Carte de vizită
Denumirea ştiinţifică a murului este Ribes nigrum şi se numără printre rudele foarte apropiate ale zmeurului, fiind însă mult mai viguros decât acesta şi mai adaptabil. Creşte din zonele de câmpie şi până în zonele montane, fiind un adevărat cuceritor: oriunde este un loc suficient de umed şi cu sol fertil, rugii de mur se instalează, întinzându-se cu o viteză nemaivăzută. Vitalitatea murului este atât de mare, încât în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămânând verzi sub zăpadă, chiar şi la temperaturi de -20 de grade Celsius. Apoi, este printre puţinii arbuşti care rezistă la inundaţii, în luncile râurilor, unde creşte din abundenţă, datorită solului fertil, rezistând zile în şir acoperit de apă. Ca înfăţişare, este un arbust cu tulpini târâtoare, cu o lungime impresionantă - între 3 şi 6 metri, fiind înregistraţi însă şi rugi de mur care măsoară nu mai puţin de 9 metri. În primul an, lujerii de mur cresc în lungime şi dezvoltă doar frunze, pentru ca în următorul an să înflorească şi să facă fructe - celebrele mure, care conţin foarte multe substanţe nutritive, cu ajutorul cărora pot fi tratate boli dintre cele mai diverse.
Murele - o colecţie de vitamine şi minerale
În bobiţele negre-roşiatice ale acestui fruct se ascund adevărate comori de sănătate. De pildă, murele conţin nu mai puţin de şapte vitamine, în cea mai mare parte din complexul B (practic tot complexul), dar şi vitaminele E şi C, la ultima dintre ele murul numărându-se printre campioni, din punctul de vedere al concentraţiei. Apoi, aceste fructe conţin nenumărate minerale constitutive şi oligoelemente, între care şi fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul şi fosforul. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, în aceleaşi bobiţe care cresc la margine de drum găsim un impresionant arsenal de alte medicamente naturale, de la derivaţii acidului salicilic (murele fiind o adevărată "aspirină de pădure"), la puternicii polifenoli, care au efecte antitumorale şi antivirale extrem de puternice. Să vedem, în continuare, cum putem beneficia la maximum de aceste calităţi vindecătoare:
Ce fel de mure să folosim?
De ceva timp, în supermarket-urile noastre au apărut murele crescute la scară industrială şi ambalate la caserole de plastic. Mura chimizată este mare şi arătoasă, se păstrează proaspătă incredibil de mult (în timp ce mura din flora spontană ţine maximum 48 de ore), dar gustul şi aroma sa sunt doar o reflexie palidă a fructului pe care îl culegem de la marginea pădurii. Această "mură de expoziţie" este din soiuri selecţionate, foarte productive, şi a fost hrănită cu fertilizatori şi recoltată ceva mai repede, aşa încât să se coacă în cutie. În pieţe şi chiar la marginile drumurilor care traversează munţii, găsim însă altfel de mure: dimensiunile lor sunt mici, au o culoare ceva mai închisă (ceea ce arată prezenţa unor pigmenţi cu acţiune terapeutică foarte intensă), precum şi un parfum discret, pe care surorile industrializate şi l-au pierdut de mult. Şi gustul lor este de regulă o surpriză, putând varia chiar şi la două mure culese de pe aceeaşi tulpină, de la dulce discret la un acru puternic. Dar, reţineţi, murele naturale nu sunt niciodată fade. Puţine fructe se mai pot lăuda cu o asemenea valoare terapeutică precum aceste mure sălbatice. Mai întâi de toate, putem fi siguri că sunt "curate", fără nici un fel de îngrăşământ chimic, pesticid sau stimulator de fructificaţie. Apoi, au maximum de calităţi terapeutice, întrucât s-au copt natural, au sintetizat substanţe active, pentru a se apăra prin forţe proprii de dăunători, nu au fost depozitate mult timp şi nu a fost stimulată creşterea lor, în detrimentul conţinutului de substanţe nutritive.
Preparate din mure
Cum spuneam, murele sunt o adevărată colecţie de minerale, vitamine, pigmenţi şi acizi organici, cu efect puternic antioxidant. Trebuie spus, însă, că aceste substanţe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din fructul proaspăt şi, într-o măsură ceva mai mică, din cel congelat, nu însă şi din murele preparate termic. Ca atare, pentru a obţine efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor ca atare, preparatele la foc neavând efectele terapeutice scontate. Să vedem în cele ce urmează câteva repere în acest sens:
Murele în consum
Doza minimă pentru a obţine beneficii de pe urma administrării acestui fruct este de 150 de grame pe zi. De altfel, aceasta este şi porţia zilnică minimă recomandată de nutriţionişti, fie că este vorba de mure, zmeură, coacăze negre, afine sau merişoare. Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele de prevenire a bolilor scontate. Pentru a vindeca, însă, anumite afecţiuni, este necesar să mărim mult doza şi să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură, despre care vom vorbi în continuare:
Cura cu mure
Se consumă, înainte de fiecare masă, 150-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rând. După administrarea murelor, nu se mănâncă nici un alt aliment, vreme de 15 minute, după care ar fi bine, însă, să mâncăm cât de curând, pentru că murele, mai ales cele nu foarte coapte (care au un gust acru pronunţat) sunt un stimulent digestiv remarcabil. Asocierea murelor cu miere diminuează parţial efectul lor tonic digestiv şi de stimulare a apetitului alimentar.
Siropul de mure nefiert
Murele se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinându-se un suc limpede. Peste acest suc se adaugă câteva frunze de mentă şi miere - 3 pahare de miere la un pahar de suc - şi se amestecă foarte bine, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseşte ca atare, administrat cu linguriţa, pentru tratarea diferitelor afecţiuni sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.
Ceaiul de frunze şi fructe de mur
Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe cu câteva frunzuliţe), făcându-se din ele mici bucheţele care se pun în locuri foarte bine ventilate şi aerisite. După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai cu o uşoară aromă de fructe de pădure şi cu proprietăţi vindecătoare excepţionale: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.
Murele şi imunitatea
Murele, la fel ca şi ruda lor apropiată, zmeura, sunt stimulatori excepţionali ai imunităţii. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi din aceste fructe, în cure de 12 zile minimum. Ambele fructe conţin mari cantităţi de vitamina C (300 de grame asigură mai mult decât necesarul pentru o zi întreagă), dar şi pigmenţi antocianici, substanţe care stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente. Copiii bolnăvicioşi, care răcesc foarte uşor, au o sensibilitate foarte mare la infecţii şi un apetit alimentar capricios ar trebui neapărat să facă o cură cu aceste fructe. Pentru întărirea imunităţii, cura cu mure are efect maxim când e făcută direct la sursă, adică mâncând fructe culese direct din pădure, unde sunt cele mai proaspete şi au efecte imunostimulente maxime. Apoi, însuşi demersul de a merge toamna în pădure, pentru a le culege, are un efect extrem de tonic asupra capacităţii naturale de apărare a organismului.
Tratamente interne
* Răceli, afecţiuni infecţioase însoţite de febră - pigmenţii care dau culoarea specifică murelor (antocianii) sunt un adevărat coşmar pentru viruşii care produc răceli şi gripă. Pe lângă că stimulează imunitatea, aceste principii active atacă viruşii, împiedicând multiplicarea acestora şi infectarea celulelor sănătoase. Apoi, murele conţin compuşi ai acidului salicilic, adică exact substanţa activă regăsită în aspirină, care le dă un efect de scădere a febrei, de diminuare a durerilor de cap şi musculare extrem de binevenit la persoanele bolnave de gripă.
* Boala canceroasă, în general - aceiaşi pigmenţi cu efecte antivirale de care vorbeam anterior au şi un efect anticancerigen remarcabil, potenţat de vitaminele şi mineralele cu proprietăţi puternic antioxidante din mure, cum ar fi vitaminele C şi E sau seleniul organic. Apoi, fibrele pe care le conţin din belşug murele protejează împotriva cancerului cu localizare digestivă, în timp ce polifenolii protejează contra cancerelor cu determinare hormonală, dar şi contra celor induse prin iradiere.
* Cancerul la sân şi de col uterin - datorită conţinutului ridicat de substanţe naturale cu efect hormonal, murele sunt în mod special recomandate în afecţiunile tumorale de etiologie hormonală. Anumite substanţe din compoziţia murelor se fixează efectiv de receptorii hormonilor estrogeni din organism, dând un semnal corect organismului şi prevenind astfel proliferarea şi recidiva cancerului cu aceste localizări. Studii preliminare arată că anumiţi compuşi naturali ai acidului salicilic prezenţi în fructele de mur sunt toxici pentru celulele canceroase din ţesutul mamar.
* Cancer al cavităţii bucale - studiile ştiinţifice de laborator au arătat faptul că o anumită categorie de substanţe conţinute de către mure (polifenolii) au efecte antitumorale asupra celulelor canceroase din cavitatea bucală. În cadrul testelor făcute pe culturi de celule, extractul de mure reduce cu peste 40% dezvoltarea tumorilor maligne de origine bucală.
* Cancer de colon - murele sunt un excelent profilactic pentru cancerul cu această localizare. Un studiu de medicină experimentală făcut în China, în anul 2002, arată că administrarea murelor reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer de colon. De "vină" pentru acest efect sunt substanţele fenolice din acest fruct, despre care vorbeam anterior, care previn malignizarea celulelor normale şi inhibă creşterea tumorilor deja existente. Şi fibrele alimentare, în care murele sunt foarte bogate, care curăţă sistematic tubul digestiv, sunt un factor activ în prevenirea cancerului de colon şi de rect. Administrarea acestor fructe, câte 150-300 de grame pe zi, încetineşte evoluţia bolii, ajută la normalizarea tranzitului intestinal, precum şi la menţinerea tonusului fizic şi psihic al bolnavului de cancer.
* Constipaţie - alături de zmeură, murele sunt fructele cele mai bogate în fibre alimentare, care acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici şi zaharurile complexe din aceste fructe ajută normalizarea florei intestinale. Ca atare, cura cu mure este unul din cele mai simple şi cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaţie. Se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei, câte o porţie consistentă (de minimum 100 de grame) de mure, eventual amestecate cu puţină miere lichidă şi câteva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul durează măcar 10 zile şi poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simţim nevoia.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face o cură cu ceai de mure, vreme de 15-30 de zile, ceaiul fiind consumat simplu, fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă şi primăvara, se va bea regulat ceaiul de mure (frunze şi fructe), minimum două căni pe zi, frunzele de mur având efecte cicatrizante şi antiacide foarte bune.
* Candidoză digestivă - un studiu finlandez făcut în anul 2000 arată că fructe cum ar fi murele, zmeura şi coacăzele negre sunt un adevărat inamic pentru Candida albicans. Antocianii prezenţi în ele inhibă dezvoltarea acestui fung şi ajută la eliminarea sa din organism. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic un amestec (făcut în mixer) din 100 de grame de mure proaspete, 400 de grame de iaurt Bifidus şi miere după gust. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, înaintea meselor principale. Este un tratament delicios ca gust şi care restabileşte echilibrul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv. Această cură este un bun adjuvant şi în candidoza genitală.
* Diabet - murele fac parte dintr-o categorie aparte de fructe, care deşi conţin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor, în doze de 150-200 de grame zilnic, nu duce la creşteri notabile ale glicemiei. Mai mult, murele stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină), stimulează diureza şi normalizează valorile colesterolului. Tratamentul cu zmeură este şi mai eficient, mai ales pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului, dacă se renunţă la consumul de carne şi se mănâncă preponderent legume şi fructe.
* Alergie - murele sunt o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator. Mai mult, murele conţin cantităţi foarte mari de vitamina C, 300-400 de grame din acest fruct, administrate odată, aducând un aport masiv din această vitamină care reduce intensitatea alergiei.
* Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze şi fructe de mur face adevărate minuni în această categorie de afecţiuni. Personal, am văzut cazuri în care tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nici o altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni, cu 3-4 căni de ceai de mur, consumat zilnic. Femeile care suferă de constipaţie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe şi frunze uscate, obţinută cu ajutorul râşniţei electrice de cafea - câte 4 linguriţe zilnic. Tratamentul este valabil şi în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
* Degenerescenţă maculară - conţinutul mare de antociani şi de vitamine, în special vitamina C şi vitaminele din complexul B, recomandă murele ca pe un excelent mijloc de prevenire a acestei afecţiuni degenerative. Un studiu publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" arată că persoanele care consumă mure şi alte fructe de culoare neagră (ceea ce arată prezenţa anumitor pigmenţi), de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescenţă maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe.
* Îmbătrânire prematură - mai multe studii au arătat că murele sunt extrem de bogate în substanţe cu efect antioxidant, fiind - se pare - printre cele mai puternice fructe în acest sens. Antioxidanţii din mure protejează organismul de aşa-numiţii radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni specifice vârstei a treia. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al murelor, trebuie consumate zilnic 150 de grame din aceste fructe, în cure de măcar 7 zile. În prelungirea curei cu mure, se pot consuma şi fructe uscate, sub formă de macerat, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele negre, afinele sau cătina.
* Avitaminoză C - o doză de doar 300 de grame de mure asigură aproximativ 90% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte 400 de grame de mure, minimum, vreme de două săptămâni. Această "supradoză" de vitamina C este extrem de favorabilă în afecţiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecţiunile însoţite de febră şi de inflamaţie.
Precauţii şi contraindicaţii
Femeile gravide nu vor consuma mai mult de 100 de grame de mure pe zi.
Persoanele care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudenţă aceste fructe, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Dacă apar probleme digestive, se va consuma ceaiul de frunze şi fructe de mur, câte 2-3 căni pe zi.