Top 5 al plantelor care ridică imunitatea (II) - MUȘEȚELUL și TEIUL

Ana Dobrescu
4. MUȘEȚELUL - floarea sănătății

Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc și floa­rea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferință, de a aduce liniștea și starea de bine. Puterile vindecătoare dăruite de natură îl în­scriu, fără drept de apel, în prima linie a plantelor care în­tăresc sis­temul de protecție al or­ga­nis­mului. Locul său bine­me­ritat a fost confirmat și de cercetările biochi­miș­tilor contem­porani, care au de­mon­strat că mușețelul este un imba­ta­bil a­mestec de substanțe imuno-stimu­la­toare.
În urma unui experiment realizat în Ma­rea Britanie, cercetătorii au desco­pe­rit că principiile active din flori­le de mu­șețel ajută celulele sistemului imuni­tar să iden­tifice și să elimine mai rapid sur­sele de infecție din orga­nism. Finan­țat de o companie farmaceutică din orașul Oxford, studiul a avut ca subiect un eșan­tion format din paisprezece adulți, șapte femei și șapte bărbați. Fie­care vo­luntar a consumat cinci căni de ceai de mu­șe­țel pe zi, timp de două săp­tămâni. La finalul experi­men­tului, ana­lizele de sânge au de­mon­strat atât exis­tența unei puternice activi­tăți anti­bacteriene cât și o eliminare ac­celerată a toxinelor. În următoarele șase luni, per­soanele care au participat la ex­periment s-au bucurat de aceeași imuni­tate crescută.
Substanțele active din mușețel se asi­milează foarte ușor, dovedind o mira­cu­loasă compatibilitate cu orga­nis­mul uman. Proprietățile antibacteriene și an­ti­fungice sunt concentrate în uleiuri vo­la­tile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Ală­turi de tradițio­nala infuzie, există numeroase posi­bi­li­tăți de a îmbina calitățile mu­șețelului cu virtuțile altor me­­dicamente naturale. Iată câteva rețete, ușor de pre­gătit acasă:

Infuzie din mușețel și cimbru

Este un tonifiant ideal pentru siste­mul nostru imu­nitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezin­tă un ve­ri­tabil antibiotic natural, care acționează pe două fronturi: distruge agenții pato­geni și întărește capacitatea organis­mu­lui de a se autoapăra. Aceste cali­tăți am­plifică acțiunea benefică a mușe­țe­lului transfor­mând infuzia într-o ade­vă­rată porție de imunitate.
Ceaiul se prepară amestecând două linguri de mu­șețel uscat (30 g) cu o lin­gu­ră de cimbru uscat (15 g). Peste plan­­te se toarnă un litru de apă și se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt reco­man­date trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică și revigorează întregul orga­nism.

Mixtură imunostimulatoare

Ingrediente: trei linguri de mușețel uscat (apro­ximativ 45 g), o lingură de măceșe uscate și mă­runțite groșcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) și două lingurițe de scoarță de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine și se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis er­me­tic. Pentru a obține infuzia, se folosesc două lin­gurițe (10 g) din ames­tecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineața și seara, iar cura durează trei săptămâni.

Ceai împotriva infecțiilor fungice

Este un ajutor de neprețuit când, datorită imuno­de­ficienței, infecțiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de mușețel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) și două lin­gu­rițe de scorțișoară (10 g). Se folosesc două lingurițe de ames­tec la o cană de apă clocotită. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimi­neața, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul in­fec­țiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fie­care masă.

Ulei de mușețel și mentă

Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioa­re, principala "poartă” de intrare a viru­șilor și bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar. Ingrediente: 40 g flori de mușețel, uscate și mărunțite, 20 g frunze de mentă uscate și 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se ames­tecă întâi plantele și apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să comple­tăm permanent apa care se eva­poră din vasul aflat direct pe flacăra ara­gazului. Du­pă acest interval, se lasă la răcit și se stre­coară. Uleiul trebuie păs­trat în sticluțe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriță, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.

5. TEIUL - proimunitate și antistres

Cunoscut de veacuri drept arborele care alină sufe­rințele sufletului, teiul se înscrie în mod firesc în lista plantelor care luptă pentru echilibru și sănătate. Argu­mentul este foar­te simplu: când sufletul este bol­nav, se îmbolnăvește și trupul. Perioadele de agi­tație, stările de neli­niște și incertitu­di­ne, cu alte cu­vinte episoadele de stres pre­lungit, slăbesc până la epui­zare capacita­tea orga­nis­mului de a face față bolilor. În zilele noas­tre, stresul a devenit principalul inamic al sistemului imunitar și contribuie considerabil la apari­ția bolilor. De pildă, studii recente au demonstrat că stre­sul contribuie în proporție de 60% la apariția cance­rului. Din această perspectivă, flo­rile de tei, prin cali­tățile neuro­seda­tive și detoxi­fi­ante, reprezintă un ade­vă­rat concen­trat de echilibru, sănătate și vitalitate. Nu în ultimul rând, florile teiului con­țin sub­stanțe care sti­mulează refacerea țe­suturilor ajutând organismul să în­lo­cu­iască rapid celulele bolnave cu alte­le noi și sănă­toase. Pentru a ne bucura de protecția și sănătatea pe care arbo­re­le magic ne-o oferă prin buchetele sale de flori parfumate, trebuie să ape­lăm cât mai des la prepa­ratele medi­ci­nale pe bază de tei. Iată câteva exem­ple:

Ceai de tei și rozmarin

Ingrediente: o linguriță de flori de tei uscate și mă­runțite (5 g) și o lingu­riță de rozmarin uscat. Pes­te ames­tecul de plante se toarnă o cană de apă clo­cotită și se lasă la infuzat 5-10 mi­nu­te. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere și, după gust, se poate adăuga un praf de scorțișoară. Efectul binefăcător al teiului se face simțit pe deplin dacă ne obișnuim să bem, cu regularitate, trei căni pe zi, vreme de trei săptămâni.

Tinctură din flori de tei

Este un elixir concentrat cu efecte terapeutice deo­se­bit de puternice deoarece fluidizează sân­ge­le, gră­beș­te eliminarea toxinelor și ajută globulele albe (lim­fo­citele de tip B) să producă anticorpi. Ingrediente: 20 g flori de tei, uscate și măcinate, și 100 ml alcool ali­men­tar de 70 de grade. Plan­tele se pun într-un bor­can de sticlă și deasupra se toarnă alcoolul. După ce recipi­entul a fost închis ermetic se păstrează în locuri ferite de lumină timp de 10 zile, agitând maceratul de trei ori pe zi. La finalul acestei perioade, lichidul se filtrează și se păstrează în frigider încă 6 zile, pentru a se decanta. Tinctura se separă de reziduuri și se păs­trează în sticlu­țe închise la culoare. Pentru copii, doza recomandată este de 20 de picături, administrate seara, iar pentru adulți, 30 de picături, de două ori pe zi. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia du­pă o pauză de 7 zile, vreme de 3 luni.

Extract fluid de tei

Este un preparat cu efecte puternice, recomandat în cazuri de insomnie, iritabilitate exagerată, depresie sau atacuri de panică. Remediul se obține prin fierberea pe baie de aburi a 100 ml de tinctură. Pre­paratul este lăsat pe foc până când cantitatea inițială se redu­ce prin eva­porare la 30 ml, aproximativ 2 linguri de lichid. Prin acest procedeu alcoolul se evaporă și substanțele active ale plantei devin mult mai efici­ente. Pentru tratament, sunt in­dicate 20-30 de picături, dizol­vate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săp­tămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.

Vin medicinal din tei și busuioc

Este un leac benefic pentru cei care suferă de obo­sea­lă cronică, au un somn agitat sau se trezesc des în tim­pul nop­ții. Ingrediente: într-o sticlă de un litru se pun 50 g flori de tei și 50 g busuioc uscat și mărunțit. Deasupra se toarnă vin roșu sec și sticla se astupă bine cu un dop de plută. Poțiunea se lasă la macerat două săptămâni, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se depozitează în locuri umbroase. Se bea un păhărel (100 ml) seara, înainte de culcare.
Precizarea farmacistului: "Cele cinci plante pre­­zentate sunt întăritoare naturale ale sistemului imu­nitar, au efecte de durată, ne protejează de agresiunea mediului, dar cu următoarele condiții: să fie culese, uscate și păstrate în mod corespunzător”. D-l farma­cist Ion Bobaru a început să deslușească tainele plan­telor încă din vremea adolescenței, fiind absolvent al Liceului Agricol din Vidra, județul Giurgiu, cu diploma de tehnician agronom. "În facultate, am observat cu sur­­prindere că unele ierburi prezentate în manualele de liceu drept buruieni ce trebuie stârpite sunt, de fapt, valoroase plante medicinale. De atunci am înce­put să fiu fascinat de forța ierburilor de leac și sunt bucuros, ori de câte ori pot ajuta oamenii cu ceea ce știu despre cultivarea, îngrijirea și transformarea lor în medica­mente”.

D-l Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Ca­lea Galați nr. 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Cer­tificat de bună practică farma­ceutică pentru prepararea me­dicamentelor”, acordat de cole­giul Farmaciștilor din Româ­nia.