Cel mai longeviv om din lume a fost român: MAŞTEI DIN OSOI
"Doar nu vrei să trăieşti cât Maştei?". Aşa glumesc oamenii din Osoi, cu bătrânii din sat care trec de 80 de ani. E o vorbă veche, de când lumea, de pe vremea când Maştei însuşi avea vreo sută de ani! De atunci, ar mai fi trăit, se zice, încă jumătate de veac, până în '52. Aflat în atenţia unor somităţi ştiinţifice, precum Ana Aslan şi I. C. Parhon, cazul bătrânului Maftei Pop din Osoi a fost ignorat pe nedrept, vreme de câteva decenii. Documente găsite recent în arhive arată că românul din satul Osoi ar fi trăit nu mai puţin de 148 de ani!
Citeste tot articolul
Prinţul care a trăit printre cerşetori - Monseniorul Ghika
Ori de câte ori a putut, a mers pe jos. Ca apostolii. Ca Iisus însuşi. Nu pentru că nu ar fi avut bani, ci pentru că prefera să îi dea săracilor. Adică Domnului. În ultimii săi ani din viaţă, bucureştenii îi puteau vedea figura insolită, traversând marile bulevarde, intrând în casele aristocraţiei, sau, dimpotrivă, în cele ale sărmanilor. Căra mereu cu el un geamantan din piele, care părea să-i strivească făptura plăpândă. Monseniorul era parcă purtat de geamantan şi nu invers.
Citeste tot articolul
Un unicat terapeutic: AUTOVACCINUL
Cu peste 300 de ani în urmă, s-a lansat empiric prima speranţă notabilă în combaterea bolilor transmisibile: vaccinarea. O sută de ani mai târziu, Louis Pasteur realiza la Paris primele vaccinuri "ştiinţifice" (anticărbunos şi antirabic), pornind de la descoperirea şi clasificarea bacteriilor. Ulterior, în urma cercetărilor şi a observaţiilor ştiinţifice din domeniul microbiologic, vaccinurile au cunoscut o dezvoltare şi o diversificare fără precedent, fiind până în prezent mijloacele de bază în prevenirea bolilor transmisibile.
Citeste tot articolul
Un bilanţ
Marţi, 7 mai 2013, USL a împlinit un an de la preluarea puterii. Căderea Cabinetului Ungureanu, ca urmare a trădării unor parlamentari din partidele aliate, dar şi din PDL, principalul pilon al guvernării de dreapta, a deschis calea spre preluarea administraţiei de către USL, coaliţie de centru-stânga în ciuda componentei sale liberale.
Citeste tot articolul
Roşia Montană, mai aproape de ghilotină
După o reţetă utilizată cu succes de toate guvernele postdecembriste, guvernul Ponta ia decizii de importanţă naţională, la "umbra" sărbătorilor, mizând pe "iuţeala de mână a artistului şi nebăgarea de seamă a publicului" - cunoscutul principiu al magicienilor de pretutindeni.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Nu mai există nici un fel de barieră pentru USL"
Se pare că celor de la PSD le plac congresele, căci în ultima vreme au făcut cam unul pe an. Dincolo de spectacolul de lumini şi umbre, acest Congres a avut rolul de a afirma şi consolida anumite poziţii în partid. Miza nu a fost realegerea d-lui Ponta, care era clară, ci aceea de a-l consacra pe d-l Liviu Dragnea ca numărul doi în partid, în funcţia de preşedinte executiv, şi de a stabili cei opt vicepreşedinţi regionali.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru S. RAIN, F. AS nr. 1066 - "Sufăr de ameţeli de 16 ani şi nu le-am găsit leac"
În primul rând, vă felicit că doriţi să aveţi o viaţă cu cât mai puţină suferinţă. Ameţelile se pot datora mai multor boli, dar în cazul dvs., în urma consulturilor şi investigaţiilor efectuate se pare că ea s-ar datora unei tulburări ischemice a cerebelului şi, în special, a centrului echilibrului. Ce aveţi de făcut când apare ameţeala pentru a nu cădea şi a vă feri de un eventual accident...
Citeste tot articolul
"Sincere mulţumiri Centrului «Energy Plus»"
Sunt o cititoare din Bucureşti şi doresc să mulţumesc prin intermediul revistei "Formula AS" Centrului de Consultanţă Naturopată "Energy Plus". În toamna anului 2010, mama mea a fost depistată cu cancer la sânul drept. Vestea a căzut ca un trăsnet asupra familiei. Mama avea atunci 79 de ani.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix)
Plantă căţărătoare, avântată spre înălţimi, iubitoare de umezeală şi umbră, iedera a fost preţuită încă din antichitate, atât pentru însuşirile ei magice (din ea se făceau cununile ritualurilor lui Dionysos), cât şi pentru virtuţile ei medicale, de mare trecere printre daci. Cu frunzele ei lucioase şi veşnic verzi, iedera este cunoscută de mii de ani drept plantă medicinală ce poate lupta cu tusea, reumatismul şi bolile de ficat.
Citeste tot articolul
CURĂŢAREA INTESTINELOR
Foarte multe boli se dezvoltă în intestine. Lungimea tractului gastro-intestinal este de 16 m, împărţită în cinci părţi. Fiecare parte (esofag/stomac/duoden/intestin subţire/gros) este separată printr-o supapă numită sfincter. În stare normală, toate supapele sunt închise.
Citeste tot articolul
FRATE ŢĂRAN, ÎNSCRIE-TE ÎN CATAR!
După cum se ştie, România are cea mai mare civilizaţie rurală vie din Europa. Depăşeşte de două ori Polonia, la numărul de ferme familiale de subzistenţă: circa 3,5 - 4 milioane, faţă de 1,5 - 1,8 milioane. Şi la numărul fermelor acreditate pentru agricultura ecologică stăm, numeric, mai bine: 26,7 milioane faţă de 26,2 milioane.
Citeste tot articolul
Anchetă - Unde vă simţiţi cu adevărat acasă?
Sunt foarte multe feluri de acasă. Aşa mi-am spus când eram mic, atât de mic, încât să încap în şifonierul cu cearceafuri. Uite, îmi ziceam, acum sunt acasă, în oraşul Bucureşti, care e un oraş mare, plin de autobuze şi de troleibuze. Dacă iei autobuzul sau troleibuzul care trebuie şi mergi cu el până la capăt, până la Valea Ialomiţei sau până la Valea Argeşului, o să găseşti nişte străduţe care se numesc Băiuţ şi care îmi sunt şi mai acasă decât acasă Bucureşti.
Citeste tot articolul
CĂTĂLIN MANOLE - "Nu am întors spatele Bucureştiului, ci m-am întors cu faţa către munţi"
Ce ai prefera? Să te trezeşti în fiecare dimineaţă, într-un apartament din cartierul Crângaşi şi să îţi bei cafeaua privind blocul de vizavi, pe care scrie cu litere de-o şchioapă "Moarte calicului Cipilic", să asculţi la nesfârşit zdrăngănitul tramvaiului de pe Calea Giuleşti şi să miroşi eşapamentele scumpe ale multinaţionaliştilor grăbiţi spre birou, sau să te trezeşti într-o căsuţă de o sută de ani şi să începi ziua cu o rugăciune, pentru că în timp ce vezi culmile înzăpezite ale Retezatului, în jurul tău sunt milioane de fluturi, cerul e plin de cântecul păsărilor nevăzute şi undeva, pe dealul din curtea ta, merg agale către izvor cerbii? Mie mi-a fost foarte uşor să aleg.
Citeste tot articolul
33 de ani de la moartea scriitorului Marin Preda
Marin Preda a murit într-o zi nenorocită şi ploioasă de mai. Abia terminase de scris "Cel mai iubit dintre pământeni" şi cartea asta parcă îl devorase, transformându-l într-o umbră de om, slăbit şi bântuit de mari nelinişti. Sunt multe semne de întrebare legate de moartea scriitorului. Semne de îndoială. Semne de nedumerire... Cei care l-au cunoscut pe scriitor şi i-au fost aproape mai au încă a spune multe.
Citeste tot articolul
VIRGILIU PARGHEL - "Să încui de şapte ori cu cheia uşa atelierului, când intri să lucrezi"
Am crescut în munţi, într-un canton forestier, la Dârmoxa, pe Valea Bistriţei, unde tata fusese repartizat ca subinginer, după ce făcuse Silvicultura la Braşov. Am crescut fără nicio educaţie, până la şase ani. Ca o sălbăticiune, fără să văd prea multe chipuri în jur, decât ale ţapinarilor, tăietori de lemne, chipuri aspre şi priviri încruntate, oameni tăcuţi, cărora li se mai dezlegau limbile după ce beau ceva mai mult la bodega de la poala pădurii.
Citeste tot articolul
Mircea Struţeanu - "La început au fost doar nişte poveşti frumoase"
117 imagini alb-negru, învăluite în străluciri şi în umbre. 117 chipuri, în spatele cărora se ascund nişte nume care au făcut literatura română celebră în lume. Poeţi, prozatori, critici şi eseişti s-au lăsat surprinşi de lentila aparatului şi de viziunea unui fotograf talentat, pentru a vieţui paşnic, între copertele aceleiaşi cărţi
Citeste tot articolul
MONICA DASCĂLU (PRO TV Internaţional) - "Am o foame extraordinară de-a învăţa"
Dragul de muncă, în primul rând! Făcută "că trebuie", munca este un chin. Fără dorinţa de a face ceva realmente util pentru semenii tăi, nu cred că poţi să rezişti în această meserie nici doi ani. În afară de asta, ceea ce mi se pare atrăgător este capacitatea de a rămâne tu însuţi, într-un loc în care depui atâta efort. Şi modul în care reuşeşti să fii credibil. Credibilitatea este cel mai greu de obţinut pe micul ecran.
Citeste tot articolul