Urme româneşti: Vlahii, stăpânii Munţilor Tatra
Mergând, cum o face cu consecvenţă de-atâţia ani, în căutarea urmelor româneşti din lumea largă, "Formula AS" a descoperit toamna aceasta, în mijlocul Europei, la graniţa dintre Cehia, Slovacia şi Polonia, puternice comunităţi de valahi, ce îşi revendică strămoşii în ciobanii care, veniţi din Carpaţii noştri, au colonizat cele mai înalte piscuri ale Munţilor Tatra, la mijlocul mileniului trecut.
Citeste tot articolul
MARIA TĂNASE - 100 de ani de la naştere
Despre Maria Tănase, "Pasărea măiastră" a cântecului românesc, s-a scris mult, dar se pare că nu de-ajuns, din moment ce şi astăzi, când celebrăm o sută de ani de la naştere, numele ei mai stârneşte atâta emoţie şi interes. Unul dintre cei care au cunoscut-o îndeaproape pe marea artistă, fiindu-i alături ca impresar, a fost Gaby Michailescu, un pasionat condeier teatral, care a adunat într-un volum monografic, intitulat "Maria cea fără de moarte", întâmplări şi amintiri despre viaţa celei mai iubite şi preţuite interprete a muzicii româneşti.
Citeste tot articolul
Pe urmele Părintelui Arsenie Boca: Calvarul Mitropolitului Nicolae Mladin
La Gura Râului, localitatea sibiană cu nume nemaiîntâlnit, l-am căutat iar pe Părintele Ioan Peană, pentru a ne mai dezvălui din cele trăite în anii petrecuţi în calitate de şofer, diacon şi preot, alături de Înalt Preasfinţitul Nicolae Mladin, Mitropolitul Ardealului (1967-1981) şi ca om de legătură tainică între Vlădica de la Sibiu şi Părintele Arsenie Boca.
Citeste tot articolul
"MISTERELE" din dosarele aurului din Apuseni
Pentru a avea o bază de discuţie, ar trebui ca România şi românii să-şi preţuiască istoria şi cultura, iar pentru aceasta, ar trebui s-o cunoască şi să fie educaţi s-o preţuiască. Or, realitatea este că nici guvernele României, nici majoritatea covârşitoare a românilor "recenţi" nu mai manifestă interes sau respect pentru istoria şi cultura ţării noastre, ci cel mult pentru echipa naţională de fotbal. Exemplele abundă, dar ne vom opri doar la câteva, începând cu refuzul autorităţilor locale din Roşia Montană şi din judeţul Alba de a face demersurile necesare pentru înscrierea zonei în patrimoniul UNESCO.
Citeste tot articolul
De ce Roşia Montană?
"De ce tocmai Roşia Montană?". "De ce Roşia Montană şi nu tăierea cu 25% a salariilor din sectorul public?", s-au întrebat scepticii de serviciu. "De ce Roşia Montană şi nu gravele atacuri la adresa statului de drept care au urmat basculării de către USL a Guvernului MRU?", au pus problema, îmbufnaţi, câţiva comentatori cu nume. "De ce Roşia Montană şi nu oricare dintre marile tunuri pe care le-au dat constant în ultimii ani cei aflaţi la putere, în detrimentul economiei naţionale şi a bunului public?", au întors-o, pe partea lor, analiştii economici.
Citeste tot articolul
Dezvăluirile unui geolog: D-l JUSTIN ANDREI
S-au împlinit şapte ani de când un venerabil geolog, fost director ştiinţific al Institutului Geologic Român, Justin Andrei, scrie memorii peste memorii primului ministru, preşedintelui României, ministrului mediului, preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică. Ce doreşte acest distins pensionar? Un singur lucru: "Opriţi proiectul minier criminal al companiei Gold Corporation de la Roşia Montană şi ajutaţi Institutul Geologic Român să pună în evidenţă mult mai mult aur şi la Roşia Montană, şi la Bucium, şi la Corna".
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Roşia Montană poate fi începutul sfârşitului pentru guvernarea USL"
Au fost două "cartuşe" declanşatoare: emiterea de către guvern a unui proiect de lege anticonstituţional, în favoarea Gold Corporation, pentru exploatarea de la Roşia Montană şi, prin aceasta, depăşirea limitei de suportabilitate pentru tânăra generaţie lucidă. Căci nucleul dur din Piaţa Universităţii este alcătuit din tineret, un tineret studios, informat, preocupat de ceea ce se întâmplă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SANDU CORNEA, F. AS nr. 1082 - "Caut tratament pentru polipoză familială adenomatoasă"
La nivelul colonului pot fi întâlnite mai multe varietăţi de polipi (adenomatoşi, inflamatori, juvenili, ereditari etc.) care, de obicei, nu produc semne şi simptome, şi sunt descoperiţi întâmplător, în timpul unui test-screening pentru cancerul colorectal sau în timpul unui test efectuat pentru diagnosticarea altei afecţiuni. Deşi majoritatea polipilor care se produc la nivel colonic nu sunt de natură ereditară, totuşi, unii dintre ei pot să apară în anumite familii, caz în care vorbim despre aşa-numita "polipoză adenomatoasă familială"...
Citeste tot articolul
"Vreau ca toată lumea să ştie cât de eficientă este argila!"
Sunt kinetoterapeut şi chiropractor, iar în meseria mea am întâlnit de-a lungul anilor oameni cu multe probleme de sănătate, care făceau tratamente alopate şi totuşi n-aveau rezultate. Eu însumi am avut o problemă, dar medicina alopată nu mi-a dat şanse. Culmea e că ajunsesem în faza aceasta tot din cauza medicaţiei recomandate de medici! Practic, sistemul meu imunitar era la pământ.
Citeste tot articolul
Un leac cu rang istoric - PELINUL
Cu secole în urmă, spiţerii europeni cumpărau de la negustorii ce ţineau în mare secret provenienţa ei, o pulbere neobişnuită, adusă din Orient. Praful se numea "Artemisia cina" şi se folosea pentru eliminarea viermilor intestinali. Foarte repede, doctorii vremii au observat că dozele mari produc halucinaţii, spasme, vârtejuri, şi de aceea îl prescriau în cantităţi mici. Pulberea amară se prepara din pelinul care creştea în pământul sărat de pe malurile Mării Caspice.
Citeste tot articolul
MURELE - medicamentele toamnei
Boabele lor negre-strălucitoare, cu nuanţe roşietice şi albăstrui, parcă mereu brumate, strălucesc în lumina soarelui de toamnă ca nişte pietre preţioase. Au o aromă discretă, un gust plăcut, dulce-acrişor, şi se mai găsesc acum, la început de octombrie, prin păduri, lunci de râu sau margini de fâneţe. De-a lungul veacurilor, murele au exercitat o adevărată fascinaţie asupra oamenilor: culoarea lor, faptul că sunt ultimele fructe de pădure care apar în an şi că - de regulă - cresc în locuri sălbatice, constituie o sursă de inspiraţie, deopotrivă pentru legende, vindecare şi magie.
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru diabetici
Este adevărat că zahărul din fructe are un index glicemic mai mic decât zahărul industrial, cu toate astea, pentru ambele soiuri există o limită de 40 de grame pe zi. Prea mult zahăr sporeşte nu doar greutatea corpului, ci şi numărul trigliceridelor din sânge. Acestea duc la îngroşarea arterelor, prin care sângele circulă mai greu.
Citeste tot articolul
Despre Ginkgo biloba sau Arborele Sfânt al vieţii
În lumea vegetală există puţine plante care să egaleze, prin superlative, Ginkgo biloba. Nicio altă specie vegetală existentă astăzi pe Terra nu are o vechime aşa de mare ca acest arbore. Este cel mai bătrân supravieţuitor al universului vegetal, rezistând încă din era mezozoică, cu aproximativ 350 de milioane ani în urmă, de pe vremea dinozaurilor şi a altor animale uriaşe, astăzi dispărute. A suportat toate marile cataclisme geologice, iar Charles Darwin, în "Originea speciilor", spune despre acest arbore că este "o fosilă vie", având o mare capacitate de supravieţuire.
Citeste tot articolul
Ce alimente preferă sistemul imunitar?
Vitamina A: Stimulează proliferarea globulelor albe şi producţia de anticorpi. Lipsa ei reduce răspunsul imunitar la viruşii pojarului şi la bacteriile care provoacă tetanosul. În plus, este esenţială pentru menţinerea mucoasei intestinale.
Citeste tot articolul
IULI
Ca să-mi plătească lecţiile de desen şi pictură, tata a golit în vara aceea stupii de miere. N-am uitat până astăzi valul acela gros, auriu-arămiu, care a ajuns în cămara dascălului meu şi care a lăsat urme grele în toate vasele şi borcanele casei. Nu-mi stătea mintea să desenez scaunele cu picioarele în sus pe care profesorul mi le punea în faţă, ca să învăţ, vezi Doamne, perspectiva obiectelor în spaţiu. Mă enerva şi oul uriaş din lemn vopsit în alb curat, pe care trebuia să-l pictez, ca să înţeleg cum din lumini şi umbre poţi să redai o formă perfectă.
Citeste tot articolul
Anchetă sentimentală: "A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva"...
N-ai putea trăi fără mine, mi-a spus doamna aceea înaltă şi palidă. Şi nici măcar n-a zâmbit când a spus asta. N-ai putea trăi fără mine, ţi-e dor de mine de crăpi, ţi se face dor imediat ce te las în pace, te dai de ceasul morţii şi nu-ţi găseşti liniştea, n-ai putea trăi fără mine, ascultă-mă ce-ţi spun. Mă vrei, ţi se pare că doar aşa te găseşti pe tine, dacă mă ţii pe mine în braţe, mă săruţi şi mă dezmierzi, ţi se pare că sunt frumoasă, cea mai frumoasă, că aduc ploaia şi înserarea, că îi fac pe câini să latre şi câte şi mai câte.
Citeste tot articolul
ANA RUXANDRA ILFOVEANU - "Ne strângem puterile şi lucrăm. Dacă istoria ne va consemna, vom vedea"
Ruxandra Ilfoveanu s-a instalat de ani buni în elita picturii româneşti. Ea a fost prezentă în expoziţii de prestigiu, în ţară şi în străinătate, din Franţa şi Germania, până în Olanda şi Norvegia. La 66 de ani, artista lucrează mai departe cu frenezie şi imaginaţie. Şi pentru că mai are ceva de spus, dar şi pentru că simte că ora afirmării internaţionale a României în artă se apropie.
Citeste tot articolul
Festivalul George Enescu
Pentru iubitorii de muzică, Festivalul Enescu este precum o chemare sub drapel. Sunt trupe regulate, de bază (cei cu abonamente), şi oaste de strânsură (cei cu bilete ocazionale). "Războiul" acesta a durat în acest an 28 de zile, adesea cu mai multe bătălii pe zi. Cei ce au ales să participe au intrat într-un alt ritm de a trăi, în alte sfere. Pentru ei, concertele nu sunt distracţie, ci lucrare şi luptă întru descoperire şi rafinare de sine. Împlinirea unei aşteptări nădăjduitoare de doi ani.
Citeste tot articolul
BELINDA CARLISLE în România
Pe 16 octombrie, la Sala Palatului din Capitală, o veţi putea asculta, în premieră în ţara noastră, pe Belinda Carlisle, una dintre cele mai îndrăgite soliste pop-rock ale anilor '80-'90.
Considerată, în perioada ei de glorie, rivala Madonnei, Belinda a scris istorie în lumea muzicală internaţională, mai întâi alături de grupul feminin The Go-Go's şi apoi într-o carieră solo de succes.
Citeste tot articolul