- După ce ne-ai răsfăţat, la televizor, cu poveşti despre doamne romantice, acum îţi muţi preocupările în bucătărie, scriind o carte despre... "Dulciuri de poveste". Care e povestea din spatele acestei noi poveşti?
- Într-adevăr, există o poveste şi în spatele acestei poveşti, iar ea e veche de vreo trei ani de zile. Pentru că atunci s-a întâmplat să fiu pusă în faţa celei mai cumplite forme de şantaj emoţional: a trebuit să decid - ba chiar să demonstrez - dacă-mi iubesc copilul şi, dacă da, cât de mult. Eram într-un supermarket, împreună cu David, băiatul meu cel mare, trecusem de casele de marcat, când am văzut, lăţindu-se în faţa noastră, o imensă vitrină frigorifică, plină cu dulciuri: prăjituri cu marţipan, tarte, jeleuri colorate, fel de fel de bomboane... toate doldora cu chimicale, coloranţi şi conservanţi. David m-a tras de mână până la acea vitrină şi acolo, pofticios nevoie mare, şi-a lipit năsucul de geam, fermecat de acele minunăţii. A fost groaznic, fiindcă a trebuit să decid pe moment: îi cumpăr dulciurile respective, pentru că vrea şi mă roagă, sau nu-i cumpăr, pentru că-l iubesc şi sunt conştientă că bunătăţile acelea nu sunt, de fapt, deloc bune pentru sănătatea lui? Atunci am început să-i explic ce conţin produsele acelea, că toate culorile alea fantastice sunt artificiale, că nu există nici un fruct pe pământ din care să poată fi obţinute şi aşa mai departe. La final - am noroc de un copil deştept - David mi-a spus: "De arătat, arată bine, hai să le facem noi şi sănătoase!". Ca atare, am mers acasă, mi-am suflecat mânecile şi m-am pus pe treabă, adică m-am străduit să reproduc prăjiturile din vitrina de coşmar, dar folosind numai ingrediente naturale. Problema a fost însă că mereu se ridica o comparaţie nedreaptă între deserturile mele şi cele "de magazin". Mă refer la nivel estetic. Cele "de magazin" sunt atât de strălucitoare, au nişte culori atât de vibrante...! Lupta mi se părea inegală şi eram oarecum dezamăgită. Asta până într-o zi când, citindu-i lui David nişte basme populare - îi citesc din Ispirescu, din Slavici, din Creangă, iar lui îi plac foarte mult - am avut o revelaţie, şi anume, că toţi eroii acelor poveşti, toţi Feţii Frumoşi, ajung, în periplele lor fantastice, să caute şi să-şi găsească sursa de putere în fructe şi-n legume proaspete: merele de aur, "salăţile" ursului etc. Şi am mai observat ceva: de fiecare dată când îi citeam lui David aceste detalii legate de tot felul de mâncărici gustoase, băiatului meu i se deschidea apetitul. Şi-atunci mi-am zis: "Asta e! Deci, în lupta cu ororile acelea dulci, pot să am câştig de cauză dacă îmi împachetez deserturile sănătoase în câte o poveste dulce." Copilul înţelege mai bine şi mai uşor mesajul tău dacă i-l transmiţi printr-o poveste, decât dacă îi repeţi în fiecare zi: "Nu e bine, nu e sănătos. Zahărul alb e toxic, făina albă te îmbolnăveşte...". Sună prea mult a cicăleală. Iar copiii nu răspund deloc la cicăleală. În orice caz, în felul ăsta, încetul cu încetul, am adunat aceste reţete cu poveşti şi m-am gândit să le public, pentru ca de ele să beneficieze şi alţi copii. Şi nu numai. (râde)
- Cartea pe care ai scris-o îi este dedicată Laviniei, sora ta, a cărei tragică poveste te-a făcut să îţi schimbi viaţa...
- Eu, în familie, am avut două cazuri de cancer: tatăl meu a murit din pricina acestei boli, acum mai bine de şase ani, iar sora mea, acum trei ani. Atunci când Lavinia s-a îmbolnăvit - ea era mai mare decât mine cu patru ani - am început să căutăm informaţii, în speranţa că vom găsi în zona naturistă soluţii de întrajutorare a zonei alopate, care părea neputincioasă. Pe vremea aceea, nu aveam păreri categorice în ceea ce priveşte alopatia şi cu atât mai puţin în ceea ce priveşte naturopatia, despre care nu ştiam mai nimic. Credeam şi eu, ca mulţi alţii, că un pătrunjel, de exemplu, nu este nimic altceva decât un leac băbesc. Şi când spun "un leac băbesc", mă refer la acel stereotip urban. Nu pricepeam sensul exact al fiecărui cuvând: "leac", ceva care te vindecă, "băbesc", ceva moştenit. Însă, citind şi tot citind, am ajuns la concluzia că, de fapt, cancerul e ca norocul: şi-l face omul cu mâna lui. Că depinde de noi să nu activăm acele gene pe care poate că le avem în stare latentă, în zestrea noastră. Din păcate, în ciuda acestor descoperiri ale mele, Lavinia n-a avut încredere în naturopatie de la început, iar când a vrut să schimbe macazul şi să dea o şansă şi acestei opţiuni, a fost prea târziu... Experienţa ei a fost şocantă pentru noi, pentru familie. Fiindcă toţi am trăit, până în ultima ei clipă, cu speranţa că totuşi se va face bine. Cu atât mai mult cu cât avea - şi a lăsat în urmă, în grija mamei noastre - un băieţel absolut superb, pe Alex... În fine, ideea este că aşa am înţeles eu la timp ce înseamnă un trai sănătos şi am decis că pruncii noştri - băieţii mei şi Alex - merită să fie înconjuraţi de rude şi de părinţi responsabili, care să-i iubească la modul corect, adică nu oferindu-le dulciuri şi mâncăruri sinistre din comerţ, ci oferindu-le o hrană sănătoasă, vie, care să nu fie preparată termic în nici un fel, pregătită acasă.
Ia bunicii Ana
- La lansarea cărţii ai venit îmbrăcată în ie, care a fost sărbătorită recent pe plan internaţional. Are şi ea o poveste cu parfum de trecut?
- Ia aceasta a aşteptat în casa noastră de când mă ştiu. Mai întâi, în dulapul mamei, apoi în dulapul meu. Nimeni nu o îmbrăca niciodată. Nici măcar pe vremuri, când eu şi Lavinia eram micuţe. Până şi noi înţelegeam că acest gest ar fi fost un sacrilegiu. De ce? Pentru că ia aceasta a fost cusută de bunica Ana, bunica din partea mamei, într-o iarnă, pe vremea când nu era decât o copilă, avea paisprezece ani. Şi nu era o ie ca oricare alta, ci ia cu care Ana avea să participe la prima horă din viaţa ei şi cea mai importantă de peste an: hora de Paşti. Tocmai de-asta şi ritualul cusutului era foarte special: el se petrecea numai iarna şi era învăluit într-un mare mister. Nimeni nu avea voie să vadă lucrăturile până când bluza nu era gata, pentru ca nu cumva vreo altă fată să fure modelul. Fala cea mare era ca ia ta să fie unică! Aceasta era tradiţia în satul oltenesc, de lângă Turnu Severin, al bunicii mele... Şi aici se iscă o nouă poveste, fiindcă eu sunt, de fapt, un hibrid (râde): mama e olteancă, iar tata era ardelean, din Cluj. Tata a terminat Facultatea de Limbi Străine, ca şef de promoţie, în oraşul natal. Pe vremea aceea, la finalul cursurilor, ţi se dădea o repartiţie. Lui, ca student eminent, i s-a oferit posibilitatea să-şi aleagă "destinaţia", iar el, probabil pentru că era băiatul mamii, a decis să meargă ca profesor la Oradea, pentru că era foarte aproape de casă. Ei, şi-acolo întâmplarea a făcut ca, în grupa lui de studenţi, să fie şi o domnişoară venită din Oltenia, de care s-a îndrăgostit şi astfel, tânărul asistent şi tânăra studentă, uniţi de o mare iubire, s-au căsătorit şi s-au statornicit. Şi tot acolo, în Oradea, ulterior am apărut şi noi, eu şi Lavinia.
- Îmi închipui că istoria iei bunicii Ana, cusută la 14 ani, te-a emoţionat atunci când ai îmbrăcat-o pentru prima dată.
- La un moment dat, documentându-mă pentru una dintre poveştile din volumul de reţete, am găsit într-o carte pe care mi-am cumpărat-o de la Muzeul Ţăranului Român (o carte despre ţesăturile şi pânzeturile din satul românesc), povestea iei din punctul de vedere al simbolisticii ei. Aşa am aflat că, dintre toate tipurile de pânzeturi, numai aceea din care sunt alcătuite iile tradiţionale poartă, la tot pasul, semnul sfintei cruci: felul în care se întretaie urzeala cu băteala "desenează" acest semn sacru. Iar fata care poartă o ie tradiţională, din pânză din aceasta, ţesută la război, e ferită de blesteme, de deochi, de strigări şi de orice alte rele. Bluza aceasta din străbuni, literalmente, e ca un scut, ca o pavăză... Aşa că închipuieşte-ţi că am fost cu atât mai emoţionată când am îmbrăcat, pentru prima dată, ia bunicii. O ie veche de 90 de ani!
În căutare de mistere
- De ce îţi plac poveştile aşa de mult? Le moşteneşti din copilărie?
- Iniţial, am avut parte de poveştile inventate de mama. Şi era chiar talentată! Doar că aplica o tehnică foarte frustrantă, pe modelul Şeherezadei: când ajungea aproape de punctul culminant, îmi spunea "Dar continuarea o vei afla mâine seară, pentru că acum trebuie să facem nani..." Iar eu trebuia să-mi înfrânez impulsul de a insista pe lângă ea, ca să aflu sfârşitul poveştii, trebuia să dovedesc răbdare, pentru că numai aşa primeam, în seara următoare, mult aşteptatul deznodământ. Nu mai spun că uneori, după 24 de ore de stat ca pe ghimpi, mama mă anunţa că nu mai ştie unde a rămas. Atunci eu săream ca arsă şi-i furnizam toate detaliile posibile, uimită că mami a putut să uite povestea. Mai târziu, abia, am început s-o suspectez că, de fapt, mă testa, ca să vadă cât de atentă eram. Apoi, gândeşte-te că eu am avut norocul să fiu un copil crescut într-o casă de filologi, unde cărţile erau peste tot, unde n-aveai loc de ele, unde, atunci când îţi venea un musafir, trebuia, mai întâi, să iei vraful de cărţi de pe scaun, ca să ai unde-l aşeza pe omul acela... Aşa că acolo, în casă, am găsit toate poveştile de care am avut nevoie, ca să-mi hrănesc sufletul. Mai ales că, pe vremea aia, cel puţin în ceea ce mă priveşte, singura distracţie o reprezentau cărţile... Şi-mi mai plăceau şi poveştile din teatru. Descoperisem că puteam să mă strecor înăuntru, ca o pisicuţă, pe la intrarea actorilor. Apoi, urcând câte trei trepte odată, mă ascundeam sus, la balcon, şi stăteam neclintită, până se termina reprezentaţia. Nimeni nu ştia că sunt acolo. Nici măcar părinţii. Ajungeam seara acasă şi mama, speriată, cu inima-n gât, mă întreba "Unde-ai fost?". Răspunsul meu - "A, am fost la teatru!" - venea cu un firesc atât de inocent, încât nu mai putea să mă certe. (râde) În rest... La televizor nu aveai la ce să te uiţi. La cinema rulau, aproape în exclusivitate, filme coreene şi chinezeşti. Era mare sărbătoare când, la cinematograful Astoria, aduceau "Pisicile aristocrate". O săptămână, cât ţineau pelicula acolo, eu şi Lavinia mergeam în fiecare zi, ca să ne facem plinul!
- Oradea era, la momentul acela, un loc pe care-l ştiam ca pe propria mea palmă. Asta pentru că mereu mă dedam la incursiuni de descoperire. Părinţii mi-au acordat foarte multă libertate, aşa că, neîngrădită de restricţii, îmi puneam patinele cu rotile în picioare, îmi îndesam în buzunare câteva nuci şi nişte mere şi o porneam prin oraş. Un oraş plin de cotloane, de ascunzători, de intrări şi de ieşiri, de curţi cu câte două căi de acces, fiecare pe o altă stradă... În peregrinările mele, îmi făceam şi foarte mulţi prieteni. Oriunde mergeam, cunoşteam pe câte cineva. Aşa că, nu o dată, am primit invitaţii la prânz, de la mămicile acestor prieteni. Ceea ce o înfuria groaznic pe mama, care, la întoarcerea acasă, seara, mă întreba: "Ce-ai mâncat toată ziua?" Când eu îi răspundeam "Am mâncat la X acasă", mama izbucnea: "Aşa, ca să mă faci de râs! Să spună lumea că n-ai ce mânca!" (râde) Am fost o fetiţă destul de băieţoasă şi independentă. Toată ziua alergam în căutare de mistere, mă căţăram prin toţi copacii din parc... De fapt, cred că asta mi s-a tras de la acea lectură care mi-a marcat iremediabil copilăria: "Cireşarii" lui Constantin Chiriţă. Aventurile din paginile acelei serii de cărţi mă mobilizau în asemenea măsură, încât nici cea mai mare năstruşnicie care se năştea în mintea mea nu mi se părea extremă sau hazardată. Mai târziu, am schimbat registrul şi m-am amorezat de Jane Austen. O altă serie de lecturi hotărâtoare. De fapt, cărţile astea, în special, şi poveştile, în general, sunt cele care m-au făcut să fiu aşa cum sunt azi, m-au transformat în ceea ce reprezint eu azi...
Tihna din cui
- Mai ai o poveste de spus, o poveste de dragoste: aceea a familiei pe care o alcătuieşti împreună cu Andi Moisescu (cunoscutul om de televiziune de la Pro TV) şi băieţii voştri, David şi Luca. Care e secretul armoniei şi fericirii voastre?
- Probabil că dispoziţia şi predispoziţia. Nu genetică, fiindcă eu cred că toţi putem să fim ceea ce merităm să fim, adică buni şi nobili sufleteşte. Doar că undeva, pe parcursul vieţii, ne pierdem pe noi, uităm de sufletele noastre. De aceea e important să ai pe cineva alături, care să-ţi aducă aminte de sufletul tău, care să pună preţ pe sufletul tău, căruia să-i pese de sufletul tău. Aşa că, atunci când întâlneşti un astfel de om, minunat şi darnic, nu ai altă cale decât să fii la fel.
- A fost o predestinare?
- Categoric! Am putea să spunem că în povestea mea şi a lui Andi a existat un fir de argint, atât de lung şi de trainic, încât a reuşit să unească Oradea de Bucureşti şi să ne aducă pe noi doi împreună, aşa cum ne era destinul. Pentru că - gândeşte-te - eu am venit încoace de la Oradea, dintr-un loc în care îmi aranjasem deja viaţa, până în cele mai mici detalii, şi-ntr-un mod extrem de convenabil şi de confortabil: eram redactor-şef adjunct la săptămânalul "Bihoreanul", aveam un apartament de trei camere, al meu, personal, deşi nu împlinisem decât 25 de ani, aveam banişi stabilitate, părinţii mei erau acolo, la fel şi prietenii... Şi, la un moment dat, am lăsat totul şi m-am mutat aici, în Bucureşti, un spaţiu care mi s-a părut extrem de neprimitor şi unde lumea era altfel decât eram noi, cei din Oradea, construiţi: oamenii de aici erau foarte grăbiţi, alergau încontinuu, erau lipsiţi de răbdare şi de afecţiune... În iureşul acesta m-am trezit că nici eu nu-mi mai găseam tihna. Era ca şi când tihna mea rămăsese aninată, cumva, în Oradea, iar eu eram aici, în Bucureşti, complet singură. Lucram, fireşte, la Pro TV, căci doar acesta fusese "pretextul" mutării, dar, în forul meu interior, nu înţelegeam ce-am căutat de-am venit, de ce mi se întâmpla mie asta, de ce se năpustise peste mine starea asta de degringoladă... Răspunsul la toate aceste întrebări a început să mi se contureze cam după o jumătate de an când, într-o zi, la o înregistrare, l-am întâlnit pe Andi. După care, încet-încet, nedumerirea a prins să se risipească şi am înţeles, în sfârşit, de ce a trebuit eu să vin din Oradea până-n Bucureşti, de ce şi eu eram singură şi el era singur atunci când ne-am cunoscut şi, din punctul ăsta, ghemul poveştii s-a rostogolit lin, cuprinzându-i şi pe David şi Luca...
- Pe ce principii s-a clădit viaţa voastră împreună?
- În noi doi există instinctiv o mare dorinţă de a face lucrurile armonioase şi de a ne dezbăra de tot ce ne împovărează şi ne încurcă în marea poveste a familiei. Instinctul este cel care ne spune să nu ne împiedicăm în detalii care nu contează, să n-avem discuţii inutile, să nu dezbatem ceea ce e evident, să nu ne cramponăm de orgolii... Mie mi-e totuna cine are câştig de cauză într-o discuţie dintre noi doi, atâta vreme cât, la finalul ei, ajungem la concluzia că aşa e bine pentru noi toţi. Să fie bine - acesta e cuvântul de ordine din familia noastră. Nu mai mult, ci mai bine.
O carte care schimbă viaţa
- Mai există o poveste, tot adevărată, a vieţii tale: genul de alimentaţie pe care l-a preluat şi familia. L-au adoptat uşor?
- David avea doi ani şi jumătate, iar Luca era abia de patru luni în burtică, când eu am avut marea şansă să citesc "Studiul China", o carte de Colin Campbell, un doctor american, pe care o recomand din tot sufletul. Nu doresc să adopt un ton imperativ, dar aş spune că aceasta este o lectură esenţială, dacă vrei să înţelegi cum funcţionează corpul uman, care e alchimia lui internă şi de ce cancerul e o opţiune, nu o damnare. În orice caz, acest volum mie mi-a deschis ochii definitiv asupra realităţii. Aşa că, de unde până atunci, datorită lecturilor pentru Lavinia, eram ovo-lacto-vegetariană şi mai mâncam şi peşte din când în când, brusc n-am mai putut să pun în gură nici brânză, nici lapte... De pe o zi pe alta, am devenit vegană. Toată lumea m-a avertizat că nu e bine să fac această trecere atât de abrupt, pentru că-l pot afecta pe copilul cu care eram însărcinată. Şi Andi a ridicat problema, dar convingerea mea a fost că pasul pe care îl făcusem nu era greşit şi s-a dovedit că am avut dreptate. Din clipa în care am adoptat dieta vegană, realmente eu am înflorit. Toate problemele mele - ameţeli, dureri de cap, stări de letargie, oboseală inexplicabilă - au dispărut ca prin farmec. Iar Luca, veganul lu' mama, a avut la naştere 4 kilograme şi e perfect sănătos! În ceea ce-l priveşte pe Andi, el n-a sărit instantaneu în barca mea, iar eu nu l-am presat în nici un fel, pentru că asta trebuie să fie decizia fiecăruia, însă, încetul cu încetul, şi probabil văzând şi efectele pozitive ale deciziei mele, a "cotit-o" şi el.
- Olivia, ai un ten impecabil, riduri zero şi un trup ca o trestie mlădioasă. Tot dieta vegană e cauza?
- Din timp în timp, ţin diverse cure. Vara, de pildă, îmi place să ţin mono-cure de fructe: când e vremea cireşelor, mănânc numai cireşe, când e vremea căpşunilor, mănânc numai căpşuni. Se întâmplă lucruri miraculoase atunci când mănânci numai fructe, pentru că ele sunt, de fapt, o capsulă de esenţă de lumină - fructele sunt dulci numai dacă au fost scăldate în soare şi-atunci definiţia devine limpede. În plus, dulceaţa lor vine de la un zahăr care e foarte diferit de zahărul alb, rafinat. Or, mâncând aceste fructe pârguite în soare, omul se încarcă inevitabil cu foarte multă energie. Apoi, beau multe sucuri verzi, sucuri de legume şi fructe atunci stoarse, fac cure pentru detoxifierea ficatului - aşa-numitele "liver-flush" -, apelez la şedinţe de sudoraţie (n. red. o metodă prin care organismul este stimulat să transpire în scop terapeutic), sesiuni de periaj uscat... Am renunţat de şase ani la cremele cosmetice şi le-am înlocuit cu uleiuri vegetale, presate la rece. Şi-mi prepar singură o mixtură pentru gomajul feţei şi al corpului: combin ulei de măsline, presat la rece, cu o linguriţă de sare grunjoasă neiodată şi o linguriţă de spirulină, pudră. După aplicare, pielea rămâne mătăsoasă şi extrem de proaspătă. Şi, nu în ultimul rând, mă îngrijesc de sentimentele mele. Ura şi invidia dau riduri!
- Visele fac parte, şi ele, din stilul tău de viaţă?
- Nu cred că proiecţiile de viitor sunt de natură să te armonizeze şi să te echilibreze, pentru că începi să clocoteşti pe interior gândind la cum să procedezi, ce se poate întâmpla etc. E important - consider eu - ca omul să se concentreze pe ceea ce face într-un moment dat, în prezent. Visele sunt bune atât timp câtîţi schiţezi un plan de bătaie sumar, după care laşi viaţa să curgă. Cramponându-te de nişte idei fixe, nu reuşeşti decât să te stresezi suplimentar. În ceea ce mă priveşte, în această vară, urmează o vacanţă în Grecia. Am fost acolo şi anul trecut şi copiilor le prieşte grozav: s-au întors în ţară cu câte 4-5 centimetri în plus! (râde) Şi mai plănuiesc încă o carte cu reţete, însă nu doar de dulciuri. Mai mult de-atât, mi-ar plăcea să fac şi o emisiune on-line de bucătărie raw-vegană. Lumea începe să înţeleagă că raw-veganismul nu e o fiţă, nu e doar o modă, şi cred că o astfel de emisiune le-ar fi de mare folos multora.