Căpiţele de fân şi ţăranii maramureşeni care trudesc din greu pe fânaţe, în arşiţa verii, sunt vedetele ediţiei americane pe luna iulie (ediţie jubiliară, dedicată împlinirii a 125 de ani) a celebrei reviste "National Geographic Magazine". Un omagiu adus de doi mari profesionişti ai presei internaţionale unei lumi a satului care s-a pierdut de mult în Occident şi pe care o mai regăseşti, tot mai rar, doar prin cotloanele uitate de civilizaţie, dar binecuvântate de Dumnezeu, ale Maramureşului şi Ardealului. Sunt nu mai puţin de 20 de pagini, ilustrate din belşug cu aspecte dintre cele mai variate ale satului românesc - banale, poate, pentru mulţi dintre noi, cei care am trăit cu ele sau în vecinătatea lor, dar cât se poate de fascinante pentru străinii care răsfoiesc magazinul "National Geographic", obişnuiţi, deja, de mai bine de jumătate de secol cu sate modernizate şi standardizate, ce aduc mai degrabă a cartiere rezidenţiale, la marginea marilor metropole.
Adam Nicolson, baron de Carnock (autorul textului, membru al Societăţii Regale de Literatură din Marea Britanie şi realizator pentru BBC TV) şi Rena Effendi (fotograf, laureată cu premii internaţionale, precum Getty sau National Geographic) au petrecut peste două luni în România, în cursul anului trecut. Rezultatul acestui uriaş efort documentaristic îl reprezintă peste 6.000 de fotografii (pe film!!!) şi peste 200 de clipuri filmate. Teofil Ivanciuc, cel care a asigurat ghidajul celor doi profesionişti de la "National Geographic Magazine", spune că Adam Nicolson a rămas profund impresionat de pivele care în alte ţări mai există doar prin muzee, în vreme ce Rena Effendi, care a locuit chiar la prietenii noştri Popici, de la Grupul Iza, din Hoteni, a găsit în România unul dintre cele mai romantice locuri de pe glob.
Cele 20 de pagini din ediţia jubiliară americană vor fi preluate, ulterior, de alte ediţii similare, editate în diferite limbi şi colţuri ale lumii. "Povestea fânului" va ajunge în casele a peste 35 de milioane de oameni (tirajul revistei), devenind cea mai vizibilă promovare a Maramureşului şi Ardealului de până acum. "Reclama pe care ne-o face «National Geographic» va aduce, cert, în următorii ani, un val de turişti în căutarea «civilizaţiei fânului». Străinii şi-au făcut treaba, promovându-ne, rămâne să ne-o facem şi noi, amânând măcar, dacă nu anulând, demolarea caselor, a grajdurilor, a porţilor şi gardurilor, aruncarea la gunoi a obiectelor strămoşeşti, schimbarea cailor cu tractorul, a coasei cu motocositoarea, a uluitoarelor clăi de fân cu asepticii baloţi moderni, renunţarea la vaci şi oi, la «teară», la cuptorul de făcut pâine, sau la «clopul», «gatiile» şi «zadiile» moştenite din bătrâni", trage nădejde Teofil Ivanciuc.
"Nu puţini din cei care vor vedea fotografiile din Maramureş se vor întreba cum te cobori de pe o căpiţă, după ce ai ridicat-o la 4-5 metri înălţime pe câmpul cosit, cum e să te întorci acasă într-un car cu fân sau să dormi în fân, sau, de ce nu, cum e să dai o mână de ajutor ţăranilor într-o zi de coasă. Mulţi vor vrea să înţeleagă mecanismul ingenios al vâltorilor, vor fi ispitiţi să adulmece mirosul dintr-o horincie sau acela de magiun fiert în livadă, într-o după-masă de toamnă", îmi povesteşte Rada Pavel, directoarea Centrului Judeţean de Informare Turistică Maramureş InfoTurism. "Pe de altă parte, nu pot să nu remarc cum mai toate articolele despre Maramureş publicate în ultimii ani în presa occidentală se încheie cu un fel de semnal de alarmă: «Poate supravieţui această lume?», «Grăbiţi-vă, până nu trece!», «Ultima şansă de a vedea». Vesticii îngrijoraţi stăruiesc, îndemnându-ne să nu facem ca ei, când vine vorba de tradiţie şi ruralitate, să nu repetăm greşelile lor", îmi mai spune Rada Pavel. Potrivit lui Simion Alb, director al Biroului Naţional de Turism al României pentru America de Nord, Autoritatea Naţională pentru Turism va susţine apariţia articolului din "National Geographic" prin activităţi promoţionale în SUA şi Canada, cu tema "Anul Maramureş 2014".
Fotografiile marcate cu "National Geographic" fac parte din ediţia americană, iulie 2013, a revistei.