1,8 miliarde de euro nu sunt de ici, de colo, în vremuri de criză. Dimpotrivă, mai ales când te gândeşti că banii vin de la o ţară care s-a cramponat în ultimii ani în privinţa intrării României în Schengen, deşi asta îi afecta mult pe investitorii săi în ţara noastră. Dar asta e Olanda: o ţară pragmatică, oportunistă şi lipsită de prejudecăţi. (N-aţi auzit un singur olandez să facă paradă de faptul că ţara sa e liderul investiţiilor străine în România!)
Austria e al doilea mare investitor direct în ţara noastră. Reflex de fost imperiu, poate, întins timp de secole peste o treime din România. Cert e că Austria a profitat din primul moment de ocaziile de a face afaceri la noi şi nu a ieşit deloc în pierdere. Numai că nici aici volumul investiţiilor nu are acoperire într-o relaţie ieşită din comun între Viena şi Bucureşti.
Cu Germania, al treilea mare investitor, lucrurile sunt puţin diferite. Mai ales în ultimii ani, când "alianţa" de dreapta dintre cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Traian Băsescu a devenit de notorietate. Mai mult decât Franţa, al patrulea mare investitor, Germania s-a arătat mereu preocupată de starea de fapt politică şi economică din România şi a presat, nu doar la nivel diplomatic, ci şi la nivelul mediului de afaceri, pentru ca Bucureştiul să facă paşi cât mai fermi şi mai rapizi spre ceea ce înseamnă valorile Occidentului.
Primele patru ţări cumulează 60% din investiţiile directe în România. Sub Franţa, clasamentul BNR - INS nu mai menţionează pe nimeni. Sub Franţa urmează "şi alţii". Anglia nu apare în topul rece al investiţiilor străine directe, dar punctează tot mai mult, în ultimul timp, la capitolul investiţiilor de suflet. Ceea ce părea mai degrabă o toană a Prinţului Charles, care a descoperit cu uimire Transilvania şi a început să cumpere proprietăţi şi să investească în protejarea patrimoniului istoric, se conturează deja într-o cât se poate de serioasă campanie de promovare a României şi a valorilor sale, demult pierdute de Occident. "Lumea e foarte interesată de Transilvania, în Marea Britanie. Poate nu ştiţi, dar singurele proprietăţi ale Prinţului Charles în afara Regatului Unit sunt în Transilvania. Iar asta le dă de gândit englezilor!", îmi povestea, acum câteva săptămâni, simpaticul Duncan Ridgley, investitor britanic taman în Breb, în Maramureş, şi erou al unui reportaj apărut de curând în "Formula AS". Acum, după Charles, fratele său mai mic, Prinţul Edward, şi soţia sa, Contesa de Wessex, au venit în România într-o vizită oficială. Primul lucru pe care Prinţul Edward l-a făcut a fost să dea un mesaj direct de încurajare a investitorilor englezi, remarcând în România un mediu de afaceri prietenos, legat de Londra prin doar 3 ore de zbor şi şapte curse zilnice! Nici Charles, nici Edward nu aduc miliarde în România prin acţiunile şi mesajele lor. Dar aduc ceva ce ne lipsea de mult: investiţii de suflet, un pic de drag şi de căldură, care să ne dea încrederea că nu suntem singuri şi că suntem iubiţi. Contează şi asta, chiar dacă BNR şi INS nu stau să facă topuri de genul acesta.