În medicina naturală este foarte bine stabilită ordinea în care trebuie să abordăm excesele din timpul sărbătorilor şi oricare tip de abuz: prima prioritate este detoxifierea sau, altfel spus, curăţarea de otrăvurile acumulate prin mesele copioase, prin expunerea mai mult sau mai puţin voluntară la fumul de ţigară, prin consumul de băuturi alcoolice ş.a.m.d. După ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim şi cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de ţesutul adipos care a luat locul celui muscular şi, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe perioada fripturilor şi a cozonacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe - cum altfel? - de la hrana pe care o consumăm zi de zi.
Alimentele amare
Mai uşor decât să ne frustrăm, tăind brusc de pe listă toate mâncărurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate şi pentru siluetă, este să introducem, pentru început, în dieta noastră, nişte super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de comando, menită să salveze organismul din situaţiile delicate şi care au un rol extrem de important în menţinerea şi recâştigarea echilibrului fiziologic al organismului.
Salata verde - are un gust amar nu foarte pronunţat, motiv pentru care este excelent tolerată chiar şi de gurmanzii pretenţioşi, putând fi consumată fără efort, în cantităţi mari. 200 de grame de salată consumate zilnic sunt un ajutor preţios pentru tubul digestiv împovărat de toxine şi reziduuri, acţionând ca o mătură care antrenează şi dă afară toate deşeurile nocive. Salata verde trebuie consumată de măcar două ori pe zi, fie ca aperitiv, fie ca adaos la felul de mâncare principal, fiind un excelent remediu pentru curăţarea colonului, pentru alcalinizarea sângelui, pentru eliminarea radicalilor liberi.
Andivele - le găsim în mai toate supermarketurile, fiind un aliment consumat cu predilecţie pe timp iarnă. Puţini ştiu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puţin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpăţânile tăiate pe lungime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline şi puţină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară şi ficat. Marii amatori de grăsimi, persoanele cu predispoziţie spre calculi sau crize biliare ar trebui să-şi facă un obicei din a consuma andive, care îi vor ajuta din plin pentru recâştigarea sănătăţii.
Castraveţii bulgăreşti - se mai numesc şi castraveţi de seră, distingându-se prin forma lor cilindrică şi coaja groasă, de un verde închis. Tocmai această coajă, cu gustul uşor amărui, este cea care le dă efectul vindecător şi detoxifiant pentru care îi recomandăm. Ca atare, atunci când sunt puşi în salată, castraveţii nu vor fi decojiţi, ci doar spălaţi cu multă atenţie şi curăţaţi de eventualele părţi stricate. Între altele, coaja castraveţilor conţine o enzimă numită tripsină, care ajută la digestia şi metabolismul grăsimilor, la ţinerea sub control a colesterolului şi, foarte important, la reglarea glicemiei. De altfel, reglarea glicemiei este un subiect atât de important pentru greutatea corporală şi pentru sănătate, încât în cele ce urmează îi vom acorda o atenţie specială:
Atenţie la indicele glicemic al alimentelor!
Cozonac, şampanie, bere, ciocolată, cremă de vanilie, fursecuri, bezele... - această enumerare nu este vreun meniu de Crăciun sau Revelion, ci o listă a alimentelor cu un indice glicemic foarte mare şi, ca atare, extrem de periculoase pentru pancreas şi pentru greutatea corporală. Dar ce este acest indice glicemic? Indicele glicemic (prescurtat IG) este un sistem de măsurare al zaharurilor din alimente, pe o scară de la 0 la 100, în funcţie de viteza cu care fiecare aliment ne creşte glicemia. Alimentele care au un indice glicemic ridicat eliberează cantităţi foarte mari de zahăr în sânge, într-un timp scurt, motiv pentru care cresc rapid glicemia, suprasolicită pancreasul, cresc exponenţial apetitul (mai ales pentru dulciuri) şi duc la formarea accelerată a depozitelor de grăsime. În schimb, s-a dovedit ştiinţific că alimentele cu IG scăzut menţin constant nivelul glicemiei, previn suprasolicitarea pancreasului, încetinesc formarea depozitelor inestetice de grăsime, previn apariţia diabetului zaharat. Totodată, aceste alimente cu indice glicemic mic sunt eficiente în menţinerea sau chiar reducerea greutăţii corporale, deoarece controlează apetitul alimentar şi oferă senzaţia de saţietate timp îndelungat. Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu IG scăzut este secretul slăbitului natural după sărbători, deoarece nu ne supune la caznele înfometării, ci ne ajută prin reglarea naturală a senzaţiei de foame. În dietoterapia modernă, alimentele care conţin zaharuri sunt împărţite în trei categorii:
1. Cu indice glicemic scăzut (IG mai mic de 35), care vor fi consumate în cantităţi cât mai mari, alcătuind peste 60% din alimentaţie. Din această categorie fac parte: fasolea, mazărea, năutul, lintea, merele, ţelina şi pătrunjelul crud, varza, castraveţii cu tot cu coajă, sucul de roşii, roşiile proaspete, salata verde, varza, napii, ceapa, usturoiul, iaurtul natural (nu şi cel cu amidon), ciocolata neagră cu peste 70% cacao, lămâile, portocalele, grepfrutul, minolele, mandarinele, smochinele şi caisele uscate, perele, vinetele, fulgii de orz integral, ciupercile.
2. Cu indice glicemic mediu (IG între 35 şi 50), ce vor constitui în jur de 35% din raţia de hrană zilnică, fiind alimente nu neapărat recomandate, dar tolerate. Alimente tolerate în dietă sunt: pâinea integrală şi cea de secară, ţelina şi pătrunjelul fiert, pastele de făină integrală, fulgii integrali (de grâu, ovăz, secară), orezul nedecorticat (mai ales varietăţile sălbatice), sucul de portocale, pasta de susan, cartofii fierţi în coajă (nu şi cei fierţi după decojire, sub formă de piure etc.).
Plantele detoxifiante
Sunt ajutorul cel mai rapid de care putem beneficia după sărbători, atât pentru a slăbi, cât şi pentru a ne repune pe direcţia cea bună digestia şi metabolismul. Iată, în continuare, trei plante extrem de eficiente, recomandate cu predilecţie în această perioadă:
Rădăcina de cicoare - dacă ţinta anghinarei sunt bolile hepatobiliare, rădăcina de cicoare este specializată pe controlul glicemiei şi ajutorarea pancreasului, greu încercat pe perioada sărbătorilor. De asemenea, cicoarea este un foarte eficient mijloc de control al apetitului. Rădăcina acestei plante se administrează sub formă de extract, iar efecte sale în reglarea glicemiei, controlul apetitului şi combaterea îngrăşării au fost demonstrate ştiinţific riguros. Între altele, există studii care arată că principiile active din această plantă ţin sub control secreţia de hormoni ai foamei (grelina) şi ai saţietăţii (leptina). Singurul secret este ca extractul de cicoare sub formă de capsule să fie administrat în timpul mesei (400 mg de extract la fiecare administrare), oricât de mică ar fi cantitativ, pentru a reduce foamea şi pentru a regla greutatea corporală. Mai trebuie menţionat faptul că extractul de cicoare este cel mai bun antidot pentru foamea marilor amatori de dulciuri.
Aloe ferox - este un redutabil drenor al intestinului gros şi, totodată, cel mai eficient remediu pentru slăbitul rapid. Studiile făcute arată că sucul cristalizat al acestei specii de aloe este cel mai bun laxativ cunoscut, mai mult de 90% dintre utilizatori (un procent uriaş pentru un produs natural!) constatându-i eficienţa. Apoi, în domeniul slăbitului rapid, efectele capsulelor cu suc concentrat de aloe ferox sunt cu adevărat uluitoare. Multe dintre persoanele care au folosit acest remediu, după ce s-au îngrăşat rapid de sărbători, au reuşit să slăbească 4-7 kilograme (!) în doar două săptămâni. Şi aceasta, fără modificări prea mari de dietă şi fără să le fie afectat echilibrul organic, ca în cazul medicamentelor de sinteză. Această performanţă se obţine prin punerea în mişcare, cu o eficienţă de neegalat, a tuturor mecanismelor naturale de eliminare a toxinelor din organism. Aloe ferox se administrează sub formă de capsule cu suc concentrat, câte 3-6 pe zi, doza fiind ajustată în funcţie de tranzitul intestinal. Dacă aveţi predispoziţie spre constipaţie, doza va fi cea maximă, dar va fi redusă prompt, dacă aveţi mai mult de patru-cinci scaune pe zi. De regulă, o cură ţine 2 săptămâni, după care se fac 5-7 zile de pauză, iar apoi tratamentul se poate relua. Este un tratament cu rezultate foarte rapide, persoanele care au luat aceste capsule fiind suspectate, fără exagerare, că au făcut liposucţie. Totuşi, pentru ca pierderea în greutate să fie de durată, administrarea acestei plante trebuie completată de o ţinere sub control a apetitului alimentar. Iar remediul despre care vom vorbi în continuare este un adevărat specialist în acest sens:
Chitosanul
Dacă extractul de cicoare are ca efect reducerea apetitului pentru dulciuri, chitosanul este recomandat marilor amatori de alimente sărate sau picante, dar şi de alimente foarte bogate în proteine sau grăsimi. Ce este chitosanul? Este o pulbere albă, obţinută prin extracţie din carapacea dură care înveleşte multe vieţuitoare marine şi terestre. La noi în ţară acest produs se găseşte sub formă de capsule şi, până în prezent, este singura substanţă naturală cunoscută ce conţine fibre active cu sarcină pozitiv-alcalină, fiind un extraordinar detoxifiant după ingestia alcoolului, dar şi a aditivilor alimentari, a substanţelor sintetice cu efecte hormonale, a unor substanţe organice nocive. O cercetare făcută în Statele Unite, în anul 2001, sub conducerea prof dr. E. N. Schiller, a arătat că administrarea chitosanului duce la scăderea în greutate cu 1,7 kg, în medie, după 6 săptămâni de tratament. Interesant este, însă, că pacienţii care au folosit chitosanul şi au slăbit nu au ţinut nici un fel de de dietă. În cazul în care reducem, în paralel cu administrarea chitosanului, chiar şi doar cu 10-15% porţia zilnică de hrană, scăderile în greutate sunt mult mai spectaculoase, ajungând să fie de 2-3 ori mai mari. Pentru scăderea în greutate, se iau câte 1-2 capsule de chitosan, cu 30 minute înainte de mesele principale. Conţinutul capsulelor se dizolvă în jumătate de pahar de apă şi se bea pe stomacul gol. La cinci minute după ingerarea chitosanului (nu concomitent) se mai bea, facultativ, încă un pahar de suc de portocale, de lămâie sau de alt fruct care conţine acid citric. Asocierea cu acidul citric creşte senzaţia de saţietate dată de chitosan, iar ca atare, ne vom reduce porţia zilnică de hrană cu un efort mai mic. Întotdeauna, administrarea chitosanului se corelează cu un consum sporit de apă sau ceaiuri de plante.
Zeolitul
Dacă chitosanul este un excelent detoxifiant după ingestia de alcool, zeolitul este recomandat pentru eliminarea toxinelor din fumul de ţigară, inhalat voluntar sau involuntar, în cazul fumatului pasiv. Acest mineral natural de origine vulcanică are capacitatea de a extrage din organism metalele grele sau chiar radioactive, care sunt inhalate odată cu gudroanele din fumul de ţigară. Mai mult, studiile de medicină experimentală arată că acest mineral ne creşte imunitatea, ajută la eliminarea accelerată a deşeurilor rezultate din metabolismul cărnii. Aşadar, zeolitul se dovedeşte a fi un ajutor extrem de preţios pentru corectarea efectelor unei sumedenii de obiceiuri nocive. Pentru detoxifierea după sărbători, se administrează câte 6-8 capsule de zeolit pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.
Hidratarea
Limonada - se prepară casnic, din suc de lămâie, miere şi, eventual, coajă de lămâie rasă fin (foarte bine spălată în prealabil) - este un excelent diuretic şi stimulent imunitar local pentru rinichi.
Sucul de portocale - ne referim la cel obţinut casnic, cu ajutorul storcătorului şi consumat proaspăt, care este în mod special recomandat celor cu predispoziţie la calculoză renală. Conform cercetărilor făcute de Asociaţia Americană a Urologilor, "un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi”. Cel mai eficient este sucul de portocale pentru prevenirea formării oxalaţilor şi a uraţilor, care sunt dizolvaţi efectiv de către acidul citric şi de alte substanţe conţinute de către portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei lămâile, mandarinele sau grepfrutul. Mai ales persoanele care au predispoziţie la calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru - un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
Ceaiurile alimentare - sunt de fapt infuziile fierbinţi, pe care le consumăm de regulă îndulcite la micul dejun sau la cină şi care sunt de un real folos în prevenirea şi în combaterea bolilor renale, mai ales în sezonul rece. Vă recomandăm în mod special consumarea zilnic a minimum o jumătate de litru de infuzie cât mai caldă din busuioc, măghiran, tei, cimbrişor, ghimbir sau scorţişoară, toate fiind foarte gustoase şi având în plus efecte extrem de favorabile asupra rinichilor şi vezicii, dar şi asupra organismului pe ansamblu.
Apa minerală - se recomandă apele plate (necarbogazoase), nu foarte bogate în minerale şi cu compoziţia lor chimică naturală, fără adaosuri sintetice. Conform unor cercetări recente, pH-ul trebuie să fie uşor alcalin, valorile sale ideale fiind situate undeva între 7,2 şi 7,8. Asemenea ape sunt cele de la Vatra Dornei (marca Bucovina), Cheia, Băile Herculane, Cheile Bicazului.