Debarcare XXL
La cei 61 de ani, după mai bine de 36 de ani de carieră, muzicianul britanic deţine recordul a 16 premii Grammy (6 dintre acestea obţinute împreună cu trupa Police, între anii '70-'80), trei Brit Awards, un Glob de aur, un premiu Emmy şi trei nominalizări la Oscar. A vândut aproape 100 de milioane de albume, atât solo, cât şi alături de Police, şi se află în top 10 al "Celor mai bogaţi oameni din industria muzicală britanică", cu o avere estimată la 180 milioane de lire sterline (după revista "Sunday Time" din 2011).
Concertul de la noi face parte din turneul mondial "Back To Bass", început încă de la finele lui 2011. Este un turneu aniversar, dedicat întregii cariere solo a artistului, şi a coincis cu lansarea dublului său album "The Best of 25 Years", din octombrie 2011. La Bucureşti, veţi putea asculta numai şi numai hituri, precum: "If I Ever Lose My Faith in You", "Every Little Thing She Does Is Magic", "Fragile", "Roxanne", "Sacred Love", "Every Breath You Take" etc.
Pentru că este un artist cu o mare experienţă scenică, Sting nu a lăsat nimic la voia întâmplării, de aceea vine la noi însoţit de muzicieni unul şi unul. Va cânta acompaniat de o trupă formată din cinci instrumentişti: vechiul său colaborator, chitaristul Dominic Miller, Vinnie Colaiuta - tobe (care a mai cântat şi alături de Frank Zappa sau Chick Corea), David Sancious - clape (fost colaborator al lui Peter Gabriel, Santana şi Zucchero), Peter Tickell - vioară electrică şi Jo Lawry - voce. În deschidere, vor cânta Mike & The Mechanics şi James Walsh.
Atingerea păsării Phoenix
După ce a ajuns pe culmile gloriei în anii '80-'90, seducătorul britanic cu ochi albaştri, voce profundă şi talent componistic de excepţie s-a înfruptat în noul mileniu din gloria culeasă altădată. Chiar dacă nu a lipsit de pe scena muzicală în ultimii ani şi este considerat în continuare unul dintre cei mai buni autori de rock, Sting nu a mai compus de-o bună vreme un album integral. De la "Sacred Love", din 2003, care a fost premiat cu patru discuri de aur, două de platină şi un premiu Grammy, pentru melodia "Whenever I Say Your Name" cântată în duet cu Mary J. Blige, artistul s-a mulţumit să experimenteze doar sunete şi aranjamente noi.
A lansat în 2006, în colaborare cu bosniacul Edin Karamazov (interpret de lăută), un album intitulat "Songs from the Labyrinth", ce conţine melodii din epoca elisabetană, compuse de John Dowlan (1563-1626). Trei ani mai târziu, apărea discul "If On a Winter's Night..." ce conţinea colinde vechi de Crăciun, datând de prin Evul Mediu, iar în 2010 a lansat pe piaţă "Symphonicities", realizat în colaborare cu Royal Philharmonic Orchestra. Acesta este cel de-al 10-lea album de studio al lui Sting şi cuprinde melodiile lui de succes (cum ar fi "Englishman in New York") reorchestrate în variantă clasic-simfonică. În 2011, scoate un dublu album, intitulat "The Best of 25 Years", alcătuit din cele mai cunoscute şi iubite melodii ale lui de când s-a lansat solo.
Marea surpriză pentru fanii artistului englez va veni însă în această toamnă, când Sting lansează, în sfârşit, un album nou-nouţ, intitulat "The Last Ship". Acesta va cuprinde o parte din melodiile compuse pentru un musical ce va purta acelaşi nume şi care va fi lansat pe Broadway anul viitor. Este un proiect ceva mai vechi, la care Sting lucrează de mai bine de trei ani, împreună cu doi cunoscuţi scenarişti americani, John Logan şi Brian Yorkey. Artistul englez, pe numele său real Gordon Sumner, şi-a ales ca decor pentru musical-ul pe care îl pregăteşte un şantier naval din Wallsend (Anglia), aflat la o aruncătură de băţ de locul naşterii lui.
La 61 de ani, britanicul este, atât fizic cât şi muzical, mai în formă ca niciodată, ca dovadă noul album, musicalul şi prelungirea turneului "Back to Bass" cu încă 38 de concerte, atât în America de Nord, cât şi în Europa, ultimul dintre acestea urmând să se desfăşoare chiar la Bucureşti. "Nu mă simt deloc bătrân. Mai am o mulţime de lucruri de învăţat. Aş vrea să fiu mai deştept, un soţ mai bun, un tată mai bun, un prieten mai bun. Îmi pare rău că-mi neglijez prietenii atât de tare, dar nu-mi prea place să vorbesc la telefon, iar de e-mail-uri şi internet nici nu poate fi vorba", povestea el într-un interviu acordat revistei "The Telegraph".
Ciocolată, yoga şi amor
"Nu mănânc niciodată zahăr, sare, cartofi sau pâine, dar din când în când îmi permit o tabletă de ciocolată sau o sticlă de vin. Păcătuiesc o singură dată pe zi, cu unul din cele două delicii".
Ca să se menţină într-o formă fizică bună, aleargă zilnic 8 km, şi din 1990 practică yoga. A început cu Ashtanga Vinyasa Yoga, iar acum practică Tantra şi Jivamukti Yoga. Este considerat de multă lume un expert în domeniu şi de aceea a fost rugat de yoghinul Ganga White să îi scrie nota introductivă la cartea "Yoga Beyond Belief", pe care acesta a publicat-o în 2007. Cu toate acestea, Sting mărturiseşte că soţia lui, Trudie Styler, este adevărata expertă. "Foarte rar fac exerciţii de yoga cu Trudie. Este mult prea în formă pentru mine. Suntem amândoi competitivi, iar dacă ne luăm la întrecere, ea câştigă detaşat. Îmi scot pălăria în faţa ei!", povestea într-un interviu din 2011. Povestea lor de iubire durează, în ciuda nenumăratelor aventuri ale artistului, de peste 30 de ani şi au împreună patru copii: Mickey (29 ani), Jake (28 ani), Pauline "Coco" (23 ani) şi Giacomo (19 ani). Artistul mai are doi copii dintr-o căsnicie anterioară, cu actriţa Frances Tomelty: Joseph (36 ani) şi Catherine (31 ani). Doi dintre copii i-au călcat pe urme, şi anume Joseph şi Coco. Joseph este liderul trupei engleze "Fiction Plane", iar Coco are propria trupa - "I Blame Coco", care a cântat şi în ţara noastră.
(Biletele pentru concertul lui Sting de la Romexpo pot fi găsite în reţeaua Eventim cu preţuri între 144,84 lei şi 479,25 lei.)