Când vorbim despre măsurile profilactice ce trebuie adoptate, în cazul recidivelor tumorale cerebrale, este util să avem în vedere că, între 50 şi 70% dintre acestea vor recidiva, indiferent dacă sunt de natură benignă sau malignă. Unele dintre tumorile benigne sau maligne pot fi în totalitate extirpate chirurgical, altele pot fi parţial extirpate, în timp ce altele nu pot fi extirpate deloc. În acest context, dacă o tumoră infiltrează ţesutul cerebral învecinat, făcând imposibilă extirparea completă, recurentele (recidive) postchirurgicale sunt posibile. Sigur, tumorile cerebrale pot fi localizate la nivelul creierului sau în vecinătatea lui, la nivelul ţesutului de susţinere (glial), al nervilor cranieni ori al glandei hipofize şi epifize, astfel că, în funcţie de localizare, fiecare tip de tumoră va avea propriile semne şi simptome, tratament şi prognostic. Cazul dvs. (astrocitom pilocitic) se înscrie perfect în caracteristicile generale ale tumorilor de fosă posterioară, în care regăsim creşterea tensiunii intracraniene, apariţia hidrocefaliei (acumulare în exces de lichid cerebrospinal), efecte de masă (sindrom cerebelos, ataxie, dismetrie), cefalee, greţuri, diplopie (dublarea vederii), uneori sindrom piramidal etc. Chiar şi perioada după care se produce de obicei recidiva tumorală a fost, în cazul dvs., nefericit de precisă (3 ani). Şi, cum radioterapia este nerecomandabilă în postoperator, vă întrebaţi, pe bună dreptate, ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge (a cincea oară) pe masa de operaţie.
Cu siguranţă, cea mai eficientă cale prin care poate fi evitată o recidivă tumorală este strategia alimentară, care va trebui structurată pe următoarele coordonate:
* consumul constant de alimente ce conţin cantităţi mari de minerale, agenţi antiinflamatori şi antioxidanţi;
* aportul de suficiente enzime pentru organism, capabile să distrugă învelişul proteic al celulelor tumorale (ex. tripsina), înveliş care nu permite structurilor imunitare să acţioneze în scopul distrugerii acestora;
* menţinerea unui sistem imunitar performant, prin consumul constant de gliconutrienţi şi alte tipuri de imunostimulanţi naturali;
* echilibrarea pH-ului din organism şi asigurarea unui aport crescut de vitamina B17 (amigdalină, nitrilozid), agent chimioterapeutic natural, găsit în seminţele caiselor, piersicilor, prunelor, merelor, nectarinelor etc. (amănuntele referitoare la această strategie alimentară sunt vaste şi, de aceea, consider că ar trebui să le discutăm în particular).
Pe lângă acest tip de prevenţie, evitarea riscului de recidivă tumorală presupune şi administrarea unor suplimente naturiste care şi-au dovedit eficacitatea în combaterea patologiilor tumorale cerebrale. Fără a intra în amănunte, trebuie totuşi spus că acest tip de terapie vizează atât profilaxia, cât şi combaterea directă a tumorilor cerebrale primare, fiind alcătuită, de la caz la caz, din Boswellia, sevă de Mesteacăn, Năpraznic, Cartilaj de rechin, tincturi de Castan şi Vâsc, Ganoderma şi alte tipuri de ciuperci antitumorale, produse apicole, Spânz, ulei esenţial de Tisa (inhalaţii) etc.
Pentru detaliile necesare contactaţi-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Caut un tratament pentru stres şi agitaţie"
(Răspuns pentru ALINA M., F. AS nr. 1036)
Stimată doamnă, întrebarea dvs. ridică o problemă pe care am abordat-o de mai multe ori în diferite scrieri şi anume legătura între starea sufletească a unui om şi starea sa de sănătate. După cele pe care le voi spune aici pe această temă, vă voi indica nişte posibile tratamente. Unele dintre afirmaţiile mele ar putea suna dur, nu le luaţi în nume de rău, ci doar ca pe un ajutor, atât pentru dvs., cât şi pentru toţi aceia care doresc să se afle într-o stare de sănătate adevărată şi de durată.
Stresul, ca atare, nu este cauza bolii, ci reacţia noastră la agitaţia zilnică. Luaţi ca exemplu două tipuri de reacţii la "stresul" din trafic, în care calea cuiva este tăiată de un alt participant la trafic. Cel a cărui cale este tăiată de participantul la trafic poate reacţiona cu furie sau poate să ignore acţiunea celui care i-a tăiat calea. Prima reacţie are mai multe şanse să provoace un lanţ de evenimente care duc la boală, decât cea de-a doua reacţie. Normală pentru orice om este o stare de calm, ce reflectă starea interioară de echilibru cu sine. Atunci când oamenii sunt agitaţi, este pentru că nu sunt împăcaţi cu ceva (din trecut, prezent sau viitor). Ceva vă face să nu fiţi împăcată cu dvs. înşivă. Ca să poţi fi împăcat cu tine, trebuie să răspunzi clar şi fără echivoc la întrebările: cine sunt? De unde vin? De ce exist?
Fără răspunsuri temeinice la aceste întrebări, omul nu are cum să fie în echilibru cu sine, prin urmare, nu are cum să fie sănătos. Noi, oamenii, am devenit iresponsabili de-a lungul veacurilor, în consecinţă, de vină pentru toate suferinţele noastre sunt bacteriile, viruşii, poluanţii din atmosferă şi, evident, semenii noştri care ne stresează. Niciodată nu ne punem întrebarea "Cum am ajuns în situaţia în care mi se pot întâmpla asemenea lucruri?". Dacă ajungem la concluzia că ceea ce ni se întâmplă nu este aleatoriu, ci are o cauză, atunci nu ne mai simţim deprimaţi, stresaţi, nervoşi etc., ci încercăm să rezolvăm ce se poate rezolva şi găsim soluţii de "convieţuire" acolo unde nu se pot schimba lucrurile. Câştigul pentru oricine face acest lucru va fi liniştea şi încrederea, care vin din a fi stăpânul propriei sorţi. Învăţaţi să vă conduceţi viaţa, nu să vă lăsaţi conduşi de ea.
Dacă nu învăţăm, în cele din urmă, că bolile fizice sunt o consecinţă a acestei lipse interioare de echilibru, atunci vom fi sortiţi mereu să fim bolnavi. Este, totuşi, foarte bine să vă reverificaţi analizele (tiroidă, calciu, natriu, potasiu etc.) şi orice medicamente pe care le luaţi (inclusiv suplimente nutritive şi plante medicinale), pentru a căuta manifestările fizice ale bolii interne de care suferiţi.
Abordările naturiste reies, în mod evident, în parte din cele spuse mai sus:
1. Ne întrebăm de unde vine stresul pe care îl simţim. Adesea, este nevoie să vorbim cu cineva care să ne arate cauza problemelor noastre. Este un lucru pe care eu îl fac din când în când, în cursul unui tratament în cabinet, şi este foarte folositor pentru pacienţi. Ei trebuie, însă, să vrea acest lucru.
2. Somn liniştit. Ceea ce înseamnă ca orele de somn să fie respectate şi să nu fie folosite pentru a rezolva problemele care nu au putut fi rezolvate ziua. Mulţi fac acest lucru, chiar fără să-şi mai dea seama şi se miră de ce nu dorm, de ce sunt stresaţi şi agitaţi.
3. Să acceptăm întâmplările cu care ne confruntăm în viaţă drept o consecinţă a faptelor noastre. Asemenea atitudine nu înseamnă că nu mai există "vinovaţi" pentru problemele noastre, dar dând vina pe alţii, nu o să ne găsim liniştea sufletească. Dacă ne întrebăm "cum am ajuns aşa", recunoscând astfel partea noastră de vină, am făcut deja cel mai important pas spre a ne recâştiga pacea interioară, pentru că putem rezolva partea noastră de "vinovăţie", ceea ce poate face ca "aportul altor vinovaţi" să fie irelevant.
4. Mişcarea fizică - gimnastica, înotul, yoga etc. - ajută la consumarea energiei acumulate prin încordare. De altfel, chiar această lipsă de mişcare poate fi problema primară. Trupul nu este făcut să nu se mişte.
5. Luaţi-vă timp, 30-60 de minute pe zi, ca să fiţi singur/singură cu dvs. Întrebaţi-vă ce lucruri pozitive şi negative aţi făcut astăzi. Adică, faceţi "contabilitatea" zilei. Realizaţi că în aceste lucruri/fapte pozitive sau negative se regăsesc gândurile noastre şi cuvintele exprimate (fie dure, fie neadevărate, fie înjurături "banale"). Nu putem polua mediul înconjurător cu asemenea lucruri şi să aşteptăm să scăpăm nevătămaţi.
6. Rugăciunea - nimic formal/ spus pe de rost, ci ca vorbirea unui copil cu Tatăl său. Să mulţumim pentru darul zilei trăite, oricât de dificilă ar fi fost ziua şi să cerem forţă, pentru a putea să o luăm de la capăt, descurcându-ne, cu Voia Sa, ceva mai bine decât în ziua precedentă.
7. Trebuie verificat ce medicamente luaţi dvs., în momentul de faţă, căci şi acestea vă pot crea probleme.
8. Ceaiuri medicinale - levănţica, teiul, passiflora şi sunătoarea sunt foarte bune calmante. (Atenţie la sunătoare, care stimulează enzime hepatice, reducând efectele unor medicamente, cum ar fi anticoagulanţii, antiepilepticele, contraceptivele, datorită unui metabolism mai rapid al acestora.)
9. Homeopatie - folosiţi medicamente cum ar fi Aconitum, Arsenicum album, Chamomilla, Coffea Cruda, Ignatia, Natrum muriaticum, însă medicamentele individualizate realizate de un medic homeopat sunt cele mai bune. Vizita la homeopat ar putea să vă ajute să vedeţi şi partea mai profundă a problemei pe care o aveţi şi să deveniţi, astfel, liberi.
10. Acupunctură - folosirea meridianelor Vas Guvernator, Vas Concepţie, Cord, Pericard, Vezică Urinară, Rinichi, Ficat - va fi de foarte mare ajutor. Rezultatul este calmarea focului Cordului şi al Ficatului, printre altele.
Nu uitaţi faptul că noi deţinem cheia fericirii sau nefericirii. Doar că trebuie să vrem îndeajuns să facem ceea ce trebuie, pentru a putea fi fericiţi. Vă urez succes!
Dr. CĂTĂLIN LUCA - medic de medicină generală cu competenţe în Ayurveda şi apifitoterapie - Laboratoarele BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com
"Am ciroză hepatică şi nu vreau să ajung la transplant"
(Răspuns pentru CAMELIA FAGE - Seini, Maramureş, F. AS nr. 1065)
Dacă doriţi cu adevărat să scăpaţi de transplant şi de această boală grea, aveţi nevoie de un tratament care să decongestioneze ficatul, să-l detoxifice, în paralel cu un proces de regenerare, deoarece celulele sale în mare parte au fost distruse. Pentru ca tratamentul să aibă eficienţa şi rezultatul dorite, începeţi urgent o cură cu Activ Protect Zeolit - câte 4 capsule, de două ori pe zi, şi Biostem - câte 2 capsule, de două ori pe zi. În paralel, vă recomand un macerat din plante medicinale, care dă rezultate foarte bune în ciroze. Amestecaţi 100 g cătină, 100 g măceşe, 50 g anghinare, 100 g armurariu, 100 g rostopască şi 100 g salvie - le găsiţi la Plafar. Puneţi 5 linguri de amestec de plante într-o oală smălţuită, peste care adăugaţi un litru de apă plată. Lăsaţi la macerat, la temperatura camerei, timp de 8 ore (de seara până dimineaţa). A doua zi strecuraţi lichidul rezultat, pe care-l păstraţi într-un recipient de sticlă. Se bea maceratul pe durata întregii zile, cu înghiţituri mici. Cura se ţine timp de 3-6 luni, în funcţie de gravitatea bolii, după care se face o pauză de două săptămâni şi apoi se reia. Completaţi cura naturală cu ulei de cătină (câte 20 picături, de trei ori pe zi), drojdie de bere (câte 2 capsule, de trei ori pe zi), clismă cu un litru de cafea strecurată (se face dimineaţa, după eliminarea scaunului, sau seara, timp de 3-6 luni, după caz), preparată din 3 linguri de cafea la un litru de apă fiartă. Pentru eliminarea ascitei, luaţi câte o linguriţă pulbere de pelin de trei ori pe zi, o mestecaţi 5-10 minute, apoi o înghiţiţi cu o cană de infuzie din rădăcină de dud (o lingură de rădăcină de dud mărunţită, la o cană cu apă fiartă). Se ia până se elimină ascita. În timpul curei, dar şi o lună după aceasta, eliminaţi din alimentaţie lactatele şi carnea. Puteţi mânca peşte, legume, fructe şi cereale. Multă sănătate!