ZMĂUL DIN MUNŢII DACILOR
Peştii înotau cu zvâcniri domoale printre stele. Se făcuse de mult noapte şi Petru, ghemuit pe marginea râului ce curgea liniştit la marginea satului, privea oglinda apei. Chiar acolo, la picioarele lui, luna uriaşă aflată deasupra, pe cer, strălucea şi în străfunduri. Peşti argintii o traversau dintr-o parte în alta, încet, în stoluri.
Citeste tot articolul
IOAN BOTEZĂTORUL
A trăit toată viaţa singur. S-a deprins de mic cu deşertul. A crescut în el, ajutat de un înger care-i fusese trimis de Sus, după ce tatăl, Zaharia, şi apoi mama sa, Elisabeta, trecuseră din această lume. De la deşert a învăţat şi să asculte. Ştia foşnetul nisipului din timpul furtunii şi liniştea din mijlocul nopţii.
Citeste tot articolul
2013 ŞI DRAGOSTEA
Ultimii ani au avut grijă să le arunce în drum Berbecilor destule piedici, conflicte şi neaşteptate întorsături de situaţie. Ele au avut darul de a-i face să priceapă lucruri importante despre nevoile lor profunde, despre cât de dispuşi sunt să dăruiască, cam câtă răbdare au şi ce aşteaptă de la persoana alături de care ar vrea să trăiască.
Citeste tot articolul
Regionalizare, coeziune şi cultură cu pocnitori
Faptul că regionalizarea generează astăzi temeri şi incertitudini se datorează absenţei unui proiect coerent şi a unei dezbateri naţionale ample şi informate pe această temă. Autorităţile trecute şi prezente nu ne-au oferit însă până acum decât schiţe de proiecte, care au fost deformate de o dezbatere publică partizană.
Citeste tot articolul
Rădăcinoase de iarnă...
Din când în când, am sau n-am ceva de cumpărat, îmi place să trec prin piaţă. Aici, printre zecile de sereleuri, mă opresc să-i salut pe cei câţiva ţărani, producători autentici, care au mai rămas rătăciţi în spatele modestelor lor tarabe.
Citeste tot articolul
Despre morţi, doar de bine, dar nu la noi
A mai murit o celebritate autohtonă, cineastul Sergiu Nicolaescu, iar prezentarea evenimentului în presă a întrecut cu mult cele mai sumbre spectacole groteşti prilejuite, la vremea lor, de decesul Patriarhului Teoctist sau de cel al poetului Adrian Păunescu.
Citeste tot articolul
ADRIAN VASILESCU: "Ori grăbim restructurarea, pentru a reduce uriaşele pierderi din economie, ori vom fi nevoiţi să reducem drastic cheltuielile bugetare, impunând noi impozite şi taxe"
Deschidem noul an în tovărăşia unui reprezentant al Băncii Naţionale. Alături de Biserică şi Armată, BNR are cea mai mare credibilitate în faţa societăţii româneşti. Este templul zidit de înaintaşi vizionari, într-o epocă (1880-1900) în care statul român se afla în plin avânt de modernizare. Este a 16-a bancă centrală înfiinţată în lume!
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ION TĂBĂCARU - Zimnicea, F. AS nr. 1050 - "Căutăm sfaturi şi experienţe pentru tumoră pe creier"
În principiu, astrocitomul este o tumoră benignă (glială), care afectează în special tinerii către vârsta de 30 de ani, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi în cazul fiului dvs.
Citeste tot articolul
"Datorită d-nei terapeut ADRIANA VLAD, am reuşit să nasc o fetiţă"
Aş dori să-mi publicaţi şi mie la rubrica "Cititorii mulţumesc pentru vindecări" o scrisoare pentru doamna Adriana Vlad, fitoterapeut consultant în nutriţie din Deva, care m-a ajutat să rămân însărcinată.
Citeste tot articolul
MEDICINĂ CHINEZEASCĂ - Leacuri tradiţionale pentru tratamentul cancerului (II)
Usturoi administrat în diferite moduri:
- se beau 10 - 30 ml suc de usturoi, de două ori pe zi;
- injecţii intramusculare cu 5 ml distilat de usturoi, amestecat cu 2% novocaină, la fiecare injecţie, de 3 ori pe zi;
Citeste tot articolul
Terapia cu... frig
Contrar aparenţelor, iarna aduce indiscutabile avantaje pentru sănătate. Frigul şi zăpada, folosite cu înţelepciune, pot constitui adevărate remedii. Cum ar putea deveni zăpada şi frigul, co-autorii unui întreg cortegiu de boli care abundă în sezonul rece, factori de vindecare?
Citeste tot articolul
Cum se spală "păcatele" sărbătorilor
Cu toată euforia lor, sărbătorile au un mare dezavantaj: ABUZUL, care a devenit un soi de... tradiţie în vremurile noastre. Cel mai adesea apare abuzul de alimente, dar nu de puţine ori vorbim şi de cel de alcool, de nicotină...
Citeste tot articolul
Remedii populare pentru edeme şi ascită
Edemele sunt semnalele organismului despre defecţiunile apărute în anumite organe, cel mai des la nivelul rinichilor, inimii sau ficatului. Dacă inima are probleme, iniţial se umflă picioarele, apoi edemul începe să urce. Dacă sunt afectaţi rinichii, edemul apare pe faţă, apoi se extinde pe tot corpul.
Citeste tot articolul
Juliţa, biserica dintre meri
În urmă cu treizeci de ani, într-o noapte de la sfârşitul lunii august, imediat după ce am fost instalat preot aici, în Juliţa, a fost o furtună foarte mare. Ploua şi fulgera, de ziceai că e ziua în amiaza mare şi trăsnea în toate zările, de parcă venise sfârşitul lumii. Mie gândul îmi era la biserica veche, care era tare firavă şi mă temeam de soarta ei.
Citeste tot articolul
Cum mâncau înaintaşii noştri (I) - Alimentaţia dacilor
În cei douăzeci şi unu de ani de la apariţia sa, "Formula AS” a reuşit să promoveze un puternic curent naturist, care a legat tradiţia medicinii rurale din spaţiul românesc, atâta cât a mai rămas, cu medicina alternativă aşezată pe baze ştiinţifice. Mai ales după anul 2000, aproape toată mass-media românească a inserat subiecte despre sănătate, prin prisma naturismului.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste - "De-a v-aţi ascunselea"
Când l-am întâlnit pe bărbatul vieţii mele, cu 24 de ani în urmă, am ştiut că el nu-şi va părăsi niciodată soţia. Am fost fericită, dar am purtat şi stigmatul ruşinii. Şi, deseori, am ajuns în pragul deznădejdii. Însă niciodată nu m-am îndoit de iubirea lui.
Citeste tot articolul
MEDEEA MARINESCU - "Caut acut liniştea naturii"
E un loc absolut de vis! Casa noastră se află în Zamora, pe un deal plasat pe partea opusă vârfului Caraiman, pe care se află celebra Cruce a Eroilor Neamului. Şi chiar din patul meu, din dormitor, am o perspectivă complet neobturată asupra muntelui şi a Crucii.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS”
Între romancierii noştri de azi, Filip Florian mi s-a părut, încă de la debutul cu "Degete mici” din 2005, diferit nu atât prin teme, cât prin modul în care îşi lucrează textul.
Citeste tot articolul
Misterele lacului Titicaca
Lacul Titicaca este cel mai înalt din lume şi totodată unul dintre cele mai misterioase locuri de pe glob. Conform mitologiei incaşe, acesta ar fi matricea de unde a apărut lumea, leagănul legendarilor fii ai Soarelui.
Citeste tot articolul
Gânduri pentru noul an
Toată viaţa mea am fost o persoană optimistă şi voi rămâne la fel. Chiar dacă se întâmplă ceva negativ, consider că trebuie să găsesc întotdeauna, dar absolut întotdeauna, partea frumoasă a vieţii. Apocalipsa? Apocalipsa este în noi, în tulburările noastre, în incapacitatea noastră de a fi buni.
Citeste tot articolul