Împotriva balonărilor şi arsurilor la stomac
Elixir de ghimbir
Acoperiţi cu apă 120 g de orez alb şi lăsaţi-l peste noapte să se umfle. Apoi prăjiţi orezul într-o tigaie, până ce se rumeneşte. Puneţi orezul la păstrat într-un vas de sticlă acoperit cu capac.
Pentru elixir: puneţi o linguriţă de orez prăjit şi o bucăţică de rădăcină proaspătă de ghimbir în 240 ml de apă clocotită şi lăsaţi-le să fiarbă un minut. Luaţi-le de pe foc, lăsaţi-le să se pătrundă 5 minute, după care strecuraţi lichidul. Turnaţi-l într-o sticluţă şi luaţi zilnic câte două linguriţe.
Băutură de ghimbir
Se pun într-o cratiţă trei felii de ghimbir proaspăt şi două linguri de miere, şi se lasă să se rumenească. Apoi se toarnă peste ele un litru de apă, se adaugă trei cuişoare şi se dau în clocot. Se iau de pe foc şi se mai introduc trei boabe de piper negru şi puţin pelin. Se lasă trei minute, după care se strecoară. Se bea câte-o ceaşcă (fierbinte) de trei ori pe zi. Lichidul poate fi reîncălzit de fiecare dată.
Coriandru
Împotriva durerilor de dinţi
Seminţele de coriandru conţin substanţe active asemănătoare cu cele existente în cuişoare. Aceste uleiuri eterice amorţesc durerea de dinţi. Fierbeţi 9 g de seminţe de coriandru în cinci litri de apă, până ce în oală mai rămâne un litru de lichid. Cu acest decoct se va clăti gura de câteva ori pe zi (în funcţie de intensitatea durerii). Înainte de întrebuinţare, lichidul trebuie puţin încălzit.
Pelin (peliniţă)
Ajută la palpitaţii, nervozitate, senzaţie de ameţeală
Pelinul îmbunătăţeşte irigaţia cu sânge a stomacului, stimulează producerea acidului şi sucului gastric. Planta are un efect calmant asupra sistemului nervos central, fiind recomandată în anumite simptome de stres, cum sunt: palpitaţiile, debilitatea nervoasă şi senzaţiile de ameţeală.
Se toarnă 1/2 l de apă clocotită peste o lingură cu vârf de plantă uscată. Se lasă să se infuzeze 15 minute, după care se strecoară. Se bea câte o ceaşcă dimineaţa şi seara. Ceaiul se încălzeşte înainte de a fi băut.
Petale de crizantemă
În cazul ochilor iritaţi şi al inflamării ţesutului conjunctiv
Substanţele active din petalele de crizantemă (de ex. adeninele şi cholinele) calmează iritaţiile oculare.
Se opăresc 10 g de petale de crizantemă cu apă clocotită. Se infuzează zece minute, după care se aplică petalele calde (nu fierbinţi) pe pleoapele închise. (Poziţia este culcat). Se lasă să acţioneze 15 minute şi se înlocuiesc cu alte petale calde.