Sunt Laura Tencaliuc, o huţulcă din nordul Bucovinei, şi vă propun să ascultaţi povestea bunicului meu, Ştefan-Omul Cu Vântul. Unii huţuli sunt mai mult decât ar putea să încapă într-un articol, însă în amintirea lui Ştefan, vă propun să publicaţi acest material. Prin ochii copilului naiv, am surprins momente unice, le-am trăit fără să le caut sensul şi doresc să le împărtăşesc şi celorlalţi.
Vă transmit toate urările de bine,
Boje pomohai,
Laura Tencaliuc
Cuvântul care a stârnit vântul
Astăzi, după mult timp de la moartea bunicului, încerc să înţeleg dramatismul războiului dintre moşul Ştefan şi una dintre cele mai colosale forţe din creaţia lui Dumnezeu: VÂNTUL.
Stăteam mai mult pe afară, înăuntru fiind mare durere. Aş fi vrut să intru, dar dintr-o sensibilitate despre care nu ştiu dacă este bună sau rea, chiar dacă voiam să-l priveghez pe bunicul meu, pe care l-am iubit foarte mult, ceva mă oprea să intru. Neputând să-l vizitez mai des, păstram în suflet nostalgia unui om falnic, puternic, sincer, înţelept, care avea grijă întotdeauna să se îmbrace după rânduiala huţulilor. Uneori, bunica Olga îl certa cu duioşie: "Măi, moşule, nu te mai găti atâta în oglindă. Eşti bătrân şi ai şi nepoţi". Toate aceste gânduri îmi năvăleau în memoria mea afectivă, eu nepreaştiind ce-i cu satul Ulma şi cu acest cătun, numit Măgura. Pe de altă parte, uitându-mă peste nişte hărţi austriece, am înţeles că acest loc este unul misterios, crepuscular.
Detectivistica mea pe hărţi era una complexă. Fiind un copil uitat de cei mari, aveam libertatea să-mi inventez diverse identităţi. Eram fascinată de vorbirea cu Dumnezeu din pod, astfel încât duceam o viaţă dublă, triplă sau chiar polivalentă. Când reveneam din pod, cu picioarele pe pământ, îmi luam pelerina şi deveneam detectiv de Ulma şi suburbii. De foarte multe ori, cu curiozitatea detectivului de copaci, descopeream zi de zi, chiar şi noaptea, nevăzutul. Aşa am descoperit într-o zi trunchiul ars şi mă pregăteam să scriu un raport către cei care nu-l vedeau şi eram foarte supărată că ceilalţi nu-l văd. Mă vede mama puţin acrită şi zaharisită şi mă întreabă: "Ce ai fato?". "Mamă, aş vrea să-ţi spun un secret. Sigur se vor petrece lucruri rele în Ulma şi împrejurimi. Copacul ars cine ştie ce prevesteşte?". Uitându-se mama în ochii mei a început să râdă în hohote. "Stai, fată, să-ţi spun cum stă treaba cu copacul acesta. Eu cu uncheşu Gicu i-am dat foc şi a ars două săptămâni, pentru că răchita nu-i bună la nimic, nici măcar de chibrituri". Puţin supărată pe mama că mi-a dejucat planul detectivistic, m-am hotărât să descopăr alte mistere, mai adânci. Podul casei bunicilor era locul meu preferat de meditaţie. Mă întrebam cum trăiau oamenii pe vremuri, ce se întâmpla în Ulma cu mulţi ani în urmă sau mă bucuram de cutiuţele vechi pline cu monede. În afară de pădurile pe care le cutreieram seara, când aduceam vacile la
muls, mă bucuram nespus să stau în podul casei bunicilor. Acolo, printre lucrurile demult uitate, ţeseam poveşti şi scenarii despre trecut. Adunam pozele vechi ale mătuşilor şi mă întrebam de ce fetele de pe vremuri erau atât de aranjate şi distinse, iar fetele mai mari decât mine cu câţiva ani sunt atât de deşucheate şi neîngrijite. Bunicul, întotdeauna tăcut, dotat cu înţelepciune bătrânească, mă fascina. Mă întrebam mereu ce secrete păstrează omul acesta şi îmi băteam capul să înţeleg ce gândeşte. Devenisem un spion care îl urmărea pe Ştefan mereu, deşi aparent părea că sunt o fetiţă preocupată de joacă sau de năzbâtii. Cu grebla în spate, bunicul ajungea agale în ţarenca, privea în zare şi se închina. Părea neliniştit şi gânditor. Îl preocupa ceva, dar tăcea. Soarele încălzea peste măsură de tare, muştele deveneau enervante, iar bunicul învârtea pologul şi se gândea prea mult la ceva şi eu nu înţelegeam la ce. Nu băga în seamă nici sporovăielile mătuşilor, nici gălăgia din jur. Într-o zi, bunicul şi-a potrivit pe cap pălăria verde, de om al pădurilor, cu frumoasa pană de vultur, şi a început să adune fânul în căpiţe, cu iuţime. Se uita în zare fără să ştie că Duşmanul era foarte aproape de el. Şuierând puternic, Vehorul cel rău i-a luat pe sus pălăria şi a trântit-o în bahnă. Enervat, dar ca un om răbdător, care nu-şi pierde firea cu una cu două, Ştefan continua să adune fânul în căpiţe şi se grăbea să facă odeanocul. Vehorul s-a întors şi i-a stricat bunicului căpiţele clădite, iar paiele de fân, strânse cu atâta trudă, i-au fost împrăştiate peste tot. Deznădăjduit, bunicul a lovit cu furca în stânga şi-n dreapta, s-a luptat cu vântul invizibil şi, ca un om care vede mai mult decât ceilalţi, strigă cu putere, uitându-se în sus: "Sleah be che trafeu, ciorti. So hoces vîd meani?". Blestemul bunicului nu l-a atins câtuşi de puţin pe Marele VÂNT, care, cu o forţă superioară unui pământean, s-a transformat în vihola şi i-a stricat odeanocul bunicului. Udat până la piele de
ploaie, bunicul aruncă furca, îşi luă pălăria din bahnă şi se retrase încet, spre casă. Muncit de gândurile că nu-şi va termina fânul, iar vacile nu vor avea hrană la iarnă, bunicul făcu o cruce mare şi spuse o rugăciune cu ochii umezi.
Trâmbiţa răsună peste munţii Ulmei, iar plânsetele ce se aud din casă sunt sfâşietoare. Bunica plânge şi se întreabă de ce Dumnezeu nu a luat-o în aceeaşi zi ca pe moşul ei. În drumul înspre biserica de după deal, la a unsprezecea Evanghelie, soarele s-a ascuns, iar nori pământii au acoperit cerul, de parcă s-ar fi mâniat din nu ştiu care motiv. Veneau din toate părţile, ameninţători şi plini. Vântul a început iarăşi să-şi arate mânia, copacii se mişcau într-o parte şi-n alta, gata să se rupă, iar pe buzele ulmanilor speriaţi se putea citi "Boje Borone nas". Nu mai era mult până la biserica unde s-ar fi putut adăposti. Văduva lui Ivan nu ridica nici măcar privirea din pământ. În genunchi, clătinându-se şi cu voce tremurândă, tanti Caterena repeta întruna "Ni uvede nas, ni zbave nas, oblicavolo, Amin!" Nu i s-a întâmplat nimic mulţimii. Vântul s-a dezlănţuit pentru că avea o răfuială cu Ştefan. L-a urnit puţin din sicriu, bucuros că nu mai aude blestemul bătrânului. Parcă i-ar fi şoptit la ureche un "Ha" sau poate un "Sîc", apoi a urlat mai tare şi a luat cu el în văzduh voalul ce-i acoperea trupul.
De la moartea bunicului nu am reuşit să înţeleg ce socoteli a avut vântul cu el, dar amintirea bătrânului de la munte care miroase a fân şi rumeguş rămâne vie în mintea mea.
Explicaţiile cuvintelor huţule:
Ţarenca - livadă;
Odeanoc - baza clăii;
Sleah be che trafeu. So hoces vîd meani? - Necuratul să te ia. Ce vrei de la mine?
Vihola - vânt cu ploaie;
Boje Borone nas - Doamne, fereşte-ne de rău;
Ni uvede nas, ni zbave nas, oblicavolo, Amin! - Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel Rău, Amin.
LAURA TENCALIUC - sat Moldova-Suliţa, jud. Suceava