Să fii bolnav în vacanţă? Iată o ameninţare reală, de care mulţi se tem şi încearcă să fie prevăzători. Există însă şi accidente care nu se pot prevedea: diareea, de pildă, nesuferita indispoziţie care ne strică toate vacanţele. Abia începusem să ne obişnuim cu marea sau urcuşul pe munte, când ne loveşte în plin: în ziua a treia apar crampele stomacale, apoi senzaţia de ameţeală şi greaţă, naveta la toaletă. Cauza neplăcerilor: schimbarea climei şi a obişnuinţelor alimentare, care sensibilizează intestinele, lăsând bacteriile să se răspândească pe unde vor. Microbii provoacă toxine, disturbând preluarea normală a apei şi a substanţelor nutritive în intestin. Asta e explicaţia. Urmarea e cunoscută de toată lumea: scaune lichide, nesuferite.
Primul ajutor
* Amestecaţi bine 50 ml suc de portocale cu 500 ml apă minerală, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de sare de bucătărie. Beţi zilnic între 1,5 şi 2 litri. N-are gust bun, dar e foarte eficient.
* Recomandabil este şi ceaiul negru, puternic îndulcit (2-3 linguriţe de zahăr la o cană).
* Beţi Coca Cola şi mâncaţi stixuri foarte sărate.
* O bucăţică de drojdie mâncată pe stomacul gol anihilează toxinele din intestin. Drojdia poate fi folosită şi preventiv.
Dacă neplăcerile durează mai mult de 3 zile şi sunt însoţite şi de temperatură, atunci grăbiţi-vă la un medic şi faceţi o analiză a fecalelor. Dizenteria nu mai poate fi stopată cu sare şi zahăr.
Cum se poate evita diareea
* Feriţi-vă de lichidele scoase direct de la gheaţă, ele sunt un şoc pentru stomac şi intestin.
* Nu beţi apă de la chiuvetă.
* Nu puneţi cuburi de gheaţă în băuturi.
* Evitaţi laptele, smântâna, îngheţata, salata de fructe şi sucul de fructe proaspete - în ele se răspândesc una-două microbii.
* Nu consumaţi mâncăruri gătite cu o zi înainte şi reîncălzite (pizza, sufleuri, macaroane cu sos, tocăniţe).