Prima etapă în marea readaptare la vară este lupta cu kilogramele. O povară reală, o obsesie veche, cu care majoritatea femeilor luptă de ani şi ani. Multora dintre ele, victoriile le stau la îndemână. Altele însă, după zile eroice de rezistenţă şi de curaj, cedează şi se retrag. Motivul: foamea necruţătoare. Stomacul se revoltă şi strigă cu glas de lup. Încet-încet, voinţa se topeşte, orizontul lumii se înmoaie şi se transformă într-o felie de tort. Pentru ca dezastrul acesta să nu se repete, recurgeţi la sfaturile pe care vi le oferim.
CAPCANE ALIMENTARE
* Pofta de mâncare nu înseamnă foame
90% dintre oameni mănâncă de trei ori sau cinci ori pe zi, nu pentru că le-ar fi foame, ci doar aşa, din pură obişnuinţă. Încercaţi să uitaţi sintagma "trebuie să mănânc cât mai des, ca să am putere", pentru că ea nu corespunde realităţii.
* Nu săriţi niciodată peste micul dejun
Dacă atunci când ne trezim, organismul nostru nu primeşte hrană, el îşi consumă imediat rezervele de zahăr. Urmarea: în toiul dimineţii (cel mai târziu) simţim nevoia de pâine cu marmeladă, prăjituri sau biscuiţi. Cu micul dejun în stomac rezistăm, în schimb, fără altă mâncare, până la ora 13.
* Atenţie la ketchup!
Sosul de roşii la sticlă este o modă americană încetăţenită în prezent şi la noi. Toată lumea şi-l pune în farfurie, pe cârnaţi şi salată, chiar şi pe pâinea cu unt. Atenţie: chiar dacă nu se simte, ketchupul conţine mult zahăr (11 g la 50 g), putând deregla astfel glicemia, fără să ne dăm seama.
* Evitaţi alimentele săţioase
Există alimente bogate în calorii, care satură repede şi pe durată scurtă. Evitaţi: cartofii prăjiţi, toate budincile, deserturile preparate cu zahăr, crema de ciocolată, îngheţata, pâinea albă şi arahidele.
TRUCURI ALIMENTARE
* Jurnalul de zi ajută
Este o oboseală în plus, dar ajută: notaţi-vă, vreme de trei zile, absolut tot ce înghiţiţi. Veţi beneficia astfel în mod automat de un autocontrol mult mai riguros.
* Mirosiţi şi apoi mâncaţi
Cercetătorii americani au constatat că aroma unui măr copt reduce tensiunea arterială şi are efect calmant, inclusiv asupra foamei de lup. Deci: mai întâi mirosiţi felurile aşezate în farfurie, şi apoi - eventual - mâncaţi.
* Ritmul corect
Nutriţioniştii ne recomandă mâncatul din 4 în 4 ore. Este o metodă care previne "accesele cumplite de foame". Deci: nu săriţi peste mese.
* Nu plecaţi către casă cu stomacul gol
Este adevărat că nu e bine să mănânci în picioare. Şi totuşi: ronţăiţi pe drumul de la birou către casă măcar doi morcovi. Altminteri, cum intraţi pe uşă, vă repeziţi la bucătărie. Garantat!
* Eficienţă dublă: apă din belşug
Cantitatea optimă: 2,5 l de apă pe zi. Apa multă umple stomacul şi diluează sucul gastric. Lucru extrem de important, căci o concentraţie prea mare de suc gastric poate provoca "foamea de lup".
Fructele conţin fibre, umplând astfel stomacul şi dând de lucru intestinului. Se recomandă cu căldură: merele, perele şi portocalele. Mai puţin bananele şi pepenii galbeni, care conţin o cantitate mare de zahăr (natural) şi pot declanşa foamea de lup.
* Mestecaţi bine
Mişcările maxilarelor stimulează glanda hipofiză, astfel încât hormonii sunt produşi cu regularitate, dând senzaţia de saţietate.
CAPCANE PSIHOLOGICE
* Plictiseala
Sunteţi acasă, n-aveţi deocamdată ce face, vă plictisiţi şi v-aduceţi aminte că în sertar mai este o bucăţică de ciocolată. Din acest moment, nu vă mai puteţi gândi la altceva. Înainte să trageţi sertarul şi să mâncaţi ciocolata, beţi un pahar cu apă, faceţi o plimbare prin odăile casei şi repetaţi următoarea propoziţie: "Ciocolata nu alungă plictiseala".
* Furia
Nu mai puteţi de nervi, dar nu spuneţi nimic, astupându-vă gura cu... dulciuri. Tipic pentru persoanele cu probleme de greutate. Dar dezavantajul este dublu: vă îngrăşaţi, iar situaţia dvs. nu se schimbă cu nimic. De aceea: relaxaţi-vă şi nevoia de dulce o să dispară.
* Oboseala
Sunteţi sleite de puteri şi, de fapt, nu ştiţi ce se întâmplă cu dvs. Un alt motiv care vă-mpinge la mâncare. Un sfat: faceţi mai bine o baie revigorantă (de exemplu cu adaos de rozmarin).
TRUCURI PSIHOLOGICE
* Trei întrebări - test
Înainte de a mânca, răspundeţi-vă la următoarele trei întrebări:
1. Chiar mi-e foame?
2. Biscuiţii ăştia ţin de foame?
3. Chiar vreau să-i mănânc?
Poate vă răzgândiţi.
* Afară, la lumina zilei
Lipsa de lumină încetineşte producerea serotoninei (hormonul fericirii) şi organismul cere ceva dulce (pentru că dulciurile produc serotonină). Plimbaţi-vă 20 de minute la lumina zilei, cât puteţi de des! Veţi scăpa de obsesia ciocolatei.
* Ocoliţi tentaţiile
Dacă drumurile dvs. obişnuite duc prin faţa vreunei brutării sau patiserii şi nu puteţi rezista aromelor, încercaţi, de mâine, să ocoliţi locurile cu pricina.
* Amânarea este benefică
Opriţi din când în când timpul: pofta de mâncare se instalează încet şi dispare din nou, de la sine. Dacă rezistaţi 20 de minute, aţi învins. Gândiţi-vă la altceva, daţi un telefon, citiţi ziarul...
* Antrenaţi-vă răbdarea
Practicaţi regula celor cinci minute. În prima săptămână, aşteptaţi cinci minute înainte de a scoate bomboana din pungă. În săptămâna următoare, 10 minute şi aşa mai departe. Dacă în cea de-a patra săptămână puteţi să vă abţineţi 20 de minute, înseamnă că reuşiţi să vă controlaţi perfect.
* Primul ajutor: uleiul de mentă
Simţiţi accesul de foame apropiindu-se? Stropiţi o batistă cu câteva picături de ulei de mentă şi ţineţi-o la nas.
* Ulei de lavandă împotriva foamei de seară
Înainte de-a aprinde televizorul şi a vă chinui să urmăriţi un film plicticos (ronţăind - pentru variaţie - cartofi prăjiţi sau ciocolată), faceţi o baie. Adăugaţi în apa de baie (38°C) o lingură de smântână amestecată cu trei picături de ulei de lavandă. Adaosul are efect relaxant şi vă ajută să nu vă mai gândiţi la mâncare.