EMIL CIORAN - cealaltă viaţă
A fost unul dintre marile spirite ale secolului XX. Imposibil de clasat, a reuşit să distileze, într-un stil impecabil, o nefericire care l-a însoţit o viaţă. "Sceptic", "nihilist", "depresiv", "profet al nimicului" - biografii s-au întrecut să-i pună etichete. Textul de mai jos e însă despre altcineva. E despre Cioran cel născut în Mărginimea Sibiului şi strămutat la Paris, omul de toate zilele, cu şarmul, apucăturile şi slăbiciunile lui.
Citeste tot articolul
Simone Boué - Viaţa mea cu Cioran
A fost partenera de viaţă a marelui nostru gânditor, cu care a împărţit aceeaşi mansardă mai bine de 50 de ani. O relaţie timidă şi discretă, care le-a scăpat, decenii la rând, şi celor mai avizaţi biografi. Interviul de mai jos a fost realizat la Paris, în 1996, la un an de la dispariţia lui Emil Cioran. Prezenţă excesiv de rezervată, Simone Boué a refuzat să-şi facă un titlu de glorie din asocierea numelui său cu al lui Emil Cioran.
Citeste tot articolul
Probleme respiratorii
Într-un termos de 2 litri se pune miezul mărunţit de la 10 nuci şi se toarnă deasupra lapte clocotit. Laptele trebuie să fie de casă, nu de la magazin. Se lasă timp de 4-5 ore.
Citeste tot articolul
Un congres inutil
Congresul PNL de la sfârşitul lunii februarie ar fi trebuit să clarifice, pentru mai multă vreme, statutul politic şi calea partidului în jocul politic românesc. În ciuda plasării lui la putere şi a parteneriatului cu PSD-ul, PNL se află într-o situaţie de răscruce. Din formula lui "istorică" s-a ales praful şi pulberea.
Citeste tot articolul
PDL: disecţie pe un partid mort
Au trecut opt luni de la eşecul usturător în alegerile locale şi alte trei de la dezastrul alegerilor parlamentare, iar PDL nu dă nici acum semne că s-ar fi trezit la realitate. Eroziunea cotei partidului, după două cicluri de putere şi după confruntarea cu recesiunea e, pe undeva, explicabilă.
Citeste tot articolul
Într-o dimineaţă de iarnă, la Mizil
Mă bucur că am ajuns la Mizil, într-o zi înciudată de ianuarie. Mă bucur că nu m-am lăsat dus de amăgirile unor prejudecăţi care îmi spuneau că Mizilul nu poate fi celebru, decât prin aromele oţetului local şi veşnica întârziere a trenurilor (un trist omagiu feroviar, adus celor 175 de minute hoinărite cândva, de Geo Bogza, în jurul gării şi retur).
Citeste tot articolul
Prof. dr. NICOLAE EDROIU - "Unii lideri maghiari au o gândire tribală, parcă ar vrea să se întoarcă în Evul Mediu"
La ordinul ministrului de Interne Radu Stroe, prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, a dispus recent respectarea legii şi îndepărtarea steagului aşa-zisului Ţinut Secuiesc de pe toate primăriile, şcolile, căminele culturale şi de pe celelalte instituţii ale statului.
Citeste tot articolul
VASILE LECHINŢAN - "Este timpul ca Ungaria să respecte istoria poporului român"
Asta este, cum se spune, o aruncare de praf în ochi. Păi, când a fost Ţinutul Secuiesc "ţară", ca Ţara Moldovei? Niciodată! Niciodată n-au avut secuii un steag ca însemn al statului, n-au avut statul lor!
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CLEMENTINA - Vălenii de Munte, jud. Prahova, F. AS nr. 1055 - "Sora mea are nevoie de un tratament naturist pentru hepatita C"
Într-adevar, produsul Interferonat (Dacia Plant), ce vi s-a recomandat de redacţia "Formula AS", este o bună alternativă terapeutică la administrarea interferonului de sinteză, des folosit în tratamentul hepatitei virale C, dar care poate avea efecte secundare din cele mai neplăcute, ca oboseală, depresie sau scăderea numărului celulelor sanguine.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc d-lui DAN IOAN ANGHEL, despre care pot spune că face adevărate minuni!"
Mă adresez dumneavoastră şi minunatului colectiv pe care îl conduceţi, cu profundă recunoştinţă. Sunt un om care în urmă cu puţin timp credea că i s-au spulberat toate speranţele. Mai exact, de 10 ani ne chinuim să avem un copil, să-i dăruim un frăţior fiului nostru, care de curând a împlinit 12 ani.
Citeste tot articolul
Cremele domnului farmacist Bobaru
Arta farmaciei nu constă doar în hapuri de sănătate şi siropuri pentru tuşit, ci şi în elixire minunate de frumuseţe. Şi fiindcă se apropie primăvara şi obrazul doamnelor va ieşi în prim-plan, ne-am gândit să le oferim cititoarelor noastre câteva creme şi măşti de faţă, cum nu mai există altele pe pământ. Le-am încercat personal, pe colegele noastre din redacţia revistei "Formula AS", care garantează "cu obrazul", că este vorba de veritabile elixire.
Citeste tot articolul
Antibioticele naturale
Este adevărat că astăzi, după zeci de ani de la descoperirea primelor antibiotice, discuţiile medicale se axează mai mult pe atenţionarea la folosirea lor fără discernământ şi la apariţia rezistenţei la ele, deci, implicit la creşterea vulnerabilităţii în faţa infecţiilor grave.
Citeste tot articolul
Virozele pulmonare
Inspirăm şi expirăm de circa 20.000 de ori, în fiecare zi, şi ni se pare ceva absolut firesc, de neluat în seamă. Lucrurile stau, însă, cu totul altfel, atunci când respiraţia devine greoaie, pentru că acesta poate fi semnalul unei eventuale pneumonii.
Citeste tot articolul
CU CE NE HRĂNIM? (II)
Multă vreme grăsimile au fost puse la zid, fiind acuzate că îngraşă, că îmbolnăvesc inima şi sistemul circulator. Însă, după ce americanii şi europenii au adoptat pe scară largă o alimentaţie săracă în grăsimi, incidenţa afecţiunilor ce ar fi trebuit să fie astfel prevenite a crescut dramatic, iar supraponderalitatea a continuat să câştige teren.
Citeste tot articolul
JULIE MAYAYA - "Consider «Vocea României» unul dintre cele mai frumoase momente ale vieţii mele"
Da, mama e româncă, iar tatăl meu este din Congo. Nu ştiu să zic cât de altfel este viaţa într-o familie cu părinţi de rase şi naţionalităţi diferite, nu pot face comparaţie cu altceva, pentru că eu numai asta cunosc. Iar noi am trăit bine şi armonios, chiar şi atunci când părinţii mei au hotărât să se despartă (eu aveam vreo 13 ani).
Citeste tot articolul
Mintea de pe urmă
Când n-am mai putut şi n-am mai putut, am plecat şi acum îmi pare rău. Îmi pare rău nu că am plecat de lângă primul meu bărbat, îmi pare rău că nu am plecat mai devreme, că nu am ştiut să curm din start chinul nopţilor nedormite, al lacrimilor ascunse, al deznădejdii şi al ruşinii.
Citeste tot articolul
Personajul din tablou
Trăiesc o poveste tristă, în care toate se împart la doi. Mie-mi revin jumătate din toate, ca o raţie zilnică de iubire la care tânjeşti, aşteptând la o coadă căreia nu-i vezi nici măcar începutul, un fel de trai obositor şi dureros, pe care, oricât l-ai întoarce pe toate părţile, are acelaşi final.
Citeste tot articolul
Femeia care alungă ploaia
"Da, o femeie care ştie să «întoarcă» ploaia! O ţărancă, o femeie simplă. Am văzut asta cu ochii mei, anul trecut, când am fost ultima oară acasă, în satul meu părintesc din Bucovina", îmi scria recent din America, Marian Ghilea, fizicianul român despre care am scris în reportajul "Omul care a atins cerul", fost coleg de clasă cu mine, în liceu. Ştiam, şi eu, că asemenea oameni există.
Citeste tot articolul
IVAN PATZAICHIN - "Lipovenilor mei le datorez totul"
Ştie că dacă ar fi rămas în Deltă, n-ar fi avut decât o alegere: să fie cel mai bun pescar. E cât se poate de sobru când spune asta, ba chiar întăreşte, zâmbind...
Citeste tot articolul
Gheorghe Vâlcea - tâmplarul părintelui ARSENIE BOCA - "Unul ca el se naşte o dată la o mie de ani"
Noiembrie, 1989. Afară ninge uşor şi fulgii se lipesc de fereastră. Dalta muşcă încet din lemnul tare. Printre lacrimi, cu o durere surdă în inimă, tâmplarul a sculptat deja un nume - "Arsenie". Ar trebui să mai scrie încă un cuvânt. Doar atât. "Ieromonahul". Unsprezece litere. Dar nu poate. Durerea îl apasă din ce în ce mai tare şi gândul că nu-l va mai vedea niciodată pe părintele Arsenie Boca îi sfredeleşte inima.
Citeste tot articolul
GIANINA CORONDAN - "N-aveţi voi pagini, pentru câte lucruri ar fi de făcut pe micul ecran"
După aproape doi ani de la ultimul nostru interviu, am regăsit o Gianina mai matură, mai potolită, cumva nostalgică, dar la fel de energică şi optimistă
Citeste tot articolul