Scorţişoara
Există două feluri de scorţişoară: cea numită Ceylon şi scoţişoara Cassia, originară din China, care este mai dulce, mai aromată şi mai ieftină. Mai ales aceasta din urmă s-a răspândit în Europa şi SUA, fiind folosită preponderent în bucătărie. Şi cercetătorii au utilizat-o, în majoritatea studiilor referitoare la acţiunea terapeutică a scorţişoarei. S-a constatat că ea stimulează apetitul şi activitatea intestinului, prevenind balonările şi senzaţia de prea-plin, aşadar, face mâncărurile mai uşor de digerat. Cu ajutorul extractelor de scorţişoară pot fi combătute anumite ciuperci şi bacterii. Experienţele efectuate în laborator au evidenţiat faptul că scorţişoara are, de asemenea, calitatea de a reduce glicemia, determinând pancreasul să secrete mai multă insulină şi sporind capacitatea celulelor de a prelua glucoza. Studiile cu subiecţi umani au arătat că administrarea a minimum un gram de scorţişoară pe o perioadă mai îndelungată îmbunătăţeşte receptivitatea la insulină şi arderea grăsimilor. Există totuşi şi un efect secundar: scorţişoara conţine cantităţi importante de cumarină, o substanţă toxică pentru ficat. De aceea, se recomandă limitarea consumului la maximum o linguriţă pe zi.
Schinduful

Ghimbirul


Rădăcina de curcuma, foarte asemănătoare cu rizomul de ghimbir, se bucură de un interes maxim din partea cercetătorilor. Numai în cursul anului trecut au apărut în publicaţiile de specialitate peste 1.300 de articole despre însemnătatea curcumei pentru sănătate şi efectele terapeutice ale principalului ei principiu activ, curcuminul. Acesta inhibă inflamaţiile, restrânge distrugătoarele procese de oxidare ce au loc în interiorul celulelor şi poate reduce demineralizarea oaselor, provocată de anumite boli. Mai ales în cazurile de artroză şi artrită s-au remarcat ameliorări datorate curcuminului. Cu prilejul unui studiu, pentru realizarea căruia au fost ţinuţi sub observaţie în jur de 100 de suferinzi cu artroză avansată, medicii au recunoscut că administrarea zilnică a două grame de extract de curcumin pe o perioadă de şase săptămâni a avut o eficienţă egală cu aceea a unui analgezic obişnuit, cumpărat de la farmacie.
Totodată, curcuminul se află în centrul atenţiei şi ca posibil remediu anticancer. Deja cu mai mult de zece ani în urmă, oamenii de ştiinţă americani au făcut cunoscut faptul că polipii intestinali, care se pot maligniza, dând naştere cancerului de colon, intră vizibil în remisie sub influenţa curcumei. În experienţele de laborator, s-a evidenţiat clar acţiunea anticarcinogenă a curcuminului, afirmă specialiştii americani, care studiază substanţa respectivă de mulţi ani.
Piperul negru

Din punctul de vedere al cererii de pe piaţă şi al preţului, piperul este de departe cea mai importantă mirodenie - şi nu numai pe continentul european. Necesarul depăşeşte de ani de zile producţia, ceea ce permite preţurilor să crească neîncetat. Ţările cu cele mai mari suprafeţe cultivate sunt Vietnam, Indonezia, Brazilia, India şi China. Peste 400.000 de tone se recoltează anual pe glob. Planta căţărătoare de piper are o tulpină lemnoasă care, în culturi, se ridică până la 4 metri (iar în ţinuturile tropicale îşi dublează înălţimea). Ea dezvoltă bucheţele de flori albe, mărunte, care se transformă apoi în fructe: valoroasele boabe. Piperul verde provine din fructele cu gradul cel mai redus de coacere. Ele se ţin pentru scurt timp în apă fierbinte, după care sunt conservate în saramură sau în oţet de cocos. Pentru piperul negru se recoltează fructe nici prea crude, nici prea coapte, căci aroma lor va fi perfectă abia atunci când se vor colora în verde deschis sau gălbui. Sunt lăsate să se usuce la soare, până devin negricioase şi tari. După aceea, se sortează manual, în funcţie de mărime şi calitate. Din fructele roşii, ajunse la maturitate deplină, se obţine printr-o procedură complicată piperul alb. Imediat după ce au fost culese, fructele sunt puse într-un sac şi lăsate să stea câteva zile în apă de izvor. Pieliţa roşie se înmoaie şi este îndepărtată mecanic. Urmează un scurt tratament cu aburi, iar apoi faza finală de uscare a boabelor albe, curăţate de coajă. Piperul roşu se găseşte rareori în comerţ, fiind dificil de conservat, deoarece se alterează repede. De regulă, magazinele îl vând fie uscat, fie păstrat în saramură. Pentru a se asigura că nu-şi va pierde culoarea roşie în timpul procesului de uscare, producătorii îl tratează cu sulf.
Piperul negru oferă mult mai mult decât un deliciu gustativ. Medicii indieni, care duc mai departe tradiţia ayurveda, îl prescriu la fel ca acum două milenii, drept leac împotriva constipaţiei, diareei, înţepăturilor de insecte, bolilor de inimă şi plămâni, a durerilor de încheieturi, precum şi la cariile dentare. El conţine uleiuri eterice, piperină (un alcaloid care îi conferă gustul iute) şi încă numeroşi alţi compuşi, a căror acţiune terapeutică este confirmată inclusiv de către medicina alopată. S-a dovedit, de exemplu, că piperul distruge o serie de germeni patogeni şi reechilibrează tulburările digestive. De asemenea, creează o senzaţie de căldură şi sporeşte irigaţia sangvină. În cadrul unor experimente de laborator, cercetătorii americani au observat că administrarea unui extract de piper negru a dus la stoparea vizibilă a proliferării celulelor maligne în cazul cancerului de colon. Specialiştii au conchis că un consum regulat de piper în cantităţi mici ar putea să împiedice apariţia cancerului de colon.
Atenţie: piperul poate diminua sau accentua acţiunea unor medicamente. De aceea, înainte de a vă condimenta mai des mâncărurile cu el, consultaţi prospectele preparatelor farmaceutice pe care urmează să le luaţi.
Chimenul

Important: fructele de chimen ar trebui culese de pe pajişti numai de către persoane care cunosc bine ierburile. Căci planta seamănă mult cu cucuta mare şi poate fi uşor confundată cu ea. Iar aceasta este extrem de toxică.
Anasonul stelat

Faptul că această mirodenie este atât de răspândită se datorează nu doar aromei sale dulcege, amintind cumva de lemnul-dulce, ci şi acţiunii ei terapeutice efective asupra indispoziţiilor minore ce pot interveni pe parcursul unei zile. Uleiurile eterice îi conferă proprietăţi expectorante şi antispastice, în virtutea cărora este un remediu mereu prezent în formulele combinate de ceai contra răcelii, dar în acelaşi timp, poate ameliora şi unele neplăceri digestive curente, cum sunt senzaţia de prea-plin, balonările şi crampele abdominale. Mestecarea fructelor alungă mirosul neplăcut al gurii, iar despre uleiul de anason stelat se spune că ar alina durerile de dinţi.