Seducție orientală: MIRODENIILE - Dulci, picante, dar mai ales foarte sănătoase

Gilda Fildan
- Ghimbirul calmează durerile, curcuma ne ajută când avem guturai, piperul activează microcirculația - de mii de ani, mirodeniile sunt întrebuințate ca medicamente în medicina ayurvedică. Și în Occident, studiile realizate în ultimul timp le confirmă eficiența -

Scorțișoara

Există două feluri de scorțișoară: cea numită Ceylon și scoțișoara Cassia, originară din China, care este mai dulce, mai aromată și mai ieftină. Mai ales aceasta din urmă s-a răspândit în Europa și SUA, fiind folosită preponderent în bucătărie. Și cercetătorii au utilizat-o, în majo­ritatea studiilor referitoare la acțiu­nea te­rapeutică a scorți­șoa­rei. S-a constatat că ea stimulează apetitul și activitatea intestinului, prevenind balonările și senzația de prea-plin, așadar, face mâncă­ru­rile mai ușor de digerat. Cu ajutorul extractelor de scorțișoară pot fi com­bătute anumite ciu­perci și bacterii. Expe­rien­țele efectuate în la­borator au evidențiat faptul că scorțișoara are, de ase­me­nea, ca­lita­tea de a reduce gli­cemia, deter­minând pan­creasul să secrete mai multă insu­lină și sporind capa­ci­tatea celulelor de a pre­lua glu­coza. Stu­diile cu su­biecți umani au arătat că administrarea a minimum un gram de scorțișoară pe o perioadă mai îndelun­gată îmbunătățește recep­tivitatea la insulină și arderea grăsi­milor. Există totuși și un efect se­cundar: scorțișoara conține can­tități importante de cumarină, o substanță toxică pen­tru ficat. De aceea, se recomandă limitarea con­sumului la maxi­mum o linguriță pe zi.


Schinduful

Semințele galbene de schinduf au reputația de remediu miraculos. În In­dia și în țările arabe, ele sunt între­buin­țate de secole ca afrodiziac, și li se atribuie puterea de a vindeca o su­me­denie de su­ferințe fizice. Astfel, se crede că schinduful ajută con­tra afec­țiunilor respiratorii, alină durerile ab­do­minale, ameliorează bolile de ficat și poate chiar preveni cancerul de colon. Femeile apelează la el în speranța că le va regla ciclul menstrual, iar bărbații contează pe o îmbogățire a podoabei capi­lare. Din păcate, cercetările n-au confir­mat până acum niciuna din aceste așteptări. În orice caz, stu­diile arată că semințele de schinduf reduc coles­te­rolul și glicemia. De­oa­rece combat rezistența la insulină, ele pot contribui la preve­nirea diabetului de tip 2. Ca mirodenie, planta se folosește în com­binațiile de curry și la prepararea unor dul­ciuri, cum ar fi halvaua persană. Semințele sunt ușor de prelucrat, o puteți face și dvs., în bucătăria per­sonală. Se usucă prin prăjire și se râșnesc ori se zdro­besc în mojar, împreună cu alte ingrediente, pentru a condimenta pastele. Important: schin­duful conține diosgenină, o substanță între­buințată în contracepție. Deci, femeile însărcinate ar trebui să-l evite, întrucât le poate provoca un avort.


Ghimbirul

Fie proaspăt, fie sub formă de capsule ori pică­turi, ghimbirul trebuie să facă parte neapărat din trusa dvs. medicală de călătorie, fiindcă este un remediu cu efi­ciență dovedită împotriva senza­țiilor de greață și vomă: e în­deobște cunoscut că le poate fi de ajutor persoanelor cărora li se face rău în ma­șină, avion sau tren. Dar, cu toate că mulți mari­nari obișnuiesc să mestece bu­că­țele din ră­dăcina de ghim­bir cură­țată de coa­jă, având în­cre­dere depli­nă în acest remediu, stu­diile știin­ți­fice nu i-au ates­tat ferm efectul cal­mant asupra răului de mare. În schimb, planta acțio­nează cu bune re­zultate contra grețurilor din pri­ma perioa­dă de sar­cină, de după o inter­ven­ție chi­rurgicală sau din timpul chimio­te­ra­piei. Rămâne de necon­testat faptul că substan­țele ac­tive prezente în ghimbir blochează în­mul­țirea bacteriilor și a vi­rușilor, stimu­lează di­gestia și irigarea cu sânge a țesu­turilor. De ase­menea, el are pro­prie­tatea de a reduce durerile. În urma unei meta­ana­lize efec­tuate în 2015, specialiștii da­nezi au ajuns la convingerea că durerile artrozice se pot ameliora prin adminis­trarea de preparate pe bază de ghimbir. Este evident că planta acționează în mod similar unui analgezic ușor, cum ar fi aspirina. Capsulele cu pul­bere ob­ținută din rădăcina uscată și mă­cinată s-au dovedit de folos și pentru pacienții cu migrene. În medicina tradițională asiatică, ghimbirul este recomandat pen­tru alinarea su­fe­rin­țelor reu­matice și a durerilor musculare. Iar când sunteți răciți, e o idee bună să vă preparați din el un ceai: va fluidiza și eli­mina se­crețiile de pe căile respiratorii.


Curcuma

Pulberea de curcuma se regăsește în aproa­pe toate combinațiile de curry, cărora le dă nuanța gal­benă caracteristică. În medicina tradițională indiană ayurveda, curcuma este utilizată pentru tratarea gu­turaiului, sinuzitei, reumatismului și pen­tru reducerea febrei. Ea stimulează pro­ducerea de secreție bilia­ră, facilitând în conse­cință digerarea mâncă­rurilor grase, ceea ce pre­vine balonările și sen­zația de prea-plin. Din câteva studii reiese și faptul că această pulbere aurie scade valorile co­les­­terolului și poate influ­en­ța pozitiv metaboli­za­rea zahărului la pacienții cu diabet de tip 2. În schimb, cei ce au calculi în vezica biliară ar trebui să renunțe la mirodenia respectivă, deoarece ea le poate agrava neplăcerile.
Rădăcina de curcuma, foarte asemă­nătoare cu rizomul de ghimbir, se bucură de un interes maxim din partea cerce­tăto­rilor. Numai în cursul anului trecut au apă­rut în publicațiile de specialitate peste 1.300 de articole despre însemnătatea curcu­mei pentru sănătate și efectele tera­peutice ale princi­palului ei principiu ac­tiv, curcuminul. Acesta inhibă inflamațiile, restrânge distrugătoarele procese de oxi­dare ce au loc în interiorul celulelor și poate reduce demineralizarea oaselor, pro­vocată de anumite boli. Mai ales în cazurile de artroză și artrită s-au remarcat ameliorări datorate curcu­minului. Cu pri­lejul unui studiu, pentru realizarea căruia au fost ținuți sub observație în jur de 100 de suferinzi cu artroză avansată, medicii au recunoscut că administrarea zilnică a două grame de ex­tract de curcumin pe o peri­oadă de șase săptămâni a avut o eficiență egală cu aceea a unui analgezic obiș­nuit, cumpărat de la far­ma­cie.
Totodată, curcuminul se află în centrul atenției și ca posibil remediu anticancer. Deja cu mai mult de zece ani în urmă, oamenii de știin­ță americani au făcut cunoscut faptul că polipii intestinali, care se pot malig­niza, dând naștere cancerului de colon, intră vizibil în remisie sub influența curcu­mei. În experiențele de laborator, s-a evi­dențiat clar acțiunea anticarcinogenă a curcuminului, afirmă specialiștii ame­ricani, care studiază substanța respectivă de mulți ani.


Piperul negru

Zona lui geografică de origine este cea din vecinătatea coastei Ma­la­bar, situată în partea de sud a Indiei. Tot de acolo continuă să ne vină și astăzi boabele de calitate pre­mium. Și Roma antică se aprovizio­na cu mirodenii din această regiune. În Evul mediu, piperul era plătit câteo­dată cu greu­tatea lui în aur. Prețiosul condiment a reprezentat unul dintre principalele motive ce l-au îndemnat pe Cristofor Columb să pornească în căutarea unei rute marine cât mai scurte spre India.
Din punctul de vedere al cererii de pe piață și al prețului, piperul este de departe cea mai impor­tantă mirodenie - și nu numai pe continentul euro­pean. Necesarul depășește de ani de zile produc­ția, ceea ce permite prețurilor să crească neîncetat. Țările cu cele mai mari suprafețe cultivate sunt Vietnam, Indonezia, Brazilia, India și China. Peste 400.000 de tone se recoltează anual pe glob. Plan­ta cățără­toare de piper are o tulpină lemnoasă care, în cul­turi, se ridică până la 4 metri (iar în ținuturile tro­picale își dublează înălțimea). Ea dezvoltă bu­chețele de flori albe, mărunte, care se transformă apoi în fructe: valoroasele boabe. Piperul verde pro­vine din fructele cu gradul cel mai redus de coacere. Ele se țin pentru scurt timp în apă fier­binte, după care sunt conservate în saramură sau în oțet de cocos. Pentru piperul negru se recoltea­ză fructe nici prea crude, nici prea coapte, căci aroma lor va fi perfectă abia atunci când se vor colora în verde deschis sau gălbui. Sunt lăsate să se usuce la soare, până devin negricioase și tari. După aceea, se sortează manual, în funcție de mărime și calitate. Din fructele roșii, ajunse la ma­turitate deplină, se obține printr-o procedură com­plicată piperul alb. Imediat după ce au fost culese, fructele sunt puse într-un sac și lăsate să stea câteva zile în apă de izvor. Pielița roșie se înmoaie și este îndepărtată mecanic. Urmează un scurt tratament cu aburi, iar apoi faza finală de uscare a boabelor albe, curățate de coajă. Piperul roșu se găsește rareori în comerț, fiind dificil de conser­vat, deoarece se alterează repede. De regulă, magazinele îl vând fie uscat, fie păstrat în sara­mură. Pentru a se asigura că nu-și va pierde culoa­rea roșie în timpul procesului de uscare, produ­cătorii îl tratează cu sulf.
Piperul negru oferă mult mai mult decât un de­liciu gustativ. Medicii indieni, care duc mai de­parte tradiția ayurveda, îl prescriu la fel ca acum două milenii, drept leac împotriva constipației, diareei, înțepăturilor de insecte, bolilor de inimă și plă­mâni, a durerilor de încheieturi, precum și la cariile dentare. El conține uleiuri eterice, piperină (un alcaloid care îi conferă gustul iute) și încă numeroși alți compuși, a căror acțiune tera­peutică este con­firmată inclusiv de către medicina alopată. S-a dovedit, de exemplu, că piperul dis­truge o serie de germeni patogeni și reechilibrea­ză tulburările di­gestive. De asemenea, creează o senzație de căldură și sporește irigația sangvină. În cadrul unor expe­rimente de laborator, cercetă­torii americani au ob­servat că administrarea unui extract de piper negru a dus la stoparea vizibilă a proliferării celulelor maligne în cazul cance­rului de colon. Specialiștii au conchis că un con­sum regulat de piper în can­tități mici ar putea să împiedice apariția cancerului de colon.
Atenție: piperul poate diminua sau accentua acțiunea unor medicamente. De aceea, înainte de a vă condimenta mai des mâncărurile cu el, con­sultați prospectele preparatelor farmaceutice pe care urmează să le luați.


Chimenul

Deja de multe veacuri, și în special în Eu­ropa, fructele usca­te de chimen și-au dove­dit utilitatea ca reme­diu împotriva balonă­rilor, a senzației de prea-plin, a crampelor gastrice și a stoma­cu­lui iritabil. Arheologii au descoperit semințe de chimen în situri cu locuințe lacustre con­struite cu 3.000 de ani îna­inte de nașterea lui Hristos. Principalele substan­țe active din compoziția lor chi­mică sunt carvonul și limo­nenul, conținute în uleiul eteric de chimen și responsabile pentru aroma lui deosebită. Cer­ce­­tările din domeniul medical au atestat prin nu­me­roase studii efi­ciența acestui condiment în tulburările digestive. Chimenul mărește secreția de acid gastric, stimulând astfel apetitul și di­ges­tia. Ule­iurile lui eterice relaxează în același timp muscu­la­tura tractului digestiv, combătând spasmele. Dato­rită proprietăților lor antibac­teriene, mes­te­carea semințelor de chimen poate elimina mirosul neplăcut al cavității bucale. Magazinele naturiste ne pun adesea la dispoziție un ceai ce constă dintr-un amestec de anason, fenicul și chimen. Cele trei plante medicinale au însușiri asemănătoare și își potențează reciproc acțiunea.
Important: fructele de chimen ar trebui culese de pe pajiști numai de către persoane care cunosc bine ierburile. Căci planta seamănă mult cu cucuta mare și poate fi ușor confundată cu ea. Iar aceasta este extrem de toxică.


Anasonul stelat

Poate fi considerat una dintre vedetele bucă­tăriei asiatice. Fructele dure, cu aspect lemnos, poartă fiecare câte o sămânță de mărimea unui bob de ma­zăre și provin de la un copac originar din China, cu frunzișul permanent verde și tul­pina înaltă până la 20 de metri. Condimentul este inclus în multe re­țete, nu numai în țara sa de ori­gine, ci și în Vietnam, Malaysia, Thailanda și India. Semințele și păstaia maronie, în formă de stea, sunt uneori fierte întregi, împreună cu cele­lalte ingrediente ce compun un anumit fel de mâncare, iar alteori se folosește pulbe­rea obți­nută prin măcinarea lor. Anasonul stelat nu tre­buie confundat însă cu anasonul euro­pean, care este o plantă medicinală.
Faptul că această mirodenie este atât de răs­pândită se datorează nu doar aromei sale dulce­ge, amintind cumva de lemnul-dulce, ci și acțiu­nii ei terapeutice efective asupra indispo­zițiilor minore ce pot interveni pe parcursul unei zile. Uleiurile ete­rice îi con­feră proprietăți ex­pectorante și anti­spas­tice, în virtutea cărora este un reme­diu mereu pre­zent în formulele combinate de ceai contra răce­lii, dar în același timp, poate ameliora și unele neplăceri di­gestive curente, cum sunt senzația de prea-plin, balonările și crampele abdominale. Mes­tecarea fructelor alungă mirosul neplăcut al gurii, iar despre uleiul de anason stelat se spune că ar ali­na durerile de dinți.