Aşa cum menţionaţi şi dvs., nu este încă disponibil un tratament specific pentru ataxia Friedreich, în afară de recomandările care vizează menţinerea continuă a unor activităţi fizice, asociate cu kinetoterapie. Deşi semnele şi simptomele variază de la o persoană la alta, din păcate, majoritatea celor ce suferă de această boală vor avea nevoie, la un moment dat, de un scaun cu rotile, pentru a se putea deplasa. Caracterul progresiv invalidant al ataxiei Friedreich are la bază degenerarea fibrelor nervoase în zona măduvei spinale, a nervilor periferici sau a cerebelului, determinată de o genă defectă, care face ca nervii să piardă o parte din teaca lor de mielină (membrana izolatoare care permite transmiterea rapidă a impulsurilor electrice de la o celulă nervoasă la alta). În altă ordine de idei, ataxia Friedreich este o boală genetică autozonal recesivă, în care mutaţia suferită de gena răspunzătoare de instalarea stării patologice determină diminuarea sintezei unei anumite proteine, numită frataxină. Pe cale de consecinţă, un nivel redus de frataxină creşte vulnerabilitatea neuronilor la efectul oxidant al radicalilor liberi şi, implicit, la distrugerea învelişului de mielină, fenomen care duce, în timp, la instalarea semnelor şi simptomelor caracteristice - dificultăţi în menţinerea echilibrului, senzaţii de slăbiciune în membre, tremor al mâinilor, deformări ale coloanei şi picioarelor, paralizie etc. Mai mult, complicaţiile bolii constau în diferite afectări cardio-vasculare, cum ar fi cardiomegalia (mărirea în volum a inimii), insuficienţa cardiacă, tulburări de conducere a impulsurilor electrice la nivelul inimii (blocuri cardiace), aritmii (tahicardie) şi, uneori, boală diabetică. Cu siguranţă, identificarea genei ce determină această boală va conduce la găsirea unor metode eficiente (lucru pe cale să se realizeze), pentru prevenirea sau tratarea ataxiei Friedreich, însă, până atunci, vă rămân la dispoziţie unele remedii naturiste capabile să stopeze evoluţia bolii şi să amelioreze simptomatologia.
Astfel, administrarea ubiquinonei (coenzima Q10) poate ajuta în sensul menţinerii integrităţii tecii de mielină, care protejează fibra nervoasă şi stimularea producţiei de neuromediatori chimici, implicaţi în transmiterea impulsurilor nervoase. Totodată, coenzima Q10 are efecte favorabile în managementul complicaţiilor cardiace sau diabetice posibile. Se administrează 1 până la 3 capsule pe zi, la mesele principale, în funcţie de severitatea afectării. Resveratrolul este, de asemenea, foarte util în combaterea patologiilor neurologice degenerative (Alzheimer, Parkinson, Scleroză laterală amiotrofică, ataxia Friedreich etc.) prin protecţia antioxidantă exercitată asupra ţesutului nervos şi reducerea procesului de demielinizare. La fel ca şi coenzima Q10, resveratrolul asigură o protecţie eficientă, pentru posibilele complicaţii la nivelul inimii, prin reglarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac şi menţinerea integrităţii ţesutului endotelial (stimularea sintezei şi a eliberării acidului nitric). La rândul lui, lăptişorul de matcă crud, ca de altfel şi celelalte produse apicole (polen, miere, păstură etc.) pot îmbunătăţi substanţial starea generală a pacientului cu ataxie Friedreich, prin stoparea proceselor degenerative ale sistemului nervos central şi refacerea celulelor nervoase distruse, dar şi prin conţinutul mare de acetil-colină, neuromediator chimic esenţial în transmiterea impulsurilor nervoase. Se administrează de la 5 până la 10 g lăptişor de matcă (crud) pe zi.
Se mai pot utiliza, de la caz la caz, remedii bazate pe Ginkgo biloba, ulei de cânepă (Medicanabis), ulei de cimbru (ulei esenţial pentru masajul zonelor care prezintă parestezii) sau produse finite, ce înglobează principii active cu proprietăţi puternic vitaminizante şi antioxidante.
Să auzim numai de bine!
Centrul de consultanţă naturopată "Energy Plus(R)"
Bucureşti, str. Mircea Vulcănescu nr. 92, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, info@energy-plus.ro
(Răspuns pentru PETRE - Ploieşti, F. AS nr. 1054)
Într-adevăr, monacolin K, substanţa activă din drojdia de orez roşu, are proprietăţi de reducere a colesterolului. Subliniez că nu este vorba de orez roşu, ci de fermentarea unei ciuperci de culoare roşu purpuriu, pe orezul alb. Vestea bună pe care v-o dau este că nu trebuie să căutaţi şi să folosiţi drojdia de orez roşu, deoarece ea este inclusă în produsul Choles Optimizer(R). Acest produs conţine o formulă complexă ce include drojdie din orez roşu (Monascus purpureus), dar şi alte extracte standardizate brevetate, care îmbunătăţesc metabolismul lipidic (reduc nivelul colesterolului seric total şi al LDL-colesterol "rău" şi al trigliceridelor, cresc nivelul HDL-colesterol "bun". Produsul asigură protecţie cardiovasculară, deoarece reduce depunerea şi oxidarea colesterolului "rău" (LDL) în pereţii arteriali, îmbunătăţeşte fluxul sanguin, reduce aderarea trombocitelor la placa de aterom, oxidarea şi inflamaţia plăcii de aterom. De menţionat că produsul nu conţine toxine rezultate din fermentarea drojdiei pe orez. Dacă doriţi să ţineţi şi diabetul "la respect", atunci bănuiesc că este vorba de ceea ce numim "sindromul metabolic", pentru tratarea căruia este necesară o analiză completă a funcţiilor principalelor organe şi, desigur, un tratament natural profesionist.
În Centrul de Consultanţă Naturopată "Energy Plus" elaborarea programului de tratament se face pe baza evaluării stării de sănătate a fiecărui pacient. Pentru aceasta, pe lângă analizele medicale, folosim şi rezultatele testării EIS (electroscanarea interstiţială). Se pot indica astfel şi tratamente profilactice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). Să profităm de progresele ştiinţei aplicate în fitoterapie şi să le folosim pentru sănătatea noastră!
În cadrul Centrului de Consultanţă "Energy Plus" există un magazin în care pot fi găsite toate produsele recomandate.
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timişoara
"Cred că fiul meu e alcoolic"
Ceaiul de pedicuţă (Lycopodium clavatum) se consumă dimineaţa, la o oră după micul dejun, un ceai produs prin infuzarea părţilor aeriene ale plantei în 200 ml apă.
Decoctul realizat din frunze de coacăz negru (Ribes nigrum) - 2 linguri la 200 ml apă, cantitate din care jumătate se bea dimineaţa şi jumătate seara.
Ceaiul de cătină albă (Hippophae rhamnoides) preparat prin infuzare din 2 linguri de fructe zdrobite în jumătate de litru de apă. Se bea pe parcursul zilei.
Ceaiul de măceşe (Rosa canina) se prepară prin fierbere (decoct) din două linguri de fructe zdrobite tot în jumătate de litru de apă şi se bea pe parcursul zilei.
La dezintoxicarea oganismului poate contribui şi consumul zilnic de drojdie de bere, asociat cu ceaiurile. Bineînţeles că tratamentele de dezintoxicare trebuie aplicate cu consecvenţă, zilnic, timp mai îndelungat, reuşindu-se astfel odată cu dezintoxicarea organismului şi scăderea dorinţei corpului de băuturi alcoolice.Sper să-l puteţi convinge pe fiul dvs. să renunţe la alcool şi să se trateze, salvându-şi viitorul şi sănătatea.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Mi se umflă amigdalele de 2-3 ori pe an"
(Răspuns pentru ELENA BACIU, F. AS nr. 1057)
O problemă importantă în diagnostic o reprezintă etichetarea amigdalelor bolnave drept focar de infecţie (pe baza unor criterii clinice şi paraclinice), responsabile de unele complicaţii la distanţă: reumatism articular acut, glomerulonefrită, determinări cardiace etc. În acest caz, indicaţia operatorie (amigdalectomia), ca mijloc de tratament se va pune cu mult discernământ de către mediul specialist ORL.
În cazul dvs., vă recomand corectarea limfatismului, a carenţelor de vitamine şi imunitate. Se va utiliza cura heliomarină şi crenoterapia, după următoarea schemă de tratament:
Dezobstrucţie nazo-faringiană cu instilaţii nazale (reţetă proprie, individualizată) şi ulei de cătină: 3x2 picături/zi.
Hidratare corespunzătoare şi gargară cu ceai călduţ din: muşeţel, salvie, gălbenele şi tătăneasă.
Badijonaj local cu glicerină boraxată, cu propolis sau glicerină iodurată (atenţie la alergia la propolis sau iod!).
Apiterapie (miere de albine cristalizată şi fagure de miere căpăcit şi Proposept: 3x1 tablete/zi).
Susţinerea terenului imunologic cu Imunorezistan Forte/ Sirop Imunitate Fares.
Tonsilotren (homeopat) - 3x1 tabletă/zi.
Decasept - 2 x 1 tabletă/zi.
Administrarea a 10-15 şedinţe de aerosoli salini în staţiunile Ocna Sibiului sau Govora şi pulverizaţii/ inhalaţii la domiciliu cu Ocnasept spray (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice).