Certej, locul care a întâlnit moartea
30 octombrie 1971. Ora cinci dimineaţa. Certejul, o mică localitate minieră din Apuseni, nu departe de oraşul Deva, era încă scufundat în somn. Doar la câteva ferestre se aprinseseră lumini, pete galbene în întunericul umed, oameni ce se pregăteau să intre în schimbul de dimineaţă la mină. O dimineaţă tăcută şi posomorâtă de toamnă. Noaptea rece încă nu se ridicase.
Citeste tot articolul
Sfântul Nectarie din Eghina, marele făcător de minuni
Este sfântul ortodox cu cele mai multe minuni săvâşite în secolul XX şi unul dintre cei mai iubiţi din toate timpurile. A ajuns vestit în întreaga lume drept tămăduitor de boli şi mai ales de cancer. Moaştele sale, aflate la început doar în insula Eghina din Grecia, sunt răspândite acum în toate ţările ortodoxe. O mică părticică se află şi la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti.
Citeste tot articolul
Piatra de poticnire a românilor
PSD este, într-adevăr, un partid puternic, dar mulţi psd-işti de vază au probleme mari cu Justiţia, de-ar fi să-i numim doar pe senatorul Cătălin Voicu, baronii locali Constantin Nicolescu, Radu Mazăre, Marian Oprişan sau Liviu Dragnea şi - la loc de frunte - pe Adrian Năstase însuşi.
Citeste tot articolul
"Şibot 3", un loc al fărădelegii
Judeţele Alba şi Hunedoara sunt, probabil, cele mai bogate zone arheologice din Europa de Est, întrucât aici s-au aflat atât cetăţile regale dacice, cât şi garnizoanele şi centrele comerciale cele mai dinamice din antichitatea daco-romană. Pentru un arheolog pasionat şi corect cu profesia sa, aici se află adevărate minuni, iar şansa de a le săpa şi studia este o şansă istorică.
Citeste tot articolul
Un tărăboi generalizat
"Burtierele" ţipătoare, la propriu şi la figurat, ale televiziunilor din România (textele scrise în josul imaginii) pâlpâie neîncetat de câteva zile, mai ceva ca semafoarele noaptea, în Piaţa Romană. Radu Tudor zice, Victor Ponta îi răspunde. Crin Antonescu declară, Dana Grecu zice, Victor Ponta se hotărăşte.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Dacă ajungem să apelăm la banii pentru zile negre, nu e în regulă"
Pe de o parte, există o realitate economică pe care nu pot s-o mascheze la nesfârşit, pe de altă parte, sigur că PNL profită de situaţie, pentru a da vina pe PSD, neasumându-şi responsabilitatea în cazul unui eşec al guvernării. Primul a atacat Sorin Frunzăverde, baronul de Caraş-Severin, care a declarat că situaţia bugetară este dramatică şi că trebuie să fim fericiţi dacă vom putea plăti salariile, pensiile şi tranşa de datorie către FMI din acest an.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru COSTACHE COSTICĂ - Brăila, F. AS nr. 1061 - "Caut tratament naturist pentru Basedow, dacă există aşa ceva"
Persoanele care prezintă tiroidă hiperfuncţională trebuie să ştie că există trei cauze majore de creştere a activităţii tiroidiene (boala Basedow-Graves, nodulul toxic solitar, guşa toxică multinodulară), iar dintre acestea, boala Basedow-Graves este cea mai frecventă formă de tireotoxicoză.
Citeste tot articolul
"Cu ajutorul d-nei GEORGETA STANCIU, m-am vindecat de psoriazis"
Mă numesc Dumitru Elena şi locuiesc în Italia. În urma unui şoc emoţional, m-am îmbolnăvit de psoriazis. Am folosit mai multe creme recomandate, dar nu am fost mulţumită de rezultat. Citind mai multe despre psoriazis, am aflat că apare în urma unei disfuncţii a ficatului. Atunci, am început să caut pe internet remedii naturiste.
Citeste tot articolul
Reţete de post de la Mânăstirea Pasărea
Aflată în partea de sud a Bucureştiului, pe drumul care duce spre Călăraşi, Mânăstirea Pasărea îşi deschide cu drag porţile pentru orice doritor de rugăciune, pace şi linişte. Cine îi trece pragul se întoarce acasă iluminat. Am pătruns şi eu, în acest lăcaş, într-o zi de sfârşit de martie. O biserică frumoasă şi primitoare, chilii curate, înşirate ca mărgăritarele pe un fir de mătase, şi exploziile de verde pur, ale începutului de primăvară. Peste toate, pluteşte aerul binecuvântat al postului.
Citeste tot articolul
Totul despre piele
Pielea noastră are nenumărate funcţii: protejează corpul de influenţele dăunătoare ale mediului înconjurător, elimină, prin transpiraţie, substanţele toxice din organism. În plus, este un indicator al stării noastre fizice: iritaţiile, descuamarea sau schimbările de culoare pot fi semnul unor probleme organice. Oamenii sănătoşi au pielea curată şi rumenă, de aceea ni se pare atât de atrăgător aspectul ireproşabil al unui ten.
Citeste tot articolul
Ultimele ştiri
Un medicament placebo este de fapt o "păcăleală". Deşi lipsit de substanţe active, efectul său este foarte puternic. Conform unui studiu publicat în celebra revistă britanică "The Lancet", orice tratament are şi un efect placebo. El este de fapt partea invizibilă a tratamentului şi are la bază o mulţime de factori, de la forţa de convingere a doctorului, până la prezenţa sau absenţa stresului...
Citeste tot articolul
Îndrăgostire sau iubire?
Era una din dimineţile în care se trezea fiecare pe partea lui de pat, încruntat şi ursuz, trăgând de colţul lui de plapumă cu înverşunarea cu care ţii piept celui mai mare duşman. "De ce nu poţi să-mi aduci o floare?", m-am trezit întrebându-l pe cel cu care îmi împărţeam casa şi viaţa de două luni, când încă nici nu deschisesem bine ochii.
Citeste tot articolul
Psiholog dr. ANA MARCULIS ZĂTREAN - "Pasiunea e emoţie, iubirea e un sentiment"
Îndrăgostirea pasională e tulburătoare, copleşitoare şi imprevizibilă. De aceea, în faza ei de început, e absolut minunată. Trăim deasupra norilor, desprinşi de realitate şi chiar de propria noastră raţiune. Suntem cotropiţi de celălalt, care se strecoară în visele şi gândurile noastre.
Citeste tot articolul
Roxana Andronescu - "Viaţa e iubire"
Fosta solistă a trupei Spin, una dintre cele mai bune voci ale scenei româneşti, revine discret în lumea muzicii. Însă mai presus decât revenirea ei ca artist este neschimbarea ei ca om: după anii trecuţi de la ultimul nostru interviu, am întâlnit aceeaşi minionă, cu o inimă uriaşă şi glas puternic, la propriu şi la figurat.
Citeste tot articolul
"Maeştrii dansului"
Dacă închizi ochii după o seară de Dance Masters, îţi revin în minte imagini rapide şi sclipitoare, paiete, priviri, piruete, zâmbete, frânturi de melodii, de parcă ai fi privit îndelung un carusel derulat foarte rapid. Ediţia aniversară, a zecea, a celui mai important concurs de dans sportiv din România, s-a desfăşurat la Bucureşti, spre sfârşit de martie, când iarna se pregătea să revină pentru câteva zile în oraş.
Citeste tot articolul
DANA ROGOZ - "Aşa cum unii oameni merg la sală să-şi crească muşchii, aşa ar trebui să ne creştem şi sufletele"
Emisiunea aceasta există de vreo 11 ani. Prima prezentatoare a fost Corina Dănilă, a urmat apoi Mihaela Tatu, iar acum 5 ani, am preluat eu ştafeta. Iniţial, era o emisiune de dedicaţii muzicale: românii din ţară şi din străinătate solicitau anumite melodii, cărora le ataşau mesaje de suflet, adresate unor persoane dragi.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
De câte ori folosim telecomanda, nu se poate să nu dăm, la orice oră, peste cineva care prepară mâncăruri. Concursuri culinare, profesionişti şi amatori care dau reţete în timp ce gătesc fel de feluri, iar la sfârşit gustă şi spun cu o mutră extaziată "mmm, de-li-cios" de-ţi lasă gura apă, reportaje de călătorie din care nu lipsesc incursiuni în bucătăria tradiţională a diferitelor popoare - toate dau impresia că în zilele noastre gastronomia e la fel de populară ca fotbalul.
Citeste tot articolul
Sărbătoarea cărţii la Paris
S-a încheiat, de curând, cea de-a 33-a ediţie a Salonului internaţional de carte de la Paris, unde România a avut statutul de invitat de onoare. În lumea cărţii, adică a scriitorilor, editorilor, tipografilor şi a librarilor, nu s-au stins încă ecourile acestei grandioase manifestări, pe care presa franceză a numit-o "une grosse machine bien huilée" (o maşinărie, un agregat bine uns, care a funcţionat perfect, cu alte cuvinte).
Citeste tot articolul
Civilizaţii uitate: Aborigenii din Australia
În Australia există peste 500 de popoare aborigene, împărţite în comunităţi, fiecare având propria sa limbă şi propriul său teritoriu. Invazia britanică pe care au suferit-o la sfârşitul secolului al XVIII-lea a avut consecinţe catastrofale asupra vieţii imediate, dar şi asupra spiritualităţii şi a tradiţiilor locale.
Citeste tot articolul
Academia de Studii Economice (ASE) la 100 de ani
Înfiinţată prin Decret Regal, la 6 aprilie 1913, sub denumirea iniţială de Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale (AISCI), Academia de Studii Economice din Bucureşti împlineşte anul acesta un secol de existenţă. Necesitatea înfiinţării învăţământului superior economic în România a fost susţinută încă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza...
Citeste tot articolul