Jurnalul unui "torţionar" fericit
"Steinhardt? Da, bietu' Nicu Steinhardt... Bietul de el...", zice bătrânul, explicându-mi apoi că vorba asta, "bietu'", e o zicătură în Ardeal atunci când îţi aminteşti despre un om foarte drag. Vasile Boerean locuieşte şi acum chiar sub zidurile imensei închisori de la Gherla, acolo unde a pătimit cândva şi Steinhardt, marele scriitor şi teolog român. Chiar acolo e casa lui.
Citeste tot articolul
Domniţa Bălaşa - prinţesa marilor pătimiri brâncovene
Viaţa ei a fost mereu o rană deschisă şi destinul, un lung blestem. A trăit mari dureri şi a trecut prin umilinţe greu de închipuit, pentru ca într-un târziu, descoperind iertarea şi mila creştină, să dăruiască oamenilor un spital, o şcoală şi cea mai frumoasă biserică din Bucureşti: Domniţa Bălaşa. Fiică a domnitorului cel Sfânt, Constantin Brâncoveanu, Domniţa Bălaşa stă ascunsă în spatele unui brâu înalt de blocuri cernite. Stă şi îşi spune povestea mistuitoarelor ei tristeţi - tăcută şi împietrită de durere.
Citeste tot articolul
Cu drag, despre Florian Pittiş
Un pas, doar un pas faci de pe Calea Victoriei şi ajungi într-un pasaj ce pare că duce direct la sfârşit de secol XIX, atunci când a fost construit pasajul Villacrosse. Aici, la o aruncătură de băţ de casă, obişnuia să vină, aproape seară de seară, Florian Pittiş, împreună cu soţia sa, Anda. La "Blues Café" se întâlneau cu prietenii, povesteau, o lăsau pe Maşa, îndrăgita pisică, să se plimbe printre mese, sau încheiau o zi aniversară.
Citeste tot articolul
Proiecte cu capul în nori
Problema gazelor de şist este din categoria celor în care se luptă militantismul extrem al ecologiştilor şi lăcomia inconştientă a guvernelor, ceea ce face foarte dificilă stabilirea adevărului. În Statele Unite, unde exploatarea gazelor de şist a luat avânt în ultimii ani, controversa ştiinţifică a adus în prim plan minţi strălucite de la marile universităţi americane şi tot nu s-a ajuns la un consens în privinţa efectelor extracţiei gazelor de şist asupra mediului.
Citeste tot articolul
Noi ameninţări împotriva agriculturii
Un proiect de regulament propus la nivelul Uniunii Europene ameninţă cu dispariţia de pe piaţă a sute de mii de soiuri vechi, tradiţionale, de seminţe, păstrate de sute de ani de ţărani. Încă o dată, lobby-ul marilor companii multinaţionale de agri-business e pe cale să dea o lovitură de graţie micilor agricultori.
Citeste tot articolul
"Allianz", cel mai mare asigurator de accidente din lume, refuză să asigure proiectul Roşia Montană!
Zilele trecute, la München, a avut loc Adunarea Generală "Allianz", unde 2000 de membri AGA (adunarea generală a acţionarilor) au avut de dezbătut solicitarea companiei Gold Corporation de la Roşia Montană de a-i asigura proiectul minier în caz de accidente. Fără această asigurare, autorităţile române nu pot acorda nici un fel de aprobare pentru demararea exploatării din Apuseni.
Citeste tot articolul
Prof. dr. IOAN SABĂU POP - "Statul român a restituit păduri, terenuri agricole şi clădiri în valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro!"
Recent, Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea pentru Legea Retrocedărilor. Asumată din dorinţa de a grăbi rezolvarea cazurilor de abuzuri săvârşite de toate guvernările postdecembriste, Guvernul, susţinut de Parlament, doreşte readucerea în fondul public a peste 120.000 de imobile retrocedate ilegal, în ultimii 20 de ani. Acţiunea este binevenită, mai cu seamă că în fostele ţări comuniste nu s-au făcut retrocedări decât în mică măsură şi în mod selectiv.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARINESCU FLORENŢA-NICOLETA - com. Măgura, jud. Olt, F. AS nr. 1065: "Ce tratament să iau pentru a preveni recidiva unei tumori pe creier?"
Când vorbim despre măsurile profilactice ce trebuie adoptate, în cazul recidivelor tumorale cerebrale, este util să avem în vedere că, între 50 şi 70% dintre acestea vor recidiva, indiferent dacă sunt de natură benignă sau malignă. Unele dintre tumorile benigne sau maligne pot fi în totalitate extirpate chirurgical, altele pot fi parţial extirpate, în timp ce altele nu pot fi extirpate deloc.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc în fiecare zi lui Dumnezeu că am găsit-o pe doamna Adriana Vlad, care m-a ajutat să fiu mămică"
Mă numesc Daniela, am 27 de ani şi sunt din Piatra Neamţ. Aş dori foarte mult să publicaţi şi mesajul meu, pentru a-i aduce toate mulţumirile mele doamnei terapeut ADRIANA VLAD din Deva, deoarece, datorită tratamentului prescris de dumneaei, am reuşit să rămân însărcinată.
Citeste tot articolul
Dr. CRISTINA RĂDUŢĂ: "În spatele tuturor bolilor şi al dezechilibrelor fizice se află o cauză psiho-emoţională"
Tot mai mulţi specialişti caută legătura invizibilă dintre emoţii şi sănătate, în căutarea unui răspuns la o întrebare fundamentală: Sunt implicate propriile noastre trăiri sufleteşti în apariţia bolilor? Ei bine, se pare că este adevărat: suferinţele emoţionale se transferă întotdeauna asupra corpului fizic, lăsând urme greu de înlăturat! Dar s-a găsit o soluţie şi pentru această problemă!
Citeste tot articolul
DIABETUL ÎN 3 EXEMPLE
Diabet: un diagnostic care dă fiori pretutindeni în lume, unui număr tot mai mare de oameni, şi tot mai de timpuriu. Ţările europene dezvoltate au circa 7 milioane de bolnavi sub tratament, la care se adaugă anual în jur de 270.000 de cazuri noi. "Cifrele sunt alarmante", avertizează diabetologii. "În special la diabetul de tip 2, modul de viaţă nesănătos joacă un rol important. Îndată după al doilea război mondial, rata diabetului în Europa nu depăşea 1%.
Citeste tot articolul
O boală tăcută: FIBROZA FICATULUI
Această suferinţă este urmarea unei depozitări de material din proteine printre celulele ficatului, peste limitele fiziologice, deteriorând progresiv laborioasa sa activitate. Mai trebuie spus că această modificare patologică structurală are importanţă prin faptul că este prezentă în cele mai multe boli cronice hepatice.
Citeste tot articolul
DE CE NU POATE FI DISTRUS VIRUSUL HEPATITIC?
Apar în foarte multe publicaţii reţete pentru diferite vindecări. Nu se spune însă aproape nimic despre latura care influenţează extrem de mult vindecarea, anume: aspectul psihic al tratamentului. Se ştie că subconştientul este un factor important în tratament. Dovadă: efectul placebo, când se oferă un medicament neutru, care nu are niciun efect asupra bolii, prezentat însă drept un medicament de excepţie.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Vă trimit mai jos un leac pe care bătrânii noştri l-au aplicat şi s-au vindecat. Se pune miere de albine pe primul pansament care se aplică direct pe rană. Apoi se înfăşoară piciorul cu alte pansamente. La primele aplicări ale mierii direct pe rană se produce o arsură, o usturime, de-ţi curg lacrimile, dar merită, fiindcă astfel scapi de această boală oribilă. Se face acest procedeu 3 săptămâni consecutiv, a patra săptămână, pauză.
Citeste tot articolul
Ştefan, omul cu vântul
Sunt Laura Tencaliuc, o huţulcă din nordul Bucovinei, şi vă propun să ascultaţi povestea bunicului meu, Ştefan-Omul Cu Vântul. Unii huţuli sunt mai mult decât ar putea să încapă într-un articol, însă în amintirea lui Ştefan, vă propun să publicaţi acest material. Prin ochii copilului naiv, am surprins momente unice, le-am trăit fără să le caut sensul şi doresc să le împărtăşesc şi celorlalţi.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
În raftul cu memorii carcerale din perioada dejistă, cele două cărţi ale Lenei Constante, "Evadarea tăcută. 3000 de zile singură în închisorile din România" şi "Evadarea imposibilă. Penitenciarul politic de femei Miercurea-Ciuc. 1957-1961" sunt pentru mine la fel de impresionante ca Jurnalul fericirii al lui N. Steinhardt şi "Închisoarea noastră cea de toate zilele" a lui Ion Ioanid. E bine că asemenea cărţi se reeditează.
Citeste tot articolul
Premii pentru reporterii "Formulei AS"
Doi dintre redactorii "de frunte" ai revistei "Formula AS", Dia Radu şi Claudiu Târziu, au fost răsplătiţi, recent, cu prestigioase distincţii, acordate de instanţe ale vieţii jurnalistice şi socio-culturale din România. Dia Radu a fost onorată cu Premiul de Jurnalism al Asociaţiei Române de Istorie a Presei, în vreme ce Claudiu Târziu a fost premiat de Fundaţia Aiud, pentru activitatea sa culturală şi civică din cadrul Asociaţiei Rost, pe care o conduce.
Citeste tot articolul
IOAN-AUREL POP - "După prima zi de şcoală, tata m-a luat deoparte şi mi-a spus că învăţătura e cel mai serios lucru din lume"
Cu aproape 100.000 de studenţi, care-i dau culoare şi antren (fiecare al patrulea locuitor al oraşului este student!) şi cinci universităţi de stat de primă mână, pe lângă sumedenia de instituţii similare private, Clujul este un caz unic în România: oraşul studenţesc prin excelenţă.
Citeste tot articolul
Fantomele din arhivele KGB
În inima Moscovei, nu departe de Piaţa Roşie, se înalţă una dintre cele mai frumoase, dar poate şi cele mai enigmatice clădiri ale capitalei ruse - cea a Institutului de Asistenţă Medicală de Urgenţă din Moscova. În urmă cu două veacuri, în 1803, contele Nikolai Şeremetiev construia acest palat la rugămintea iubitei sale soţii, actriţa Praskovia Jemciugova.
Citeste tot articolul
ANDREA BOCELLI la Bucureşti
Legendă vie a muzicii lirice, aclamat pe toate marile scene ale lumii, italianul cu voce "de aur", cum e calificat de presa internaţională, îi va încânta pe admiratorii din România cu melodiile lui răscolitoare şi tandre. Alături de el, o altă mare vedetă internaţională le va smulge ovaţii concetăţenilor ei: Angela Gheorghiu
Citeste tot articolul