Miracolul fânului
Căpiţele de fân şi ţăranii maramureşeni care trudesc din greu pe fânaţe, în arşiţa verii, sunt vedetele ediţiei americane pe luna iulie (ediţie jubiliară, dedicată împlinirii a 125 de ani) a celebrei reviste "National Geographic Magazine". Un omagiu adus de doi mari profesionişti ai presei internaţionale unei lumi a satului care s-a pierdut de mult în Occident şi pe care o mai regăseşti, tot mai rar, doar prin cotloanele uitate de civilizaţie, dar binecuvântate de Dumnezeu, ale Maramureşului şi Ardealului.
Citeste tot articolul
O plimbare prin Maramureş
Mă plimb printre ultimii arbori giganţi ai Maramureşului: fagi uriaşi, arţari de poveste, brazi enormi, cum nu credeam că există. Printre ei, mesteceni grandioşi, strălucind alb-argintiu, cu o lumină regală. Între Strâmbu Băiuţ, Lăpuşul Românesc şi Groşii Ţibleşului, se întinde ultima pădure virgină a Maramureşului. Peste 1400 de hectare de pădure neatinsă, scăpată ca prin minune. Un templu al naturii, o fărâmă de Românie aşa cum nu vom mai putea vedea vreodată.
Citeste tot articolul
Investitori cu bani şi investitori cu suflet
Olanda e cel mai mare investitor direct în România. O spune un raport efectuat, acum câteva luni, de Banca Naţională a României şi de Institutul Naţional de Statistică, raportat la anul 2011. 1,8 miliarde de euro nu sunt de ici, de colo, în vremuri de criză. Dimpotrivă, mai ales când te gândeşti că banii vin de la o ţară care s-a cramponat în ultimii ani în privinţa intrării României în Schengen, deşi asta îi afecta mult pe investitorii săi în ţara noastră.
Citeste tot articolul
Dr. PETRU OPREAN - "Medicina preventivă este salvarea României, în condiţiile în care statul nu are şi nu va avea suficienţi bani pentru spitale"
În ultima vreme, numele satului ARCHITA/ ARKEDEN din judeţul Mureş a ajuns pe buzele multor români. În primul rând, mulţumită vizitei Prinţului Charles. În al doilea rând, graţie evenimentelor petrecute la zece zile după vizita Prinţului, sub patronajul Alteţei Sale Regale şi Imperiale Arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen. Sâmbătă, 8 iunie, zeci de personalităţi judeţene, regionale şi locale, alături de artişti, jurnalişti şi un numeros public, au luat parte la tăierea panglicii inaugurale a Clinicii din Archita.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SILVIA - Drinveni, Vaslui, F. AS nr. 1073 - "Nu mai suport durerile provocate de Zona Zoster"
Deşi problematica afecţiunii Zona Zoster a mai fost abordată, inclusiv de mine, în paginile revistei "Formula AS", consider că trebuie făcute nişte precizări în plus, referitoare la nevralgia postherpetică, mai ales că, în cazul dvs., durerea datează de o bună perioadă de timp, în ciuda utilizării analgezicelor prescrise. Chiar dacă Zona Zoster nu este, în mod normal, o afecţiune cu conotaţii grave (la unii se rezolvă în 2-3 săptămâni), unele persoane pot prezenta durere continuă, de-a lungul a luni de zile sau chiar ani (cazul dvs.), pe traiectul nervului implicat.
Citeste tot articolul
"Produsele Secret Herbs m-au salvat de la moarte"
Sunt Radu, din Bacău, şi acum 6 ani, când aveam 29 de ani, am avut cea mai mare cumpănă din viaţa mea. Am fost operat la cap, pe creier, fiind diagnosticat cu o afecţiune foarte gravă. De aici, viaţa mea s-a schimbat. După 7 zile de la operaţie, am fost externat din Spitalul Sf. Treime, secţia de Neurochirurgie, din Iaşi. Eram o legumă, doar vorbeam.
Citeste tot articolul
Leacuri călugăreşti
Interesul viu de care se bucură plantele şi tratamentele străvechi legate de ele se află în mare creştere în ultimul timp. Tehnicizării excesive a lumii în care trăim i se opune preocuparea pentru comorile încă nedezgropate ale naturii, de mare folos sănătăţii tot mai precare a omului contemporan. Iar mare parte dintre aceste învăţături legate de plante au fost adunate în mânăstirile din Evul Mediu, care foloseau şi ca aşezăminte pentru bolnavi.
Citeste tot articolul
Destinaţii de vară pentru sănătate: Mangalia
Suntem în plin sezon estival, iar tot mai mulţi români se îndreaptă spre Litoralul Mării Negre. Pe lângă beneficiile climatului marin şi al razelor de soare, n-ar trebui să ignoraţi şi celelalte resurse naturale din staţiunile de recuperare situate pe malul mării, care vă pot scăpa de boli chinuitoare. O veste bună: unele dintre acestea au fost renovate şi vă aşteaptă cu oferte de nerefuzat! Este şi cazul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, pe care vi-l prezentăm astăzi.
Citeste tot articolul
Un medicament folosit în exces: CORTIZONUL
O simplă injecţie, şi durerea a dispărut. E cât se poate de firesc, aşadar, ca injecţiile cu cortizon în articulaţii şi muşchi să fie atât de îndrăgite de medici şi pacienţi. Din păcate, ele nu sunt şi sănătoase. Terapia cu cortizon este aplicată în exces. Întrebuinţate corect şi dozate judicios, injecţiile cu cortizon pot fi providenţiale, atunci când e vorba de inflamaţii foarte grave, însă medicii s-au obişnuit să apeleze la ele prea des.
Citeste tot articolul
Cum luptăm cu diareea rebelă?
Să fii bolnav în vacanţă? Iată o ameninţare reală, de care mulţi se tem şi încearcă să fie prevăzători. Există însă şi accidente care nu se pot prevedea: diareea, de pildă, nesuferita indispoziţie care ne strică toate vacanţele. Abia începusem să ne obişnuim cu marea sau urcuşul pe munte, când ne loveşte în plin: în ziua a treia apar crampele stomacale, apoi senzaţia de ameţeală şi greaţă, naveta la toaletă.
Citeste tot articolul
Dormiţi bine?
Somnul îndestulător are o însemnătate vitală pentru corpul nostru, la fel ca şi respiraţia. În cursul nopţii, întregul organism se regenerează, sunt combătute infecţiile, creierul nostru prelucrează impresiile adunate peste zi. Nenumărate studii confirmă acest adevăr: cine doarme suficient arată bine, e mai echilibrat, ia mai prompt decizii, are un sistem imunitar mai puternic, iar metabolismul îi funcţionează mai corect.
Citeste tot articolul
Dragoste cu termen redus
Statisticile făcute în ultima vreme de psihologii occidentali susţin că dragostea în căsătorie ar avea un termen de valabilitate. Indiferent că durează doar trei ani, cum spune un titlu de carte, sau şapte, psihoterapeuţii de cuplu par să fi căzut de acord: după o vreme, vâlvătăile începutului se cam sting, iar între parteneri se aşează, cuminte, o prietenie călduţă. Au dreptate sau se înşeală? Există oare o limită de timp după care fericirea unei căsnicii dispare?
Citeste tot articolul
ALINA GAVRILOIU - "Numai o femeie puternică poate purta ie"
"Poartă o IE, oriunde te-ai afla în lume. Îmbracă planeta în Ia românească!". Aşa suna provocarea pe care un mic grup de "zâne", din asociaţia La Blouse Roumaine, o lansa pentru ziua de 24 iunie 2013. Tot ele proroceau la începutul anului că 2013 va fi anul iei româneşti. Şi pentru că sunt fiinţe magice, au făcut în aşa fel încât să se adeverească: români din 49 de ţări (din 193 câte sunt în lume) s-au adunat şi-au purtat ie, s-au bucurat împreună, apoi s-au fotografiat şi au trimis gândul lor bun către cei din ţară.
Citeste tot articolul
Noaptea de Sânziene celebrată în Bucureşti
O dată pe an, acest loc superb, această livadă secretă a Bucureştiului, se însufleţeşte. Ghirlande luminoase împodobesc copacii, torţe luminează aleile în noapte, fete cu coroniţe pe cap te întâmpină la porţile de lemn şi îţi oferă flori de sânziene. Copiii zburdă şi se joacă în iarbă, cei mari vizitează muzeele sau aşteaptă începerea spectacolului de pe mica scenă din poiană. Oamenii zâmbesc, nu sună telefoanele mobile, nu se răsteşte nimeni, atmosfera este cât se poate de senină, este o sărbătoare a bunului gust, cei ce vin aici simt şi respectă eleganţa simplă a locului.
Citeste tot articolul
OLIVIA STEER - "Am înţeles la timp ce înseamnă să trăieşti sănătos"
Într-adevăr, există o poveste şi în spatele acestei poveşti, iar ea e veche de vreo trei ani de zile. Pentru că atunci s-a întâmplat să fiu pusă în faţa celei mai cumplite forme de şantaj emoţional: a trebuit să decid - ba chiar să demonstrez - dacă-mi iubesc copilul şi, dacă da, cât de mult.
Citeste tot articolul
Sfinţii Petru şi Pavel
În fiecare an, pe 29 iunie, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Biserica îi numeşte corifei ai apostolilor şi stâlpi ai ei. Ambii au murit la Roma, în anul 67, din porunca lui Nero, în aceeaşi zi, pe 29 iunie. Petru a fost răstignit, iar Pavel, decapitat. Moaştele lor se păstrează şi acum, în Cetatea Eternă.
Citeste tot articolul
STING - "Back To Bass" - Reîntoarcerea la bas
La cei 61 de ani, după mai bine de 36 de ani de carieră, muzicianul britanic deţine recordul a 16 premii Grammy (6 dintre acestea obţinute împreună cu trupa Police, între anii '70-'80), trei Brit Awards, un Glob de aur, un premiu Emmy şi trei nominalizări la Oscar. A vândut aproape 100 de milioane de albume, atât solo, cât şi alături de Police, şi se află în top 10 al "Celor mai bogaţi oameni din industria muzicală britanică"...
Citeste tot articolul