonic sau este întrebuinţat pentru îndulcirea unor preparate culinare, aşa cum am menţionat la început.
Durata de valabilitate: Sticluţele sigilate se pot depozita pentru un an în frigider. Odată ce au fost deschise, trebuie consumate în decurs de o săptămână.
Viroze şi gripe
Îngheţată cu echinacea
Echinacea ameliorează simptomele răcelilor. E bine să aveţi mereu la îndemână în frigider câteva din aceste îngheţate speciale, ca să puteţi suge una, imediat ce observaţi primele semne ale unei stări gripale.
Pentru tinctură: 20 g rădăcină proaspătă de echinacea, 80 ml votcă.
Pentru îngheţată: 2 teci de ardei iute roşu, de mărime potrivită, 8 cm rădăcină de ghimbir, 240 ml miere, 1 pungă de gelatină animală, 800 ml suc de merişoare, zeama stoarsă din 2 lămâi mari, 80 ml tinctură de echinacea.
1. Spălaţi rădăcina de echinacea şi tăiaţi-o. Puneţi-o într-un borcan şi acoperiţi-o complet cu votcă, lăsând-o la macerat două până la patru săptămâni.
2. Spălaţi şi tăiaţi ardeii iuţi. Curăţaţi de coajă rădăcina de ghimbir şi tăiaţi-o în rondele.
3. Puneţi într-o crăticioară ardeii iuţi, ghimbirul, mierea, gelatina şi sucul de merişoare. Fierbeţi totul 5 minute, la foc mic, amestecând mereu, apoi luaţi vasul de pe foc. Aşteptaţi să se răcească şi strecuraţi.
4. Amestecaţi zeama de lămâie şi tinctura de echinacea în lichidul rece. Turnaţi-l în forme de îngheţată şi puneţi-l în congelator.
Utilizare: Sugeţi îngheţata la primele simptome sau în timpul unei răceli.
Durata de valabilitate: În congelator, trei luni.
Întărirea sistemului imunitar
Supă cu boabe de goji şi ciuperci shiitake
În China se obişnuieşte ca plantele medicinale să fie administrate bolnavilor, mai curând sub formă de supe, decât ca ceaiuri. Această supă extrem de hrănitoare creşte capacitatea de autoapărare a organismului şi atenuează simptomele virozei şi gripei. Ar trebui consumată la primele semne de guturai.
Ingrediente: 2 linguri rădăcină de echinacea uscată, 200 ml apă clocotită, 5 linguri boabe de goji proaspete sau uscate, 2 l supă de pui (preparată în casă ori pulbere concentrată), 3 pulpe de pui (preferabil bio), 2 cepe mari (curăţate şi tăiate rondele), 12 ciuperci shiitake (tăiate în felii subţiri), 10 cm rădăcină de ghimbir (curăţată de coajă şi tăiată mărunt), 2 teci proaspete de ardei iute, de mărime potrivită, tăiate în fâşii înguste, 8 căţei de usturoi (tocaţi).
1. Puneţi rădăcina uscată de echinacea într-un castron, turnaţi peste ea apa clocotită şi lăsaţi-o să se infuzeze. Într-un alt castron, acoperiţi boabele de goji cu apă rece şi aşteptaţi să se umfle.
2. Pulpele şi supa de pui se pun într-o oală, împreună cu ceapa, ciupercile, ghimbirul şi ardeii iuţi. Fierbeţi-le la foc mic o oră şi jumătate sau două, până când carnea devine moale şi uşor de desprins de pe os. Atunci, luaţi oala de pe aragaz.
3. Cu câteva minute înainte ca supa să fie servită, amestecaţi în ea boabele de goji şi usturoiul tocat. La sfârşit, adăugaţi şi infuzia de echinacea.
4. Supa se serveşte în castronaşe, decorată cu fâşii de ardei iute şi ghimbir.
Utilizare: Cantitatea recomandată aici este suficientă pentru patru persoane. Dacă doriţi, puteţi adăuga şi tăiţei.
Tuse
Sirop de tuse cu cireşe
Mierea este principalul ingredient al acestui sirop care calmează tusea, însă cireşele şi lămâia contribuie cu o mare cantitate de vitamină C.
Ingrediente: 500 g cireşe (cu sâmburi), 1 lămâie tăiată în rondele, 250 ml miere.
Puneţi toate ingredientele într-o oală, acoperiţi-le cu apă şi fierbeţi-le cam 30 minute la foc mic, până când cireşele se înmoaie. Luaţi oala de pe foc şi strecuraţi. Lăsaţi lichidul să se răcească, apoi turnaţi-l într-o sticlă curată.
Utilizare: Pentru calmarea iritaţiei căilor respiratorii, care provoacă tusea, luaţi două linguri pline.
Durata de valabilitate: Ţinut în frigider, îl puteţi folosi timp de câteva zile.
Faringită
Spray cu echinacea
Echinacea întăreşte sistemul imunitar şi totodată combate durerile. Combinând-o cu substanţele active antiseptice din cuişoare şi salvie, la care se adaugă efectul răcoritor al mentei, se obţine un spray cu acţiune rapidă contra durerilor în gât.
Ingrediente: 3 cuişoare, 5 frunze de mentă (tocate mărunt), 5 frunze de salvie (tocate mărunt), 30 ml tinctură de echinacea (de la farmacie).
1. Puneţi cuişoarele, frunzele de mentă şi salvie împreună cu tinctura de echinacea într-un bol mic de sticlă, acoperiţi-l şi lăsaţi-l să stea două săptămâni, într-un loc răcoros şi ferit de lumină. Culoarea amestecului se va schimba treptat.
2. Filtraţi amestecul printr-o strecurătoare căptuşită cu tifon. Presaţi cu mâna, pentru a stoarce restul de lichid din frunzele mărunţite. Turnaţi mixtura într-un pulverizator steril.
Utilizare: Pulverizaţi în gât, ori de câte ori simţiţi nevoia.
Durata de valabilitate: În frigider, rezistă până la un an.
Miere cu salvie
Frunzele de salvie (Salvia officinalis) au acţiune antiseptică şi dezinflamatoare. Această plantă are o multitudine de efecte benefice, de aceea, şi numele ei derivă din cuvântul latin "salvare". Proprietăţile antibacteriene, calmante şi tămăduitoare ale mierii sunt, de asemenea, de mare folos pentru un gât iritat.
Ingrediente: 1 mănunchi mare de frunze proaspete de salvie, miere lichidă (dacă se poate, chiar miere de salvie) în cantitate suficientă pentru a acoperi frunzele.
1. Spălaţi frunzele de salvie şi ştergeţi-le prin tamponare cu un şervet. Puneţi-le într-o crăticioară, acoperiţi-le cu miere şi fierbeţi-le astfel la foc mic o oră. Apoi daţi vasul deoparte şi aşteptaţi să se mai răcească. (Atenţie: mierea, ca şi soluţiile de zahăr, se pot încinge foarte tare, existând pericolul de a provoca arsuri pe piele!)
2. Turnaţi mierea într-un borcan curat. Dacă doriţi, puteţi introduce în el şi o crenguţă de salvie, ca ornament.
Utilizare: Luaţi câte o linguriţă, la nevoie. Se poate întrebuinţa şi pentru îndulcirea unor băuturi recomandate la răceli, cum ar fi zeama de lămâie fierbinte (se bea de 3-4 ori pe zi).
Durata de valabilitate: Aproximativ şase luni.
Herpes labial
Balsam de buze cu roiniţă
Roiniţa reduce frecvenţa de apariţie a herpesului labial şi ajută ca veziculele să dispară mai repede. Balsamul este uşor de purtat în geantă sau în buzunar şi poate fi întrebuinţat pentru îngrijirea zilnică a buzelor.
Ingrediente: 20 linguri (în jur de 50 g) frunze proaspete de roiniţă, 3 linguri ulei din germeni de grâu, 110 ml ulei de măsline, 1 lingură de miere, 1 lingură ceară de albine, 5 picături ulei din arbustul de ceai.
1. Desprindeţi de pe tulpină frunzele de roiniţă şi tocaţi-le mărunt. Luaţi cam o treime din frunze, zdrobiţi-le şi amestecaţi-le cu uleiul din germeni de grâu şi cu cel de măsline, într-o caserolă, şi puneţi-o pe foc mic să mijotească. Îndată ce amestecul începe să facă bule (după cca 10 minute), puneţi crăticioara deoparte.
2. Filtraţi uleiul printr-o strecurătoare, în interiorul căreia aţi aşezat un strat de tifon. Stoarceţi bine frunzele, pentru a scoate cât mai mult suc din ele, apoi aruncaţi-le.
3. Procedaţi la fel cu celelalte două treimi din frunzele de roiniţă, folosind de fiecare dată aceleaşi uleiuri.
4. La sfârşit, puneţi în caserolă ceara de albine împreună cu mierea şi uleiul. Topiţi-o, amestecând mereu, după aceea luaţi-o de pe foc şi continuaţi s-o amestecaţi, adăugându-i cele 5 picături de ulei din arbustul de ceai.
5. Turnaţi balsamul în borcănele sterile, unde se va întări în decurs de 10 minute.
Utilizare: Se aplică pe veziculele herpetice.
Durata de valabilitate: Până la un an.