Cezar, leul din Tecuci
Şaptesprezece ani a fost un fel de simbol al oraşului. Iubit şi plâns deopotrivă. Un curajos, "un spirit neînvins", aşa s-a spus despre el. Şaptesprezece ani între gratii, într-o "celulă" insalubră, de doi/trei metri, înfometat, cu ghearele pe cimentul ud al unei părăsite grădini zoologice, singur şi mândru ca un împărat, privind neclintit lumea din bezna rece a închisorii sale. Povestea leului Cezar din Tecuci a făcut înconjurul lumii.
Citeste tot articolul
DRĂGOSTIŢELE
Îndrăgostirea, înmugurirea dragostei, a fost pentru mine ca primăvara, iar primăvara a însemnat mereu o mare sărbătoare, pe care o adulmecam, o simţeam cu mult înainte ca frunzele să se desfacă pe crengile umede de ploi. A fost ca un curent uşor, care a trecut discret printre lucruri şi oameni şi le-a prins pe toate într-o plasă colorată.
Citeste tot articolul
Vegetarian sau "Junk-vegetarian"?
Detest englezismele care ne-au invadat limba şi cu atât mai puţin aş vrea să le folosesc, dar de data aceasta, cuvântul englezesc junk, adică "vechitură" sau "deşeu", ilustrează foarte bine un pericol care ne pândeşte zi de zi şi pe care trebuie să-l cunoaştem. Este vorba de pericolul hranei toxice, de tip deşeu, pe scurt: junk (americanii au pus "eticheta"), pe care o consumăm zi de zi, chiar şi atunci când credem că mâncăm sănătos.
Citeste tot articolul
IFOSE ANTIEUROPENE
România a renunţat să mai ceară un vot pentru că rezultatul acestuia ar fi fost în mod cert negativ, ceea ce ar fi îngropat, practic, şansele noastre de a adera la spaţiul Schengen. Renunţând să solicite o decizie tranşantă asupra datei aderării, guvernanţii noştri lasă chestiunea în suspensie şi câştigă timp pentru a-şi rezolva problemele.
Citeste tot articolul
Fără gaze de şist la Băile Felix!
Noii guvernanţi le calcă pe urme celor de dinainte, cel puţin în domeniul gazului de şist. Aşa cum spunea un mare specialist de la Institutul de Economie Mondială al Academiei Române, Petre Prisecaru, chiar în pagina a treia a revistei noastre, "a miza prea mult pe gazele de şist aduce cu jocul la ruletă dintr-un cazinou". Guvernul Ponta tocmai asta dorise: să joace puţin la ruletă, poate bila se va opri pe un număr câştigător.
Citeste tot articolul
Munca şi bunăstarea
Aproape 70% dintre români cred că pot avea un trai mai bun, doar dacă muncesc mai bine. Este una dintre cele mai optimiste concluzii oferite de un sondaj de opinie, în ultima vreme. Românul s-a săturat, după ani de dezamăgiri, să mai aştepte pomeni sau soluţii salvatoare de sus şi a înţeles, din proprie experienţă sau din numeroasele cazuri recente ale unor români care au reuşit pe cont propriu...
Citeste tot articolul
ALINA POP - "Majoritatea românilor se împotrivesc proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană, aşa cum este propus de RMGC"
S-au împlinit 11 ani de când "Formula AS" publică articole, reportaje şi interviuri pe tema Roşia Montană. Din primăvara anului 2002 şi până în prezent, mii de file de publicistică militantă împotriva corupţiei politice, pentru cauza patrimoniului istoric şi natural, a mediului, a comunităţilor din Apuseni şi a resurselor naturale au ocupat paginile revistei noastre. me şi a inspirat realizarea unor valoroase filme documentare.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru BLIDARU DANIELA, F. AS nr. 1056 - "Ajutaţi o tânără femeie suferindă de boala Friedreich"
Aşa cum menţionaţi şi dvs., nu este încă disponibil un tratament specific pentru ataxia Friedreich, în afară de recomandările care vizează menţinerea continuă a unor activităţi fizice, asociate cu kinetoterapie. Deşi semnele şi simptomele variază de la o persoană la alta, din păcate, majoritatea celor ce suferă de această boală vor avea nevoie, la un moment dat, de un scaun cu rotile, pentru a se putea deplasa.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Stimată redacţie, sunt o cititoare a revistei dvs., pe care, la fel ca multă lume, o consider foarte interesantă, mai ales datorită leacurilor de tot felul pe care le-am găsit în paginile revistei. Din cauză că mulţi oameni se confruntă cu probleme referitoare la negi, vă spun mai jos cum se poate scăpa foarte rapid de ei.
Citeste tot articolul
Scrisori pe adresa d-lui farmacist Ion Bobaru
Mă numesc Rus Maria, sunt din Cluj-Napoca, sunt pensionară şi îi mulţumesc bunului Dumnezeu că există această publicaţie "Formula AS", pe care o citesc de foarte multă vreme, mai ales pagina cu reţete de sănătate, care conţine informaţii importante şi este foarte eficientă.
Citeste tot articolul
Remedii naturale de dezintoxicare
Am început cu el, deoarece este singurul produs natural cunoscut, deocamdată, care poate face o decontaminare rapidă şi extrem de eficientă, scoţând din organism o mare varietate de toxine provenite din alimente. Mai exact, acest mineral natural are capacitatea de a extrage din corp metalele grele şi pe cele radioactive, multe dintre pesticidele prezente în fructe şi legume, dar şi aditivii sintetici din produsele alimentare industrializate.
Citeste tot articolul
Ciupercile medicinale
În Orient, sunt folosite de mii de ani pentru menţinerea sănătăţii şi pentru creşterea longevităţii. Cercetările medicale ale ultimelor decenii scot însă la iveală extraordinarele lor proprietăţi antitumorale.
Citeste tot articolul
GEORGE ROTARU - "După 22 de ani, românii din America sunt doritori încă să-mi asculte muzica"
George Rotaru este un artist complex şi foarte versatil, care poate aborda cu uşurinţă şi cu acelaşi succes atât genul romanţe, muzică populară, muzică pop, dar şi muzică din repertoriul internaţional. Un artist foarte iubit, cu o carieră artistică de peste 35 de ani şi care în ultimii ani face naveta Bucureşti - Los Angeles, unde răspunde invitaţiilor prietenilor, bucurând inimile tricolore ale românilor din diaspora.
Citeste tot articolul
Cândva, în MARTIE...
Era în martie, când parfumul de iarbă crudă m-a învăţat ce-i iubirea. Aveam 20 de ani şi nu mă îndrăgostisem cu adevărat până atunci, nu trăisem pasiuni arzătoare şi nici nu suferisem din iubiri neîmpărtăşite. Băieţilor din liceu, cu care mă plimbam de mână şi mă sărutam pe furiş duminica după-amiaza, pe aleile parcului cu tei din orăşelul meu de provincie, le păstram, alături de scrisorile pe care mi le trimiseseră din armată, o amintire oarecum duioasă.
Citeste tot articolul
"Satul nou" de lângă Muzeul Satului
În dulcele şi aparent nevinovatul an 1990, pe când mafia imobiliară era încă departe de porţile Cetăţii lui Bucur, Primăria Capitalei, condusă de neuitatul primar Ştefan Ciurel, a oferit Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", într-un exces de generozitate romantică, o parcelă de teren de 3,5 hectare.
Citeste tot articolul
O minune: Muzeul Aurului din Brad
Ascuns precum marile bogăţii în adâncul munţilor, Muzeul Aurului din Brad, recent redeschis publicului, este o adevărată revelaţie pentru turiştii care îşi abat paşii prin orăşelul minier din Ardeal. Un muzeu unic în Europa, cu exponate magnifice, din aur nativ, valorând milioane de euro, care îi dau aerul unei veritabile expoziţii de artă modernă.
Citeste tot articolul
ANA PEPINE - "Trebuie să fii copleşit de dragoste ca să poţi să joci"
Subţire şi fragilă ca o nimfă a pădurii, bucurându-se de fiecare mugur, de fiecare floare, Ana Pepine e însăşi întruchiparea primăverii acesteia atât de aşteptate. Spirit jucăuş şi inocent, îşi găseşte bucuria vieţii în a transfigura pe scenă, folosindu-şi inima, mintea, vocea, chipul expresiv şi trupul elastic, bagajul uriaş de emoţii şi trăiri omeneşti.
Citeste tot articolul
Pe urmele Părintelui Arsenie Boca
Născut în 18 februarie 1945 la Gura Râului, în Mărginimea Sibiului, părintele Ioan Peană slujeşte din 1990 chiar în comuna sa natală, după ce a fost preot timp de 15 ani în localitatea vecină, Orlat. La Gura Râului, pe valea Cibinului, la poalele Munţilor Cindrel, încă vezi duminica, la biserică, oameni în straie româneşti.
Citeste tot articolul
Nebuni întru Hristos (II) - Viaţa şi patimile Maicii Alipia
La mijlocul anilor '70 ai veacului trecut, pe întinsele teritorii ale Uniunii Sovietice, începuse să circule zvonul potrivit căruia, undeva în Kiev, lângă o mânăstire, locuieşte o femeie neobişnuită. Ea nu se numea doctor, dar vindeca o mulţime de oameni, tratând boli fără leac, în faţa cărora medicii se declarau neputincioşi. Era o femeie atât de evlavioasă, încât până şi ateii plecau capul în semn de umilinţă în faţa ei.
Citeste tot articolul
Mărţişoare muzicale
"Don't Cry For Louie", "Puerto Rico", "Pauvre Diable", "What's a Woman" şi "Neh Na Na Na" vor răsuna în premieră la Cluj-Napoca, în Sala Sporturilor "Horia Demian", pe 13 martie. Belgienii au mai fost aşteptaţi acolo şi în 2010, dar spectacolul lor de atunci a fost anulat.
Citeste tot articolul