Bune
Uleiul de rapiţă
Cel presat la rece conţine un amestec bine dozat de acizi graşi Omega 3, 6 şi 9, putând fi întrebuinţat şi la prăjit.
Sardelele
În ele se găsesc acizi graşi Omega 3 uşor de valorificat de organismul nostru, iar încărcarea cu substanţe toxice este relativ redusă.
Măslinele şi uleiul de măsline
O combinaţie bună de acizi graşi.
Rele
Mâncărurile gata preparate, croasantele, fursecurile
Grăsimile prelucrate industrial prin hidrogenare deţin o pondere importantă în produsele de acest tip.
Uleiurile vegetale stătute
Expunerea la lumină şi contactul cu aerul le fac să-şi piardă atât proprietăţile sănătoase, cât şi gustul.
Cârnaţii, parizerul, crenvurştii
Sunt adesea preparaţi din resturi de carne sau grăsime şi conţin aditivi improprii pentru consum.
Multă vreme grăsimile au fost puse la zid, fiind acuzate că îngraşă, că îmbolnăvesc inima şi sistemul circulator. Însă, după ce americanii şi europenii au adoptat pe scară largă o alimentaţie săracă în grăsimi, incidenţa afecţiunilor ce ar fi trebuit să fie astfel prevenite a crescut dramatic, iar supraponderalitatea a continuat să câştige teren. În prezent, se consideră că una dintre cauzele acestui fenomen o constituie consumul masiv de zahăr şi alţi carbohidraţi, cu care au fost înlocuite grăsimile. Deocamdată, specialiştii n-au ajuns la o unanimitate de opinii, tema grăsimilor din alimentaţie rămânând una dintre cele mai controversate în rândul nutriţioniştilor. Un lucru este sigur: multe grăsimi ne sunt indispensabile. Unele aduc beneficii sănătăţii, altele reprezintă surse neutre de energie şi material de construcţie pentru celule. Doar cu câteva grăsimi trebuie să fim prevăzători.
Nerecomandabile
Grăsimile hidrogenate nu sunt sănătoase. În procesul industrial al solidificării lor iau naştere acizi graşi trans, al căror rol nefast a fost pus în evidenţă de numeroase studii, din care reiese că ei fac să crească nivelul colesterolului "rău" LDL. La insistenţele organizaţiilor de consumatori şi ale unor oficiali responsabili, industria a început să se preocupe din ce în ce mai serios de înlocuirea acestor substanţe. Astăzi, margarina şi grăsimea pentru prăjit nu mai conţin decât cantităţi infime de acizi graşi trans. În schimb, ei sunt prezenţi într-o măsură considerabilă în multe dintre produsele de patiserie şi în mâncărurile de tip fast-food.
Recomandabile
Se consideră sănătoşi mulţi dintre acizii graşi din categoria Omega 3. Îi găsim din abundenţă în migdale, alune de pădure, nuci şi uleiurile extrase din ele, de asemenea, în uleiurile de in, rapiţă şi cânepă, ca şi în peştele gras, ca somonul, macrourile sau heringii. Dar la uleiurile vegetale cu un conţinut bogat de acizi graşi nesaturaţi, cum sunt cele de in, mac sau cânepă, este importantă prospeţimea. Căci lumina, aerul şi căldura le oxidează, astfel încât ele se depreciază calitativ, nu numai din punct de vedere al gustului, ci şi al proprietăţilor utile sănătăţii noastre. Pentru a preveni aceasta, e bine să ni le procurăm în cantităţi mici, preferabil în sticle colorate, şi să le păstrăm într-un loc ferit de lumină, într-o cămară răcoroasă ori în frigider. La uleiul de nuci există riscul formării de mucegai. Şi aici sunt esenţiale condiţiile de depozitare.
Controversate
Vreme îndelungată, colesterolul provenit din alimente, de exemplu din gălbenuşul de ou sau din unt, a fost învinovăţit pentru declanşarea infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral. Între timp s-a dovedit că în creşterea nivelului de colesterol din sânge, un rol mult mai important îi revine colesterolului produs de organismul nostru: colesterolul care circulă în sânge îşi are de regulă originea în ficat. Ceea ce se ştie sigur este că persoanele care fac suficientă mişcare şi îşi ţin sub control greutatea corporală reuşesc să-şi îmbunătăţească valorile colesterolului.
Erori
Grăsimile îngraşă
O alimentaţie cu conţinut ridicat de grăsimi nu provoacă obezitate prin ea însăşi. O serie de ample studii epidemiologice au condus la această concluzie. Vina o poartă mai curând lipsa de mişcare, o alimentaţie dezechilibrată, cu multe preparate de tip fast-food, cantităţi exagerate de zahăr şi carbohidraţi cu asimilare rapidă, ca făina albă.
Ce-i de făcut?
De folos pentru sănătate este o hrană variată, care să includă multe alimente proaspete. E bine să lăsăm la o parte produsele cu zero grăsimi, în schimb să facem cât mai multă mişcare.
Concluzii
Alternând grăsimile şi uleiurile, ne asigurăm nu numai un aport suficient şi echilibrat din toţi acizii graşi, dar şi o diversitate de gusturi. Uleiurile vegetale bogate în Omega 3, de exemplu cele de in şi de rapiţă, par a fi extrem de benefice pentru sănătate. Şi grăsimea adăugată alimentelor ar trebui să fie preponderent de origine vegetală, cu condiţia ca uleiurile cu o pondere mare de acizi graşi nesaturaţi, cum sunt cele de in, cânepă, mac şi argan, să fie proaspete şi depozitate într-un loc întunecat şi răcoros.
VITAMINELE,
mineralele şi substanţele secundare din plante
Ardeiul gras roşu
Conţine o mare cantitate de vitamină C naturală, aproximativ dublu faţă de un broccoli fiert şi de cinci ori mai multă comparativ cu roşiile.
Broccoli
Mult magneziu, acid folic şi substanţe vegetale secundare. În general, studiile ştiinţifice îi atribuie efecte benefice pentru sănătate.
Rele
Polivitaminele de sinteză
Sursă artificială de vitamine, lipsesc substanţele secundare naturale, de mare însemnătate. Risc de supradozaj.
Bomboanele vitaminizante
De cele mai multe ori conţin zahăr în exces, pretext nejustificat pentru o alimentaţie nesănătoasă.
Răcoritoare cu vitaminele A, C, E
Risc de supradozaj, iar ponderea ridicată a betacarotenului poate fi dăunătoare pentru fumători.
Nerecomandabile
De fapt, riscul constă numai într-un supradozaj al suplimentelor nutriţionale. Îndeosebi vitaminele liposolubile, ca A şi D, creează probleme atunci când sunt luate în doze mari, deoarece ele nu sunt atât de simplu de îndepărtat din organism, spre deosebire de cele hidrosolubile, care pot fi repede eliminate prin urină. În cazul excesului de vitamină A, se manifestă simptome de intoxicare.
În cadrul unor studii, dozele mari de vitamină E sub formă de tablete sau de preparat cu o formulă mai largă, incluzând betacaroten sau oligoelemente, de exemplu seleniu, au produs asemenea efecte negative, încât specialiştii s-au văzut obligaţi să întrerupă cercetările.
Există, în continuare, medici care prescriu preparatele cu vitamine, făcând astfel afaceri profitabile la cabinetele lor. Însă în rândul oamenilor de ştiinţă se impune cu tot mai multă autoritate convingerea că, întrebuinţate în scopul prevenirii bolilor, vitaminele duc mai curând la rezultate contrarii. Sunt criticate, în special, preparatele mixte, dar şi siropurile şi bomboanele cărora li se adaugă vitaminele A, C şi E.
Şi unele minerale dăunează, dacă sunt administrate în doze mari. De exemplu, potasiul poate provoca aritmii cardiace.
Recomandabile
Oncologii ştiu că bolnavii de cancer au adesea un necesar specific de oligoelemente. Este de competenţa medicului să stabilească doza ce trebuie să le fie administrată. Fenomene de carenţă se constată frecvent şi la persoane ajunse la o vârstă foarte înaintată, din cauză că ele mănâncă în general mai puţin şi au de multe ori o alimentaţie dezechilibrată.
Un caz particular îl constituie vitamina D, care se formează în piele cu ajutorul razelor ultraviolete. În zona noastră climatică, nivelul vitaminei D în sânge scade uneori atât de dramatic, încât medicii se văd puşi în situaţia de a diagnostica o carenţă. Aceasta se întâmplă mai frecvent iarna şi la cei ce folosesc în permanenţă o protecţie antisolară. Această carenţă poate fi combătută cu introducerea peştelui gras în meniu şi cu o cură de vitamină D3 sau, cel mai bine, cu scurte ieşiri la soare vara. O expunere de circa 15 minute la soare este suficientă şi totodată suportabilă pentru piele, care nu trebuie izolată de razele ultraviolete printr-o cremă de protecţie.
Controversate
Efectele pozitive ale legumelor şi fructelor au fost puse multă vreme pe seama conţinutului lor de vitamine, în primul rând a celor cu acţiune antioxidantă, care neutralizează radicalii liberi în interiorul celulelor, aşa cum este vitamina C. "Dar se pare că meritul aparţine polifenolilor", cred în prezent nutriţioniştii. În cursul evoluţiei lor, plantele au dezvoltat aceste substanţe secundare, printre altele, pentru a se apăra de inamicii care încercau să le mănânce, câteodată otrăvindu-i. În organismul uman, ele par să stimuleze mecanismele naturale de autoapărare, care în ultimă instanţă asigură o protecţie celulară mult mai eficientă decât tabletele de vitamină C. Însă, cu ocazia unor experimente efectuate de o echipă de cercetători din Jena (Germania), s-a constatat că, în anumite situaţii, vitaminele sintetice pot bloca aceste mecanisme.
Lucrurile nu sunt pe deplin elucidate nici în privinţa mineralelor. De pildă, magneziul ar putea fi util contra hipertensiunii arteriale. Este însă posibil ca efectul amintit să se manifeste numai la cei ce suferă de o carenţă dovedită. Calciul, luat în copilărie, îmbunătăţeşte într-adevăr densitatea osoasă, dar specialiştii au înregistrat o serie de cazuri ce par să sugereze o legătură între nivelul ridicat al calciului din sânge şi îmbolnăvirea de cancer.
Erori
Vitamine cât de multe!
Ce-i de făcut?
Să mâncăm multe legume! Substanţele vegetale întăresc capacitatea naturală de autoapărare la nivel celular.
Concluzii
Persoanele sănătoase ar trebui să opteze pentru o alimentaţie echilibrată şi diversă. Aşa îşi vor asigura toţi nutrienţii necesari în cantităţi suficiente şi, în acelaşi timp, vor evita pericolul unui supradozaj.