Ingrediente (pentru 4 porții):
- 800 g dovleac
- 250 g morcovi
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 225 g caise uscate
- puțin zahăr
- sare, piper
- praf de chili
- 1 l (eventual 1,2 l) zeamă concentrată de legume (Knorr +apă)
- 1 ardei iute roșu
- 1-2 lingurițe chimen
- 3 fire de mentă.
Mod de preparare:
1. Se încinge cuptorul la 200°. Se curăță dovleacul de coajă și de semințe și se taie bucăți. Morcovii curățați se taie cubulețe, ceapa și usturoiul se toacă ceva mai mare. Se amestecă toate într-o tavă, se condimentează cu sare, piper și zahăr, se dau la cuptor neacoperite și se lasă să se pătrundă o oră și un sfert. După circa 30 de minute se toarnă peste ele 1 l de zeamă de legume.
2. Se taie frunzele de mentă fâșii. Se taie ardeiul iute în două, se îndepărtează semințele și apoi se toacă mărunt. Se taie bucățele 75 g de caise uscate și se amestecă cu ardeiul iute și menta. Se mixează supa, se condimentează cu sare, piper, chili și chimen, se presară deasupra amestecul de caise, ardei iute și mentă și se servește imediat.
Legume gratinate cu cașcaval
Ingrediente
(pentru 4 persoane):
Pentru umplutură:
- 800 g cartofi nesfărâmicioși
- 400 g morcovi
- 250 g rădăcină de pătrunjel.
Pentru sos:
- 3 căței de usturoi
- 3 ouă
- 200 ml frișcă lichidă
- 500 ml lapte
- sare, piper măcinat
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1 linguriță semințe de in
- 250 g cașcaval ras.
În plus: unt pentru formă.
Mod de preparare:
1. Umplutura: Se spală cartofii, morcovii și pătrunjelul, se curăță de coajă și se taie bucățele de circa 2 cm. Se unge forma cu unt. Se-ncinge cuptorul la 180°.
2. Sosul: Se presează usturoiul într-un castron mai înalt, se adaugă ouăle, frișca lichidă și laptele și se bat bine cu telul. Se adaugă sare, piper și chimen și semințele de in.
3. Se pun legumele într-o formă unsă cu unt și se toarnă sosul peste ele. Se dau 20 de minute la cuptor, se presară cu cașcaval ras, se dau din nou la cuptor și se gratinează 25 de minute. Se servesc fierbinți.
Budincă de varză acră cu ciolan fiert și caltaboși
Ingrediente
(pentru 6 persoane):
- 1 kg cartofi nesfărâmicioși, curățați de coajă
- sare, piper
- 1 linguriță chimen (semințe întregi)
- 2 cepe tocate
- 2 linguri ulei (sau untură)
- 750 g varză acră tăiată fâșii subțiri
- 1/2 linguriță praf de chili
- 2 lingurițe zahăr
- 300 g ciolan afumat fiert (carnea aleasă de pe os)
- 2 cabanoși tăiați felii
- 200 g smântână
- 150 g bacon tăiat felii
- unt pentru formă.
Mod de preparare:
1. Se taie cartofii felii groase de 5 mm, se lasă să clocotească 4 minute în apă cu sare și se răstoarnă într-o strecurătoare.
2. Se mărunțește chimenul în mojar. Se călește ceapa în grăsimea încinsă, se adaugă varza stoarsă bine și se dunstuiește 2 minute, amestecând întruna.
3. Se taie ciolanul bucățele și se încorporează în varză, împreună cu felile de cabanos.
4. Se-ncinge cuptorul la 180°, se unge o formă cu unt și se pune în ea un strat de cartofi. Se sărează, se piperează și deasupra se întinde un strat de varză (o treime). Se continuă așa cu straturile, până la epuizarea ingredientelor și se termină cu un strat de cartofi.
5. Se acoperă forma cu hârtie pentru copt, se dă budinca la cuptor și se coace 50 de minute. Se scoate, se îndepărtează hârtia, se stropește cu smântână și se acoperă cu feliile de bacon. Se dă din nou la cuptor și se lasă să se rumenească 35-40 de minute.
Pui cu vin
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 pui (circa 1,2 kg)
- sare, piper
- 5 cepe mici (de arpagic)
- 4 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 3 cepe verzi
- 150 g ciuperci
- 2 linguri făină
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri unt
- 250 ml vin roșu sec
- 4 crenguțe de rozmarin
- 3 crenguțe de cimbru
- 1 foaie de dafin
- 3 frunze de salvie
- 350 ml zeamă de carne de pui (Knorr +apă)
- 600 g cartofi mici.
Mod de preparare:
1. Se spală puiul, se șterge, se împarte în 8 bucăți, se sărează și se piperează. Se încinge cuptorul la 200°.
2. Se curăță arpagicul și se taie în două. Se curăță usturoiul și morcovii și se taie felii. Ceapa verde curățată și spălată se taie în bucăți lungi de 8 cm. Se curăță ciupercile și se taie în patru.
3. Se dau bucățile de pui prin făină și se prăjesc într-o tavă, în care s-au încins uleiul și untul. Se adaugă legumele tăiate și se sting cu vin.
4. Se spală și se zvântă plantele aromate - salvia se taie mărunt, se încorporează toate în mâncare. Se adaugă zeama de carne, se dă la cuptor și se lasă să fiarbă încet, circa o oră.
5. Se spală cartofii, se fierb 25 de minute în apă cu sare, se scurg, se taie în două sau în patru și se pun lângă puiul din tavă.
Ruladă cu varză acră și costiță afumată
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 300 g făină
- 3 ouă
- 2 linguri ulei
- sare, piper
- 200 g costiță afumată
- 1 ceapă
- 600 g varză acră
- 1 linguriță chimen
- 300 ml zeamă concentrată de legume (Knorr+apă)
- 150 g smântână.
Mod de preparare:
1. Se frământă un aluat din făină, ouă, 1 lingură de ulei, 1 lingură de apă și 1/2 linguriță de sare, se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să se odihnească 30 de minute.
2. Se taie costița cubulețe. Se curăță ceapa, se toacă și se taie varza fideluță. Se încinge o lingură de ulei și se călesc în el, circa 5 minute, ceapa și costița afumată. Se adaugă varza acră și chimenul, se dunstuiesc, cu capac, 10-15 minute și se condimentează cu piper. Se unge o formă înaltă de budincă.
3. Se-ncinge cuptorul la 200°. Se taie aluatul în două și se întind 2 dreptunghiuri subțiri. Se întinde varza peste ele, se rulează, iar rulourile se taie felii groase de circa 4 cm. Se pun în forma unsă, se toarnă deasupra zeama de legume, se acoperă cu folie de aluminiu și se dau 40 de minute la cuptor. Se servesc cu smântână.
Budincă de pâine cu șuncă
Ingrediente
(pentru 4 persoane):
- 12 felii de pâine integrală (toast)
- 12 felii șuncă fiartă (jambon), 400 g
- 300 g ciuperci
- 4 linguri ulei
- sare, piper
- 1 priză nucșoară rasă proaspăt
- 6 cepe verzi
- 200 g cașcaval.
Pentru sos:
- 6 ouă
- 600 ml lapte
- sare, piper
- 1 priză nucșoară rasă proaspăt.
În plus:
- unt pentru formă
- 1 legătură pătrunjel verde tocat mărunt.
Mod de preparare:
1. Umplutura: Se prăjesc feliile de pâine și se taie în două pe diagonală. Se curăță ciupercile și se taie felii subțiri.
2. Se-ncinge uleiul într-o tigaie și se prăjesc în el ciupercile pe ambele părți. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Între timp, se spală ceapa verde, se curăță și se taie rondele fine.
3. Se unge o formă de budincă cu unt și se pun în ea, alternativ, pe verticală, feliile de pâine și feliile de jambon, iar printre ele se presară ciupercile și rondelele de ceapă verde. Se dă cașcavalul pe răzătoarea mică.
4. Sosul: Se bat ouăle cu laptele, sarea, piperul și nucșoara și se toarnă peste umplutură. Se presară deasupra cașcavalul ras.
5. Se dă budinca la cuptorul încins la 200° și se coace 25-30 de minute. Se servește caldă, presărată cu pătrunjel verde tocat.