Lupta cu patima grea a fumatului nu e de ieri, de azi. Şi ea nu se duce doar în oraşe, ci şi la ţară. În "Moromeţii" lui Preda există o scenă în care un tată îşi îndeamnă copilul să bea tutun: "Ia la taica din ţigară". Ţăranii noştri fumau enorm. Aşa se explică intensitatea campaniilor duse de organismele sanitare din perioada interbelică împotriva fumatului: "Tutunul, iarba dracului". Şi cum să lupte ţăranul cu patima trasului de mahorcă în plămâni, dacă nu cu ajutorul doftoroaielor satelor, mari cunoscătoare ale puterilor plantelor, precum şi ale altor "remedii" vindecătoare, ce par astăzi barbare. Iată câteva dintre cele mai cunoscute, practicate mai ales în Moldova:
1. Se adună mai multe unghii tăiate de la degete, se mărunţesc, se scoate tutunul dintr-o ţigară, se amestecă unghiile mărunţite cu tutunul şi se introduce cu ajutorul unui ac mare înapoi, apoi se presează. Se fumează, obligatoriu, până la capăt.
2. Cenuşa de la penele arse de găină sau raţă se amestecă cu bicarbonat de sodiu. Se scoate tutunul din 3 ţigări, se amestecă cu cenuşa şi se bagă cu ajutorul acului înapoi în ţigară. Se fumează până la ultimul fum.
3. În loc de cenuşă, se băga şi pulbere făcută din picioruşele şi cleştii racilor, uscate bine şi pisate.
4. Mai târziu, când s-a inventat sulfatul de cupru sau piatra vânătă, cu care se stropesc viile, a mai apărut o metodă. Dintr-un pachet se scot ţigările, se pun pe o sită deasupra unei farfurii pline cu piatră vânătă (cristalizată) şi se lasă peste noapte. A doua zi, se fumează cu mare grijă, până apare senzaţia de rău, greaţă, fără a se depăşi limitele suportabilităţii.
Remedii cu plante
Se folosesc plante care, în combinaţie cu tutunul, provoacă greaţă. Se fumează ţigări din plante uscate: cimbru, frunze de nuc, frunze de scoruş. Planta uscată făcută pulbere se întroduce în locul tutunului dintr-o ţigară şi se fumează ţigara astfel făcută, obligatoriu, până la capăt (chiar dacă te simţi rău şi ai senzaţie de greaţă).
Obligeană
Atunci când apare dorinţa de a aprinde o ţigară, se mestecă o bucăţică de rădăcină de obligeană. Rădăcini uscate se găsesc la plafar, iar la piaţă putem să găsim rădăcini proaspete de obligeană, care pot fi păstrate în congelator.
Morcov
Se poartă în buzunar un morcov spălat. Când vreţi să fumaţi, se mestecă o bucată din morcov, timp de 10-15 minute, până dispare dorinţa de a fuma. Durata tratamentului este de 4 săptămâni.
Ananas
Ananasul este, şi el, un produs care ne ajută să renunţăm la fumat. Se mestecă felii de ananas uscate, fără zahăr, sau 2 rondele din fructul crud.
Gumă de mestecat naturală
Se amestecă câte 1 lingură de frunze proaspete de hrean şi pătlagină mărunţite. Se mestecă de 2 ori pe zi, câte 5-8 minute.
Brusture
Tot din negura timpului a ajuns la noi reţeta cu suc de brusture, amestecat în proporţii egale cu apă sau cu suc de cartofi. Sucul se stoarce înainte de înflorire, din tulpini şi rădăcini. Preparatul se bea înainte de culcare, timp de 2 săptămâni.
Podbal
O metodă pe bază de inhalaţii ne propune să opărim 3 linguri de flori şi frunze de podbal, proaspete sau uscate, în 500 ml de apă clocotită şi să inhalăm aburii, în special atunci când apare dorinţa de a fuma.
Pomi fructiferi
Bătrânii recomandă să mestecăm o crenguţă de vişin turcesc - este cea mai bună variantă, dar se poate şi de măr, vişin comun, prun sau de mesteacăn. Un remediu pentru cei ce suferă mult când renunţă la fumat.
Ceaiuri contra fumatului
Eucalipt
O lingură de frunze de eucalipt se opăresc cu 2 pahare de apă fierbinte, se lasă 1 oră şi se strecoară. Se adaugă câte 1 lingură de miere de albine şi glicerină. Se bea 1/4 din pahar, de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni.
Obligeană şi lemn-dulce
Se amestecă rădăcină de obligeană şi lemn-dulce cu frunze de podbal şi sovârf. Trei linguri de amestec se infuzează în termos, în 500 ml de apă fierbinte, timp de 2 ore. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi. Scade dificultatea abstinenţei de la fumat, se curăţă plămânii, se calmează sistemul nervos.
Fenicul, chimen şi muşeţel
Dacă renunţarea la fumat provoacă insomnie, irascibilitate crescută, se amestecă în cantităţi egale rădăcină de odolean, seminţe de fenicul şi de chimen, flori de muşeţel. Două linguriţe pline se infuzează în 500 ml apă fierbinte (mai bine în termos), timp de 2-3 ore, şi se bea câte un pahar de ceai îndulcit cu o linguriţă de miere de albine, de 2 ori pe zi.
Podbal
Frunzele tinere de podbal se taie mărunt, se pun într-un borcănel, se lasă la soare timp de 2 săptămâni. Sucul obţinut se păstrează într-o sticluţă care se poartă permanent în buzunar, alături de câteva bucăţi de zahăr. Când apare dorinţa de a fuma, zahărul se înmoaie în suc şi se ţine în gură. Efectul poate să fie şi mai mare, dacă înainte de asta se bea un pahar de apă.
Untură de peşte
Se unge 1 linguriţă de untură de peşte pe pâine, se mănâncă câte 1-2 felii pe zi, timp de 1 lună.
O regulă obligatorie pentru cei ce vor să renunţe la fumat
În timpul curelor se scot din meniu peştele afumat, carnea şi în niciun caz nu se bea alcool, inclusiv bere. Efectul curelor cu plante va creşte, dacă ele vor fi asociate cu reflexoterapie. Specialişti din China ne recomandă un punct pe meridianul central, care se află între clavicule, în fosa jugulară (la baza gâtului). Se apasă intens, timp de 3 secunde, chiar dacă apare senzaţia de durere. Se repetă de 12-15 ori, de cel puţin 3 ori pe zi, în special atunci când vreţi să fumaţi. Uneori apare senzaţia de vertij - din cauza scăderii tensiunii, de aceea mai bine faceţi presopunctură stând pe scaun sau culcaţi.
Metodă psihologică
Se pune pachetul de ţigări pe care doreşti să-l fumezi la vedere, pe un dulap sau o etajeră şi, privindu-l, i te adresezi cu injurii, cu severitate, ocărându-l.
Specialiştii în terapii alternative spun că există o zi specială, cea mai bună pentru renunţare la fumat, şi anume, prima zi de luni din postul mare, înainte de Paşte, când gospodinele spală vesela de resturi de grăsime.
Când fumatul produce cancer la plămâni
Mierea-ursului
1. Câte o lingură de mierea-ursului şi ghimpe se infuzează 30 de minute în 250 ml apă clocotită, în termos. Se beau câte 4 linguri pe zi, între mese, în combinaţie cu o linguriţă de pulbere de lichen de piatră râşnit. În acelaşi timp, se fumează pipă cu pulbere de ghimpe uscat, bine tocat, cu seminţe cu tot.
2. Se fierb 2 linguri de mierea-ursului într-un litru de bere, până volumul lichidului scade la jumătate. În berea strecurată şi răcită la temperatura camerei se adaugă o lingură de miere de albine. Se beau câte 2 linguri, de 3 ori pe zi, între mese, cu 70-100 ml de apă.
Flori de cartofi
O lingură de flori uscate se infuzează timp de 3-4 ore într-un litru de apă fierbinte. Se bea lichidul strecurat, câte 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Efectul este mai bun dacă concomitent se bea dimineaţa şi seara, cu 30 minute înainte de masă, câte un pahar de suc de cartofi, spălaţi bine, dar necurăţaţi de coajă.
Brusture
Se bea sucul din frunze proaspăt stors (se poate congela), câte 350-500 ml pe zi, împărţit în 3 reprize. Când este posibil, se consumă (fără normă) rădăcina plantei, dată pe răzătoarea cu orificii mici. Se poate consuma cu sfeclă crudă sau coaptă.
Gudron de mesteacăn
O reţetă veche, cu efect garantat în cancere. Astăzi, gudronul nu se mai produce în gospodăriile ţărăneşti, ci se procură de la farmaciile veterinare. Se bea amestecat cu 50 ml de lapte rece, după schema următoare: primele 10 zile câte o linguriţă, următoarele 10 zile câte 2 linguriţe, următoarele 10 zile câte 3 linguriţe. După o pauză de 10 zile, cura se repetă.