Contrar afirmaţiilor dvs., în "Formula AS" s-a mai abordat problema nevralgiei trigeminale şi a altor tipuri de nevralgii, însă, pentru buna ordine, voi încerca să readuc în actualitate acest subiect.
Durerea asociată nevralgiei trigeminale este determinată de o disfuncţie a nervului trigemen, cel care trimite percepţiile senzoriale de la nivelul feţei spre creier. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cauza acestei tulburări, în multe cazuri, comprimarea sau răsucirea unei părţi a nervului trigemen, de către un vas de sânge, este frecvent asociată cu nevralgia trigeminală. Durerea ce rezultă prin afectarea uneia sau mai multor ramuri din cele trei ale nervului trigemen poate fi cauzată, de asemenea, de un traumatism, de iritaţia (inflamaţia) segmentului nervos şi, uneori, chiar de prezenţa unei formaţiuni tumorale ce apasă pe învelişul nervului. Aceste atacuri dureroase pot avea un caracter spontan, dar pot fi provocate şi de o uşoară stimulare a regiunii faciale, de tipul spălatului pe dinţi, bărbieritului sau masticaţiei. Durerea poate fi restrânsă la o mică arie limitată a feţei sau poate iradia rapid, într-o arie mai mare, dar, întotdeauna, se manifestă în zonele corespunzătoare nervului trigemen. În acelaşi timp, din motive necunoscute, afecţiunea apare mai frecvent pe partea dreaptă a feţei, decât pe cea stângă, şi nu apare niciodată simultan în cele două părţi. Chiar dacă durerea poate determina incapacitate funcţională, trebuie ştiut că atacurile vin şi pleacă aleator, perioadele de remisiune putându-se scurta cu trecerea anilor.
În altă ordine de idei, afecţiunea poate fi tratată eficient prin folosirea medicamentelor sau a altor tehnici terapeutice şi, de aceea, îmi vine greu să cred că nu aţi găsit în oraşul dvs. sau în alte centre medicale din ţară un specialist care să vă poată trata. Totuşi, deoarece scopul acestui răspuns este de a vă ajuta şi nu de a comenta afirmaţiile dvs., vă informez că principalele opţiuni terapeutice pentru cei ce prezintă nevralgie trigeminală includ:
* Terapia medicamentoasă pentru controlul durerii şi procedurile ce interferează cu funcţionarea nervului sau care înlătură presiunea exercitată asupra lui.
Cele mai folosite medicamente sunt: Carbamazepina (controlează durerea în cea mai mare parte a timpului), Baclofen (Lioresal), care este un decontracturant muscular (eficacitatea sa creşte dacă este asociat cu Carbamazepina şi Fenitoina), Oxacarbazepina (Trileptal), medicament cu acţiune anticonvulsivantă.
* Procedurile percutanate - îşi propun fie să interfereze cu funcţionarea nervului trigemen, fie să anestezieze aria dureroasă deservită de acesta. Injecţiile subcutanate cu alcool, la nivelul zonei dureroase a feţei, pot ameliora temporar simptomatologia pentru perioade de zile sau luni (deseori, este necesară repetarea injecţiilor).
* Distrugerea rădăcinii nervoase (ganglionul Gasser), pentru a elimina senzaţia de durere. Este o procedură mai invazivă, dar cu efectele cele mai îndelungate. În sensul acesta, amintesc compresia percutană cu balonaş (eficientă în aproximativ 80-90% din cazuri), rizotomia percutană cu glicerol (distrugerea nervului prin injectare de glicerol), rizotomia percutană stereotactică, prin încălzire la înaltă frecvenţă (lezionarea fibrelor nervoase cu ajutorul unui electrod dirijat la nivelul rădăcinii nervoase).
Există şi proceduri chirurgicale pentru controlul durerii prin manipularea nervilor şi, deşi aceste proceduri prezintă unele riscuri, ele au cea mai mare rată de succes. Astfel, decompresia microvasculară este o procedură neurochirurgicală prin care se extrag sau se repoziţionează vasele sanguine ce pot comprima nervul trigemen. O astfel de opţiune implică şi asumarea unor anumite riscuri, cum ar fi scăderea semnificativă a auzului, slăbiciunea facială şi, în cazuri rare, accidentul vascular cerebral.
În sfârşit, chirurgia cu radiaţii gamma este o procedură noninvazivă (relativ nouă), prin care se debitează o doză crescută de radiaţii către rădăcina nervului trigemen, în scopul distrugerii terminaţiilor nervoase şi eliminarea durerii.
Aşadar, se poate înţelege că abordările terapeutice în cazul nevralgiei trigeminale există, sunt chiar variate, rămânând doar să găsiţi specialistul care să fie dispus a le pune în practică. În plus, şi medicina naturistă dispune de remedii eficiente (uleiuri esenţiale de muşeţel, levănţică, măghiran, rozmarin), gemoderivatele din muguri de Arţar şi mlădiţe de Vâsc, Geara-diavolului, Aspirina organică, cremele care conţin extracte de ardei iute sau ardei cayenne etc., toate cu proprietăţi analgezice şi antiinflamatoare ale traiectelor nervoase afectate.
Pentru lămuriri suplimentare contactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (după ora 21)
"Băieţelul meu a fost diagnosticat cu epilepsie focală"
Epilepsia este o afecţiune caracterizată prin disfuncţii ale creierului, manifestate prin descărcările celulelor nervoase ale cortexului cerebral, având drept cauze: un grad ridicat de toxine, ca urmare a consumului exagerat de medicamente, a unor tumori ce apar în zona creierului sau a unor infecţii. În prezent, se cunosc un număr de peste şaisprezece tipuri de epilepsie. Acestea pot fi generalizate sau parţiale. Cele generalizate se manifestă prin pierderea totală a cunoştinţei şi convulsii a căror durată poate fi de maxim cincisprezece minute. Cele parţiale sunt definite de tulburări de cunoştinţă sau nu, de manifestări motorii şi psihice.
Stimată doamnă Gabriela, pentru dvs. am, totuşi, un răspuns îmbucurător. Boala băieţelului dvs. se poate vindeca dacă respectaţi tratamentul prezentat mai jos. În sprijinul afirmaţiei de mai sus, vă precizez că în nr. 1033 al revistei "Formula AS" doamna Maria Voican din Bucureşti mi-a mulţumit că s-a vindecat de epilepsie, intitulându-şi mulţumirea în felul următor: "Epilepsia - o boală nevindecabilă, pe care d-l Victor Bogdan o vindecă!"
Ca să se vindece, băieţelul dvs. trebuie să mănânce, timp de 6 luni, doar următoarele alimente: orez, grâu (pâine neagră, arpacaş), legume cu ulei sau untură, produse lactate, toate fructele, ouă, spanac, sucuri dulci de fructe preparate în casă şi zahăr, sare în cantitate mică şi miere de albine. Sunt interzise următoarele alimente: carnea, peştele, toate intoxicantele, fasole, băuturi fierbinţi, ceai negru şi verde, cafea, oţet, usturoi, ceapă, praz, alimente uscate ca porumb (mămăligă), condimente iuţi, ardei iute, etc.
Un masaj făcut de dvs., de două ori pe zi, este, de asemenea, benefic. Zonele de masat şi durata masajului le puteţi obţine dacă îmi daţi telefon la 0723.74.23.98, seara, între orele 20:00-22:00. În funcţie de greutatea copilului, el trebuie ca o perioadă de timp să bea, în loc de apă obişnuită, doar apă distilată. Cantitatea de apă distilată trebuie calculată. Nerespectarea cantităţii calculate poate duce la efecte nedorite. Pe perioada tratamentului, dvs. trebuie să aveţi o gândire pozitivă, adică să doriţi şi să fiţi convinsă că băieţelul dvs. se va face bine. În acest sens, este bine să spuneţi de 10-15 ori pe zi, cu voce tare sau în gând, următoarele: Trebuie să se facă bine (numele băiţelului)! Se va face bine (numele băiţelului)! Doamne Dumnezeule, ajută-l pe (numele băiţelului) să se facă bine! "
O reţetă foarte bună pentru epilepsie este următoarea: se macerează timp de cincisprezece zile 200 de grame de rădăcini proaspete de valeriană, într-un litru de alcool de 65 grade. Conţinutul sticlei se agită zilnic pentru omogenizare. Se filtreză şi se pune în sticle de 50-100 ml, închise la culoare. Un copil cu greutatea de: 10-20 kg trebuie să ia 10-20 de picături, în jumătate de cană cu ceai sau apă, seara la culcare; 21-30 kg trebuie să ia 21-30 de picături; 31-50 kg trebuie să ia 31-50 de picături.
Centrul de consultanţă naturopată "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"Am senzaţia că îmi ard picioarele noaptea"
(Răspuns pentru VAL ALEX - Bucureşti, F. AS nr. 1094)
Paresteziile (senzaţii anormale: furnicături, mâncărimi, senzaţie de căldură) au multiple cauze. Pot apărea frecvent la mâini, braţe, picioare, dar pot fi prezente oriunde pe corp. Cele mai frecvente sunt produse de tulburări ale circulaţiei periferice, anomalii în sistemul nervos central (creier şi măduva spinării), în sistemul nervos periferic sau de comprimarea directă a nervilor periferici. Problemele circulatorii sunt mai frecvente la fumători, la pacienţii cu diabet, arterită, dislipidemii (creşterea colesterolului sanguin). În această situaţie, tratamentul are ca scop menţinerea elasticităţii pereţilor vaselor de sânge, protejarea vaselor de acţiunea nocivă a colesterolului (ateroscleroză) şi a radicalilor liberi.
Problemele neurologice apar la pacienţii diabetici, la consumatorii cronici de alcool sau la cei care suferă de o boală neurodegenerativă (scleroză multiplă, scleroză în plăci, polineuropatie senzitivă etc.), accidente vasculare cerebrale. Alte cauze pot fi deficitul de vitamine şi minerale, dezechilibre hormonale (ex. hipotiroidie), imunitare, infecţii (ex.: boala Lymé), tumori, afecţiuni hepatice, intoxicaţii (cu metale grele, chimioterapie, solvenţi etc.). Tratamentul se adresează cauzei principale a simptomelor.
Fără să cunoaştem mai multe detalii despre problema prezentată şi fără a discuta direct cu un medic nu se poate întocmi o schemă personalizată de tratament. Pentru a beneficia de o personalizare a programelor de tratament natural şi de supravegherea evoluţiei, ca urmare a tratamentului, vă recomandăm să vă programaţi pentru o consultanţă naturopată, la unul din medicii Centrului de Consultanţă Secom. De asemenea, la sediul nostru din Bucureşti putem să realizăm o ElectroScanare Interstiţială. Testarea prin EIS permite urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute în urma administrării tratamentului complementar adecvat. Având la dispoziţie peste 150 de tipuri de produse naturale, importate de firma noastră de la producători internaţionali de prestigiu, vă putem întocmi programe de tratament strict adecvate problemelor descrise, respectând totodată indicaţiile literaturii de specialitate.
ANDY LICIU - apifitoterapeut - Bucureşti, tel. 0722/45.07.60, www.terapia-propolicium.com
"Am o infecţie urinară cu E.Coli şi nu pot scăpa de ea"
(Răspuns pentru EMILIA-ALINA ÎMPĂRĂŢELU - Craiova, F. AS nr. 1089)
Stimată doamnă, vă propun să încercaţi tratamentul cu PROPOLICIUM - ovule, produs exclusiv natural, preparat din propolis, alte produse apicole şi pulberi de plante (39 ingrediente), care vă poate ajuta în mod eficient, cu precizarea că va fi nevoie să repetaţi tratamentul, măcar de două ori, pentru obţinerea unei vindecări complete. Acest tratament ajută la vindecarea oricărei afecţiuni ginecologice. În cazul dvs., de obicei sunt necesare trei serii de tratament. Pentru mai multe detalii mă puteţi contacta telefonic.