1. Răcelile. Mai ales răcelile repetate, unele dintre ele declanşate chiar vara, pun la încercare plămânii.
2. Alimentaţia nesănătoasă. Unele alimente (pâinea albă, alcoolul, untul de calitate inferioară, dulciurile şi grăsimile, E-urile din alimente, edulcoranţii) contribuie la acumularea de mucus în plămâni.
3. Emoţiile negative. Un impact negativ considerabil asupra plămânilor îl au descurajarea, mâhnirea, tristeţea şi melancolia. Dorul şi tristeţea pot provoca scăderea imunităţii, ce va duce la tuberculoză pulmonară. Deprimarea, care pentru credincioşii ortodocşi este considerată unul dintre păcatele capitale, are efect funest şi ruinează sănătatea plămânilor.
4. Mediul poluat contribuie la acumularea de mucus şi toxine în alveolele pulmonare. Dacă adăugăm sedentarismul zilnic în birouri cu aer stătut, lipsa de efort fizic, fumatul, stresul frecvent, dar şi cataclismele - putem să înţelegem de ce omenirea respiră tot mai greu, de ce creşte numărul bolnavilor de astm, bronşită, emfizem, bronşiectazie, tuberculoză sau pneumonie şi cancer.
Organismul ca sistem
Deseori, medicii sunt criticaţi pentru faptul că tratează organele, şi nu organismul în întregime. Medicina modernă ignoră deseori influenţa reciprocă, relaţia şi interacţiunea dintre organe. Dar acelaşi lucru se întâmplă uneori şi în terapiile naturiste, când bolnavului îi sunt prescrise numai ceaiuri sau alte remedii şi proceduri ce acţionează local, şi nu se apelează la toate forţele ascunse ale organismului. Vindecătorii din cele mai vechi timpuri cunoşteau exact calea pe care trebuie să mergi pentru a aduce organismul la starea optimă. Chinezii antici au alcătuit o hartă a legăturii şi a interacţiunii dintre organe, conform căreia, înainte de a începe îmbunătăţirea stării de sănătate a plămânilor, trebuie să acţionăm asupra organelor ce se află în abdomen. Astfel, îmbunătăţind funcţionarea intestinului gros, putem trata mai eficient plămânii. De ce intestinul gros? Când intestinul nu este purificat, suferă plămânii şi viceversa. Când inspirăm aer poluat, plin de praf, substanţe chimice nocive şi microbi, organismul se apără de acest atac, producând mucus sau spută, care poate să conţină mai multe produse patologice: puroi sau sânge, celule ale membranelor mucoase şi chiar resturi de ţesut pulmonar. De obicei, flegma eliminată din plămâni se înghite, trece prin tractul digestiv şi în cele din urmă aduce în intestin o nouă cantitate de toxine, care se întorc în sistemul respirator prin fluxul sanguin. De aceea curăţarea intestinelor, descrisă într-un articol publicat într-un număr trecut al revistei (1068), este obligatorie în perioada de pregătire pentru un tratament al afecţiunilor sistemului respirator.
Etapele de întremare a sistemului respirator
Procedurile încep în perioada cea mai favorabilă lor, odată cu prima fază a lunii (Lună nouă), timp de o săptămână.
O stare de spirit pozitivă
Înainte de a începe orice procedură legată de un tratament al organelor interne, oferiţi-vă puţin timp pentru a vă crea o stare de spirit pozitivă, prin "aprinderea" în creier a unor imagini care să contribuie la succesul vindecării. Este vorba despre autosugestie, o tehnică prin care subconştientul se mobilizează în lupta cu boala. Perioada optimă este intervalul dintre orele 6 şi 7 dimineaţa. Imediat după trezire, respiraţi adânc şi lent 1-2 minute, cu ochii închişi, relaxaţi toţi muşchii, după care inventaţi un scenariu prin care boala e alungată din corp. Iată un exemplu:
Meditaţia cu lumină albă
Staţi întinşi şi, în timp ce respiraţi profund, închipuiţi-vă că, odată cu aerul, pătrunde în corpul dvs. o energie strălucitoare, de culoare albă. Ea parcurge tot traseul respirator - sinusuri, trahee şi ajunge în bronhii şi în plămâni. Toate căile respiratorii sunt umplute cu lumina aceasta albă-strălucitoare care are în ea o putere enormă de viaţă. Respiraţi normal, în timp ce lumina rămâne în dvs. şi vă încălzeşte căile respiratorii. Un jet de energie alb-strălucitoare vă umple plămânii, îmbibă tot ţesutul pulmonar şi îl încălzeşte. Toată sputa, tot mucusul, toate depozitele de puroi din alveole sunt topite de căldură, se dizolvă şi sunt evacuate din corp. Imaginaţi-vă lucrurile astea cât mai concret: lumina care intră, drumul pe care îl parcurge, felul în care umple corpul de viaţă, felul în care topeşte şi elimină reziduurile. În locul lor, rămân plămânii sănătoşi, încărcaţi de o forţă extraordinară de viaţă şi sănătate. Cu fiecare respiraţie, prin plămâni curge un fluviu de sănătate. Toate celulele din ţesutul pulmonar renasc la viaţă. Întregul sistem respirator lucrează activ, puternic. Puteţi respira neobişnuit de uşor şi liber. Odată scenariul terminat, deschideţi ochii. Mulţumiţi-i lui Dumnezeu că sunteţi în viaţă şi rugaţi-l din suflet să vă ajute să vă recâştigaţi sănătatea.
Exerciţiul de autosugestie trebuie repetat dimineaţă de dimineaţă. Are un rol decisiv. Dacă scenariul cu lumină nu vă place, inventaţi dvs. altul mai potrivit. Important e mesajul: răul poate să fie învins. În clipa de faţă, autosugestia e practicată în toate marile centre de sănătate din lume, fiind considerată o terapie ştiinţifică.
Curăţarea nasului
Imediat după autosugestie, se fac exerciţii de respiraţie, la alegere. Aceste tehnici, care necesită o anumită concentrare şi un efort fizic, vor elibera căile respiratorii de mucusul şi flegma acumulate acolo pe timp de noapte. În general, exerciţiile de respiraţie sunt luate din tehnicile orientale, al căror unic scop este stabilirea cursului normal al energiei vieţii prin toate organele şi ţesuturile. Ca să eficientizăm respiraţiile, e bine să apelăm tot la o metodă orientală de curăţare a nasului: această tehnică veche, utilizată pe scară largă în medicina din Orient, contribuie la eliminarea mucusului şi a flegmei acumulate în căile respiratorii superioare - gât, nas şi sinusuri. Procedeul: se înmoaie un deget în unt topit, apoi se introduce în fiecară nară, pe rând, la adâncime maximă, şi se masează pereţii interiori ai nasului. Masajul se face cu mişcări lente, mai întâi în sensul acelor de ceasornic şi apoi invers, câte 27 de ture în fiecare direcţie.
Exerciţii de respiraţie
Condiţia principală este să folosim respiraţia abdominală pentru antrenarea diafragmei şi curăţarea mai bună a plămânilor.
1. În picioare, poziţie relaxată. Inspirăm adânc, umflând cât putem abdomenul. Nu expirăm! Pompăm aer din burtă în piept şi înapoi, de câteva ori, timp de 8-10 secunde, până se produce un schimb deplin de gaze în plămâni.
2. Aşezaţi pe scaun, cu braţele atârnate şi puţin desfăcute, inspirăm lung, adânc. Se expiră apoi scurt, cu efort, în 4-5 etape. Fiecare expiraţie se asociază cu o aplecare înainte, tot mai jos, până când pieptul se lipeşte de picioare, iar braţele sunt duse înapoi - în sus, ca nişte aripi.
Respiraţii cu sunete
Exerciţiile au eficienţă mai mare dacă sunt combinate cu pronunţarea anumitor sunete.
1. Încă din Antichitate, medicii orientali au stabilit că sunetul "A" are o influenţă puternică asupra organismului, respiraţia devine mai adâncă, se măreşte consumul şi îmbogăţirea (gradul de saturaţie) a ţesuturilor cu oxigen, se tratează porţiunile de sus ale plămânilor, se diminuează problemele în cazuri de dureri în gât, pierdere de voce şi boli respiratorii. Staţi în genunchi, sprijiniţi-vă cu mâinile de podea. Scoateţi limba afară şi străduiţi-vă să atingeţi cu vârful ei bărbia. Faceţi o inspiraţie adâncă, apoi expiraţi şi pronunţaţi sunetul "a-a-a-a-a". Repetaţi de 10 ori. În caz de boli cronice, exerciţiul se repetă de 2-3 ori pe zi, iar în stare acută - de 5 ori pe zi, până veţi simţi o uşurare.
2. Şi sunetul "HA" este foarte eficient. Exerciţiul propus curăţă sistemul respirator, diminuează nervozitatea, stările de oboseală şi tristeţe. Staţi drepţi, cu picioarele depărtate la lăţimea umerilor, tălpile paralele. Inspiraţi lent, ridicând braţele relaxate deasupra capului. Faceţi o pauză de 5 secunde, fără respiraţie, închipuindu-vă că staţi pe marginea unei prăpăstii, ţinând în mâini un sac cu bolile şi problemele care vă apasă şi de care trebuie să scăpaţi neapărat. Faceţi o expiraţie energică, asociată cu sunetul "HA", în acelaşi timp aruncaţi sacul cu probleme în prăpastie, lăsaţi braţele în jos şi aplecaţi-vă trupul înainte. Faceţi o inspiraţie lentă, ridicaţi mâinile deasupra capului, expiraţi relaxat şi duceţi mâinile în jos prin lateral. Se face exerciţiul de 2-5 ori, în funcţie de starea dvs.
3. În timpul zilei, se fac diferite respiraţii cu efort: se umflă baloane, se suflă printr-un pai în apă, se expiră prin buzele lipite sau se fluieră.
EXERCIŢII DE PURIFICARE A PLĂMÂNILOR
Masajul toracic
Încălziţi bine palmele, frecându-le una de cealaltă, apoi bateţi uşurel cu palma stângă partea dreaptă a pieptului şi cu cea dreaptă partea stângă. Acum strângeţi pumnii şi bateţi uşor regiunea pulmonară din spate (dacă nu reuşiţi să ajungeţi cu mâinile, atunci vă poate veni în ajutor o sticlă goală din plastic sau un prosop rulat strâns). Acest masaj ajută la eliminarea reziduurilor din plămâni (fumătorii înrăiţi vor observa acest lucru prin schimbarea culorii pielii în porţiunile masate, care vor căpăta o culoare maro). Atenţie! Doamnele, la efectuarea acestui masaj, nu trebuie să-şi atingă zona glandelor mamare. În timpul epidemiilor de gripă, în cazuri de bronşită, astm, emfizem pulmonar, precum şi în condiţii ecologice nefavorabile (smog, atmosferă poluată, fum din incendii) sau de muncă în întreprinderi poluante, efectuaţi exerciţiul de 6-24 de ori pe zi.
"Purificare miraculoasă"
Exerciţiul curăţă plămânii şi bronhiile de spută, măreşte volumul plămânilor, are efect expectorant, activează tot lanţul de glande endocrine, îmbogăţeşte sângele cu oxigen, masează muşchii pieptului. Staţi drepţi, cu picioarele îndepărtate la lăţimea umerilor. Reţineţi respiraţia, duceţi capul pe spate şi vă aplecaţi puţin trunchiul înapoi. Cu vârfurile degetelor încordate sau cu palmele loviţi energic în partea de sus a cutiei toracice. Percuţiile să fie mai slabe în zona gâtului, în schimb, insistaţi acolo unde apare senzaţia de gâdileală sau furnicături. Dacă se face corect, apare imediat dorinţa de a tuşi. Atunci expiraţi brusc şi tuşiţi. Poate să producă şi vomă, deoarece organismul s-a apucat de curăţare şi aruncă tot ce dăunează sănătăţii. Se repetă de 3 ori.
Terapii cu plante
O reţetă complexă pentru curăţarea plămânilor
Se prepară un amestec din părţi egale de muguri de pin, ciuboţica-cucului, pătlagină, iarbă-mare, trei-fraţi-pătaţi, fenicul, cimbru, lemn-dulce, mac, sulfină, flori de soc. Amestecul se păstrează în borcane cu filet. Seara se infuzează în termos, timp de 2 ore, 3 linguriţe de amestec de plante, în 300 ml de apă clocotită. Toată infuzia strecurată se bea caldă, înainte de culcare. O cură durează minimum 2 luni, în care pot apărea simptome neplăcute, precum tuse puternică şi expectoraţie. Pentru diminuarea lor, se consumă ceai fierbinte cu multă lămâie sau cu miere de albine.
Elixir pentru afecţiuni bronhopulmonare, tuberculoză, astm provocat de polen
Amestecaţi câte 50 de grame muguri de pin, muguri de mesteacăn, fructe de măceş, coada-şoricelului şi o linguriţă de pelin. Peste amestec se toarnă 1,5 litri apă rece şi se lasă acoperit 2 ore, apoi se pune pe foc, se aduce la fierbere şi se ţine pe foc mic încă 2 ore. Se înveleşte oala cu ziare, deasupra cu o plapumă şi se infuzează timp de 4 ore, apoi se strecoară. În infuzie se adaugă 150 ml tinctură de gălbenele, 50 ml suc de aloe şi 250 ml miere de albine. Se amestecă bine, până se dizolvă mierea. Se lasă la întuneric timp de 4 zile. Se bea câte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Puteţi să completaţi reţeta cu 30 g rădăcină de lemn-dulce, dacă luaţi antibiotice, care afectează ficatul şi flora intestinală. În unele ţări, lemnul-dulce se prescrie bolnavilor care se tratează cu antibiotice, ca să scadă efectul lor negativ. Planta are proprietăţi benefice în terapia sistemului respirator şi în curăţarea ficatului. (Atenţie! Sucul sau preparatele din aloe nu se folosesc în cazuri de graviditate sau hemoragii uterine, deoarece stimulează fluxul de sânge în zona genitală.)
Untură de bursuc cu plante
La un borcan de 500 g de untură se adaugă o lingură de muguri de mesteacăn, o lingură flori de soc şi 2 linguri lichen de piatră uscat şi râşnit. Se ţine o oră pe baie de aburi, la foc mic. După răcirea la temperatura camerei, se încorporează în untură o jumătate de pahar de miere de albine. Înainte de culcare, compoziţia se amestecă bine. Se consumă câte o linguriţă, cu apă sau lapte cald. Concomitent, se freacă zona plămânilor (din faţă şi din spate), cu o alifie cu efect de încălzire şi îmbunătăţire a circulaţiei.
Ovăz
Strămoşii noştri ne-au lăsat o reţetă eficientă de înlăturare a mucozităţilor din plămâni. Un pahar de boabe de ovăz nedecorticate se fierbe în 500 ml de lapte, pe un foc slab, până ce volumul decoctului scade la jumătate. Ovăzul se pisează cu o lingură de lemn sau se mixează şi se trece prin sită. Decoctul se prepară şi se bea de trei ori pe zi, câte 150 ml, înainte de masă. Ovăzul rămas se amestecă cu 150 ml de lapte cald, se mai strecoară o dată şi se bea între mese. După 7 zile de administrare, plămânii încep să se cureţe, bolnavul tuşeşte câte 20-30 de minute, iar cei ce au avut înainte pneumonie pot elimina bucăţele de spută de culoare verzuie.
Trio de legume
Acest remediu curăţă în 4 săptămâni plămânii şi întreg organismul. Se amestecă într-o oală emailată câte 500 ml de sucuri proaspete de morcov, sfeclă, ridiche neagră şi ţuică de cea mai bună calitate. Oala se acoperă cu capac, se unge pe margini cu aluat, pentru ermetizare, şi se ţine 1-1,5 ore în cuptor, la cea mai mică temperatură, apoi se lasă acolo până se răceşte. Timp de o lună, se beau câte 50 ml de lichid, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Cura se repetă, dacă este nevoie, după o pauză de 10 zile.
Sirop de ceapă şi usturoi
Se toacă mărunt o ceapă mare şi 4-5 căţei de usturoi, se amestecă cu 150 g de zahăr sau miere de albine şi se lasă 2-3 ore într-un loc cald. Din sucul obţinut se consumă câte o lingură, de 3-4 ori, după masă, o zi pe săptămână.
Sirop de conifere
În lunile mai-iunie se culeg vârfurile fragede, cu ace moi, de pe crengile coniferelor, şi se pun în borcane de 1 litru, în straturi alternative, cu zahăr sau miere de albine şi se presează bine cu o lingură de lemn. Borcanul se lasă 3 săptămâni în frigider, apoi se strecoară. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese, până se consumă tot siropul din borcan. Următoarea cură poate fi începută după o pauză de 2-3 săptămâni.
Lapte de pin
Este un remediu popular milenar ce curăţă foarte bine alveolele şi bronhiile de spută la bolnavii cu astm, bronşită cronică, emfizem, pneumonie, şi se recomandă în mod expres şi celor ce s-au lăsat de fumat. Mod de preparare: se spală bine 3 conuri verzi, sub un jet de apă, se pun într-o crăticioară sau într-un termos împreună cu o bucăţică de răşină cât o monedă de 10 bani şi se toarnă deasupra 500 ml de lapte clocotit. Se înveleşte vasul în plapumă şi se infuzează 3-4 ore. Se beau câte 250 ml din laptele strecurat, dimineaţa pe nemâncate şi seara, înainte de culcare, timp de 1-2 luni. Conurile nu se aruncă, se spală bine şi se mai folosesc de 2 ori, tăiate în două.
Pastile din răşină de brad
Dacă bucăţelele de răşină culese de pe tulpina copacului sunt uscate bine, se pisează, până se obţine o pulbere fină. Se consumă câte jumătate de linguriţă, cu puţină apă, de 2-3 ori pe zi, între mese. Dacă răşina este proaspătă şi cleioasă, atunci se modelează biluţe, cât un sâmbure de cireaşă, se pun pe farfurie şi se ţin 3 ore în congelator, apoi se pun într-un borcănel cu filet. Ca să nu se lipească între ele, biluţele se trec prin zahăr brun sau prin scorţişoară - în cazul acesta, se reglează şi glicemia.
Emfizemul pulmonar
Apare atunci când alveolele ţesutului pulmonar sunt umflate dincolo de limitele acceptabile şi pierd capacitatea de a se contracta. Astfel, se afectează aprovizionarea normală cu oxigen şi eliminarea de bioxid de carbon, ce poate să ducă şi la insuficienţă cardiacă. Emfizemul este cauzat în multe cazuri de expunerea la factorii agresivi de mediu. Printre cei mai importanţi sunt dioxizii de sulf şi azot, generaţi de centralele electrice şi aflaţi în gazele de eşapament, fumul negru, excesul de ozon, freonul (frigidere, spray-uri de uz casnic, parfumuri etc). La persoanele în vârstă, boala apare ca efect simultan al mai multor factori etiologici acumulaţi în timpul vieţii, mai ales la muzicanţi ce au cântat la instrumente de suflat sau la sticlari - profesii ce solicită la maximum plămânii. Fumatul are şi el un rol negativ în dezvoltarea afecţiunii.
Terapii din bătrâni
* În trecut, bătrânii foloseau sucul de vrejuri verzi de cartof - 1/2 de linguriţă pe zi. Concomitent, se făceau inhalaţii cu aburi de la cartofii fierţi.
* Pieptul sau spatele, în zona afectată, se unge cu terebentină naturală sau cu grăsime de capră şi se acoperă cu cartofi calzi, fierţi în coajă, tăiaţi pe lung, în jumătăţi.
* Se infuzează o lingură dintr-un amestec de 2 părţi frunze de mesteacăn, câte 1 parte ienupăr şi rădăcină de păpădie, în 200 ml de apă fierbinte. După răcire, lichidul strecurat se împarte în 3 părţi egale şi se bea cu o oră după masă, timp de minimum 3 luni.
* Pentru îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul plămânilor se infuzează, vreme de 30 de minute, în 600 ml de apă clocotită, 2 linguriţe de măceşe şi câte o linguriţă de seminţe de pătrunjel, iarbă de rostopască şi strugurii-ursului. Timp de 6 săptămâni, se bea câte un pahar, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Un aer tămăduitor
Ce măsuri mai putem lua pentru starea de bine a organismului? În loc de cocktail-ul toxic de gaze, putem să le oferim plămânilor un aer pur dacă vom planta în ghivece salvie, ceapă şi usturoi, sovârf, roiniţă, ienupăr sau busuioc. Dacă nu vă plac plantele de cameră sau nu aveţi condiţii, folosiţi aromaterapie cu uleiuri de eucalipt, busuioc, cedru, lavandă, pin sau brad alb, lămâie sau cimbrişor. Uleiurile curăţă aerul, îl îmbogăţesc cu arome şi îmbunătăţesc starea sistemului respirator afectat.