Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc şi floarea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferinţă, de a aduce liniştea şi starea de bine. Puterile vindecătoare dăruite de natură îl înscriu, fără drept de apel, în prima linie a plantelor care întăresc sistemul de protecţie al organismului. Locul său binemeritat a fost confirmat şi de cercetările biochimiştilor contemporani, care au demonstrat că muşeţelul este un imbatabil amestec de substanţe imuno-stimulatoare.
În urma unui experiment realizat în Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că principiile active din florile de muşeţel ajută celulele sistemului imunitar să identifice şi să elimine mai rapid sursele de infecţie din organism. Finanţat de o companie farmaceutică din oraşul Oxford, studiul a avut ca subiect un eşantion format din paisprezece adulţi, şapte femei şi şapte bărbaţi. Fiecare voluntar a consumat cinci căni de ceai de muşeţel pe zi, timp de două săptămâni. La finalul experimentului, analizele de sânge au demonstrat atât existenţa unei puternice activităţi antibacteriene cât şi o eliminare accelerată a toxinelor. În următoarele şase luni, persoanele care au participat la experiment s-au bucurat de aceeaşi imunitate crescută.
Substanţele active din muşeţel se asimilează foarte uşor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman. Proprietăţile antibacteriene şi antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Alături de tradiţionala infuzie, există numeroase posibilităţi de a îmbina calităţile muşeţelului cu virtuţile altor medicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pregătit acasă:
Infuzie din muşeţel şi cimbru
Este un tonifiant ideal pentru sistemul nostru imunitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezintă un veritabil antibiotic natural, care acţionează pe două fronturi: distruge agenţii patogeni şi întăreşte capacitatea organismului de a se autoapăra. Aceste calităţi amplifică acţiunea benefică a muşeţelului transformând infuzia într-o adevărată porţie de imunitate.
Ceaiul se prepară amestecând două linguri de muşeţel uscat (30 g) cu o lingură de cimbru uscat (15 g). Peste plante se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul organism.
Mixtură imunostimulatoare
Ingrediente: trei linguri de muşeţel uscat (aproximativ 45 g), o lingură de măceşe uscate şi mărunţite groşcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) şi două linguriţe de scoarţă de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine şi se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis ermetic. Pentru a obţine infuzia, se folosesc două linguriţe (10 g) din amestecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, iar cura durează trei săptămâni.
Ceai împotriva infecţiilor fungice
Este un ajutor de nepreţuit când, datorită imunodeficienţei, infecţiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de muşeţel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) şi două linguriţe de scorţişoară (10 g). Se folosesc două linguriţe de amestec la o cană de apă clocotită. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecţiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Ulei de muşeţel şi mentă
Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioare, principala "poartă” de intrare a viruşilor şi bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar. Ingrediente: 40 g flori de muşeţel, uscate şi mărunţite, 20 g frunze de mentă uscate şi 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se amestecă întâi plantele şi apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit şi se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriţă, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.
5. TEIUL - proimunitate şi antistres
Cunoscut de veacuri drept arborele care alină suferinţele sufletului, teiul se înscrie în mod firesc în lista plantelor care luptă pentru echilibru şi sănătate. Argumentul este foarte simplu: când sufletul este bolnav, se îmbolnăveşte şi trupul. Perioadele de agitaţie, stările de nelinişte şi incertitudine, cu alte cuvinte episoadele de stres prelungit, slăbesc până la epuizare capacitatea organismului de a face faţă bolilor. În zilele noastre, stresul a devenit principalul inamic al sistemului imunitar şi contribuie considerabil la apariţia bolilor. De pildă, studii recente au demonstrat că stresul contribuie în proporţie de 60% la apariţia cancerului. Din această perspectivă, florile de tei, prin calităţile neurosedative şi detoxifiante, reprezintă un adevărat concentrat de echilibru, sănătate şi vitalitate. Nu în ultimul rând, florile teiului conţin substanţe care stimulează refacerea ţesuturilor ajutând organismul să înlocuiască rapid celulele bolnave cu altele noi şi sănătoase. Pentru a ne bucura de protecţia şi sănătatea pe care arborele magic ne-o oferă prin buchetele sale de flori parfumate, trebuie să apelăm cât mai des la preparatele medicinale pe bază de tei. Iată câteva exemple:
Ceai de tei şi rozmarin
Ingrediente: o linguriţă de flori de tei uscate şi mărunţite (5 g) şi o linguriţă de rozmarin uscat. Peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat 5-10 minute. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere şi, după gust, se poate adăuga un praf de scorţişoară. Efectul binefăcător al teiului se face simţit pe deplin dacă ne obişnuim să bem, cu regularitate, trei căni pe zi, vreme de trei săptămâni.
Tinctură din flori de tei
Este un elixir concentrat cu efecte terapeutice deosebit de puternice deoarece fluidizează sângele, grăbeşte eliminarea toxinelor şi ajută globulele albe (limfocitele de tip B) să producă anticorpi. Ingrediente: 20 g flori de tei, uscate şi măcinate, şi 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se pun într-un borcan de sticlă şi deasupra se toarnă alcoolul. După ce recipientul a fost închis ermetic se păstrează în locuri ferite de lumină timp de 10 zile, agitând maceratul de trei ori pe zi. La finalul acestei perioade, lichidul se filtrează şi se păstrează în frigider încă 6 zile, pentru a se decanta. Tinctura se separă de reziduuri şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Pentru copii, doza recomandată este de 20 de picături, administrate seara, iar pentru adulţi, 30 de picături, de două ori pe zi. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, vreme de 3 luni.
Extract fluid de tei
Este un preparat cu efecte puternice, recomandat în cazuri de insomnie, iritabilitate exagerată, depresie sau atacuri de panică. Remediul se obţine prin fierberea pe baie de aburi a 100 ml de tinctură. Preparatul este lăsat pe foc până când cantitatea iniţială se reduce prin evaporare la 30 ml, aproximativ 2 linguri de lichid. Prin acest procedeu alcoolul se evaporă şi substanţele active ale plantei devin mult mai eficiente. Pentru tratament, sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Vin medicinal din tei şi busuioc
Este un leac benefic pentru cei care suferă de oboseală cronică, au un somn agitat sau se trezesc des în timpul nopţii. Ingrediente: într-o sticlă de un litru se pun 50 g flori de tei şi 50 g busuioc uscat şi mărunţit. Deasupra se toarnă vin roşu sec şi sticla se astupă bine cu un dop de plută. Poţiunea se lasă la macerat două săptămâni, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară şi se depozitează în locuri umbroase. Se bea un păhărel (100 ml) seara, înainte de culcare.
Precizarea farmacistului: "Cele cinci plante prezentate sunt întăritoare naturale ale sistemului imunitar, au efecte de durată, ne protejează de agresiunea mediului, dar cu următoarele condiţii: să fie culese, uscate şi păstrate în mod corespunzător”. D-l farmacist Ion Bobaru a început să desluşească tainele plantelor încă din vremea adolescenţei, fiind absolvent al Liceului Agricol din Vidra, judeţul Giurgiu, cu diploma de tehnician agronom. "În facultate, am observat cu surprindere că unele ierburi prezentate în manualele de liceu drept buruieni ce trebuie stârpite sunt, de fapt, valoroase plante medicinale. De atunci am început să fiu fascinat de forţa ierburilor de leac şi sunt bucuros, ori de câte ori pot ajuta oamenii cu ceea ce ştiu despre cultivarea, îngrijirea şi transformarea lor în medicamente”.
D-l Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galaţi nr. 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de colegiul Farmaciştilor din România.