La 17 aprilie, la Haga, în preziua Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor, organizaţia cea mai importantă din UE în domeniul protecţiei monumentelor, EUROPA NOSTRA, care în 2013 aniversează 50 de ani de la înfiinţare, a dat publicităţii lista celor 14 situri şi monumente din Europa, în cadrul noului program "Cele mai ameninţate 7 monumente". Dintre cele 42 de candidaturi din 21 de ţări, înregistrate iniţial, un juriu format din experţi europeni, printre care şi Maria Berza, a selectat 14. Lista finală va cuprinde 7 situri şi va fi anunţată în data de 16 iunie, la Atena, cu ocazia congresului aniversar (50 de ani) al prestigioasei organizaţii. Printre siturile selectate în finală se numără şi patrimoniul de la Roşia Montană! Printre funcţiile pe care Maria Berza le-a deţinut în ultimii ani se numără acelea de membră a Consiliului Europa Nostra şi vicepreşedinte al organizaţiei Pro Patrimonio, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, director executiv al Comisiei Fulbright, expert al Consiliului Europei în politică culturală şi raportor al aceluiaşi Consiliu pentru politicile culturale din Azerbaidjan, Armenia, Croaţia, Macedonia, Estonia, Moldova, Portugalia. A desfăşurat o bogată activitate de salvare şi promovare a patrimoniului românesc, de-a lungul unei remarcabile cariere profesionale.
"Moştenirea culturală a Europei este rezerva noastră de aur" (Placido Domingo, Preşedintele Europa Nostra)
- Ce este programul "Cele mai ameninţate 7 monumente" ("7 Most Endangered")?
- Pe lângă Premiile anuale pe care Europa Nostra, cea mai mare organizaţie paneuropeană de patrimoniu, le acordă, împreună cu Uniunea Europeană, celor mai reuşite proiecte de restaurare, de educaţie în spiritul cunoaşterii şi ocrotirii patrimoniului, precum şi acelor personalităţi care s-au ilustrat prin strădania lor în slujba patrimoniului cultural şi natural al Europei, acest proiect-far, "7 Most Endangered", inaugurează o nouă etapă, mai complexă, în activitatea desfăşurată de Europa Nostra. Este vorba de identificarea unor monumente şi situri importante pentru patrimoniul cultural şi natural al Europei, aflate în pericol de distrugere sau dispariţie. De data aceasta, împreună cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), ca partener fondator, cu Institutul BEI şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE), programul propune, pentru cele 7 monumente sau situri câştigătoare ale selecţiei finale, soluţii în vederea reabilitării acestora şi dezvoltării durabile a întregii zone în care ele sunt situate. Lansat la începutul acestui an, programul a parcurs deja aproape toate etapele: un grup internaţional de experţi, între care am fost onorată să mă număr, a selecţionat 14 finaliste, dintre cele 42 de candidaturi prezentate, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Haga, între 9-10 aprilie. Alegerea a fost extrem de dificilă, date fiind calitatea, anvergura şi situaţia în care se aflau celelalte monumente sau situri candidate. Voi da numai câteva exemple de alte mari monumente sau situri în pericol, ca să puteţi constata în ce dramatică, ilustră companie se află Roşia Montană, selecţionată printre finaliste, cu o confortabilă majoritate de voturi: Amfiteatrul antic de la Durrës (Albania); Zona-tampon din centrul istoric al oraşului Nicosia (Cipru), ocupată de trupe ONU; Situl neolitic Vinca (Serbia); Cartierul El Cabanyal-Canyamelar din Valencia (Spania); Mânăstirea în stil manuelin şi Biserica lui Iisus, din Setubal (Portugalia); fortificaţiile Vauban de la Briancon (Franţa); Domeniul regal Tatoi, de lângă Atena (Grecia); Biserica Sf. Petru şi Pavel din Aragatsotn (Armenia).
- Ce semnificaţie are, pentru identitatea culturală a Europei, selecţia în finală a Roşiei Montane şi a celorlalte 13 situri?
- Simpla selecţie a acestor situri are o importanţă majoră pentru identitatea culturală a Europei; se atrage, în primul rând, atenţia, asupra faptului că salvarea trecutului nostru comun reprezintă responsabilitatea tuturor. Totodată, "moştenirea culturală a Europei", aşa cum s-a exprimat maestrul Placido Domingo, Preşedintele Europa Nostra, la lansarea Programului, "este valoarea noastră cea mai de preţ, petrolul nostru, rezerva noastră de aur. Patrimoniul european este hrana noastră, în aceeaşi măsură în care este inima şi sufletul Europei...". Cu alte cuvinte, se pune accentul pe modelul de dezvoltare durabilă bazat pe cultură şi patrimoniu cultural şi natural, pe interacţiunea dintre dezvoltare şi factorii culturali.
"Noi, românii, ne remarcăm prin uşurinţa gestului demolator, rămasă de pe vremea distrugerilor ceauşiste"
- Care sunt cauzele ce ameninţă cu distrugerea patrimoniul cultural din Europa?
- Examinând dosarele de candidatură, pot fi identificate, indiferent de ţară, doar un mic număr de cauze, mereu aceleaşi, care au dus la ameninţarea cu dispariţia a unor situri esenţiale pentru moştenirea europeană comună: lăcomia promotorilor imobiliari, prezenţa pretutindeni a "dezvoltatorilor", corupţia şi/sau indiferenţa autorităţilor, proiecte de baraje, exploatări, refuzul de a lua în consideraţie importanţa coeziunii sociale, într-un proces de dezvoltare. În ceea ce ne priveşte pe noi, românii, aş adăuga uşurinţa gestului demolator, rămasă de pe vremea distrugerilor ceauşiste, tradusă acum prin iresponsabilitatea cu care, la diverse niveluri de autoritate, sunt semnate pe bandă rulantă condamnările la moarte ale clădirilor istorice sau ale acelora care alcătuiesc armonia arhitecturală a unor zone sau localităţi, altfel spus dovezile identităţii şi ale trecutului nostru.
- Ce şanse are proiectul Roşia Montană să intre între cele 7 situri finale?
- Roşia Montană reprezintă însăşi chintesenţa unui model de dezvoltare durabilă. Ilustrează contrastul dintre un proiect distrugător pentru identitatea noastră istorică şi culturală, pentru un patrimoniu unic, încă necercetat decât în mică măsură, pentru comunităţile locale hăituite şi divizate în numele unor foloase mincinoase, atât pentru ele, cât şi pentru Statul român, şi un model de dezvoltare armonios pe termen lung, care pune în valoare aceste calităţi nepreţuite ale întregului ţinut, tocmai prin munca aşezată şi cuminte a locuitorilor acestuia şi a urmaşilor lor. Fiind un exemplu atât de cutremurător de limpede, aş zice aproape didactic, pentru această politică de salvare a patrimoniului european şi transformare a sa într-o cale de a construi viitorul, eu cred că Roşia Montană are şanse serioase de a intra între cele 7. Mai e puţin şi vom vedea! Anunţul celor 7 câştigătoare se va face pe 16 iunie, la Congresul Europa Nostra de la Atena. În orice caz, chiar şi pentru proiectele situate pe locurile 8-14 se vor iniţia diferite acţiuni de sprijin, care le vor ajuta, prin diverse căi, să găsească resurse durabile de reabilitare.
- Roşia Montană este un nume internaţionalizat de multă vreme. Credeţi că acum, graţie acestui nou program, sunt mai multe şanse de a fi salvată?
- A sosit momentul în care lucrurile sunt limpezite şi puse la punct. În urma promovării internaţionale a Roşiei Montane în rândul celor mai ameninţate situri, nu vor mai putea fi crezute nici neadevărurile şi nici încercările de mistificare a opiniei publice din România, în primul rând a locuitorilor zonei. S-a tot invocat până acum, în tot felul de materiale publicitare şi rapoarte ale RMGC, dar şi în declaraţii ale guvernanţilor, faptul că proiectul minier este singura cale de a asigura locuri de muncă populaţiei locale, precum multele miliarde ce se vor revărsa asupra poporului român, în aceste vremuri grele. Aceasta, ca să nu mai vorbim de "grija pentru restaurare" a unui patrimoniu ce nu va mai exista, îndată ce ar începe exploatarea. Se va putea constata, de către toată lumea, că există o cale de dezvoltare care nu distruge, ci reabilitează, ocroteşte şi pune în valoare, pentru prezent şi pe termen lung, în folosul generaţiilor ce vor urma. Se poate înţelege mai bine că trecutul nostru reprezintă propria noastră contribuţie la istoria şi cultura Europei, precum şi la viitorul ei, şi nu în ultimul rând, că locuitorii unui ţinut trebuie respectaţi şi încurajaţi să îşi valorifice bogăţiile lor locale. Pentru câteva sute de locuri de muncă, timp de câţiva ani, şi incerte avantaje pentru România, nu merită să arunci în aer o cultură multimilenară, să înşeli şi să strămuţi o populaţie încrezătoare, să mutilezi pe vecie peisaje pline de har, înlocuindu-le cu hăuri ca pe planete pustii, să distrugi mediul, să otrăveşti zone întinse cu cianuri şi alte substanţe toxice, cu consecinţe incalculabile, şi să arunci povara unor cheltuieli de stăvilire a răului în spinarea generaţiilor viitoare. Şi toate acestea pentru ce şi în numele căror foloase? De acum înainte se va şti că există priceperea şi asigurarea investiţiilor necesare pentru salvarea şi dezvoltarea Roşiei Montane, prin punere în valoare, nu prin distrugere.
"Sper că autorităţile române vor ţine cont de acest nou program al Europa Noastra şi al băncilor ce o susţin, altfel ar fi o grea şi urâtă povară asumată, o pată de neşters"
- În ce măsură credeţi că vor ţine guvernanţii cont de intenţia Europa Nostra şi a băncilor care o susţin?
- Nu pot decât să sper că vor ţine cont de aceasta, altfel ar fi o grea şi urâtă povară asumată, o pată de neşters. Este vorba nu numai de implicarea Europa Nostra şi a unor bănci cu o stabilită reputaţie de seriozitate, ci de direcţia politicii europene de a integra în mod adecvat politicile de patrimoniu cultural şi natural în procesul de dezvoltare, precum şi de a considera patrimoniul o responsabilitate comună. Ar fi, pentru România, un excelent moment, în care s-ar putea reevalua, după modelul ţărilor din jurul nostru, importanţa patrimoniului pe care îl deţinem şi cât de profitabil ar fi să-l punem în valoare - aşezări, întregi localităţi cu un trecut strălucit, ce stau acum să moară, peisaje, clădiri istorice, biserici, sate, precum şi accesul la acestea şi ocrotirea mediului. Este vorba de identitate, de sentimentul apartenenţei, de a trăi în armonie cu natura, în fapt de coabitarea ecosistemelor naturale cu sistemul cultural al locuitorilor - ceea ce suntem pe cale de a ignora. Dincolo de acestea, formulând pragmatic, este vorba, cu alte cuvinte, despre dezvoltare locală, reabilitare, locuri de muncă, meşteşuguri, chiar minerit, agricultură ecologică, infrastructură, turism, prin urmare progres economic. Nu ne putem plânge că nu avem cu ce, atâta timp cât ocolim exact fondurile europene pe care le avem la dispoziţie şi nu le valorificăm de ani de zile. Pentru Roşia Montană există, cum ştim, asemenea proiecte, care sunt împiedicate să fie puse în practică, iar dacă se va număra printre finaliste, vor fi identificate şi fondurile necesare.
- În ce va consta acţiunea concretă a băncilor şi a organizaţiei Europa Nostra la Roşia Montană?
- Deocamdată nu se poate descrie decât o etapizare valabilă pentru toate proiectele: după comunicarea câştigătorilor, experţi selecţionaţi de către Institutul Băncii Europene de Investiţii vor vizita fiecare sit în parte, în colaborare cu responsabilii locali, şi vor propune planuri de acţiune în vederea salvării lor, inclusiv studii de fezabilitate, asistenţă tehnică şi de management al proiectului etc. Planurile vor conţine şi prevederi referitoare la sursele de finanţare. Europa Nostra va lansa o adevărată chemare la acţiune. Investiţiile în patrimoniu nu sunt un lux, sunt o contribuţie pentru depăşirea crizei actuale. Aşa cum spunea preşedintele executiv al organizaţiei, scopul Europa Nostra este să creeze un adevărat momentum european în vederea salvării moştenirilor aflate în pericol. În context, anunţul recent că Allianz refuză asigurarea proiectului Roşia Montană, din cauza multiplelor probleme pe care le pune, mi se pare normal. Este o decizie de tip european.