Rețete cu condimente

Gilda Fildan
Ghimbir

Împotriva balonărilor și arsurilor la stomac

Elixir de ghimbir
Acoperiți cu apă 120 g de orez alb și lăsați-l peste noapte să se umfle. Apoi prăjiți orezul într-o tigaie, până ce se rumenește. Puneți orezul la păs­trat într-un vas de sticlă acoperit cu capac.
Pentru elixir: puneți o linguriță de orez prăjit și o bucățică de rădăcină proaspătă de ghimbir în 240 ml de apă clocotită și lăsați-le să fiarbă un mi­nut. Luați-le de pe foc, lăsați-le să se pă­trundă 5 minute, după care strecurați lichidul. Turnați-l în­tr-o sticluță și luați zilnic câte două lin­gurițe.

Băutură de ghimbir
Se pun într-o cratiță trei felii de ghimbir proaspăt și două linguri de miere, și se lasă să se rumenească. Apoi se toarnă peste ele un litru de apă, se adaugă trei cuișoare și se dau în clocot. Se iau de pe foc și se mai introduc trei boabe de piper negru și puțin pelin. Se lasă trei minute, după care se strecoară. Se bea câte-o ceașcă (fierbinte) de trei ori pe zi. Lichidul poate fi reîncălzit de fiecare dată.


Coriandru

Împotriva durerilor de dinți
Semințele de corian­dru conțin sub­stanțe ac­ti­ve asemănătoare cu ce­le existente în cui­șoa­re. A­ceste ule­iuri eterice a­morțesc durerea de dinți. Fier­beți 9 g de se­mințe de co­riandru în cinci litri de apă, până ce în oală mai rămâne un li­tru de lichid. Cu a­cest decoct se va clăti gura de câ­te­va ori pe zi (în func­ție de in­ten­si­tatea du­rerii). Îna­inte de între­­buin­ța­re, li­chi­dul tre­buie puțin încăl­zit.


Pelin (peliniță)

Ajută la palpitații, nervozitate, senzație de amețeală
Pelinul îmbunătățește irigația cu sânge a sto­macului, stimulează pro­du­cerea acidului și sucului gastric. Plan­ta are un efect calmant asupra sis­te­mului nervos central, fiind reco­mandată în anu­mite simptome de stres, cum sunt: palpitațiile, de­bili­ta­tea nervoasă și senzațiile de ame­țeală.
Se toarnă 1/2 l de apă clocotită pes­­te o lingură cu vârf de plantă us­cată. Se lasă să se infuzeze 15 mi­nute, după care se strecoară. Se bea câte o ceaș­că di­mi­neața și seara. Ceaiul se încălzește înainte de a fi băut.


Petale de crizantemă

În cazul ochilor iritați și al inflamării țesutului conjunctiv
Substanțele active din petalele de crizantemă (de ex. adeninele și choli­nele) cal­mează iri­ta­țiile oculare.
Se opăresc 10 g de pe­tale de cri­zan­­temă cu apă clo­cotită. Se infu­zează zece minute, du­pă care se aplică petalele calde (nu fier­binți) pe pleoapele închise. (Po­ziția este cul­cat). Se lasă să acțio­neze 15 minute și se înlo­cuiesc cu alte petale calde.