Scorţişoara
Există două feluri de scorţişoară: cea numită Ceylon şi scoţişoara Cassia, originară din China, care este mai dulce, mai aromată şi mai ieftină. Mai ales aceasta din urmă s-a răspândit în Europa şi SUA, fiind folosită preponderent în bucătărie. Şi cercetătorii au utilizat-o, în majoritatea studiilor referitoare la acţiunea terapeutică a scorţişoarei. S-a constatat că ea stimulează apetitul şi activitatea intestinului, prevenind balonările şi senzaţia de prea-plin, aşadar, face mâncărurile mai uşor de digerat. Cu ajutorul extractelor de scorţişoară pot fi combătute anumite ciuperci şi bacterii. Experienţele efectuate în laborator au evidenţiat faptul că scorţişoara are, de asemenea, calitatea de a reduce glicemia, determinând pancreasul să secrete mai multă insulină şi sporind capacitatea celulelor de a prelua glucoza. Studiile cu subiecţi umani au arătat că administrarea a minimum un gram de scorţişoară pe o perioadă mai îndelungată îmbunătăţeşte receptivitatea la insulină şi arderea grăsimilor. Există totuşi şi un efect secundar: scorţişoara conţine cantităţi importante de cumarină, o substanţă toxică pentru ficat. De aceea, se recomandă limitarea consumului la maximum o linguriţă pe zi.
Schinduful
Seminţele galbene de schinduf au reputaţia de remediu miraculos. În India şi în ţările arabe, ele sunt întrebuinţate de secole ca afrodiziac, şi li se atribuie puterea de a vindeca o sumedenie de suferinţe fizice. Astfel, se crede că schinduful ajută contra afecţiunilor respiratorii, alină durerile abdominale, ameliorează bolile de ficat şi poate chiar preveni cancerul de colon. Femeile apelează la el în speranţa că le va regla ciclul menstrual, iar bărbaţii contează pe o îmbogăţire a podoabei capilare. Din păcate, cercetările n-au confirmat până acum niciuna din aceste aşteptări. În orice caz, studiile arată că seminţele de schinduf reduc colesterolul şi glicemia. Deoarece combat rezistenţa la insulină, ele pot contribui la prevenirea diabetului de tip 2. Ca mirodenie, planta se foloseşte în combinaţiile de curry şi la prepararea unor dulciuri, cum ar fi halvaua persană. Seminţele sunt uşor de prelucrat, o puteţi face şi dvs., în bucătăria personală. Se usucă prin prăjire şi se râşnesc ori se zdrobesc în mojar, împreună cu alte ingrediente, pentru a condimenta pastele. Important: schinduful conţine diosgenină, o substanţă întrebuinţată în contracepţie. Deci, femeile însărcinate ar trebui să-l evite, întrucât le poate provoca un avort.
Ghimbirul
Fie proaspăt, fie sub formă de capsule ori picături, ghimbirul trebuie să facă parte neapărat din trusa dvs. medicală de călătorie, fiindcă este un remediu cu eficienţă dovedită împotriva senzaţiilor de greaţă şi vomă: e îndeobşte cunoscut că le poate fi de ajutor persoanelor cărora li se face rău în maşină, avion sau tren. Dar, cu toate că mulţi marinari obişnuiesc să mestece bucăţele din rădăcina de ghimbir curăţată de coajă, având încredere deplină în acest remediu, studiile ştiinţifice nu i-au atestat ferm efectul calmant asupra răului de mare. În schimb, planta acţionează cu bune rezultate contra greţurilor din prima perioadă de sarcină, de după o intervenţie chirurgicală sau din timpul chimioterapiei. Rămâne de necontestat faptul că substanţele active prezente în ghimbir blochează înmulţirea bacteriilor şi a viruşilor, stimulează digestia şi irigarea cu sânge a ţesuturilor. De asemenea, el are proprietatea de a reduce durerile. În urma unei metaanalize efectuate în 2015, specialiştii danezi au ajuns la convingerea că durerile artrozice se pot ameliora prin administrarea de preparate pe bază de ghimbir. Este evident că planta acţionează în mod similar unui analgezic uşor, cum ar fi aspirina. Capsulele cu pulbere obţinută din rădăcina uscată şi măcinată s-au dovedit de folos şi pentru pacienţii cu migrene. În medicina tradiţională asiatică, ghimbirul este recomandat pentru alinarea suferinţelor reumatice şi a durerilor musculare. Iar când sunteţi răciţi, e o idee bună să vă preparaţi din el un ceai: va fluidiza şi elimina secreţiile de pe căile respiratorii.
Pulberea de curcuma se regăseşte în aproape toate combinaţiile de curry, cărora le dă nuanţa galbenă caracteristică. În medicina tradiţională indiană ayurveda, curcuma este utilizată pentru tratarea guturaiului, sinuzitei, reumatismului şi pentru reducerea febrei. Ea stimulează producerea de secreţie biliară, facilitând în consecinţă digerarea mâncărurilor grase, ceea ce previne balonările şi senzaţia de prea-plin. Din câteva studii reiese şi faptul că această pulbere aurie scade valorile colesterolului şi poate influenţa pozitiv metabolizarea zahărului la pacienţii cu diabet de tip 2. În schimb, cei ce au calculi în vezica biliară ar trebui să renunţe la mirodenia respectivă, deoarece ea le poate agrava neplăcerile.
Rădăcina de curcuma, foarte asemănătoare cu rizomul de ghimbir, se bucură de un interes maxim din partea cercetătorilor. Numai în cursul anului trecut au apărut în publicaţiile de specialitate peste 1.300 de articole despre însemnătatea curcumei pentru sănătate şi efectele terapeutice ale principalului ei principiu activ, curcuminul. Acesta inhibă inflamaţiile, restrânge distrugătoarele procese de oxidare ce au loc în interiorul celulelor şi poate reduce demineralizarea oaselor, provocată de anumite boli. Mai ales în cazurile de artroză şi artrită s-au remarcat ameliorări datorate curcuminului. Cu prilejul unui studiu, pentru realizarea căruia au fost ţinuţi sub observaţie în jur de 100 de suferinzi cu artroză avansată, medicii au recunoscut că administrarea zilnică a două grame de extract de curcumin pe o perioadă de şase săptămâni a avut o eficienţă egală cu aceea a unui analgezic obişnuit, cumpărat de la farmacie.
Totodată, curcuminul se află în centrul atenţiei şi ca posibil remediu anticancer. Deja cu mai mult de zece ani în urmă, oamenii de ştiinţă americani au făcut cunoscut faptul că polipii intestinali, care se pot maligniza, dând naştere cancerului de colon, intră vizibil în remisie sub influenţa curcumei. În experienţele de laborator, s-a evidenţiat clar acţiunea anticarcinogenă a curcuminului, afirmă specialiştii americani, care studiază substanţa respectivă de mulţi ani.
Piperul negru
Zona lui geografică de origine este cea din vecinătatea coastei Malabar, situată în partea de sud a Indiei. Tot de acolo continuă să ne vină şi astăzi boabele de calitate premium. Şi Roma antică se aproviziona cu mirodenii din această regiune. În Evul mediu, piperul era plătit câteodată cu greutatea lui în aur. Preţiosul condiment a reprezentat unul dintre principalele motive ce l-au îndemnat pe Cristofor Columb să pornească în căutarea unei rute marine cât mai scurte spre India.
Din punctul de vedere al cererii de pe piaţă şi al preţului, piperul este de departe cea mai importantă mirodenie - şi nu numai pe continentul european. Necesarul depăşeşte de ani de zile producţia, ceea ce permite preţurilor să crească neîncetat. Ţările cu cele mai mari suprafeţe cultivate sunt Vietnam, Indonezia, Brazilia, India şi China. Peste 400.000 de tone se recoltează anual pe glob. Planta căţărătoare de piper are o tulpină lemnoasă care, în culturi, se ridică până la 4 metri (iar în ţinuturile tropicale îşi dublează înălţimea). Ea dezvoltă bucheţele de flori albe, mărunte, care se transformă apoi în fructe: valoroasele boabe. Piperul verde provine din fructele cu gradul cel mai redus de coacere. Ele se ţin pentru scurt timp în apă fierbinte, după care sunt conservate în saramură sau în oţet de cocos. Pentru piperul negru se recoltează fructe nici prea crude, nici prea coapte, căci aroma lor va fi perfectă abia atunci când se vor colora în verde deschis sau gălbui. Sunt lăsate să se usuce la soare, până devin negricioase şi tari. După aceea, se sortează manual, în funcţie de mărime şi calitate. Din fructele roşii, ajunse la maturitate deplină, se obţine printr-o procedură complicată piperul alb. Imediat după ce au fost culese, fructele sunt puse într-un sac şi lăsate să stea câteva zile în apă de izvor. Pieliţa roşie se înmoaie şi este îndepărtată mecanic. Urmează un scurt tratament cu aburi, iar apoi faza finală de uscare a boabelor albe, curăţate de coajă. Piperul roşu se găseşte rareori în comerţ, fiind dificil de conservat, deoarece se alterează repede. De regulă, magazinele îl vând fie uscat, fie păstrat în saramură. Pentru a se asigura că nu-şi va pierde culoarea roşie în timpul procesului de uscare, producătorii îl tratează cu sulf.
Piperul negru oferă mult mai mult decât un deliciu gustativ. Medicii indieni, care duc mai departe tradiţia ayurveda, îl prescriu la fel ca acum două milenii, drept leac împotriva constipaţiei, diareei, înţepăturilor de insecte, bolilor de inimă şi plămâni, a durerilor de încheieturi, precum şi la cariile dentare. El conţine uleiuri eterice, piperină (un alcaloid care îi conferă gustul iute) şi încă numeroşi alţi compuşi, a căror acţiune terapeutică este confirmată inclusiv de către medicina alopată. S-a dovedit, de exemplu, că piperul distruge o serie de germeni patogeni şi reechilibrează tulburările digestive. De asemenea, creează o senzaţie de căldură şi sporeşte irigaţia sangvină. În cadrul unor experimente de laborator, cercetătorii americani au observat că administrarea unui extract de piper negru a dus la stoparea vizibilă a proliferării celulelor maligne în cazul cancerului de colon. Specialiştii au conchis că un consum regulat de piper în cantităţi mici ar putea să împiedice apariţia cancerului de colon.
Atenţie: piperul poate diminua sau accentua acţiunea unor medicamente. De aceea, înainte de a vă condimenta mai des mâncărurile cu el, consultaţi prospectele preparatelor farmaceutice pe care urmează să le luaţi.
Chimenul
Deja de multe veacuri, şi în special în Europa, fructele uscate de chimen şi-au dovedit utilitatea ca remediu împotriva balonărilor, a senzaţiei de prea-plin, a crampelor gastrice şi a stomacului iritabil. Arheologii au descoperit seminţe de chimen în situri cu locuinţe lacustre construite cu 3.000 de ani înainte de naşterea lui Hristos. Principalele substanţe active din compoziţia lor chimică sunt carvonul şi limonenul, conţinute în uleiul eteric de chimen şi responsabile pentru aroma lui deosebită. Cercetările din domeniul medical au atestat prin numeroase studii eficienţa acestui condiment în tulburările digestive. Chimenul măreşte secreţia de acid gastric, stimulând astfel apetitul şi digestia. Uleiurile lui eterice relaxează în acelaşi timp musculatura tractului digestiv, combătând spasmele. Datorită proprietăţilor lor antibacteriene, mestecarea seminţelor de chimen poate elimina mirosul neplăcut al cavităţii bucale. Magazinele naturiste ne pun adesea la dispoziţie un ceai ce constă dintr-un amestec de anason, fenicul şi chimen. Cele trei plante medicinale au însuşiri asemănătoare şi îşi potenţează reciproc acţiunea.
Important: fructele de chimen ar trebui culese de pe pajişti numai de către persoane care cunosc bine ierburile. Căci planta seamănă mult cu cucuta mare şi poate fi uşor confundată cu ea. Iar aceasta este extrem de toxică.
Anasonul stelat
Poate fi considerat una dintre vedetele bucătăriei asiatice. Fructele dure, cu aspect lemnos, poartă fiecare câte o sămânţă de mărimea unui bob de mazăre şi provin de la un copac originar din China, cu frunzişul permanent verde şi tulpina înaltă până la 20 de metri. Condimentul este inclus în multe reţete, nu numai în ţara sa de origine, ci şi în Vietnam, Malaysia, Thailanda şi India. Seminţele şi păstaia maronie, în formă de stea, sunt uneori fierte întregi, împreună cu celelalte ingrediente ce compun un anumit fel de mâncare, iar alteori se foloseşte pulberea obţinută prin măcinarea lor. Anasonul stelat nu trebuie confundat însă cu anasonul european, care este o plantă medicinală.
Faptul că această mirodenie este atât de răspândită se datorează nu doar aromei sale dulcege, amintind cumva de lemnul-dulce, ci şi acţiunii ei terapeutice efective asupra indispoziţiilor minore ce pot interveni pe parcursul unei zile. Uleiurile eterice îi conferă proprietăţi expectorante şi antispastice, în virtutea cărora este un remediu mereu prezent în formulele combinate de ceai contra răcelii, dar în acelaşi timp, poate ameliora şi unele neplăceri digestive curente, cum sunt senzaţia de prea-plin, balonările şi crampele abdominale. Mestecarea fructelor alungă mirosul neplăcut al gurii, iar despre uleiul de anason stelat se spune că ar alina durerile de dinţi.