"Tăticul"
Furtuna iscată aparent din senin în interiorul PSD, între liderul partidului, Liviu Dragnea, şi şeful guvernului (controlat de partid), Mihai Tudose, pare a se fi încheiat. Partidul a acceptat "cu durere şi mânie" cererea premierului de demitere a trei miniştri (suspectaţi de DNA pentru afaceri necurate şi percepuţi ca atare şi la Bruxelles), rămânând, cu toate astea, în funcţiune.
Citeste tot articolul
O minciună goldistă: Legea Exproprierii Naţionale
Guvernul României este pe cale de a trimite parlamentului un nou proiect de lege a minelor, botezat "Legea Exproprierii Naţionale". Ca prim pas, Ministerul Economiei a primit sarcina de a repune în dezbatere publică legea otrăvită din 2013.
Citeste tot articolul
Un mare zero: investiţiile
"Guvernul zero", aşa au botezat PSD-iştii, acum un an, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, interpretând maliţios cifrele de la capitolul atragerii de fonduri europene. Desigur, lucrurile nu stăteau deloc aşa, ba şi mai mult, greutăţile întâmpinate de fostul cabinet erau cauzate şi de stângăciile făcute, înainte, de Guvernul Ponta.
Citeste tot articolul
ION DAMIAN POŞTOACĂ - "Le dăm şi altora exemplul revenirii la brazdă"
"Din punctul meu de vedere, sunt un ţăran şcolit. Nici n-aş putea, nici nu mi-aş dori altceva. Unde-i mai bine decât la casa părintească sau în locul natal? Acolo eşti învăţat, acolo ai avut copilăria, acolo ai cosit ca să-ţi plăteşti cheltuielile la facultate. Obiceiurile, mâncarea tradiţională, folclorul reprezintă baza tradiţiei noastre. Şi la primărie ne bazăm pe tradiţie."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru EUGEN G. - Bucureşti, F. AS nr. 1287 - "Am pneumococ faringian"
Pneumococul sau Streptoccocus pneumoniae (un microb coc gram pozitiv) este responsabil (împreună cu stafilococul şi klebsiella pneumoniae) pentru 30% dintre anginele eritemato-pultacee. Patogenitatea deosebită a pneumococului este determinată de capsula sa polizaharidică (principalul factor de virulenţă).
Citeste tot articolul
"Untura de bursuc este o minune!"
Stimată redacţie, doresc să vă comunic câteva observaţii despre beneficiile unturii de bursuc. Am născut prematur, la numai 27 săptămâni. Fetiţa mea avea 900 grame, iar după două luni de trăit în incubator, sub supravegherea cadrelor medicale, am luat-o acasă cu doar 1.800 g. Am avut mari probleme cu ea: era foarte sensibilă şi tuşea în permanenţă.
Citeste tot articolul
BRONŞITA ACUTĂ: Dr. ANDREEA VLĂDĂU - medic specialist pneumolog - "Infecţiile virale sunt principala cauză a bronşitelor acute"
"Nimic mai mult decât o clasică bronşită acută, care de obicei e asociată cu infecţiile virale ori bacteriene şi cu fumatul. Practic, vorbim despre inflamaţia bronhiilor şi a arborelui bronşic, care conectează traheea la plămâni. Pasajele bronşice sunt căptuşite cu o mucoasă umedă, ale cărei celule sunt ciliate şi se mişcă de jos în sus, având rolul de a antrena impurităţile spre exterior, dar se întâmplă ca unii agenţi patogeni să treacă de această barieră şi să meargă spre plămâni."
Citeste tot articolul
TĂMÂIA - medicamentul-miracol
Era la a treia serie de medicaţie citostatică şi tumora ovariană de care suferea continua să crească, în ciuda tratamentului cu efecte adverse greu de suportat. Acum, ultimele sale speranţe erau legate nu de medicamente chimice, ci de capsula ...
Citeste tot articolul
Zece adevăruri despre DEPRESIE
Depresia nu prezintă un tablou clinic definit cu exactitate, ca rujeola sau rinita alergică. Medicii nu ştiu nici astăzi prea multe despre modificările şi tulburările metabolice de la nivelul creierului, asociate cu stările depresive. Este posibil ca diagnosticul de "depresie" să fie doar o noţiune generică, care să cuprindă o serie întreagă de simptome.
Citeste tot articolul
Sfaturi de prim ajutor - Cum să ne comportăm cu un depresiv?
Sună poate cam egoist, dar ca să ajuţi pe altul, trebuie să te ajuţi în primul rând pe tine. Gândiţi-vă la instrucţiunile de salvare dinaintea unui zbor, când pasagerii sunt rugaţi ca în cazul unui eveniment critic, să-şi pună mai întâi lor înşişi masca de oxigen, înainte să se preocupe de tovarăşii de călătorie care au nevoie de ajutor.
Citeste tot articolul
Vremea merelor
Cine visează acum la livezile însorite ale verii are nevoie de săruri de baie cu aromă de măr. Aruncaţi un pumn de săruri în cadă, turnaţi deasupra mai întâi apă fierbinte, apoi rece, până se ajunge la temperatura de 37°C. Cufundaţi-vă în apă şi imaginaţi-vă că v-aţi întors în livada bunicilor.
Citeste tot articolul
Un măr, o pară, un cartof
Sunt stewardesă de meserie şi după cum bine se ştie, silueta face parte integrantă din profesia noastră. Iată de ce, pentru mine, lupta cu excesul de greutate e o luptă pentru a exista (câteva kilograme în plus te lasă la sol şi la pensie).
Citeste tot articolul
DACII DIN GERMANIA ŞI BRETANIA - Capul de lup a cucerit Europa
Septembrie. Bretania. Malul francez al Atlanticului. La picioarele mele, Oceanul muşcă furios din ţărmul abrupt. Suntem la capătul unui drum de mii de kilometri prin Europa, alături de colegii mei de la revista "Formula AS", porniţi, ca în fiecare toamnă, pe urme vechi, româneşti.
Citeste tot articolul
LUIZA ZAN, muzician - "Nicio clipă nu am crezut că voi fi atât de fericită şi împlinită"
"Eu cred că atâta timp cât poţi să vorbeşti, trebuie să ştii şi cum să o faci. Îmi place să ţin astfel de ateliere, îmi place să citesc surpriza din ochii oamenilor în anumite momente-cheie ale acestor întâlniri. Măiestria vorbirii este un lucru care mă interesează, voi continua proiectul."
Citeste tot articolul
Fotograful din poienile cu bujori - CIPRIAN CENAN: "Într-o zi m-am decis să mă întorc acasă, în sat. Am vrut să fac ce-mi place"
""Am fost o vreme plecat din sat. M-am dus la liceu, apoi la facultate, la Târgu-Mureş. Am absolvit Ştiinţele Economice. M-am angajat la o firmă, dar nu m-am rupt definitiv de Zău. Veneam acasă la sfârşit de săptămână. Într-o zi, am avut un accident de maşină. Din fericire, nu am păţit nimic, numai maşina s-a avariat. În loc să o duc la un service, am reparat-o în regie proprie. Mi-au rămas nişte bani şi m-am gândit să-mi cumpăr un aparat de fotografiat."
Citeste tot articolul
PATRICIA TOMAS studentă - "Am vrut să nu se piardă sufletul satului"
A împlinit douăzeci de ani, dansează bachata şi kizomba, dar şi hora, muierească şi jocul de doi. Poartă cu aceeaşi dezinvoltură ia ţărănească sau o rochie croită după ultima modă, filmează oameni, locuri şi întâmplări. O găseşti când la Biblioteca Universitară din Cluj, când la o biserică veche de lemn din cine ştie ce sat, aşteptând ca apusul să-i aducă cea mai bună lumină pentru o fotografie.
Citeste tot articolul
VOICA OLTEAN - "Când am auzit despre premiul de la Karlovy Vary am izbucnit în plâns"
Ce s-a întâmplat la Karlovy Vary a fost pentru mine o mare surpriză. Am mers acolo ca parte din echipa filmului, nici prin cap nu mi-a trecut că aş putea să obţin vreo distincţie. De altfel, împreună cu alţi colegi, am plecat din Cehia înainte de încheierea festivalului. Am aterizat în Bucureşti şi, când eram în maşină, pe drumul de la aeroport spre casă, m-a sunat Iulia, care mi-a spus: "Mâine trebuie să fii înapoi, în Karlovy Vary. Iei menţiunea specială a juriului, pentru debut."
Citeste tot articolul
Biserica de lemn din Goieşti
Biserica e la drum. Cam aşa se întâmplă pe multe dintre văile Munţilor Apuseni: biserica, "acasa" lui Dumnezeu, nu e aşezată pe una din culmile locului ca oamenii să o poată vedea oriîncotro se vor fi aflând, ci în drum...
Citeste tot articolul
Iconari în Otopeni
Iniţiat şi realizat sub coordonarea pictorului Ioan Popa (un nume de referinţă al picturii bisericeşti), evenimentul cultural numit "Iconari în Otopeni" a ajuns la a V-a ediţie şi se va desfăşura în intervalul 30 octombrie - 4 noiembrie a.c. Nu întâmplător, el este sprijinit de primarul liberal al Otopeniului, Constantin Gheorghe (aflat la al şaselea mandat şi despre care merită să scriem cândva, separat, întrucât a făcut din acest oraş unul model!).
Citeste tot articolul
Prinţesa din Cetatea Ciceului
Noaptea Sfântului Andrei, 1975. Un ţăran din comuna Ciceu Mihăieşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, urcă cu greu pe drumul ce suie pieptiş către ruinele Cetăţii Ciceului, printre stânci şi prăpăstii adânci. Într-un sfârşit, ajunge pe platoul înalt, unde se află zidurile cetăţii înălţate de Petru Rareş, ca loc de refugiu în faţa duşmanilor.
Citeste tot articolul
CRONICI BIZARE
Străbunicul meu se numea David Chelmu şi era originar din comuna Cerţeşti, fostul judeţ Tutova. Pe la 1890, s-a stabilit cu familia în oraşul Bârlad. Nu cunosc motivele pentru care şi-a părăsit satul natal. Ştiu doar că erau oameni cuprinşi, cu gospodărie, vite, care cu boi şi altele... Avea mulţi copii, printre care Maria, bunica mea dinspre mamă, de 15-16 ani, foarte drăguţă şi cuminte.
Citeste tot articolul
Scorpionul şi sănătatea
Încă din vremurile îndepărtate, oamenii au observat că cei născuţi sub influenţa unor zodii şi/sau planete au nişte caracteristici distincte. Ei au încercat să dezvolte o tipologie care să-i ajute să înţeleagă cum ar putea să arate şi să se comporte o persoană născută într-o anumită perioadă a anului. În astrologia cabalistică, bunăoară, găsim descrieri străvechi, cât se poate de detaliate, cu privire la înfăţişarea, înclinaţiile şi asocierile anatomice legate de sănătate, pe perioada celor 30 de zile pe care se întinde o zodie.
Citeste tot articolul
Marea revenire a toamnei - ŞTEFAN BĂNICĂ JR.
Ştefan Bănică este unul dintre cei mai populari artişti români. A zdrobit suflete, atât în postura de actor, cât şi în cea de compozitor şi solist. Cu o carismă irezistibilă şi cu mare talent, moştenit în parte şi de la celebrul şi regretatul său tată, actorul Ştefan Bănică (senior), şi-a făcut repede loc sub lumina reflectoarelor.
Citeste tot articolul