Terapia cu cortizon este aplicată în exces. Întrebuinţate corect şi dozate judicios, injecţiile cu cortizon pot fi providenţiale, atunci când e vorba de inflamaţii foarte grave, însă medicii s-au obişnuit să apeleze la ele prea des.
Corticoizii - aceasta este denumirea ştiinţifică - pot fi combinaţi sau nu cu alte substanţe active şi sunt injectaţi în articulaţii, muşchi, ligamente, în bursa sinovială (mai ales la articulaţia umărului), ca şi în nervii care ies din coloana vertebrală. Mult prea frecventă este şi metoda de a combate durerile nespecifice de spate, injectând în muşchiul fesier cortizon asociat cu un analgezic, de exemplu diclofenac. Adesea, pacienţii sunt cei care solicită asemenea injecţii, din dorinţa de a reveni în formă cât mai repede posibil. "S-a demonstrat, totuşi, că acţiunea medicamentelor nu e mai puternică decât în varianta administrării lor pe cale orală", spun medicii americani. De aceea, trebuie să ai motive întemeiate pentru a-ţi asuma riscurile unei injecţii cu cortizon.
Efecte secundare periculoase
Efectele secundare ale injecţiilor sunt considerabile. Printre cele mai frecvente se numără abcesele formate pe locul înţepăturii, deoarece cortizonul poate provoca necrozarea ţesutului. În astfel de cazuri, se efectuează o incizie, care uneori trebuie să fie destul de profundă - cu toate eventualele complicaţii ce pot rezulta de aici.
Un risc şi mai mare îl reprezintă pătrunderea unor germeni patogeni în ţesut sau în articulaţie, odată cu injecţia. Aceasta se poate întâmpla cu uşurinţă, chiar şi atunci când se respectă cu stricteţe regulile de igienă. "Consecinţele pot fi rapide şi devastatoare, întrucât cortizonul blochează sistemul imunitar, dând germenilor posibilitatea de a prolifera", afirmă specialiştii.
În raport cu numărul mare de injecţii efectuate zilnic, ponderea unor asemenea complicaţii este sub 50%, concluzionează cercetătorii. Însă, "atunci când se manifestă, ele îmbracă, în anumite situaţii, aspecte grave şi pot conduce la un deznodământ fatal". Concret, aceasta înseamnă: în cazul cel mai nefericit, injecţia imprudentă poate provoca ruperea unor ligamente, distrugerea completă a articulaţiei respective (impunând soluţia extremă a amputării), paralizia membrelor inferioare sau o septicemie ce ameninţă însăşi viaţa pacientului. Dar, cu toate că bolnavii sunt în general informaţi de către medici asupra riscului de apariţie a unei infecţii, foarte puţini dintre ei îşi imaginează posibilitatea reală a unor astfel de consecinţe dramatice. În ţările europene, practica a devenit atât de răspândită, încât într-un raport dat recent publicităţii de o comisie medicală din Germania se sublinia faptul că numărul de injecţii cu cortizon depăşeşte de zece ori media internaţională. Concluzia: "Pacienţii sunt expuşi unor riscuri inacceptabile".
Şi mai există încă un argument demn de luat în considerare: injecţiile calmează, într-adevăr, durerile acute, dar nu înlătură cauzele lor profunde, care constau de cele mai multe ori în poziţii defectuoase ale corpului şi în suprasolicitare. Prin urmare, nici artroza nu trebuie privită ca o uzură inevitabilă a articulaţiilor, legată de vârstă. Pentru a reuşi să evite durerile pe termen lung, numeroşi pacienţi au nevoie de un întreg complex de măsuri terapeutice. Printre acestea, se regăseşte aproape întotdeauna şi un program de exerciţii fizice, menit să corecteze posturile şi deprinderile de mişcare greşite, precum şi să stabilizeze muscultura din zona articulaţiei afectate. Ca măsură de urgenţă - şi de scurtă durată - este necesară, totuşi, stoparea proceselor inflamatorii, fiindcă ele agravează deteriorarea ţesutului. Însă tocmai aceasta se poate face şi fără atât de controversatul cortizon. De exemplu, rezultate bune se obţin cu ajutorul acupuncturii, al tratamentelor cu laser, al câmpului magnetic sau al terapiei cu frecvenţe înalte.
Soluţia salvatoare: lipitorile
Alături de aceste metode high-tech, este practicată, cu succes, şi una arhaică: lipitorile. Dezgustătoarele lipitori, setoase de sânge. Însă, chiar dacă este vorba de o formă de tratament foarte veche, aplicaţiile ei moderne au fost temeinic cercetate de oamenii de ştiinţă. Studiile arată că, la 80% din pacienţii cu artroză sau tendinită cronică, durerile se reduc, în medie, la jumătate, imediat după aplicarea terapiei. Rezultatul se datorează unui cocktail compus din peste treizeci de substanţe (cea mai cunoscută din ele fiind hirudina), pe care lipitoarea le secretă, atunci când suge sângele. Unele din aceste substanţe au putut fi izolate, dar s-a dovedit că injectarea lor nu produce nici pe departe acelaşi efect. Singura problemă e scârba pe care o provoacă micile animale. Dar durerile trec repede, câteodată după numai o zi, şi această stare de bine durează luni sau chiar ani.
Alternative la injecţia cu cortizon
Alegerea terapiilor care pot fi eficiente depinde de simptomele individuale, prin urmare, decizia se ia pentru fiecare caz în parte. Pe termen lung, sunt utile îndeosebi programele speciale de antrenament pentru întărirea musculaturii şi corectarea mişcării, deoarece ele combat cauza durerilor. Împotriva durerilor acute acţionează metodele pe care vi le prezentăm în continuare.
Electrostimularea
Stimularea electrică a nervilor prin piele slăbeşte sau întrerupe influxul nervos care transmite senzaţia de durere la creier.
Acupunctura
O serie de studii clinice arată că această metodă de tratament preluată din medicina tradiţională chineză este mai eficientă - de exemplu în gonartroză şi în durerile lombare cronice - decât tratamentele alopate.
Terapia cu frecvenţe înalte
Impulsurile electrice de înaltă frecvenţă stimulează pozitiv ţesutul în zona dureroasă, însă nu există încă o confirmare ştiinţifică definitivă a acestui efect.
Terapia câmpului magnetic
Activează metabolismul celular şi accelerează procesul de vindecare. Studiile atestă efectul pozitiv în gonartroză.
Lipitorile
Cercetătorii au constatat că în gonartroză lipitorile ameliorează simptomele mai eficient şi mai durabil decât unguentele.
Acidul hialuronic
Este o componentă naturală a lichidului sinovial. Injectat în articulaţie, el calmează durerile şi face să crească mobilitatea articulaţiei respective. Însă acidul hialuronic nu poate influenţa uzura articulară. Sunt posibile unele efecte secundare: dureri şi (mai rar) inflamaţii.