Publicat, prima dată, în "Formula AS" din 2012, articolul despre tescovină al d-lui farmacist Bobaru a stârnit un interes neaşteptat printre cititorii revistei, care au cerut, prin scrisori şi la telefon, informaţii suplimentare despre modul de preparare a produsului şi efectele lui. Textul de faţă reprezintă o reluare a temei, cu completările cerute de cititori şi cu unele răspunsuri la întrebări. Peste mai puţin de o lună începe culesul pentru o nouă recoltă de struguri şi e bine ca "prietenii" tescovinei medicinale să fie pregătiţi de atac. Succes!
Apără vederea, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce colesterolul, protejează inima, luptă împotriva radicalilor liberi răspunzători în mare parte de îmbătrânirea omului. Nu este vorba de un medicament miraculos, ci de banala tescovină. Amestecul rămas în urma extragerii mustului din struguri nu se bucură încă de atenţia cuvenită, deşi este un concentrat exploziv de substanţe vindecătoare. Dintre acestea, pe primul loc se află resveratrolul, cel mai puternic antioxidant din farmacia naturii, prezent într-o cantitate mai mare în tescovină decât în vinul roşu. Ca de obicei, d-l farmacist Ion Bobaru, îndrumătorul nostru în materie de leacuri preparate din plante, ne oferă explicaţii şi reţete de prim ajutor.
Leacul din rămăşiţele vinului
Îmbrăcată în culorile ruginii ale toamnei, grădina cu plante medicinale a domnului farmacist Bobaru seamănă, chiar şi acum, la început de toamnă, cu un tărâm fermecat. "Pentru mine, ca farmacist, una dintre cele mai valoroase materii prime pe care mi le oferă toamna este viţa-de-vie. Mustul şi vinul sunt doar produse secundare, tescovina este de fapt adevărata sursă de principii active, cea care transformă strugurii roşii şi negri în medicamente naturale. Explicaţia este foarte simplă: coaja, pulpa şi sâmburii strugurilor de culoare închisă au cel mai ridicat conţinut de resveratrol, antioxidantul care a revoluţionat medicina secolului XXI, zeci de pagini fiind dedicate studiului şi cercetării acestuia. Acţiunea lui este amplificată de prezenţa flavonoizilor, a quercitinei şi a taninurilor, a acizilor organici, a micro şi oligo elementelor, a vitaminelor lipo şi hidrosolubile, substanţe ce întăresc şi însănătoşesc întregul organism. În popor i se mai spune «boască» sau «boştină», iar denumirea de «tescovină» provine de la tradiţionalul teasc, acea presă manuală, pe care o mai întâlnim şi azi în gospodăriile ţărăneşti. De obicei, tescovina este folosită pentru prepararea ţuicii, este dată ca hrană la animale sau, pur şi simplu, aruncată. Însă puţini ştiu că tescovina este, de fapt, esenţa binefăcătoare din struguri, pentru că toate principiile active sunt concentrate în coajă, pulpă şi sâmburi. Doar 10% din resveratrol trece în vinul roşu, 90% rămâne în tescovină. Ceea ce oamenii aruncă este, de fapt, esenţa vindecătoare a strugurilor, principala lor sursă de sănătate!", explică domnul Ion Bobaru.
Fascinat de comoara pe care i-o oferă cu dărnicie natura, specialistul din cea mai veche farmacie din Brăila, înzestrat cu adevărate talente de alchimist, i-a descifrat cu răbdare secretele. Ştie pe de rost cum acţionează tescovina asupra organismului, ce boli tratează şi reţetele leacurilor ce pot fi preparate în casă. Ni le dezvăluie pe rând, cu răbdare şi profesionalism, purtându-ne într-o fascinantă călătorie într-un bob de strugure.
Calităţi terapeutice
Tescovina este o adevărată "mină" de resveratrol, cel mai puternic antioxidant descoperit până în prezent, şi preia o mare parte din calităţile terapeutice ale acestuia. Antioxidanţii sunt substanţe care împiedică atacul moleculelor numite "radicali liberi" asupra celulelor şi ADN-ului din organismul uman. Din acest motiv, preparatele pe bază de tescovină au capacitatea de a preveni degradarea tuturor tipurilor de celule existente în corp, grăbind totodată regenerarea ţesuturilor. Astfel, deghizată într-o apariţie modestă, tescovina ne apără de boli şi echilibrează funcţiile vitale, încetinind îmbătrânirea.
Remediile pe bază de tescovină au efecte benefice atât asupra inimii, cât şi a vaselor de sânge. Cu puternice proprietăţi vasodilatatoare, reglează nivelul colesterolului şi previn accidentele vasculare. Oamenii de ştiinţă declară resveratrolul, prezent din abundenţă în coaja şi pulpa strugurilor roşii, drept cel mai eficient protector cardiovascular care poate fi găsit în natură, fiind de 50 de ori mai puternic decât vitamina E. Mai mult, substanţele din tescovină întăresc celulele sistemului osos, alungă durerile reumatice şi luptă cu osteoporoza.
Tescovina, considerată o rămăşiţă a strugurilor din care a fost extras sucul, este, de fapt, un medicament de calibru greu. "Beneficiile acestui leac, pe care toamna ni-l oferă parcă în semn de rămas bun, nu vor întârzia să apară, dacă sunt respectate regulile de uscare şi prelucrare", subliniază domnul farmacist Bobaru.
Obţinerea tescovinei
Comentariul farmacistului
Întrebare de la cititori: "Ce soiuri de vie sunt recomandate pentru obţinerea de preparate din tescovină?"
Răspuns: "Cei mai indicaţi sunt strugurii roşii sau negri, recoltaţi din hibrizii producători, având în vedere că aceştia sunt mai rezistenţi la boli şi la dăunători şi nu sunt necesare, în timpul vegetaţiei, tratamente fitosanitare pentru combaterea acestora, ca la soiurile nobile, deoarece aceste fungicide şi pesticide au remanenţă (rămân) în coaja strugurilor".
Uscarea şi conservarea
La o săptămână după ce boabele de struguri au fost desprinse de pe ciorchine şi zdrobite, mustul poate fi separat de tescovină. Din 10 kg de struguri se obţin aproximativ 6-7 kg de must şi 3-4 kg de tescovină. Păstrând proporţiile, putem deduce că orice cantitate de struguri am prelucra, obţinem aproximativ o treime tescovină şi, în rest, must. În timp ce sucul strugurilor urmează drumul vinului, pentru tescovină începe procesul de uscare.
Nota farmacistului: Amestecul de coajă, pulpă presată şi sâmburi se întinde în strat subţire, în încăperi bine aerisite, terase, prispe, şoproane, poduri, verande, mai puţin bucătăriile sau balcoanele de bloc. Deshidratarea (uscarea) poate dura 2-3 săptămâni, perioadă în care este necesar să întoarcem zilnic stratul vegetal, grăbind astfel uscarea, pentru a evita apariţia mucegaiului şi formarea aşa numitelor musculiţe "beţive" ale vinului, specifice fructelor aflate în fermentaţie. Ele sunt inofensive din punct de vedere bacteriologic, nefiind purtătoare de microbi. Factorii favorizanţi pentru apariţia acestor musculiţe sunt tescovina - ca factor nutritiv - şi umezeala din ea. Se constată dispariţia spontană a lor, după uscarea completă a tescovinei.
Procesul se încheie atunci când strugurii storşi împrumută aspectul fructelor confiate şi devin sfărâmicioşi. Prin uscare, cantitatea de produs se reduce la jumătate. Fiecare produs rezultat se păstrează în săculeţe din pânză sau tifon. "Uscarea face tescovina mult mai eficientă pentru că, în urma expunerii la aer, se evaporă şi ultima cantitate de alcool care poate exista în rămăşiţele de struguri", precizează domnul farmacist Bobaru.
Preparate din tescovină
A. Pentru uz intern
Pulberea
Se obţine simplu, prin măcinarea cât mai fină a tescovinei uscate şi cernute. Se consumă câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă, prin simplă înghiţire, pulberea nefiind rea la gust. Pentru cei mai mofturoşi, se poate amesteca cu un suc natural sau miere.
Nota farmacistului: această formă farmaceutică este cea mai recomandată a fi folosită ca remediu, fiind modul cel mai natural de administrare.
Ce boli vindecă:
* Pulberea din coji şi pulpă de strugure menţine tinereţea inimii şi a vaselor de sânge, previne hipertensiunea şi tensiunea arterială oscilantă, în plus preîntâmpină apariţia osteoporozei, ameliorează semnificativ simptomele gutei şi artritei. De asemenea, reglează tranzitul intestinal, fiind utilă în constipaţii cronice, dacă este consumată cu regularitate.
* Tescovina uscată şi măcinată este recomandată şi bolnavilor de diabet, deoarece zahărul conţinut de struguri a trecut în must. Resveratrolul şi celelalte principii active îmbunătăţesc considerabil asimilarea insulinei şi reprezintă un bun adjuvant în tratament. Acesta este de fapt marele avantaj al tescovinei: te poţi bucura de calităţile vindecătoare ale strugurilor roşii, fără să consumi zahăr sau vin!
Infuzia
Se prepară din 40 g pulbere la un litru de apă. După ce a fiert jumătate de oră, poţiunea se lasă la decantat încă 15 minute, apoi se strecoară. Se bea călduţă, câte o cană, înainte de fiecare masă.
Ce boli vindecă:
* Ceaiul le este indicat în special persoanelor în vârstă, cu pierderi de memorie, celor afectaţi de demenţă şi senilitate. Menţine şi redă claritatea mentală, fiind deosebit de eficient în tratarea depresiei şi nevrozelor. Consumul regulat de ceai din tescovină ameliorează simptomele unor boli grave cum ar fi Parkinson şi Alzheimer.
Decoctul
La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri (aproximativ 30 g) de tescovină uscată. Amestecul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După răcire, se păstrează în frigider cel mult două săptămâni. Este un preparat mai concentrat decât infuzia, motiv pentru care doza recomandată este de 30-40 picături pe zi.
Ce boli vindecă:
* Cura cu decoct este recomandată în perioadele de convalescenţă, mai ales după bolile infecţioase. Poţiunea din tescovină este un aliat de nădejde şi în lupta cu obezitatea, deoarece principiile active din coaja strugurilor intensifică arderea surplusului de grăsimi.
Tinctura din tescovină
Conţine de 8 ori mai mult resveratrol decât vinul. Poţiunea reprezintă un adevărat elixir care încetineşte îmbătrânirea şi ţine la distanţă bolile ce apar odată cu înaintarea în vârstă.
Comentariul farmacistului
Întrebare de la cititori: "De ce resveratrolul nu se găseşte în vinul şi ţuica obţinute din tescovină?".
Răspuns: "Principiul activ, resveratrolul, este greu solubil în soluţii apoase sau slab alcoolice, cum e cazul vinului sau a ţuicii. De aceea, recomand ca la prepararea tincturii să se folosească alcool de cel puţin 70 grade, altfel extracţia resveratrolului este nesemnificativă".
Pentru obţinerea tincturii de tescovină se foloseşte procedeul clasic, adică: 20 g tescovină uscată şi măcinată mărunt la râşniţa de cafea se ţine la macerat în 100 ml alcool de minimum 70 grade timp de 10 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. Apoi se filtrează prin tifon şi se lasă la decantat 6 zile la frigider, după care se separă partea limpede de reziduuri şi se divizează în sticluţe de 20 sau 30 ml cu dop picurător. Se foloseşte în doze de 30 picături de 2 ori pe zi.
Siropul de tescovină, împotriva avitaminozei
Lipsa vitaminelor şi incapacitatea organismului de a le asimila pot fi îndepărtate prin prepararea unui sirop. Se prepară simplu, amestecând 100 g tescovină uscată şi mărunţită foarte fin cu 100 g miere de albine şi 200 ml suc natural de portocale. După omogenizare, siropul se păstrează în frigider. Este recomandată o linguriţă pe zi, cel puţin 20 zile pe lună.
În tratatele de farmacie vechi de sute de ani, pe care le studiază neîntrerupt, Ion Bobaru a descoperit formula unui sirop, de mare ajutor pentru cei lipsiţi de energie şi fără poftă de mâncare. "Siropul orexigen, pe care îl prepar în laborator, conţine un extract fluid, compus din: tinctură din coajă de struguri roşii, tinctură de cicoare, de măceşe, de pelin şi gingseng. Am observat că dă rezultate foarte bune, mai ales în cazul persoanelor care au un stil de viaţă sedentar, lucrează mult la birou, nu fac mişcare şi mănâncă dezordonat".
B. Pentru uz extern
Cataplasme cu tescovină şi argilă
Tescovina uscată, mărunţită foarte fin, se amestecă cu argilă şi ceai de muşeţel, până la obţinerea unei paste care se întinde pe o fâşie de tifon şi se aplică pe zona afectată, fără a bandaja strâns. Pentru un efect maxim, cataplasma se ţine cel puţin 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic.
Ce vindecă: calmează durerile provocate de artrită, varice, contuzii.
Cataplasme cu tescovină şi muşeţel
Peste tescovina uscată, mărunţită groscior, se toarnă ceai de muşeţel, amestecându-se până când mixtura ajunge de consistenţa unei paste subţiri. Pasta se întinde pe o fâşie de tifon şi se aplică pe zona afectată, fără a bandaja strâns. Pentru un efect maxim, cataplasma se ţine 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic.
Ce vindecă: calmează durerile provocate de artrită, varice, contuzii.
Cataplasme cu extract fluid de tescovină
Pentru a pregăti extractul fluid, trebuie să fierbem, pe baie de abur, 100 ml de tinctură, până când lichidul se evaporă la o treime din cantitatea iniţială (aproximativ 30 ml). Concentratul astfel obţinut se amestecă cu argilă şi se obţine o pastă subţire. Loţiunea se utilizează respectând indicaţiile valabile în cazul cataplasmei cu tescovină şi muşeţel descrise mai sus.
Ce vindecă: cataplasmele sunt de mare folos pentru tratarea articulaţiilor inflamate, contribuie la retragerea surplusului de lichid acumulat în jurul rotulei, cunoscuta "apă la genunchi", şi calmează durerile provocate de întinderile musculare.
Unguent pentru afecţiuni dermatologice
Se poate prepara, fără mult efort, în casă, dacă respectăm întocmai reţeta pe care domnul farmacist Bobaru o explică pas cu pas. Iată: alifia se obţine încorporând extractul fluid moale de tescovină într-o bază grasă, formată din următoarele ingrediente topite: unt, grăsime de pasăre, ulei vegetal solid (margarină) şi lanolină, care se găseşte în farmacii. Extractul fluid moale rezultă în urma fierberii tincturii de tescovină pe baie de aburi, până când lichidul se reduce la o cincime din cantitatea iniţială, devenind siropos.
Nota farmacistului: "Dacă nu respectăm această condiţie, tinctura nu se mai încorporează în baza grasă, iar unguentul se «brânzeşte»".
Ingredientele se amestecă pe foc mic, până când preparatul se omogenizează şi ajunge la punctul de fierbere, se continuă amestecarea, iar înainte de solidificare unguentul se toarnă în recipiente (cutii) mici. După răcire, se păstrează în frigider.
Ce vindecă: Alifia este un ajutor nepreţuit pentru vindecarea rănilor şi arsurilor care s-au cronicizat. Pentru farmacistul Ion Bobaru, extractul fluid moale, a cărui formulă tocmai ne-a dezvăluit-o, reprezintă componenta de bază pentru prepararea, în laborator, a unguentului pentru ulcer varicos, boală a vaselor, greu de suportat şi de vindecat. Tot în condiţii de laborator, domnul Bobaru prepară şi unguentul antihemoroidal, care îmbină virtuţile terapeutice ale strugurilor roşii cu acţiunea unor plante medicinale valoroase: castanul şi alunul vrăjit al amerindienilor (hamamelis).
Băi terapeutice
Îmbăierea este binefăcătoare pentru bolnavii de reumatism, osteoporoză şi spondiloză. În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obţinută din fierberea a 250 g de tescovină uscată în 3 litri de apă, timp de 5 minute. O baie durează aproximativ 15 minute şi sunt indicate tratamente de două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi. Băile sunt recomandate şi pentru a reda supleţea şi luminozitatea pielii întregului corp, deoarece principiile active din tescovină îndepărtează celulita şi vergeturile, catifelează şi redau elasticitatea epidermei.
Preparate cosmetice
Tescovina poate fi şi o nepreţuită sursă de frumuseţe, un adevărat elixir pentru tenul uscat şi ridat, care şi-a pierdut luminozitatea. Industria cosmetică a profitat din plin de calităţile terapeutice ale strugurilor roşii, care, alături de afine, constituie principala sursă de extragere a moleculei anti-îmbătrânire. Simplu de preparat, ieftine şi poate mai eficiente decât alte proceduri cosmetice, măştile pe bază de tescovină sunt la îndemâna oricui.
Masca din tescovină şi castravete îndepărtează petele de pe faţă şi aduce strălucire tenului. Se prepară amestecând 30 g de tescovină proaspătă şi foarte fin măcinată cu suc de castravete, până se obţine o pastă moale care se aplică pe faţă şi gât, evitând zona ochilor. După 20 de minute se îndepărtează cu apă călduţă.
Masca din tescovină şi argilă pentru faţă are proprietăţi detoxifiante, calmante şi nutritive. Se prepară simplu. Tescovina foarte fin măcinată, împreună cu o cantitate egală de argilă, se amestecă cu apă călduţă până la obţinerea unei paste, care se poate întinde uşor pe faţă. Se poate adăuga şi puţină miere. Se aplică seara, pe tenul curat, se ţine 30 minute, după care se spală.
Hotărât să valorifice în totalitate bogăţia de substanţe vindecătoare ascunse în coaja şi pulpa strugurilor roşii, Ion Bobaru prepară în laborator creme cosmetice de excepţie: crema antioxidantă şi crema antirid.
Nota farmacistului: "Cremele conţin, pe lângă vitaminele A, E, coenzima Q10, extract fluid din coajă şi seminţe de struguri roşii, ceea ce garantează efectul de întinerire şi revigorare ale pielii. Folosite cu regularitate, cremele redau supleţea şi luminozitatea tenului, protejându-l totodată de toxinele tot mai prezente în mediul înconjurător. Aceste creme se aplică seara, iar dimineaţa sunt indicate cremele cosmetice, aşa-numitele «creme de zi», nutritive şi hidratante, care pot fi pentru ten uscat, gras, normal sau mixt, preparate în laboratorul farmaciei".
Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/615931, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro.
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.