Comorile dacice din estul Transilvaniei
Sarmisegetuza, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie... De câte ori ne gândim la strămoşii daci, ne vin în minte aceste locuri fabuloase. Poate din cauza misterului ce le înconjoară, poate din cauza frumuseţii sălbatice a munţilor Orăştiei. Dar dacă am vrea să înţelegem mai mult din identitatea noastră, să înţelegem mai mult din rădăcinile noastre şi din trecutul străbunilor noştri, ar trebui să ne întoarcem privirile şi către inima României, acolo unde, culmea, sunt cele mai numeroase dispute legate de identitate şi de istorie: în aşa-zisa secuime!
Citeste tot articolul
Şase remedii din flori de soc
Ultimele flori ale primăverii sunt şi cele cu proprietăţile vindecătoare cele mai intense. Hrănite de ploi, scăldate în lumină de soarele tot mai puternic şi mângâiate de vânturile blânde ale lui Mai, aceste flori sunt, pe bună dreptate, considerate elixire de vindecare. Să cunoaştem împreună florile de soc, unul dintre leacurile cele mai folosite în medicina tradiţională românească.
Citeste tot articolul
Noutăţi despre cancer: Minuni adevărate
Se întâmplă rar şi specialiştii n-au găsit încă o explicaţie plauzibilă: unii bolnavi de cancer supravieţuiesc, deşi medicii nu le mai dau nici o şansă. Ce duce la asemenea vindecări spontane? Pot fi ele obţinute în vreun fel oarecare?
Citeste tot articolul
O victorie a premierului
Afişul politic al săptămânii 13-19 mai a.c. a fost ţinut de "scandalul SRS" din interiorul USL. Acronimul SRS desemnează un personaj insolit al mediilor româneşti actuale. Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, fost patron de ziare şi reviste, colaborator recunoscut al Securităţii pe vremea comuniştilor, politician şi afacerist liberal după căderea acestora, a blocat - în calitate de senator - o comisie parlamentară de anchetare a "abuzurilor" SRI-ului în "cazul Bârsan", o judecătoare acuzată de corupţie.
Citeste tot articolul
Ministrul latifundiarilor
După ruşinea adusă României prin votul în favoarea corporaţiilor producătoare de soia modificată genetic, ruşine reparată "contre coeur" în runda a doua a votului ţărilor riverane Dunării, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, comite din nou, la ordin, o jenantă abatere de la cursul majoritar ecologic al UE, dându-şi votul în favoarea marilor companii producătoare de pesticide.
Citeste tot articolul
"Becali Show"
În "Truman Show", unul dintre filmele-emblemă ale Hollywood-ului de la sfârşitul anilor '90, Truman (jucat de comediantul Jim Carrey, la primul său rol dramatic major din carieră), un agent de asigurări oarecare, într-un orăşel american oarecare, descoperă, stupefiat, că trăieşte, de fapt, o viaţă falsă.
Citeste tot articolul
MARIA BERZA - "Roşia Montană ilustrează contrastul dintre un proiect distrugător pentru identitatea noastră istorică şi culturală şi un model de dezvoltare armonios pe termen lung"
La 17 aprilie, la Haga, în preziua Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor, organizaţia cea mai importantă din UE în domeniul protecţiei monumentelor, EUROPA NOSTRA, care în 2013 aniversează 50 de ani de la înfiinţare, a dat publicităţii lista celor 14 situri şi monumente din Europa, în cadrul noului program "Cele mai ameninţate 7 monumente".
Citeste tot articolul
Răspuns pentru D.C., F. AS nr. 1068 - "Băiatul meu, în vârstă de 20 de ani, se simte rău şi nu ştim cauza"
Cu siguranţă, este necesar ca fiul dvs. să se prezinte, pentru investigaţii de specialitate şi precizare de diagnostic, în cadrul clinicii de hematologie de pe raza localităţii în care locuiţi. Spun asta deoarece, semnele şi simptomele pe care le descrieţi par să reprezinte, din păcate, semnalmentele unei patologii limfatice, mai precis ale limfomului Hodgkin.
Citeste tot articolul
"D-l dr. LI LUOXI m-a salvat de la operaţia de hernie de disc"
Mă numesc Marian Alexandrescu, am 42 de ani şi sunt şofer de tir. Din cauza muncii mele, am început să am dureri de spate. În ultima perioadă, durerile au fost atât de mari, încât, pur şi simplu, nu am mai putut să urc la volan şi să îmi fac meseria. Trei săptămâni nu am mers deloc la serviciu. Aveam dureri foarte puternice de spate, care coborau spre picioare, spre talpă şi la călcâi.
Citeste tot articolul
Dr. LUCIAN RUSSU - "Vara agravează toate problemele dermatologice"
Încă din timpuri străvechi, oamenii s-au confruntat cu probleme dermatologice, numite generic tumori benigne. Au existat dintotdeauna negi, nevi şi papiloame, numai că între timp s-au schimbat foarte mult condiţiile de mediu, ceea ce a dus la agravarea acestor probleme care în trecut erau considerate banale în viaţa noastră. O să recurg la o descriere uşor mai didactică, dar care să fie uşor de înţeles.
Citeste tot articolul
VINDECAREA SISTEMULUI RESPIRATOR
Deseori, medicii sunt criticaţi pentru faptul că tratează organele, şi nu organismul în întregime. Medicina modernă ignoră deseori influenţa reciprocă, relaţia şi interacţiunea dintre organe. Dar acelaşi lucru se întâmplă uneori şi în terapiile naturiste, când bolnavului îi sunt prescrise numai ceaiuri sau alte remedii şi proceduri ce acţionează local, şi nu se apelează la toate forţele ascunse ale organismului.
Citeste tot articolul
Inimă de om, inimă de leu...
...Titlul acesta mi-a fost inspirat de imaginea - repetată ani de-a rândul de televiziuni şi întipărită pentru totdeauna în inima mea - a măcelăririi unor animale nevinovate (porci mistreţi lipsiţi de apărare), pe domeniile miliardarului Ion Ţiriac. Măcelărirea programată, cu luni de zile înainte, cu surle şi tobe, întru distracţia unor alţi miliardari, sosiţi cu zecile şi cu încântare, din ţări în care lupii, vulpile şi porcii mistreţi au dispărut de vreo două secole, tocmai din cauza unor fiinţe omeneşti pentru care vânătoarea devenise un fel de sport naţional.
Citeste tot articolul
Într-o seară de mai...
- Ştii cum miroase iarba proaspăt tăiată în oraş?, m-a întrebat ea.
- Cum?, am zis, curios să văd ce metaforă mai născoceşte.
- Ca sufletul meu, a răspuns.
Am tăcut. Şi nici ea n-a spus nimic vreme îndelungată. Mi-e atât de proaspăt în minte acest scurt dialog, de parcă l-am avut ieri, nu acum şapte ani. N-am înţeles niciodată ce-a vrut să spună. Cum n-am înţeles ce am trăit cu ea.
Citeste tot articolul
Fântânile Bărăganului
Moş Tudor Sântion tocmai s-a întors de la magazin şi s-a întins în pat să se odihnească. L-au obosit şi drumul, şi căldura, iar praful mânat de vânt dinspre câmpie i-a intrat în ochi şi l-a făcut să lăcrimeze. E singur. Nevasta i-a murit cu ani în urmă. Copiii sunt pe la casele lor, cu nepoţi. Bătrânul îşi duce singurătatea într-o casă din marginea comunei Jilavele, undeva pe lângă Dridu, în judeţul Ialomiţa.
Citeste tot articolul
Premii pentru reporterii "Formulei AS" - CLAUDIU TÂRZIU
Am intrat în presă acum 21 de ani, la vârsta marilor speranţe şi a nobilelor avânturi, cu gândul că prin aceasta pot schimba şi eu puţin lumea. În România era totul de re-făcut. Aveam doar 19 ani, scriam poezie şi eram îndrăgostit de rockul anilor '60. Ţineam corespondenţă literară, între alţii, şi cu d-l Cornel Galben, directorul celui mai important ziar băcăuan de atunci, "Deşteptarea", care mi-a şi publicat o serie de poeme.
Citeste tot articolul
"Când faci icoane zi de zi, ele îţi schimbă complet viaţa"
În galeria marilor noştri plasticieni, Ion Grigorescu a făcut mereu figură aparte. Delicat şi reţinut, cu o credinţă neclintită în Dumnezeu, pictorul s-a afirmat, peste timp, ca un artist total. După un destin plin de sincope, în special sub regimul comunist, azi, Ion Grigorescu este cel mai galonat artist vizual român. Lucrările sale se găsesc în marile sanctuare ale artei lumii, aşa cum sunt Muzeul MoMa din New York sau Tate Gallery din Londra
Citeste tot articolul
TANIA POPA - "Pot să spun din tot sufletul că sunt fericită, fericită, fericită!"
Într-adevăr, nominalizarea a fost onorantă şi m-a bucurat, dar încă şi mai mult m-a bucurat lucrul la acest spectacol. Pentru că, literalmente, "Fata din curcubeu", un spectacol scris şi regizat de Lia Bugnar, m-a salvat. Până la apariţia lui, în ceea ce priveşte actoria de teatru, mă simţeam sufocată, aveam nevoie de o gură de aer proaspăt. Aveam impresia că partea asta din viaţa mea suferea din pricina plafonării, a prăfuirii.
Citeste tot articolul
Preotul de la marginea mării: EUGEN TĂNĂSESCU
Eugen Tănăsescu e preot, dar înainte de a studia Teologia, a absolvit Institutul de Marină şi a şi navigat de câteva ori pe mare. Şi-a dorit mult să bată lumea în lung şi în lat. Dar Dumnezeu a avut alte planuri cu el. În loc de oceane, l-a făcut să-şi dorească o viaţă simplă, de monah, într-un schit. Dar visul nu i s-a împlinit până la capăt. A sfârşit în cele din urmă ca preot misionar, la Constanţa. Acum conduce radioul bisericii şi spovedeşte marinari.
Citeste tot articolul
PATRICIA KAAS - "Sunt un artist mare, o femeie realizată, şi nu mai trebuie să demonstrez nimănui nimic"
În luna iunie, Patricia Kaas, franţuzoaica născută la graniţa cu Germania, care a cucerit lumea cu vocea ei gravă şi pătrunzătoare la finalul anilor '80, va putea fi ascultată live, în trei oraşe din România: la Iaşi (pe 19 iunie), la Bucureşti (pe 23 iunie) şi la Cluj (pe 24 iunie). De data aceasta, concertele ei vor fi alcătuite din melodii ale nemuritoarei Edith Piaf: "Non, Je Ne Regrette Rien", "Mon Dieu", "Padam, Padam", "Milord"...
Citeste tot articolul