Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc și floarea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferință, de a aduce liniștea și starea de bine. Puterile vindecătoare dăruite de natură îl înscriu, fără drept de apel, în prima linie a plantelor care întăresc sistemul de protecție al organismului. Locul său binemeritat a fost confirmat și de cercetările biochimiștilor contemporani, care au demonstrat că mușețelul este un imbatabil amestec de substanțe imuno-stimulatoare.
În urma unui experiment realizat în Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că principiile active din florile de mușețel ajută celulele sistemului imunitar să identifice și să elimine mai rapid sursele de infecție din organism. Finanțat de o companie farmaceutică din orașul Oxford, studiul a avut ca subiect un eșantion format din paisprezece adulți, șapte femei și șapte bărbați. Fiecare voluntar a consumat cinci căni de ceai de mușețel pe zi, timp de două săptămâni. La finalul experimentului, analizele de sânge au demonstrat atât existența unei puternice activități antibacteriene cât și o eliminare accelerată a toxinelor. În următoarele șase luni, persoanele care au participat la experiment s-au bucurat de aceeași imunitate crescută.
Substanțele active din mușețel se asimilează foarte ușor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman. Proprietățile antibacteriene și antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Alături de tradiționala infuzie, există numeroase posibilități de a îmbina calitățile mușețelului cu virtuțile altor medicamente naturale. Iată câteva rețete, ușor de pregătit acasă:
Infuzie din mușețel și cimbru
Este un tonifiant ideal pentru sistemul nostru imunitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezintă un veritabil antibiotic natural, care acționează pe două fronturi: distruge agenții patogeni și întărește capacitatea organismului de a se autoapăra. Aceste calități amplifică acțiunea benefică a mușețelului transformând infuzia într-o adevărată porție de imunitate.
Ceaiul se prepară amestecând două linguri de mușețel uscat (30 g) cu o lingură de cimbru uscat (15 g). Peste plante se toarnă un litru de apă și se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică și revigorează întregul organism.
Mixtură imunostimulatoare
Ingrediente: trei linguri de mușețel uscat (aproximativ 45 g), o lingură de măceșe uscate și mărunțite groșcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) și două lingurițe de scoarță de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine și se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis ermetic. Pentru a obține infuzia, se folosesc două lingurițe (10 g) din amestecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineața și seara, iar cura durează trei săptămâni.
Ceai împotriva infecțiilor fungice
Este un ajutor de neprețuit când, datorită imunodeficienței, infecțiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de mușețel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) și două lingurițe de scorțișoară (10 g). Se folosesc două lingurițe de amestec la o cană de apă clocotită. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimineața, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecțiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Ulei de mușețel și mentă
Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioare, principala "poartă” de intrare a virușilor și bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar. Ingrediente: 40 g flori de mușețel, uscate și mărunțite, 20 g frunze de mentă uscate și 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se amestecă întâi plantele și apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit și se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluțe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriță, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.
5. TEIUL - proimunitate și antistres
Cunoscut de veacuri drept arborele care alină suferințele sufletului, teiul se înscrie în mod firesc în lista plantelor care luptă pentru echilibru și sănătate. Argumentul este foarte simplu: când sufletul este bolnav, se îmbolnăvește și trupul. Perioadele de agitație, stările de neliniște și incertitudine, cu alte cuvinte episoadele de stres prelungit, slăbesc până la epuizare capacitatea organismului de a face față bolilor. În zilele noastre, stresul a devenit principalul inamic al sistemului imunitar și contribuie considerabil la apariția bolilor. De pildă, studii recente au demonstrat că stresul contribuie în proporție de 60% la apariția cancerului. Din această perspectivă, florile de tei, prin calitățile neurosedative și detoxifiante, reprezintă un adevărat concentrat de echilibru, sănătate și vitalitate. Nu în ultimul rând, florile teiului conțin substanțe care stimulează refacerea țesuturilor ajutând organismul să înlocuiască rapid celulele bolnave cu altele noi și sănătoase. Pentru a ne bucura de protecția și sănătatea pe care arborele magic ne-o oferă prin buchetele sale de flori parfumate, trebuie să apelăm cât mai des la preparatele medicinale pe bază de tei. Iată câteva exemple:
Ceai de tei și rozmarin
Ingrediente: o linguriță de flori de tei uscate și mărunțite (5 g) și o linguriță de rozmarin uscat. Peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 5-10 minute. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere și, după gust, se poate adăuga un praf de scorțișoară. Efectul binefăcător al teiului se face simțit pe deplin dacă ne obișnuim să bem, cu regularitate, trei căni pe zi, vreme de trei săptămâni.
Tinctură din flori de tei
Este un elixir concentrat cu efecte terapeutice deosebit de puternice deoarece fluidizează sângele, grăbește eliminarea toxinelor și ajută globulele albe (limfocitele de tip B) să producă anticorpi. Ingrediente: 20 g flori de tei, uscate și măcinate, și 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se pun într-un borcan de sticlă și deasupra se toarnă alcoolul. După ce recipientul a fost închis ermetic se păstrează în locuri ferite de lumină timp de 10 zile, agitând maceratul de trei ori pe zi. La finalul acestei perioade, lichidul se filtrează și se păstrează în frigider încă 6 zile, pentru a se decanta. Tinctura se separă de reziduuri și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Pentru copii, doza recomandată este de 20 de picături, administrate seara, iar pentru adulți, 30 de picături, de două ori pe zi. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, vreme de 3 luni.
Extract fluid de tei
Este un preparat cu efecte puternice, recomandat în cazuri de insomnie, iritabilitate exagerată, depresie sau atacuri de panică. Remediul se obține prin fierberea pe baie de aburi a 100 ml de tinctură. Preparatul este lăsat pe foc până când cantitatea inițială se reduce prin evaporare la 30 ml, aproximativ 2 linguri de lichid. Prin acest procedeu alcoolul se evaporă și substanțele active ale plantei devin mult mai eficiente. Pentru tratament, sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Vin medicinal din tei și busuioc
Este un leac benefic pentru cei care suferă de oboseală cronică, au un somn agitat sau se trezesc des în timpul nopții. Ingrediente: într-o sticlă de un litru se pun 50 g flori de tei și 50 g busuioc uscat și mărunțit. Deasupra se toarnă vin roșu sec și sticla se astupă bine cu un dop de plută. Poțiunea se lasă la macerat două săptămâni, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se depozitează în locuri umbroase. Se bea un păhărel (100 ml) seara, înainte de culcare.
Precizarea farmacistului: "Cele cinci plante prezentate sunt întăritoare naturale ale sistemului imunitar, au efecte de durată, ne protejează de agresiunea mediului, dar cu următoarele condiții: să fie culese, uscate și păstrate în mod corespunzător”. D-l farmacist Ion Bobaru a început să deslușească tainele plantelor încă din vremea adolescenței, fiind absolvent al Liceului Agricol din Vidra, județul Giurgiu, cu diploma de tehnician agronom. "În facultate, am observat cu surprindere că unele ierburi prezentate în manualele de liceu drept buruieni ce trebuie stârpite sunt, de fapt, valoroase plante medicinale. De atunci am început să fiu fascinat de forța ierburilor de leac și sunt bucuros, ori de câte ori pot ajuta oamenii cu ceea ce știu despre cultivarea, îngrijirea și transformarea lor în medicamente”.
D-l Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galați nr. 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de colegiul Farmaciștilor din România.