Guvernul şi multinaţionalele
În Sălaj, ca să luăm ca reper judeţul care a dat ultima "sursă" a tuturor "relelor" din societatea românească, pe fostul premier Dacian Cioloş, existau, înainte de Revoluţie, patru mamuţi industriali: Armătura, Elcond, Anvelope şi Silcotub. Primele două, producătoare de robineţi, respectiv conductori, au fost privatizate "româneşte".
Citeste tot articolul
Săptămâna 3-9 martie
Luna în creştere amplifică pasiunile care pot fi dintre cele mai neaşteptate, după cum arată conjuncţia Marte-Uranus, alături de care se află şi romantica Venus, toate în Berbec. Prieteniile se pot transforma în relaţii de iubire sau se poate petrece procesul invers.
Citeste tot articolul
ACHIM IRIMESCU - "Orăşenii văd un petic de cer, ţăranii văd tot universul"
M-am născut într-un sat de munte din Vâlcea, cu oameni temeinici şi gospodari, Vaideeni, prima comună din România cu sală de sport modernă şi asfalt, făcute pe banii sătenilor, majoritatea lor crescători de oi, încă de la începutul anilor '70. Chiar dacă părinţii mei au avut serviciu (mai întâi tata, ulterior şi mama), am avut şi noi pământ şi am fost legaţi de el, comuna nefiind cooperativizată.
Citeste tot articolul
O victorie pentru pădurile României
Românii au parte şi de veşti bune din Europa! FSC (Asociaţia pentru Certificare Forestieră) şi-a retras certificarea pentru firma austriacă Schweighofer! Înfiinţată în 1993, organizaţia este nonprofit, fiind condusă de Kim Carstensen şi având sediul la Bonn, în Germania.
Citeste tot articolul
Rodica Culcer despre... "S-a câştigat o bătălie, nu şi războiul"
Prin votul de marţi din Parlament, de respingere a OUG 13 şi aprobare a OUG 14, protestatarii au obţinut o victorie notabilă, mai ales că parlamentarii PSD şi ALDE căutau tertipuri pentru a salva OUG 13, în pofida faptului că fusese abrogată. I-a adus cu picioarele pe pământ vizita premierului Grindeanu la Bruxelles, unde a fost convocat pentru a primi, se pare, un avertisment sever...
Citeste tot articolul
Răspuns pentru BOGDAN V. - Suceava, F. AS nr. 1212 - "Am fost diagnosticat cu laringo-traheită recidivantă"
Laringo-traheita recidivantă este o inflamaţie cronică nespecifică, cu evoluţie prelungită, la nivelul laringelui şi traheii, care se manifestă cu răguşeală, oboseala vocii, oboseala vocii la cântat, afonie, tuse seacă, iritativă, parestezii, uneori dispnee (lipsa de aer).
Citeste tot articolul
"Datorită unui răspuns din revistă, m-am vindecat de mastoză fibrochistică"
Vă mulţumesc din tot sufletul şi vă rămân profund recunoscătoare pentru articolele dvs. de sănătate. Datorită unei reţete publicate la "Cititorii răspund", am reuşit să mă vindec de mastoză fibrochistică, după un tratament medicamentos îndelung, de şase luni.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Reţetă pentru vindecarea hepatitei epidemice. Stimată d-nă Sânziana Pop, această filă galbenă s-ar putea să vă surprindă, însă este o reţetă pe care am primit-o în mod miraculos, în anul 1964, când am fost greu încercată de o hepatită epidemică, pe care am contactat-o în luna a noua de sarcină.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - DURERILE DE SPATE
În anul 2005, cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au invitat 1200 de persoane adulte din SUA să răspundă la un chestionar. 25% dintre respondenţi au declarat că principala lor sursă de dureri este spatele, mărturisind că această suferinţă...
Citeste tot articolul
Zece minute pentru mobilitatea spatelui
Aceste exerciţii deblochează umerii şi ceafa, îmbunătăţesc poziţia corpului şi întăresc musculatura trunchiului. Efectuate zilnic, ele reprezintă o profilaxie eficientă a durerilor şi vă salvează de la "cuţit".
Citeste tot articolul
Un "medicament" insuficient folosit: Respiraţia corectă
Instinctiv, majoritatea oamenilor respiră numai din piept. Apăsaţi de stresul vieţii cotidiene, ei nu-şi dau seama că au o respiraţie superficială, în locul uneia profunde, practicate conştient, care i-ar ajuta să reducă stresul şi să obţină un aport de energie proaspătă. Aici, exerciţiile de respiraţie pot face minuni. În numai câteva minute, ele elimină stresul, fortificând corpul şi mintea, atât la birou, cât şi pe terenul de sport.
Citeste tot articolul
Banale, dar ne scot din minţi - Durerile de dinţi
Ce te faci când n-ai la îndemână un stomatolog şi te chinuie cumplit o măsea? Banale numai în aparenţă, durerile de dinţi ţin topul celor mai oribile suferinţe omeneşti. Chiar dacă nu rezolvă problema definitiv, recomandările care urmează domolesc simţitor chinul.
Citeste tot articolul
Greşeli care produc dezastre
Multe dintre scrisorile adresate rubricii noastre de frumuseţe pun întrebări din care reiese cu claritate că multe dintre tehnicile de bază ale întreţinerii tenului, mâinilor, corpului şi ale părului sunt ignorate, ducând adesea la un veritabil prăpăd: creme grase folosite pe un ten gras, machiajul lăsat peste noapte pe obraz, stoarcerea furioasă a coşurilor etc.
Citeste tot articolul
Slăbiţi, dar nu "în turmă"!
Oricât de ingenioase şi de eficiente, reţetele de slăbit au, toate, un handicap: ele sunt generale, în vreme ce organismul fiecăruia dintre noi este cât se poate de particular. Aşa cum doi oameni nu seamănă unul cu altul, deşi ambii poartă emblema comună de homo sapiens, nici organismele lor n-au mai mult în comun decât principiul general după care sunt alcătuite şi funcţionează.
Citeste tot articolul
Găuri negre ale istoriei - LISTA MORTII
Întreaga lume se scutura din temelii, în toamna lui 1915, în plin război mondial, dar nicăieri tumultul nu era mai mare decât în satele din Buzăul Ardelean, strânse ca într-o menghină între opresiunea stăpânirii austro-ungare şi graniţa cu ţara-mamă, aflată la o aruncătură de băţ, peste munţi. Numai român să nu fi fost atunci, în zona Covasnei.
Citeste tot articolul
Drăgosteli în adâncul pădurii
Uliţa noastră se termina lângă pădurea care urca de-a lungul râului până sus în munte. Din largă şi pietruită, de puteau trece pe ea, vara, carele încărcate cu fân, şi toamna, cele pline de lemne, uliţa se strângea acolo într-o cărare cu iarbă întunecată şi muşchi moale, umezit de răcoarea pădurii.
Citeste tot articolul
CIOLAC GEORGE NESS - "Mă consider un om foarte, foarte bogat"
"S-a întâmplat la Viena, unde străbunicul cânta la invitaţia împăratului. Ce să vezi? La un moment dat, în mijlocul concertului, s-au stins brusc toate luminile. S-a făcut linişte, şi singurul instrument care se auzea era vioara lui Cristache Ciolac. Ca să nu intre lumea în panică, a început să improvizeze, să imite păsările la vioară, şi oamenii au crezut că toată întâmplarea face parte din spectacol, a fost mare succes. Aşa a apărut «Ciocârlia»..."
Citeste tot articolul
Muzică veche românească - Balade vitejeşti şi alte cântări
Pentru muzicienii de azi, execuţia unei piese din patrimoniul muzicii orale româneşti, ca în vremile apuse, este o mare provocare. Una din soluţiile la care pot recurge, probabil cea mai rezonabilă, este aceea de a imita, pe cât posibil mai îngrijit şi inteligent, înregistrarea acesteia, produsă cu ajutorul unor muzicanţi populari din deceniile anterioare.
Citeste tot articolul
Călătorie într-o fotografie - MONICA PILLAT: "Legătura mea cu tatăl meu e încă vie"
"Când eram foarte tânără şi mergeam cu părinţii mei în vizită la doamne în vârstă, mă mira mulţimea fotografiilor expuse în acele interioare. Îmi ziceam: «Când voi avea casa mea, o să pun doar tablouri, de ce trebuie atâtea poze într-o casă?». Cu timpul, şi mai ales după moartea părinţilor mei, m-am înconjurat şi eu de fotografii - de pozele bunicilor, de pozele părinţilor mei tineri. Sunt ca nişte colace de salvare, ca nişte puncte de reper, când nu-i mai am alături.
Citeste tot articolul
Pe urmele Părintelui Arsenie Boca - Marile prietenii: NICHIFOR CRAINIC
Suntem la jumătatea anilor treizeci ai secolului 20. România Mare îşi trăieşte cu intensitate şi eleganţă miracolul înfloririi, în clipe ce par poleite cu eternitate. Bucureştiul iradiază prin luminile elitelor sale intelectuale care atrag la studii tineri din toată ţara. Printre ei se numără şi Zian Boca Vălean, un moţ chipeş, cu ochi albaştri, student la Facultatea de Belle Arte.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII MARTIE
Energia cumulată a lui Marte şi a lui Uranus marchează începutul de lună, care se anunţă frenetic şi însoţit de o doză de risc, mai ales până pe 10. Un astfel de risc poate fi, de exemplu, să ne încăpăţânăm să ducem la bun sfârşit anumite planuri, despre care ne-am dat seama că sunt, de fapt, prea ambiţioase.
Citeste tot articolul
DRAGOBETE, celebrat muzical
Iarna se desparte de noi cu o sărbătoare de primăvară: DRAGOBETELE, Ziua iubirii universale, în care până şi păsările nuntesc. Şi cum nu există nunţi fără muzică, chiar în zilele următoare, peste Bucureştiul ce începe să adie a primăvară, se vor dezlănţui cântări de ţambal, acordoane şi tobe lovite cu sârg. De piatră să fii, şi tot te bucuri că iubirea e celebrată aşa cum merită.
Citeste tot articolul