"Trageri", la început de an
De ce să fie victimizat Adrian Năstase? Pentru că a pus România pe harta corupţiei mondiale, desăvârşind, de altfel, ceea ce începuseră antecesorii săi din FSN/FDSN/ PDSR/PSD? Pentru presiunile pe care le-a exercitat asupra presei şi a justiţiei atunci când a fost prim-ministru?
Citeste tot articolul
Ce ne-a adus 2013 şi ce va fi în 2014?
Când e vorba de economie, toată lumea vă plictiseşte cu tot felul de indicatori - PIB, inflaţie, şomaj, deficit etc... Ca să vă fac în ciudă, mai adaug şi eu unul, de care nu cred că aţi auzit până acum, dar care ne spune multe despre lumea largă şi, indirect, şi despre ţărişoara noastră - "Baltic Dry Index". Ştiu, e în engleză şi nu sună deloc bine, dar este foarte important pentru că ne arată ce fac vapoarele.
Citeste tot articolul
Ungaria se pregăteşte să cumpere Transilvania la bucată
Potrivit unor interviuri oferite pe 4 şi pe 6 ianuarie de ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Josef, portalului szekelyhon.ro şi postului de radio Erdely FM, Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania, guvernul de la Budapesta elaborând un program şi pregătind o ofertă pentru susţinerea maghiarilor care doresc să intre pe piaţa funciară din zonă.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "USL are un simţ infailibil al distrugerii"
Felul în care s-a sfârşit anul 2013, din punct de vedere politic, ne ajută să facem o prognoză şi pentru 2014. Toată lumea s-a certat cu toată lumea, atât la Putere, cât şi în Opoziţie, şi Puterea cu Opoziţia. În zona Puterii avem conflicte bilaterale pe toate părţile, respectiv: între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta...
Citeste tot articolul
Răspuns pentru NICOLAE TRĂNESCU - Buzău, F. AS 1098 - "Sufăr de nevralgie de trigemen. Există un specialist care mă poate trata?"
Contrar afirmaţiilor dvs., în "Formula AS" s-a mai abordat problema nevralgiei trigeminale şi a altor tipuri de nevralgii, însă, pentru buna ordine, voi încerca să readuc în actualitate acest subiect. Durerea asociată nevralgiei trigeminale este determinată de o disfuncţie a nervului trigemen, cel care trimite percepţiile senzoriale de la nivelul feţei spre creier.
Citeste tot articolul
"Vă scriu în numele mamei mele, pentru a mulţumi domnului doctor Lawrence Chucwudi Nwabudike"
Mama este un pacient diagnosticat cu diabet din anul 1988, boală care din păcate avansează într-un ritm foarte rapid şi agresiv, o boală ce dă complicaţii foarte grave la ochi, inimă şi circulaţia membrelor, atât superioare cât şi inferioare.
Citeste tot articolul
Iarna şi durerile de articulaţii
Iarna nu este un anotimp prietenos pentru cei ce suferă de dureri la articulaţii. Frigul şi umezeala le accentuează, devenind, adesea, de nesuportat. Ca să le potolească, suferinzii se năpustesc în farmacii fără un consult prealabil cu medicii specialişti şi folosesc cantităţi mari de medicamente, care în loc să facă bine, accentuează şi mai mult suferinţa articulaţiilor: antibiotice, steroizi, remedii cu efect antiinflamator, vitamine sintetice ce conţin fier anorganic.
Citeste tot articolul
Un fruct în Cartea recordurilor - GREPFRUITUL
Acest fruct a apărut pe pământ cu doar două secole şi jumătate în urmă, ca urmare a unei frumoase poveşti de dragoste între celebrul portocal şi mai puţin cunoscutul pomelo. Idila s-a desfăşurat în luxuriantele insule Barbados, unde au fost plantate ambele specii, care astfel s-au întâlnit pentru prima oară. A fost - se pare - dragoste la prima vedere, iar din încrucişarea celor doi arbori a rezultat o specie nouă de pom fructifer, nu prea înalt, cu fructe mari, de o culoare variind de la galben aprins la portocaliu-roşiatic.
Citeste tot articolul
ESSIAC(R) - Cancerul nu este întotdeauna un capăt de drum
Essiac(R) este un produs natural de vindecare, utilizat încă din 1922, de către asistenta medicală Rene Caisse, pentru tratarea pacienţilor bolnavi de cancer şi alte boli grave. Produsul a contribuit la însănătoşirea a zeci de mii de oameni. Au fost dovedite eficienţa şi siguranţa administrării, inclusiv în asociere cu tratamentele alopate.
Citeste tot articolul
Loteria eredităţii
Pistrui, chelie, talent muzical - totul se poate moşteni pe linie de familie, dar, din păcate, loteria eredităţii ne oferă, uneori, şi surprize neplăcute, ca - de pildă - o afecţiune. Aşa se face că femeile ale căror bunici şi mame au suferit, de exemplu, de osteoporoză, prezintă un risc de trei ori mai mare să facă aceeaşi boală. Iar predispoziţia poate fi şi la cancer, la afecţiuni ale venelor, rinichilor etc.
Citeste tot articolul
Cojile de banană (I)
Scoaterea aşchiilor. Aplicaţi pe locul afectat o bucată de coajă de banană cu partea interioară în jos, lipiţi-o cu un plasture 24 de ore. Enzimele fructului trag aşchia la suprafaţa pielii, unde puteţi să o scoateţi cu uşurinţă.
Citeste tot articolul
O MASĂ CALDĂ
Un grup de tineri din mediul universitar clujean au pus pe roate, în capitala Ardealului, unul dintre cele mai frumoase proiecte comunitare în folosul celor nevoiaşi. Fără să aibă în spate ONG-uri sau mari filantropi, cu numai 100 de lei pe săptămână şi cu două ore de muncă entuziastă, ei reuşesc să ofere, în fiecare zi de joi, câte o masă bună şi caldă pentru 50 de bătrâni şi copii săraci din oraş. Ce au reuşit ei să facă la Cluj e mai mult decât un gest umanitar, e o demonstraţie despre cât de mult se poate face cu foarte-foarte puţin. O lecţie de optimism, numai bună pentru un început de an!
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Marin Mălaicu-Hondrari, poet, romancier şi traducător din spaniolă, e un scriitor în urcare constantă în ultimul deceniu, cu volume remarcabile şi remarcate, dovedind că vocaţia dublată de muncă răbdătoare, curajul de a alege un drum dificil în aceste timpuri, având drept combustibil doar pasiunea pentru literatură, izbândesc până la urmă şi fără compromisuri.
Citeste tot articolul
Despre iarnă, cu scriitoarea NORA IUGA
O să râdeţi, dar eu, când mă gândesc la ceva, primul lucru care îmi vine în minte e chiar cuvântul scris. Abia pe urmă cuvântul îşi îmbracă imaginea. Ciudat, de cuvântul "IARNĂ" nu se lipeşte niciodată nimic. E doar o mare de alb. Nu văd altceva decât alb. Sunt multe locuri din lume care m-au impresionat prin stranietatea lor, dar singurul loc în care am întâlnit într-o iarnă albul absolut a fost capitala Suediei, unde am ajuns într-o noapte, pe un ger de -25°C.
Citeste tot articolul
Proba rupturii
Că am putea să fim atraşi şi de alţii, să ne înfiorăm la o atingere nouă, străină, sunt lucruri despre care am vorbit de nenumărate ori cu soţul meu, Valentin, în cei zece ani de căsnicie. Dar atingeri de genul unei inflamări de o clipă, ca atunci când prinzi flacăra lumânării cu degetele, după care te bucuri că nu te-ai ars. Ideea avea ceva incitant, dar care dispărea imediat, de fiecare dată.
Citeste tot articolul
Scrisoare către locuitorii Roşiei Montane
Vă încredinţez această scrisoare, deoarece "Formula AS" a fost de la început, şi este şi acum, în linia întâi în lupta împotriva monstruosului proiect minier de la Roşia Montană. După ştiinţa mea, "Formula AS" a fost prima publicaţie care a sesizat periculozitatea şi nocivitatea acestui proiect, iar apoi, aţi luptat împotriva lui în mod constant, cu seriozitate, cu argumente, nu cu injurii, dar mai ales nu aţi abandonat lupta, nici atunci când totul părea pierdut, şi acest lucru s-a întâmplat de multe ori.
Citeste tot articolul
"2014: An bun"
Anul 2014 este un an bun, pentru că 2+1+4=7, cifra lui Dumnezeu, cifra odihnei şi mulţumirii Lui; că a făcut lumea în şase zile, iar în a şaptea s-a odihnit, contemplându-şi creaţia. Despre 14 ştim că este numărul opririlor pe care le-a făcut Iisus pe drumul Golgotei, spre crucificarea ce-a adus mântuire neamului omenesc. Prin cruce, Iisus a sfărâmat porţile iadului şi a biruit moartea.
Citeste tot articolul
Cu gândul la Anul Nou
Pe prima filă a acestui an, cu condeiul sufletului meu, aştern câteva gânduri pentru voi, cititorii revistei "Formula AS" şi, recunosc, mai mult pentru mine. Nu ştiu cum să încep, dar o întrebare îmi frământă mintea: "Unde mă simt eu «acasă»?". Se zice că acasă este acolo unde-ţi este sufletul. Din păcate, sufletul meu este înjumătăţit.
Citeste tot articolul
PAVEL BARTOŞ - "Am început să râd dinainte să vorbesc"
Îmi pui o întrebare la care nu m-am gândit niciodată, dar o să încerc să-ţi răspund. Cauzele ar fi următoarele: educaţia din cei şapte ani de-acasă petrecuţi în Ardeal, unde familia e încă puternică şi bunul simţ nu s-a pierdut, învăţătura pe care am dobândit-o în şcoala de actorie, experienţa mea ca actor, destul de bogată şi variată, şi acel imperativ al actorului, care îi dictează să nu se oprească nicio secundă din învăţat...
Citeste tot articolul
Pr. Nifon de la Mânăstirea Prislop - "Românii să se oprească de la păcat şi să înceapă o viaţă după voia lui Dumnezeu"
Părintele Nifon Boboia (n. 1935), de la Mânăstirea Prislop, te impresionează de cum îl vezi, cu statura sa înaltă şi dreaptă, cu vocea baritonală şi vorba directă. Dar nu are nimic de stăpân în atitudine, ci se arată ca o veritabilă călăuză spirituală. Dincolo de prima impresie, te învăluie cu bunătatea sa, care îl face să ofere mereu ajutor duhovnicesc miilor de pelerini care intră în mânăstire.
Citeste tot articolul
Acatistul Rugului Aprins
Mărturisesc că nu mi-a fost prea uşor să mă hotărăsc pentru a vă scrie câteva rânduri. Spun aceasta ştiind bine că mă adresez unui brav colectiv de profesionişti în arta cuvântului şi a interpretării. Înţelegând bine că sunteţi nu numai maeştri ai scrisului, ci şi autentici trăitori cu suflete alese, îmi cer, totuşi, permisiunea de a vă mărturisi şi eu două dintre marile mele bucurii spirituale, care mi-au copleşit inima de frumos şi de adevăr.
Citeste tot articolul
VÂNĂTORUL DE NORI
Balcic, vara anului 1923. Un bărbat frumos se scaldă în apa mării, în faţa plajei regale. Pufăie ca o morsă, mişcându-se fericit şi agil, prin apa valurilor de argint. Tocmai s-a întors în ţară după şase ani de peregrinări, în care a cochetat pe rând cu pericolul, moartea şi fericirea. Deodată, pe terasa castelului apare Regina Maria. Priveşte pe îndelete crestele valurilor şi îl zăreşte pe bărbatul care o privea nemişcat din apă.
Citeste tot articolul
O nouă viziune asupra noului an (I) - 2014, ANUL MARILOR DECIZII
Interpretările zodiacale pentru anul ce tocmai a început sunt diferite. În vreme ce unele dintre ele vorbesc despre un veritabil război stelar, altele prezic un an energic şi echilibrat, care ne va pune în faţa unor decizii fundamentale. Este şi cazul variantei pe care v-o prezentăm, preluată dintr-o revistă de specialitate germană. Depinde de dvs., dacă vă veţi recunoaşte în ea sau nu.
Citeste tot articolul
Aniversare 2014 - Hard Rock Café în haine de sărbătoare
Dacă anul 2013 a zburat în paşi de vals şi tango, anul 2014 începe, aşa cum se cuvine la vreme de iarnă, în ritmuri fierbinţi de rock... În timp ce unii nu au terminat încă de şters urmele petrecerilor de Revelion, Hard Rock Café a păşit deja vertiginos în noul an concertistic. Renumitul club bucureştean împlineşte luna aceasta 6 ani de existenţă, aşa că le-a pregătit iubitorilor muzicii rock din capitală mai multe surprize.
Citeste tot articolul