Cum s-a făcut englezul DUNCAN pui de moroşan
Spune-i tu, ca englez, unui amic de-al tău din Londra că ţi-ai luat nişte hectare de teren în Slovenia sau în Croaţia şi o să te întrebe pe unde vin ţările astea - dacă sunt ţări, aşa cum pare. "Sunt în Balcani", îi răspunzi, dar, până să închei fraza, l-ai pierdut: a plecat de lângă tine sau butonează, absent, un SMS pe telefon. Dar spune-i că tocmai te-ai întors din Transilvania şi că ai găsit nişte case din lemn, vechi de sute de ani, pe care vrei să le cumperi ca să trăieşti acolo, în ele, cum se trăia pe vremuri. "Nu pot să cred! Transilvania??? Zi-mi! Zi-mi, cum e Transilvania!
Citeste tot articolul
PLANTELE VERII - Drăguţa Nalbă
Este o plantă catifelată, cu flori pictate în culori diferite, de la alb la mov. Zveltă şi graţioasă, înnobilează locurile în care creşte, pe maidane şi pe margini de drum. În terapeutică, se folosesc patru specii de nalbă, care au acelaşi efect binefăcător. În tradiţia populară românească, frunzele şi florile de nalbă erau folosite mai ales pe cale externă, sub formă de infuzie concentrată, pentru prepararea compreselor care se aplicau pe răni, umflături şi abcese.
Citeste tot articolul
DOREL VIŞAN: "Am învăţat să vorbesc cu corpul meu"
Acum câţiva ani am avut o infecţie la o coardă vocală şi am făcut o operaţie. La analizele necesare s-a descoperit şi "bucuria" asta la ficat: hepatită cronică virală!
Citeste tot articolul
O bătălie grea
Anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind declanşarea unui nou referendum asupra limitării la 300 a numărului de aleşi într-un Parlament unicameral a zgâlţâit - iarăşi - clasa politică şi media românească. Premierul Victor Ponta l-a calificat drept un "moft", cerând să fie lăsat "să lucreze".
Citeste tot articolul
O excepţie. Ce-i drept, culturală!
Cultura europeană, prin liderii excepţionalei sale şcoli de cinematografie, a câştigat o mare bilă albă săptămâna trecută, în faţa scorţoşilor oficiali ai Uniunii Europene. În condiţiile covârşitoarei mize financiare reprezentate de discuţiile privind acordul de liber schimb dintre UE şi Statele Unite ale Americii, oamenii de cultură din Europa au reuşit să impună "excepţia culturală", care prevede excluderea explicită a serviciilor audiovizuale...
Citeste tot articolul
A murit ultimul mare duhovnic trecut prin temniţele comuniste - Părintele IUSTIN PÂRVU
Duminică, 16 iunie, la orele 22.40, părintele Iustin Pârvu, stareţul Mânăstirii Petru Vodă (Neamţ), a trecut la cele veşnice, după o lungă şi grea suferinţă, pricinuită de cancer. A fost înmormântat joi, 20 iunie, de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Citeste tot articolul
Cine a salvat Delphi va salva şi Roşia Montană!
Duminică, 16 iunie, principala organizaţie europeană de patrimoniu, Europa Nostra, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) au anunţat "Cele 7 Monumente şi Situri din Europa aflate în cel mai mare pericol" (7 Most Endangered).
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IANOS SANTA - Baia Mare, F. AS nr. 1071 - "Cer ajutorul pentru neuropatie diabetică"
Efectele pe termen lung (cronice) ale diabetului apar încet şi, în general, au puţine simptome la început. Cu timpul, însă, complicaţiile implică distrugerea vaselor de sânge mari şi mici, ceea ce are drept rezultat apariţia de fenomene patologice adiacente grave, cum sunt afecţiunile cardio-vasculare (aproape inerente), retinopatia diabetică, nefropatia (cauză de insuficienţă renală ce impune dializa), creşterea riscului de infecţii prin alterarea capacităţii celulelor imunitare de a se apăra împotriva germenilor patogeni care intră în organism etc.
Citeste tot articolul
"Mulţumiri profesioniştilor de la Centrul de Consultanţă «Energy Plus»!"
Sunt un fidel cititor al revistei "Formula AS" şi doresc să vă aduc mulţumirile mele, deoarece prin intermediul ei am aflat de existenţa Centrului de Consultanţă Naturopată "Energy Plus" din Bucureşti, care mi-a fost de mare ajutor, într-un moment greu pentru sănătatea mea. În luna august a anului 2011, în urma unui RMN efectuat la coloana vertebrală (sufeream de hernie de disc zona lombară L4-L5) mi s-au detectat multiple adenopatii iliace şi inghinale, bilaterale, cu dimensiuni de până la 20 mm.
Citeste tot articolul
Vine vacanţa! Lepădaţi kilogramele!
Continuăm seria reţetelor de slăbit. Acum sau niciodată! Prima etapă în marea readaptare la vară este lupta cu kilogramele. O povară reală, o obsesie veche, cu care majoritatea femeilor luptă de ani şi ani. Multora dintre ele, victoriile le stau la îndemână. Altele însă, după zile eroice de rezistenţă şi de curaj, cedează şi se retrag. Motivul: foamea necruţătoare.
Citeste tot articolul
Coada Şoricelului
Nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenta ei fragilitate şi nici de numele care o duce oarecum în derizoriu. Coada-şoricelului este printre cele mai puternice antioxidante, antiinflamatoare şi cicatrizante din flora mondială, iar studiile făcute în spitale au arătat şi multe alte calităţi vindecătoare excepţionale ale frunzelor şi florilor sale.
Citeste tot articolul
VIOREL MĂRGINEAN - "Natura a fost biblioteca mea"
De câte ori privesc tablourile maestrului Viorel Mărginean, pline cum sunt de păsări şi dealuri văzute de sus, ca de pe acoperişul lumii, simt că mă cuprinde o stare de libertate neţărmurită. O libertate pe care o simt la fel de curată ca şi peisajele lui, pe jumătate pământeşti, pe jumătate selenare. Şi din care simţi cum picură, plini de concreteţe, stropi de linişte. Cu pictorul e la fel.
Citeste tot articolul
MARIUS CONSTANTINESCU - "Am crescut într-o familie «de muzică»"
Mă bucur mult de tot dacă aşa s-a văzut! Mie nu-mi prea place să mă uit după la ceea ce-am făcut. Procedez aşa numai dacă sunt obligat să intru la montaj, dar cu ediţia asta am făcut o excepţie şi am privit înregistrarea, pentru că a fost prima emisiune din formula "România frumoasă" în care am fost singur, fără Andra, şi pentru că, de data asta, implicarea mea a mers până la nivel de concepţie, adică, împreună cu colegele mele ...
Citeste tot articolul
SELECŢIA FORMULA AS
Cum au ajuns românii la conştiinţa propriei etnicităţi, cum au supravieţuit structurile lor statale împrejurărilor istorice nefaste, cum şi-au concretizat aspiraţia naţională într-un stat unitar? Sunt întrebări la care s-au dat o mulţime de răspunsuri şi interpretări bazate pe documente mai mult sau mai puţin fiabile. E cunoscută vorba de duh conform căreia "trecutul e cel mai greu de prevăzut".
Citeste tot articolul
Maeştrii iconari din Laz
Când ajungi pe Valea Sebeşului, descoperi ceva tulburător. Aici, oamenii, mai cu frica lui Dumnezeu decât în alte părţi, păstrează din strămoşi, cu îndărătnicie şi pioşenie, nişte icoane vechi, pe sticlă, de o frumuseţe extraordinară. Liniile şi culorile lor au atâta har şi atâta inspirată simplitate, că-ţi vine să crezi că Îngerii şi Maica Domnului şi Iisus Hristos Însuşi au coborât toţi din Rai drept pe sticla iconarilor care s-au trudit să-i picteze. Iconari din acelaşi sat, dintr-un singur neam, marele neam al Poenarilor, care au ţinut meşteşugul viu, pe distanţa a sute de ani.
Citeste tot articolul
Unde vă simţiţi acasă FELICIA FILIP? - "Peste tot unde suntem împreună"
Cred că este adevărat, însă nu şi pentru mine, fiindcă în ceea ce priveşte familia noastră, este vorba de ceva mai special. Acasă pentru noi (eu şi soţul meu, Cristian Mihăilescu) este unde suntem împreună, iar prin natura meseriilor noastre (eu, solistă, Cristian regizor de spectacole de operă), casa noastră este scena, poate mai mult decât pentru alţi artişti. Iar când nu lucrăm împreună, ne facem timp să ne însoţim unul pe celălalt.
Citeste tot articolul
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2013
Este extraordinar să vezi cum oamenii, străzile, chiar casele şi parcurile capătă o altă strălucire şi frumuseţe, atunci când sunt proiectate pe un decor artistic. Sibiul s-a transformat, timp de zece zile, nu doar în locul celui de-al treilea festival de teatru - ca mărime - din lume, ci într-un spaţiu în care poţi trăi şi simţi cum emoţia spectacolului transfigurează tot ceea ce atinge.
Citeste tot articolul
Festivaluri în Capitală şi haihui
E vară, soarele îşi face de cap, după săptămâni inundate de ploi, iar vacanţa este după colţ. Aşa cum v-aţi obişnuit deja, România întreagă este în această perioadă în plin festival. Iubitorii de muzică şi drumeţii pot să-şi planifice concediul de aşa natură, încât să răspundă ambelor chemări, iar cei care nu au încă vacanţă găsesc distracţii chiar pe lângă casă.
Citeste tot articolul