De câte ori folosim telecomanda, nu se poate să nu dăm, la orice oră, peste cineva care prepară mâncăruri. Concursuri culinare, profesionişti şi amatori care dau reţete în timp ce gătesc fel de feluri, iar la sfârşit gustă şi spun cu o mutră extaziată "mmm, de-li-cios" de-ţi lasă gura apă, reportaje de călătorie din care nu lipsesc incursiuni în bucătăria tradiţională a diferitelor popoare - toate dau impresia că în zilele noastre gastronomia e la fel de populară ca fotbalul. O explicaţie ar fi că, tot mai ocupaţi şi preocupaţi de câştigarea anevoioasă a existenţei, oamenii recurg la soluţii comode şi rapide de hrănire, iar arta culinară a devenit un fel de hobby pentru puţinul timp liber. În aceste condiţii, emisiunile, cărţile de bucate, rubricile cu sfaturi şi reţete, site-urile de profil de pe Internet au o funcţie compensatoare, ne oferă festinuri imaginare, iluzia că am putea fi şi noi realizatorii lor. Azi, nu doar aniversările şi cinele cu prieteni, ci şi parastasele se petrec la restaurant, iar nostalgia mâncărurilor ca la mama sau la bunica acasă nu poate fi alinată cu produse de supermarket, fiindcă o masă reuşită implică ştiinţă, artă, suflet şi convivialitate în proporţii armonioase. În căutarea lor răsfoim vechi cărţi de bucate, care conservă în suc propriu şi ingrediente ce ţin de istorie, mentalitate, psihologie, mod de viaţă, relaţii sociale. Asta am găsit din plin în volumul pe care vi-l recomand acum, nu atât ca pe un reţetar, cât ca pe un (auto) portret de femeie americană de acum 7-8 decenii. Margaret Yardley Potter, numită în familie Gima, e străbunica scriitoarei Elizabeth Gilbert, autoarea bestseller-urilor mondiale "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" şi "Am spus da. O poveste de iubire", traduse şi la noi, tot la Humanitas. Această străbunică, născută la sfârşitul secolului XIX într-o familie înstărită din Philadelphia, nu era cine ştie ce frumoasă, dar avea o fire veselă şi bună, era mâncăcioasă şi pasionată de gătit ("cele două calităţi principale ale bunului bucătar: un apetit sănătos şi simţul umorului"). S-a măritat devreme cu un avocat şarmant, dar leneş şi risipitor, cu care a avut doi copii. Cum şi ea era mână spartă, iar criza din 1929 şi anii de război sleiseră resursele financiare ale familiei, Gima a fost nevoită să se descurce cu puţin, să improvizeze, să facă slalom printre creditori, dar înclinaţia ei boemă, generozitatea şi umorul au ajutat-o să se bucure de viaţă şi să treacă peste toate (mai puţin peste dependenţa de alcool). După ce a ţinut o rubrică de gastronomie într-un ziar local, Margaret Yardley Potter, ajunsă bunică, şi-a adunat reţetele povestite, sfaturile şi amintirile din jurul lor într-o carte de bucate neconvenţională, publicată în 1947 şi reeditată acum de strănepoata care o girează cu propria celebritate. Cartea e cu adevărat încântâtoare, dar nu în primul rând pentru reţete, unele cam prea american-indigeste după gustul meu (Ce credeţi că se oferea oaspeţilor la micul dejun, pe lângă cafea, după o noapte de chef? Tocăniţă de rinichi, cârnaţi şi momiţe rumenite, ouă cu bacon şi ficăţei de pui cu vin roşu!). Mi-au plăcut mai ales strategiile pentru a sătura musafirii nepoftiţi (casa Gimei era veşnic deschisă pentru prietenii soţului şi ai copiilor) şi ce cadouri comestibile să trimiţi la aniversări sau cunoştinţelor bolnave, aflate în spital (de exemplu: "Pentru a-i ridica moralul bolnavului, merge o sticlă de whiskey sau sherry bun, mai ales dacă trimiteţi alături şi un degetar din acela fără vârf (de la mercerie), împreună cu prescripţia: «A se bea un degetar de trei ori pe zi, până se observă o ameliorare»"; "Sau ce ziceţi de un chec mic şi delicat pe care să scrie Sănătate cu litere de glazură?"). De asemenea, Gima e maestră - şi povesteşte cum face, la întreţinerea unei atmosfere vesele şi jucăuşe în familie, fără tensiuni între generaţii. Plăcut demodate şi stârnind amintiri nostalgice celor mai în vârstă dintre noi sunt şi ustensilele de bucătărie ale Gimei, din prima jumătate a secolului trecut, de la răcitorul cu gheaţă, la cratiţele grele de fontă, indestructibile. Chiar dacă era strâmtorată, străbunica susţinea că la instrumentele de bază din bucătărie nu trebuie făcute economii, cele de mare calitate îşi amortizează preţul prin îndelungată folosire. Multe sfaturi practice de genul acesta sunt valabile şi azi, avem ce învăţa din cartea Margaretei Yardley Potter, dar cea mai simpatică cititorului e chiar personalitatea ei trăsnită, care ne vorbeşte peste timp.
Selecţia "FORMULA AS"
Margaret Yardley Potter, "Carte de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate", prezentată de Elizabeth Gilbert, traducere şi note de Anca Bărbulescu, editura Humanitas (tel. 021/311.23.30), 274 p., 39 lei.
De câte ori folosim telecomanda, nu se poate să nu dăm, la orice oră, peste cineva care prepară mâncăruri. Concursuri culinare, profesionişti şi amatori care dau reţete în timp ce gătesc fel de feluri, iar la sfârşit gustă şi spun cu o mutră extaziată "mmm, de-li-cios" de-ţi lasă gura apă, reportaje de călătorie din care nu lipsesc incursiuni în bucătăria tradiţională a diferitelor popoare - toate dau impresia că în zilele noastre gastronomia e la fel de populară ca fotbalul. O explicaţie ar fi că, tot mai ocupaţi şi preocupaţi de câştigarea anevoioasă a existenţei, oamenii recurg la soluţii comode şi rapide de hrănire, iar arta culinară a devenit un fel de hobby pentru puţinul timp liber. În aceste condiţii, emisiunile, cărţile de bucate, rubricile cu sfaturi şi reţete, site-urile de profil de pe Internet au o funcţie compensatoare, ne oferă festinuri imaginare, iluzia că am putea fi şi noi realizatorii lor. Azi, nu doar aniversările şi cinele cu prieteni, ci şi parastasele se petrec la restaurant, iar nostalgia mâncărurilor ca la mama sau la bunica acasă nu poate fi alinată cu produse de supermarket, fiindcă o masă reuşită implică ştiinţă, artă, suflet şi convivialitate în proporţii armonioase. În căutarea lor răsfoim vechi cărţi de bucate, care conservă în suc propriu şi ingrediente ce ţin de istorie, mentalitate, psihologie, mod de viaţă, relaţii sociale. Asta am găsit din plin în volumul pe care vi-l recomand acum, nu atât ca pe un reţetar, cât ca pe un (auto) portret de femeie americană de acum 7-8 decenii. Margaret Yardley Potter, numită în familie Gima, e străbunica scriitoarei Elizabeth Gilbert, autoarea bestseller-urilor mondiale "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" şi "Am spus da. O poveste de iubire", traduse şi la noi, tot la Humanitas. Această străbunică, născută la sfârşitul secolului XIX într-o familie înstărită din Philadelphia, nu era cine ştie ce frumoasă, dar avea o fire veselă şi bună, era mâncăcioasă şi pasionată de gătit ("cele două calităţi principale ale bunului bucătar: un apetit sănătos şi simţul umorului"). S-a măritat devreme cu un avocat şarmant, dar leneş şi risipitor, cu care a avut doi copii. Cum şi ea era mână spartă, iar criza din 1929 şi anii de război sleiseră resursele financiare ale familiei, Gima a fost nevoită să se descurce cu puţin, să improvizeze, să facă slalom printre creditori, dar înclinaţia ei boemă, generozitatea şi umorul au ajutat-o să se bucure de viaţă şi să treacă peste toate (mai puţin peste dependenţa de alcool). După ce a ţinut o rubrică de gastronomie într-un ziar local, Margaret Yardley Potter, ajunsă bunică, şi-a adunat reţetele povestite, sfaturile şi amintirile din jurul lor într-o carte de bucate neconvenţională, publicată în 1947 şi reeditată acum de strănepoata care o girează cu propria celebritate. Cartea e cu adevărat încântâtoare, dar nu în primul rând pentru reţete, unele cam prea american-indigeste după gustul meu (Ce credeţi că se oferea oaspeţilor la micul dejun, pe lângă cafea, după o noapte de chef? Tocăniţă de rinichi, cârnaţi şi momiţe rumenite, ouă cu bacon şi ficăţei de pui cu vin roşu!). Mi-au plăcut mai ales strategiile pentru a sătura musafirii nepoftiţi (casa Gimei era veşnic deschisă pentru prietenii soţului şi ai copiilor) şi ce cadouri comestibile să trimiţi la aniversări sau cunoştinţelor bolnave, aflate în spital (de exemplu: "Pentru a-i ridica moralul bolnavului, merge o sticlă de whiskey sau sherry bun, mai ales dacă trimiteţi alături şi un degetar din acela fără vârf (de la mercerie), împreună cu prescripţia: «A se bea un degetar de trei ori pe zi, până se observă o ameliorare»"; "Sau ce ziceţi de un chec mic şi delicat pe care să scrie Sănătate cu litere de glazură?"). De asemenea, Gima e maestră - şi povesteşte cum face, la întreţinerea unei atmosfere vesele şi jucăuşe în familie, fără tensiuni între generaţii. Plăcut demodate şi stârnind amintiri nostalgice celor mai în vârstă dintre noi sunt şi ustensilele de bucătărie ale Gimei, din prima jumătate a secolului trecut, de la răcitorul cu gheaţă, la cratiţele grele de fontă, indestructibile. Chiar dacă era strâmtorată, străbunica susţinea că la instrumentele de bază din bucătărie nu trebuie făcute economii, cele de mare calitate îşi amortizează preţul prin îndelungată folosire. Multe sfaturi practice de genul acesta sunt valabile şi azi, avem ce învăţa din cartea Margaretei Yardley Potter, dar cea mai simpatică cititorului e chiar personalitatea ei trăsnită, care ne vorbeşte peste timp.
De câte ori folosim telecomanda, nu se poate să nu dăm, la orice oră, peste cineva care prepară mâncăruri. Concursuri culinare, profesionişti şi amatori care dau reţete în timp ce gătesc fel de feluri, iar la sfârşit gustă şi spun cu o mutră extaziată "mmm, de-li-cios" de-ţi lasă gura apă, reportaje de călătorie din care nu lipsesc incursiuni în bucătăria tradiţională a diferitelor popoare - toate dau impresia că în zilele noastre gastronomia e la fel de populară ca fotbalul. O explicaţie ar fi că, tot mai ocupaţi şi preocupaţi de câştigarea anevoioasă a existenţei, oamenii recurg la soluţii comode şi rapide de hrănire, iar arta culinară a devenit un fel de hobby pentru puţinul timp liber. În aceste condiţii, emisiunile, cărţile de bucate, rubricile cu sfaturi şi reţete, site-urile de profil de pe Internet au o funcţie compensatoare, ne oferă festinuri imaginare, iluzia că am putea fi şi noi realizatorii lor. Azi, nu doar aniversările şi cinele cu prieteni, ci şi parastasele se petrec la restaurant, iar nostalgia mâncărurilor ca la mama sau la bunica acasă nu poate fi alinată cu produse de supermarket, fiindcă o masă reuşită implică ştiinţă, artă, suflet şi convivialitate în proporţii armonioase. În căutarea lor răsfoim vechi cărţi de bucate, care conservă în suc propriu şi ingrediente ce ţin de istorie, mentalitate, psihologie, mod de viaţă, relaţii sociale. Asta am găsit din plin în volumul pe care vi-l recomand acum, nu atât ca pe un reţetar, cât ca pe un (auto) portret de femeie americană de acum 7-8 decenii. Margaret Yardley Potter, numită în familie Gima, e străbunica scriitoarei Elizabeth Gilbert, autoarea bestseller-urilor mondiale "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" şi "Am spus da. O poveste de iubire", traduse şi la noi, tot la Humanitas. Această străbunică, născută la sfârşitul secolului XIX într-o familie înstărită din Philadelphia, nu era cine ştie ce frumoasă, dar avea o fire veselă şi bună, era mâncăcioasă şi pasionată de gătit ("cele două calităţi principale ale bunului bucătar: un apetit sănătos şi simţul umorului"). S-a măritat devreme cu un avocat şarmant, dar leneş şi risipitor, cu care a avut doi copii. Cum şi ea era mână spartă, iar criza din 1929 şi anii de război sleiseră resursele financiare ale familiei, Gima a fost nevoită să se descurce cu puţin, să improvizeze, să facă slalom printre creditori, dar înclinaţia ei boemă, generozitatea şi umorul au ajutat-o să se bucure de viaţă şi să treacă peste toate (mai puţin peste dependenţa de alcool). După ce a ţinut o rubrică de gastronomie într-un ziar local, Margaret Yardley Potter, ajunsă bunică, şi-a adunat reţetele povestite, sfaturile şi amintirile din jurul lor într-o carte de bucate neconvenţională, publicată în 1947 şi reeditată acum de strănepoata care o girează cu propria celebritate. Cartea e cu adevărat încântâtoare, dar nu în primul rând pentru reţete, unele cam prea american-indigeste după gustul meu (Ce credeţi că se oferea oaspeţilor la micul dejun, pe lângă cafea, după o noapte de chef? Tocăniţă de rinichi, cârnaţi şi momiţe rumenite, ouă cu bacon şi ficăţei de pui cu vin roşu!). Mi-au plăcut mai ales strategiile pentru a sătura musafirii nepoftiţi (casa Gimei era veşnic deschisă pentru prietenii soţului şi ai copiilor) şi ce cadouri comestibile să trimiţi la aniversări sau cunoştinţelor bolnave, aflate în spital (de exemplu: "Pentru a-i ridica moralul bolnavului, merge o sticlă de whiskey sau sherry bun, mai ales dacă trimiteţi alături şi un degetar din acela fără vârf (de la mercerie), împreună cu prescripţia: «A se bea un degetar de trei ori pe zi, până se observă o ameliorare»"; "Sau ce ziceţi de un chec mic şi delicat pe care să scrie Sănătate cu litere de glazură?"). De asemenea, Gima e maestră - şi povesteşte cum face, la întreţinerea unei atmosfere vesele şi jucăuşe în familie, fără tensiuni între generaţii. Plăcut demodate şi stârnind amintiri nostalgice celor mai în vârstă dintre noi sunt şi ustensilele de bucătărie ale Gimei, din prima jumătate a secolului trecut, de la răcitorul cu gheaţă, la cratiţele grele de fontă, indestructibile. Chiar dacă era strâmtorată, străbunica susţinea că la instrumentele de bază din bucătărie nu trebuie făcute economii, cele de mare calitate îşi amortizează preţul prin îndelungată folosire. Multe sfaturi practice de genul acesta sunt valabile şi azi, avem ce învăţa din cartea Margaretei Yardley Potter, dar cea mai simpatică cititorului e chiar personalitatea ei trăsnită, care ne vorbeşte peste timp.
Alte articole din acest numar
- Sărbătoarea cărţii la Paris
- Civilizaţii uitate: Aborigenii din Australia
- Răspuns pentru COSTACHE COSTICĂ - Brăila, F. AS nr. 1061 - "Caut tratament naturist pentru Basedow, dacă există aşa ceva"