La un "cavei", cu uncheşul Alexa
"Io m-am trezât în lumea asta în dimineaţa în care mama umbla cu mine de mână, de la o poartă la alta, ca să mă deie de-acasă. Până atunci, nici nu ştiu cum am trăit, nu-mi aduc aminte de nimica, nu ştiu cum au fost zilele mele. "Nu-ţi trebe slugă? Nu-ţi trebe slugă?", întreba mama pe oricine-i ieşea înainte. "Nu-ţi trebe slugă?" Dar nimănui nu i-am trebuit şi, de la o vreme, după ce m-am obişnuit cu spaima că mama vrea să mă deie de lângă ea...
Citeste tot articolul
Maia MORGENSTERN: "Iubirea nu e comerţ cu sticla la schimb"
Dacă v-aş spune nu, nu cred, aş şoca. Şi mi-ar fi frică să spun nu, ca să nu-i dezamăgesc şi să nu-i rănesc pe cei care-şi leagă speranţele şi puterea de a merge mai departe de ideea asta. Aşa că spun doar atât: teoria aceasta idealistă despre iubire trebuie "folosită" cu grijă, ea nu trebuie să se transforme într-un slogan şi, mai ales, într-o povară. Adică, nu trebuie să ne lăsăm înlănţuiţi de ideea că "dacă nu simţim iubirea, înseamnă că suntem ne-oameni".
Citeste tot articolul
Delta noastră cea de toate zilele
Ce rămâne, atunci când închizi ochii şi vezi, eşti tu. Toate locurile, poveştile şi oamenii care locuiesc în tine, pe care le porţi prin realitatea asta mare ca pe o vrajă de care ai nevoie, ca pe o vrajă de care nu te mai poţi desprinde, toate lucrurile astea care ţi se arată, din nou şi din nou, atunci când ai răgazul să le priveşti, sunt cele care te fac viu, sunt cele care te poartă înainte. Şi n-aş putea să fiu eu, fără să închid ochii şi să văd drumul spre Deltă - Dunărea la Giurgeni, Hârşova, Topolog...
Citeste tot articolul
Găurile din caşcavalul puterii
De la început trebuie precizat că optimismul guvernamental nu a fost nicio clipă confirmat de profesioniştii din domeniul economic. Dimpotrivă, în plină vară, Consiliul Fiscal a desfiinţat previziunile optimiste ale guvernului, atrăgând atenţia că economia stagnează, iar consumul populaţiei a scăzut. Dacă populaţia nu consumă, producţia şi comerţul stau şi ele pe loc şi nu generează venituri.
Citeste tot articolul
Pierduţi pe autostradă
69 de kilometri de autostradă a construit România, în perioada 2007-2011! Sunt cifre oficiale, citate de un raport riguros şi, deopotrivă, stufos, realizat de Consiliul Concurenţei. Raportul nu spune câte tăieri de panglică şi inaugurări au fost puse la cale de la începerea lucrărilor şi până la darea în exploatare a clasicelor segmente de 10-15 kilometri - care, de regulă, leagă nimic de nimic -, dar e foarte posibil să fi fost mai mult de 69...
Citeste tot articolul
Autonomiştii maghiari nu se lasă, dar...
Comisia Europeană a respins, recent, o iniţiativă a Consiliului Naţional Secuiesc (SZNT) privind acordarea unei "atenţii sporite" comunităţilor etnice. Într-o scrisoare recentă, fermă şi fără posibilitatea de a genera interpretări, Comisia informează SZNT şi pe partenerii săi întru promovarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, că iniţiativa lor "nu se încadrează în sfera de aplicare a legislaţiei promovate de UE".
Citeste tot articolul
DACIAN CIOLOŞ - "Noua politică agricolă comună (PAC) reprezintă o şansă extraordinară pentru România, de a-şi pune în valoare potenţialul agricol"
Cât ar fi un român de eurosceptic, nu poate să nu observe că, de când cu Uniunea Europeană, viaţa ţăranilor din România cunoaşte o schimbare în bine, iar realităţi noi vin să umple un gol istoric: lipsa cronică de sprijin financiar pentru agricultori. Până de curând, era de neconceput ca omul de la ţară să primească bani gratuiţi pentru fiecare petec de pământ, pentru fiecare capră, oaie şi vacă, pentru fiecare stânjen de păşune. Sistemul comunist a smuls tinerii ţărani din matca lor.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIHAI ASĂNDULESEI - Suceava, F. AS nr. 1082 - "Soţia mea are glioblastom multiform"
Chiar dacă, nu cu mult timp în urmă, am abordat problematica tumorilor cerebrale şi a recurenţelor acestora, la rugămintea dvs. şi a altor persoane aflate în situaţii similare reiau expunerea conduitei terapeutice. Când vorbim despre măsurile profilactice ce trebuie adoptate în cazul recidivelor tumorale cerebrale, este util să avem în vedere că între 50 şi 70% dintre acestea vor recidiva, indiferent dacă sunt de natură benignă sau malignă.
Citeste tot articolul
"Cu produsele HERBAGETICA am reuşit să scap de kilogramele depuse în timpul sarcinii"
După naşterea celui de al doilea copil, am rămas cu 10 kg în plus, de care am încercat să scap, apelând la cure cu tot felul de limite la alimente. După a doua cură, când am pus la loc kilogramele, am renunţat. Întâmplător, am dat peste un produs de slăbit despre care pot spune că mi-a schimbat viaţa. Este vorba despre Detox Complet, produs de Herbagetica, care m-a ajutat să slăbesc foarte mult.
Citeste tot articolul
Sănătate cu frunze verzi
Inepuizabilele resurse de sănătate ale naturii continuă să ne fie dezvăluite prin scrisorile cititorilor noştri. Surprinzătoare, adesea, prin ineditul lor, ele sunt garantate prin zeci de cazuri de vindecări. Puţin cunoscută şi practicată, terapia învelirii în frunze şi a expunerii ulterioare la soare coboară în timpuri străvechi, fiind regăsită în satele noastre de munte, dar şi în practicile călugărilor tibetani.
Citeste tot articolul
Afecţiunile ficatului în abordare naturistă
Steatoza hepatică este o noţiune destul de controversată, deşi e cea mai simplă afectare hepatică, care este complet reversibilă, dacă se abordează corect. Se descoperă de obicei întâmplător, la examinări ecografice ale unor persoane care de regulă nu au manifestări clinice hepatice, sau acestea sunt minore. I se mai spune şi "încărcare grasă" a ficatului, deşi mulţi dintre subiecţi nu au o alimentaţie bogată în grăsimi, nici măcar afecţiuni metabolice ale lipidelor, iar unii nu consumă alcool.
Citeste tot articolul
Remedii în reluare: TESCOVINA
Publicat, prima dată, în "Formula AS" din 2012, articolul despre tescovină al d-lui farmacist Bobaru a stârnit un interes neaşteptat printre cititorii revistei, care au cerut, prin scrisori şi la telefon, informaţii suplimentare despre modul de preparare a produsului şi efectele lui. Textul de faţă reprezintă o reluare a temei, cu completările cerute de cititori şi cu unele răspunsuri la întrebări. Peste mai puţin de o lună începe culesul pentru o nouă recoltă de struguri şi e bine ca "prietenii" tescovinei medicinale să fie pregătiţi de atac. Succes!
Citeste tot articolul
POVEŞTI DE DRAGOSTE
Am iubit-o pe Ioana atât de mult încât acum, după ce am plecat de lângă ea, mi-e uneori greu şi să respir. Când a trecut pe lângă mine pe stradă şi am văzut-o prima dată, m-a făcut să întorc capul după ea, deşi nu mai făcusem un astfel de gest de ani de zile. Eram un om căsătorit, cu familie, trăiam într-un cerc de prieteni în care cuvinte precum "amantă", "înşelat" sau "escapadă amoroasă" erau interzise, nu auzisem despre niciunul din ei să-şi fi înşelat vreodată nevasta, sau ca vreo soţie de-a vreunui amic să fi călcat vreodată strâmb.
Citeste tot articolul
Un magnific al acordeonului: IONICĂ MINUNE - "O părticică din Ţara Românească"
"Visul meu a fost să am o maşină Mercedes şi un acordeon Hohner Gola. Acordeonul în portbagaj, şi eu la volan. Pentru că astea sunt cele mai bune trei mărci din lume la un loc: Mercedes, Gola şi Ionică Minune. Asta ca să-şi dea seama lumea despre ce citeşte aici", îmi spune zâmbind şiret, ascuns după rotocoalele de fum ale ţigării. Adevărul e că toată lumea ştie: Ionică Minune este un virtuoz, un magnific al acordeonului, poate urca, cu fruntea sus, pe orice scenă din lume.
Citeste tot articolul
Mânăstirea cu minuni - RADU NEGRU
Din goana maşinii nu vezi mare lucru. În imensitatea ei, câmpia e rătăcitoare. E lacomă şi fără măsură. Înghite grăbit şi năvalnic tot ce întâlneşte în cale, lăsându-te în scurt timp fără niciun reper, în afara liniei subţiri şi ezitante a orizontului. Bănuieşti că Mânăstirea Radu Negru e undeva, pe aproape. Stă ca o dropie pitită în lanurile de porumb ale Bărăganului. Dar eşti încă departe. Mai durează până să ajungi. Câmpia te poartă de la Ciulniţa spre Călăraşi, în legănări mărunte şi înşelătoare, ce sporesc impresia hipnotică de monotonie şi somnolenţă.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Era în aprilie 1994. Fetiţa mea Ruxandra, în vârstă de 5 luni, tocmai se trezise. Ea şi cei doi fraţi ai ei mai mari ne ofereau mie şi soţului meu acea bucurie şi împlinire deplină, pe care numai familiile cu copii le pot avea. După programul obişnuit de dimineaţă, am luat-o în braţe, să mă joc puţin cu ea şi, pentru că lângă mine era o riglă, m-am hotărât să văd cât mai crescuse. Am aşezat-o pe o suprafaţă plană şi i-am întins picioruşele... şi atunci, pentru prima dată de când o aveam, am văzut că picioruşul drept era cu aproximativ 2 cm mai scurt decât stângul.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
Se tot reproşează prozatorilor noştri că după 1989 nimeni nu s-a încumetat să scrie un roman cuprinzător al comunismului românesc. Iată, un neamţ din fosta RDG a dat în 2011 o carte exemplară de acest gen, o ficţiune amplă nu doar veridică, ci şi bine construită şi scrisă. Matematician de formaţie, dramaturg şi scenarist, Eugen Ruge s-a inspirat din istoria familiei sale şi din ceea ce a trăit el însuşi (e născut în 1954 în URSS, fiu al unui prizonier german şi al unei rusoaice, reveniţi în 1956 în Berlinul de Est) pentru acest roman complex al real-comunismului văzut prin prisma nomenclaturii roşii.
Citeste tot articolul
Iaşul în sărbătoare
Într-adevăr, aspirăm la acest statut. E un festival cu un număr foarte mare de invitaţi, în jur de două sute, şi cu o structură originală, încercând să aducă în acelaşi loc şi în dialog scriitori, editori, traducători, jurnalişti culturali, critici literari, mediatori culturali şi cititori. Participarea va fi internaţională, în sensul deplin al cuvântului, iar evenimentele vor fi diverse şi foarte numeroase: lecturi, dezbateri, întâlniri cu elevi şi studenţi, mese rotunde cu caracter profesional, conferinţe, ateliere de scriere creativă...
Citeste tot articolul
KITARO, la Bucureşti - "Aş vrea să înţeleg mai mult din natură, să mă armonizez cu ea"
Deţinător al Globului de Aur şi al unui premiu Grammy, Kitaro a cunoscut succesul la nivel mondial, în urmă cu mai bine de treizeci de ani, datorită stilului său unic, de a îmbina muzica electronică şi cea tradiţional japoneză, cu sunete din natură. Albumele sale sunt considerate adevărate capodopere şi au înregistrat vânzări spectaculoase, cu zeci de milioane de exemplare distribuite în întreaga lume.
Citeste tot articolul