- Un grup de tineri din mediul universitar clujean au pus pe roate, în capitala Ardealului, unul dintre cele mai frumoase proiecte comunitare în folosul celor nevoiaşi. Fără să aibă în spate ONG-uri sau mari filantropi, cu numai 100 de lei pe săptămână şi cu două ore de muncă entuziastă, ei reuşesc să ofere, în fiecare zi de joi, câte o masă bună şi caldă pentru 50 de bătrâni şi copii săraci din oraş. Ce au reuşit ei să facă la Cluj e mai mult decât un gest umanitar, e o demonstraţie despre cât de mult se poate face cu foarte-foarte puţin. O lecţie de optimism, numai bună pentru un început de an! -
Visul de a dărui
Cosmina şi George sunt doi tineri frumoşi, într-un oraş frumos. Cu ambiţii, cu pasiuni, cu planuri. George visează cu ochii deschişi la livada sa de nuci. O şi vede, întinsă, rânduri-rânduri, pe coasta unui deal din Ardeal, cu faţa la soare, cu vedere spre Turda. Peste 30 de ani, când va fi "tânăr" pensionar, va sta, verile, sub un nuc bătrân şi aţos şi va zâmbi cu gândul la zilele astea, când munceşte cu orele, alături de colegii de catedră, să pună pe hârtie, cu plusuri şi cu minusuri, un plan de afaceri pe care, la drept vorbind, nu prea ştie de unde să-l apuce. Cosmina visează la o casă ecologică. Mică şi ieftină, pe pământ, fără multă curte în jur, pe structură de lemn. O casă capabilă să se susţină singură energetic, fără să mai consume gaz şi curent. A stat de sărbători pe Internet şi s-a documentat de-a fir a păr, iar acum abia aşteaptă să-i expună ideea unui amic arhitect, care să-i explice, mai concret, care sunt primii paşi de trecut dinspre vis spre realitate.
Cosmina Paul şi George Jiglău au absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB). Între timp, au obţinut titlurile de doctor şi lucrează pe proiecte de cercetare în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB. La CV-urile şi la experienţa lor academică şi profesională, ar fi putut să-şi facă un rost în străinătate, la fel ca atâţia alţii de vârsta şi de calitatea lor intelectuală. Au decis, în schimb, să rămână în ţară. Dar n-au făcut-o pentru că ar fi blazaţi sau comozi. Dimpotrivă, deşi sunt oameni ocupaţi - viaţa lor e un slalom între biblioteci, săli de curs şi diverse evenimente sociale şi culturale la care vârsta şi pasiunile, ca şi profilul Clujului, îi îmbie să răspundă prezent - simţeau, de multă vreme, nevoia de a-şi rupe din puţinul timp pentru a face ceva care să le uşureze viaţa oamenilor sărmani din jurul lor. Ca cei mai mulţi dintre noi, făceau dintotdeauna mici gesturi de omenie. George ajuta cu bani în stânga şi în dreapta, Cosmina o scotea la plimbare prin oraş pe o bătrânică singură şi neajutorată. Dar, în sinea lor, căutau ceva mai mult, ceva mai semnificativ. Cosmina, mai cu seamă, se gândea de multă vreme la ideea unui proiect caritabil. A întors problema pe toate părţile, s-a gândit de unde să înceapă, pe cine să ajute mai degrabă, cum să facă rost de bani, cum şi cu cine să se asocieze pentru a-şi pune ideea în practică. Ca şi în cazul căsuţei "eco" din visurile sale, s-a pus temeinic pe studiat. S-a întâlnit şi s-a sfătuit cu specialişti în alocări şi obţineri de fonduri, cu oameni care aveau tangenţă cu zona umanitară. La final, concluzia a fost clară: dacă era să pornească la drum cu o organizaţie non-profit (ONG) ar fi însemnat o pierdere de timp şi de bani. Trebuia să o ia la drum altfel. Trebuia ceva simplu şi eficient, ceva ce să stea în puterea sa şi a prietenilor din jurul ei.
"O masă caldă"
"Nu credeam că pot începe ceva de la zero. Căutam ceva pe care să mă pot plia, un proiect la care să pot contribui şi eu cu puţin", spune Cosmina. Doi ochi mari, limpezi, luminează povestea până hăt, departe, în adâncurile unui suflet mare. Într-o bună zi - era o zi de marţi, îşi aminteşte şi acum - îşi plimba căţelul pe cochetele străduţe din centrul pietonal al Clujului. Aşa a ajuns în Piaţa Muzeului, în zona bisericii franciscane. Era o forfotă neobişnuită pentru ora aceea şi pentru locul acela. S-a apropiat de biserică şi s-a trezit în mijlocul unei mulţimi de oameni sărmani, ce-şi aşteptau rândul la un dărab de pâine. În fiecare marţi, avea să afle mai târziu, călugării franciscani şi-au făcut de mai mulţi ani obiceiul de a împărţi pâine celor nevoiaşi, din mila patronului lor spiritual, Sfântul Francisc. Erau acolo câteva zeci de oameni, cerşetori amărâţi, de care te loveşti zi de zi pe străzile Clujului. Îşi lua fiecare bucata de pâine, apoi se retrăgea cu sfioşenie, care spre băncile de lângă terasele de lux ale Centrului, care spre Parcul "Caragiale", din apropiere. Curioasă cum era să observe micul miracol umanitar din Piaţa Muzeului, Cosminei era cât pe ce să-i scape detaliul cel mai emoţionant: mai mulţi bătrâni sărmani se opriseră lângă câinele ei şi, din puţinul lor, încercau să le dea, lui şi altor câini din jur, câte un miez de pâine, să mănânce. "Erau flămânzi, vai de ei, săracii, dar nu-şi pierduseră sufletul. Din cât aveau, erau în stare să împartă şi cu un câine", îşi aminteşte, încă mişcată, Cosmina. Atunci i-a fost clar că aceştia sunt oamenii pe care trebuie să îi ajute şi că, acolo şi atunci, trebuie să facă ceva.
L-a căutat pe fratele Albert, călugărul franciscan din Piaţa Muzeului şi, vorbind cu el, totul a început să capete sens. A aflat despre problemele oamenilor, a aflat despre încercările călugărilor franciscani de a le uşura traiul. A luat parte la atelierul de muncă, deschis de biserica franciscană pentru oamenii fără un loc de muncă. O cămeruţă în care fiecare dischisea la ce se pricepea mai bine. Ieşeau mici lucruşoare, pe care apoi le vindeau, ca să facă un ban. Cosmina s-a implicat şi a obţinut pentru ei o tarabă gratuită, pe care Primăria să nu perceapă chirie. Apoi, încet-încet, frământările ei vechi s-au aşezat într-o idee limpede. Avea să le ofere, ea şi prietenii ei, câte o masă caldă pe săptămână oamenilor acestora! S-a dus la facultate, la colegii de catedră de la Facultatea de Ştiinţe Politice, şi toată lumea a fost săritoare să ajute. Unii, mai influenţi, au rezolvat închirierea gratuită, două ore pe săptămână, a cantinei sociale a Primăriei, aflată chiar peste drum de biserica franciscană. Alţii au dat bani, alţii şi-au donat bonurile de masă. Într-o zi de joi, la ora 14, au intrat în cantină o mână de oameni încărcaţi cu de toate, dar mai ales cu emoţii (arătau atât de caraghioşi, ei, profesori universitari, în halatele acelea albe, cu bonete câşe pe cap!) şi s-au pus pe gătit o masă caldă pentru sărmanii din centrul Clujului. "O masă caldă", chiar aşa i-au spus proiectului lor.
Ca Iisus înmulţind peştii!
Curând, tot oraşul a aflat despre acţiunea Cosminei şi a prietenilor ei. Mai mulţi studenţi s-au oferit voluntari, iar contribuţiile au devenit tot mai generoase. Când unul dintre şefii catedrei a scos o hârtie de 100 de lei, Cosmina s-a blocat: "Banii ăştia ajung pentru toată mâncarea de joia viitoare!". Dar abia de prin săptămâna a treia, când George s-a alăturat proiectului "O masă caldă", bugetul avea să fie bătut în cuie. Când a auzit de ideea Cosminei, lui George i-au scăpărat ochii. Mare pasionat de bucătărie, a înţeles imediat că le-ar putea fi de mare ajutor colegilor săi. Când a propus prima sa reţetă pentru sărmani, Cosmina şi Radu s-au uitat lung la el. Era o reţetă exotică şi lumea s-a speriat că bugetul va fi dat peste cap. Dar n-a fost cazul, căci George însuşi a preluat frâiele aprovizionării. "Iau carnea de pui din Floreşti, acolo e cel mai ieftin. Legumele le iau din cea mai ieftină piaţă, direct de la ţărani. Apoi, vânez toate reducerile din supermarketuri. Iau saci de morcovi, de cartofi, iau ulei, iau orez, conserve, totul la preţuri derizorii. Toată vara am cumpărat dovlecei din piaţă, căci erau foarte ieftini, şi i-am gătit în fel şi chip. O singură dată, în luni de zile, am repetat o reţetă, în rest, de fiecare dată, e o nouă mâncare. Am gătit mâncare mexicană, mâncare indiană, mâncare japoneză...", îmi povesteşte George.
De la cratiţă la catedră
În bucătărie, George e "Master Chef". Dă ordine în stânga şi în dreapta micului "comando" de voluntari înarmaţi cu cuţite. Ceapa trebuie tocată mărunt, morcovii trebuie să fie raşi şi căliţi, e de mestecat în ditai oala cu orez, carnea musai porţionată atent... De colo, bucătăresele de la cantina socială îşi dau ghionturi. "Ia să vedem ce le poate pielea copiilor ăstora!". Apoi, câte una mai săritoare vine şi mai ajută cu un sfat. "Dacă fierbeţi bine ficatul înainte să-l prăjiţi, atunci nu se mai sfarmă". "Dacă faceţi aşa şi pe dincolo cu orezul, se umflă mai tare, ies porţiile mai mari". George o imită pe fiecare pe alt glas, bucuros că a învăţat, în lunile astea, să gătească pentru atât de mulţi oameni, reţete încercate, înainte, doar acasă, pentru soţie şi pentru fetiţa lui. Uneori, bucătăresele vin şi ciugulesc din delicatesele lui George şi, de fiecare dată, verdictul îl fericeşte nespus pe bucătarul-şef de la "O masă caldă". Alteori, voluntarii gustă şi ei, rupţi de foame. Urmează tachinările. "E bun, dar parcă nu e aşa de exotic ca data trecută". Se râde cu poftă, dar scurt, că nu e timp! Se face ora 3 şi ceva, iar oamenii aşteaptă deja în Piaţa Muzeului. Cosmina şi voluntarii ies îndată în piaţă, în vreme ce George schimbă halatul pe sacou şi fuge într-un suflet la facultate. De la ora 4 are cursuri cu studenţii de la Ştiinţe Politice!
"Iniţiativa anului" în mediul universitar clujean
"Totul s-a întâmplat atât de simplu şi de firesc, fără nici un obstacol, că nici nu îmi vine să cred", îmi mărturiseşte Cosmina. Toţi cei din jur au sărit în ajutor. Li s-au alăturat şi studenţi din străinătate, Jan din Germania, Cassidy din Canada, Marieta din Israel. John, un prieten din Anglia al Cosminei, a asistat la o sesiune de gătit şi, obişnuit cu astfel de acţiuni umanitare, a venit cu o groază de sfaturi utile pentru tinerii clujeni. "Ai mare grijă cum găteşti, căci oamenii ăştia, care mănâncă rar şi prost, au mare-mare nevoie de carbohidraţi!". Când voluntarii erau în vacanţă, au venit mamele şefilor de proiect să îi ajute. "Foarte mult contează să vedem că avem încrederea şi susţinerea celor dragi", spune Cosmina. O prietenă, Amalia, o surprinde mereu cu câte un telefon, miercurea seara: ba a pregătit nişte murături, ba a făcut o prăjitură, ba a copt mere în ler... Pe urmă, studenţii de la Contabilitate le-au pus la dispoziţie contul lor bancar şi s-au oferit să le ţină contabilitatea banilor intraţi şi a celor cheltuiţi. Dinu Pop, un tânăr bine anturat în mediul de afaceri clujean, a apelat la cercul lui de cunoscuţi şi a făcut deja rost de 5.000 de lei. "Numai cu banii ăştia şi ţinem proiectul nostru pentru un an de zile!", se bucură Cosmina şi George. Tinerii din grupul Rotaract Visio cotizează lunar cu 100-150 de lei, practic susţin ei singuri o masă săptămânală. Paula Beudean, o tânără familiarizată cu strângerea de fonduri pentru ONG-uri, care ţine chiar un curs pe această temă la UBB, le-a dat masteranzilor ei temă să obţină fiecare câte 500 de lei din donaţii pentru cauza "O masă caldă". "Nu e obligatoriu să obţină suma, dar cu siguranţă se vor strânge bani şi de acolo şi va fi şi o experienţă umanitară pentru tinerii care au primit această temă", îmi spun cei doi. Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la UBB a amplasat o urnă pentru strângerea de fonduri în sediul său, iar şefii de acolo se laudă cu iniţiativa tinerilor săi cercetători politologi de câte ori are prilejul. Dintre toate proiectele extracuriculare - şi sunt multe - desfăşurate în facultate, proiectul lor, "O masă caldă", a fost declarat proiectul-vedetă. O sală întreagă de notabilităţi universitare s-a ridicat în picioare să-i aplaude pe Cosmina şi pe George.
Un cunoscut jurnalist clujean s-a oferit să dezvolte şi el ideea cu masa caldă în cartierul în care locuieşte el, Mănăştur. Un student voluntar s-a oferit să extindă proiectul oferind un ceai cald, peste iarnă, celor fără adăpost. Cosmina şi George vor să dezvolte ideea în cartierul Someşeni, unde mai există o cantină a primăriei Cluj-Napoca şi unde ar putea lua câte o masă caldă şi ţiganii din Pata Rât. Vor să convingă marile restaurante clujene să nu mai arunce mâncarea rămasă şi vor să găsească un sistem de strângere şi distribuire a ei către cei nevoiaşi, cu ajutorul unei reţele de voluntari. Vor să gătească şi în bucătăria Centrului Social de Urgenţă, unde s-au gândit să-i atragă chiar pe cei internaţi acolo, în aventura lor umanitară. "Săraci pentru săraci", ideea e deja gata! Dar sunt atâtea şi atâtea idei şi atât de mult entuziasm în jurul micii iniţiative umanitare a Cosminei, că totul pare copleşitor! Atât de mult, din atât de puţin!
Bunătăţi de povestit copiilor
Dar, mai importantă decât mobilizarea celor din jur, e bucuria amărâţilor pentru care Cosmina şi prietenii ei au gândit proiectul. E bucuria bătrânicii pentru care ziua de joi a devenit ca o zi de duminică. Ziua în care se îmbracă cu hainele cele mai bune şi vine în Piaţa Muzeului, să servească cea mai bună masă a întregii sale săptămâni de singurătate. E forfota copiilor de la Uniunea Creştină, de fiecare dată când, la 4 şi un pic, aud soneria de la Centrul de Zi. Îi întâmpină zâmbitori pe mesagerii de la "O masă caldă", apoi aşteaptă, în cea mai mare linişte, împărţirea caserolelor. E fetiţa care, invariabil, săptămână de săptămână, începe prin a separa carnea de garnitură, întrucât "carnea e cea mai bună şi se mănâncă la sfârşit". E uimirea băieţelului pistruiat, care o cheamă de fiecare dată lângă el pe Cosmina, ca să-i povestească despre bunătăţile din caserolă. "Cum se numeşte mâncarea asta?", "Dar ăsta roşu ce este?", "De la ce vine gustul acesta?". Se uită în ochii mari şi limpezi ai Cosminei şi se afundă şi el în aventura de basm, mereu alta, a unui suflet mare. "O masă caldă" şi o poveste încă şi mai caldă.
Fotografii de pe pagina de Facebook a mişcării "O masă caldă"
Remus Florea (Clinica de Psihiatrie Infantilă Cluj), George Jiglău (FSPAC), Adrian Lăzărescu (Universitatea Politehnică), Cosmina Paul (FSPAC) şi Bogdan Radu (FSPAC) sunt iniţiatorii proiectului "O masă caldă". Ei au fost ajutaţi de Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Primăria Cluj-Napoca, de Mihai Şerban (Rotaract Club Visio Cluj-Napoca), Dinu Pop (economist), Paula Beudean şi de studenţii anului I la Masteratul de Dezvoltare Internaţională FSPAC, de Asociaţia Studenţilor Contabili RATIO şi de numeroşi voluntari şi donatori.
*
Cei care doresc să susţină proiectul o pot face prin donaţii în contul pe care Asociaţia Studenţilor Contabili RATIO l-au deschis exclusiv pentru proiect (RO 02 BTRL RO NCRT 007 071 0002). Cei care vor să doneze alimente sau bani îi pot contacta pe coordonatorii acţiunii la adresa voluntar@fspac.ro sau la numerele de telefon 0745.66.57.88, 0742.45.82.98 şi 0740.20.65.12.
17.01.2014, 20:06Constanta Szlavics
Ferice de parintii care i-au crescut si de cei care au in preajma astfel de tineri. Sper sa constientizeze comoara de langa ei!