Diabet: un diagnostic care dă fiori pretutindeni în lume, unui număr tot mai mare de oameni, şi tot mai de timpuriu. Ţările europene dezvoltate au circa 7 milioane de bolnavi sub tratament, la care se adaugă anual în jur de 270.000 de cazuri noi. "Cifrele sunt alarmante", avertizează diabetologii. "În special la diabetul de tip 2, modul de viaţă nesănătos joacă un rol important. Îndată după al doilea război mondial, rata diabetului în Europa nu depăşea 1%. La data aceea, oamenii făceau majoritatea drumurilor pe jos şi se hrăneau cu mare economie. În prezent, diabeticii reprezintă aproximativ 10% din totalul populaţiei".
Referitor la mecanismul bolii: rolul principal în această afecţiune este deţinut de pancreas. În situaţia ideală, el secretă hormonul numit insulină în cantitate suficientă, reglând astfel prezenţa zahărului din sânge. Când celulele din organism nu mai reacţionează la acest hormon, specialiştii vorbesc despre o rezistenţă la insulină: pancreasul secretă din ce în ce mai multă şi valorile glicemiei cresc.
Periculos este faptul că diabetul nu provoacă dureri, în schimb, atacă, deja din stadiul incipient, vasele de sânge şi nervii - iar simptomele, cum sunt setea exagerată, urinările frecvente şi creşterea în greutate, nu pot fi atribuite exclusiv acestei afecţiuni metabolice.
În mare parte, diabetul e determinat genetic, totuşi, studiile ştiinţifice arată că declanşarea lui este în mod cert favorizată de supraponderalitate şi sedentarism. Şi invers, reducerea greutăţii corporale şi fortificarea musculaturii fac ca organismul să devină din nou receptiv la insulină, să aibă nevoie de o cantitate mai mică şi s-o valorifice mai rapid.
Aşadar, stilul de viaţă constituie un factor decisiv. Este un aspect confirmat şi în scrisorile cititorilor noştri dedicate rubricii "Aşa m-am vindecat". Am selectat dintre ele trei cazuri, ce dovedesc că riscul diabetului poate fi mult micşorat dacă învăţăm să trăim sănătos.
"Mi-a fost clar că o băgasem pe mânecă rău de tot"
Toma Leon trăieşte în Baia Mare, este de meserie manager şi ani de zile viaţa lui s-a desfăşurat într-un ritm infernal: muncea zi şi noapte, fuma, consuma prea mult alcool şi era supraponderal. La aniversarea unui prieten, o cunoştinţă apropiată, directorul unei firme importatoare de aparate pentru măsurarea glicemiei, i-a invitat pe cei prezenţi să facă testul. "Ca să ne distrăm", cum spune astăzi Leon. Pentru el, însă, gluma a avut urmări cât se poate de serioase. Cifra afişată de glucometru îl obliga să facă urgent o vizită la medic. N-a mai stat pe gânduri, s-a dus chiar în ziua următoare: "Într-adevăr, glicemia mea depăşea valorile admise". A primit diagnosticul de diabet tipul 2.
I s-au prescris tablete care ar fi trebuit să-i micşoreze ponderea zahărului în sânge, însă efectul a fost nul. A suplimentat doza, a luat un alt medicament, mai puternic. "După un an şi ceva, medicul mi-a recomandat injecţiile cu insulină. Atunci mi-a fost clar că o băgasem pe mânecă rău de tot. Pentru că nici prin gând nu-mi trecea să fac injecţii". În acel moment, Toma Leon se decide să acţioneze pe cont propriu: citeşte o întreagă literatură de specialitate despre boala sa, discută cu medici şi farmacişti, în scurtă vreme îşi clarifică direcţiile de acţiune: trebuie să schimbe alimentaţia, să facă mai multă mişcare, să ducă o viaţă mai echilibrată. Renunţă la postul pe care-l ocupa, îşi înfiinţează o mică firmă proprie şi defineşte trei piloni pe care se va sprijini existenţa lui de acum înainte: măsurarea glicemiei, o dietă sănătoasă şi un program consecvent de activitate fizică.
Măsurarea nivelului glicemiei capătă pentru el o însemnătate vitală: "Am cheltuit enorm cu consumabilele necesare testării, dar voiam neapărat să aflu cum mi se modifică valorile dacă mănânc o bucată de ciocolată sau dacă mă plimb în pas alert o jumătate de oră". Taie fără milă mâncărurile grase şi dulciurile din meniu şi descoperă bucătăria axată pe produse proaspete, de sezon. Înlocuieşte plimbările cu alergări: la început douăzeci de minute, apoi treizeci, mai târziu, va avea curajul să se înscrie la un maraton. "A trebuit să-mi dau eu însumi ghes ca să fac mişcare, mi-am căutat ceva care să fie posibil în orice condiţii, ca să elimin din start eschivările şi pretextele. Alergarea este un lucru simplu". Eforturile lui au fost încununate de succes: după un an, Toma Leon cântăreşte cu 20 kg mai puţin, glicemia i s-a normalizat, nu mai are nevoie de medicamente.
Acum, poate trece în faza de experimentare: "Fiindcă nu voiam să mă abţin de la dulciuri pentru tot restul vieţii". Prin urmare, mănâncă ciocolată şi observă că glicemia i-a urcat la 130. O măsoară din nou după 45 de minute de alergare şi constată că a scăzut la 100, deci la o valoare normală. În acelaşi timp, devine exigent în privinţa calităţii: "Mănânc numai ciocolată amăruie cu conţinut ridicat de cacao, niciodată din cea ieftină, nu merită".
"N-am crezut că diabetul poate fi ţinut la respect prin alimentaţie"
Schimbarea alimentaţiei a fost metoda prin care şi-a redus glicemia şi timişoreanca Sidonia Raţ. La 49 de ani, ea reuşise să se lase de fumat, dar în scurt timp luase în greutate mai mult de 16 kilograme. Aproape concomitent, fusese diagnosticată cu o tiroidită Hashimoto şi un diabet de tip 2. "Medicul mi-a spus că una dintre boli o poate declanşa pe cealaltă". Deşi depistarea diabetului n-a fost chiar o surpriză, întrucât mama şi bunica ei sufereau şi ele de această afecţiune, Sidonia Raţ a înţeles repede că se impunea o schimbare: "Sunt genul de om care spune: «Am o problemă, să vedem cum o pot rezolva»". A descoperit o variantă de nutriţie bazată pe indicele glicemic al alimentelor, care menţine glicemia la cote scăzute şi activează arderea grăsimilor. Metoda i s-a potrivit ca o mănuşă, căci încercase deja destule diete şi nu mai avea chef de interdicţie. Faptul că i se cerea doar să nu mănânce dulciuri din abundenţă n-o deranja: "Eu prefer, oricum, mâncărurile picante". S-a hrănit cu porţii mari de legume, salate, fructe, peşte şi lactate fără grăsimi. După un an şi jumătate dăduse jos 19 kilograme şi valorile glicemiei se plasau în intervalul de referinţă. "Colesterolul şi trigliceridele reveniseră, de asemenea, la normal", se bucură Sidonia Raţ, care a adoptat definitiv acest stil de alimentaţie. "N-am crezut că diabetul poate fi ţinut la respect prin alimentaţie", spune ea.
"Când circumferinţa abdomenului depăşeşte 88 cm la femei şi 102 cm la bărbaţi, situaţia devine critică"
"Scăderea în greutate este una din căile de combatere a diabetului", confirmă medicii. Deşi greutatea corporală nu deţine un rol primordial: "Valorile glicemiei şi colesterolului pot creşte chiar şi în condiţiile unui indice de masă corporală care nu atrage atenţia. Importantă este circumferinţa abdomenului. Când ea depăşeşte 88 de centimetri la femei şi 102 centimetri la bărbaţi, situaţia devine critică". Studiile au pus în evidenţă faptul că depozitul de grăsime de pe abdomen este responsabil pentru o serie de suferinţe grave, care decurg din diabet, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Cine doreşte să se protejeze împotriva lor n-are încotro: trebuie să-şi regândească alimentaţia şi să facă mai multă mişcare.
"Niciodată n-am permis ca diabetul să-mi influenţeze decisiv viaţa"
Medicii sportivi recomandă sporturile de rezistenţă, ca alergarea şi plimbările pe bicicletă, dar se poate şi altfel: Ana Lopad din Bucureşti dansează cu entuziasm tango şi astfel a găsit o variantă de activitate fizică pe placul ei. În urmă cu un deceniu, ziarista, pe atunci în vârstă de 20 de ani, a fost diagnosticată cu diabet. Într-un mod dramatic şi cu totul neaşteptat. "De la o căzătură petrecută într-o excursie, m-am ales cu o rană urâtă la coccis, care nu voia cu niciun chip să se vindece. După ce m-am chinuit câteva săptămâni, m-am dus, în sfârşit, la spital, mai mult la insistenţele părinţilor mei. Mi s-a luat sânge la camera de gardă şi, doar câteva minute mai târziu, un rezident a intrat în încăpere ca o furtună, s-a repezit la mine şi mi-a făcut o injecţie cu insulină. Glicemia mea era atât de crescută, încât el se temuse că voi intra în comă". Diagnosticul a fost fără echivoc şi ireversibil: diabet - şi anume, tipul 1. Aceasta este o boală autoimună, în care pancreasul nu mai produce deloc insulină. Hormonul trebuie injectat pe toată durata vieţii. Din acel moment, lucrurile s-au precipitat pentru Ana Lopad. S-a străduit să se informeze cât mai exact şi, ca ziaristă, s-a specializat în domeniul medical. Cu toate acestea: "Niciodată n-am permis ca diabetul să-mi influenţeze decisiv viaţa. Nu l-am lăsat să devină un obstacol între mine şi lucrurile care mă pasionau, de pildă călătoriile în străinătate". A plecat în documentări de săptămâni întregi, cu provizia de insulină adăpostită într-o geantă frigorifică. Şi rutina cotidiană se desfăşoară fără probleme. Prietenii şi colegii nu sunt în niciun fel intimidaţi de diabetul ei. "La restaurant, pot să-mi fac repede, pe sub masă, injecţia cu insulină. Nu observă nimeni".
Exemplele pe care le-am prezentat aici inspiră încredere şi dau curaj. Ele confirmă ceea ce reiese din studiile ştiinţifice de dată recentă: cine reuşeşte să-şi menţină valorile glicemiei în echilibru are şansa reală de a duce o viaţă normală şi îndelungată. Diabetologii afirmă totuşi: "Este de preferat să nu ajungem până acolo. Astăzi există posibilitatea de a stabili, chiar şi cu 15 ani înainte, dacă o persoană riscă sau nu să se îmbolnăvească de diabet. Iar cine ia măsuri din timp îl va evita sau, cel puţin, îl va controla medicamentos, fiind scutit de injecţiile cu insulină".
UN DIAGNOSTIC DE DIABET TIP 2 -
ŞI CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ ACEEA?
* În mod normal, cel care stabileşte dacă glicemia dvs. a depăşit limitele normale este medicul de familie. Un prim indiciu în această privinţă îl dă glicemia măsurată pe stomacul gol, una din analizele de rutină, nelipsite din examenele medicale periodice. În cazul când se constată că valorile se menţin ridicate pe o perioadă mai lungă, se efectuează un test mai complex: glicemia provocată, care va da un verdict sigur.
* Pasul următor este vizita la diabetolog. El va prescrie un tratament şi totodată vă va oferi îndrumările necesare pentru modul dvs. de viaţă de aici înainte: cum să vă hrăniţi, să faceţi mişcare, să combateţi stresul.
* Măsurarea glicemiei este importantă. La început, o face diabetologul, şi tot el stabileşte intervalele dintre măsurători.
* Diabetul e o boală perfidă, căci nu se manifestă prin dureri, însă deteriorează nervii şi vasele de sânge, în consecinţă, toate organele. De aceea, este obligatoriu să-l trataţi.
* Îngrijiri zilnice - Diabeticii suferă adesea de inflamaţii ale gingiei, motiv pentru care sunt esenţiale igiena riguroasă şi prezentarea cu regularitate la stomatolog, pentru înlăturarea tartrului de pe dinţi. De asemenea, vârfurile degetelor sunt iritate, din cauza deselor înţepături pentru testele de glicemie. Contra inflamaţiei şi a îngroşării pielii puteţi folosi cremele de mâini cu acid lactic şi uree (ex. de la Eucerin sau Eubos).