În legislaţia engleză medievală, mâinile reci ale soţului au fost unul din puţinele motive (egal cu comiterea unui adulter) ce dădea drept la divorţ.
Prima întrebare: este normal să avem mâinile şi picioarele reci? Sau semnele acestea sunt dovadă de boală? La această întrebare există mai multe răspunsuri.
Iarna, când afară e frig, e normal să ne îngheţe mâinile şi picioarele, dacă stăm mai multe ore în aer liber, dar îşi revin şi se încălzesc când intrăm într-un loc încălzit.
Când afară e primăvară sau vară şi mâinile noastre sunt totuşi reci, în cauză pot fi dereglări ale circulaţiei sângelui, distonie vegetativă, hipotensiune, afecţiuni ale sistemului nervos.
Dacă aveţi mâinile reci şi totuşi ele transpiră e semn de disfuncţii ale sistemului endocrin, şi anume, hipofuncţia glandei tiroide.
Dacă pe lângă faptul că sunteţi friguros, mai aveţi şi senzaţie de somnolenţă, dezinteres faţă de relaţia sexuală, iar memoria vă joacă feste, e bine să verificaţi nivelul de hormoni ai tiroidei.
Mâinile şi picioarele pot fi reci şi din cauza anemiei, ce se depistează uşor prin analiza sângelui.
Sensibilitatea la frig creşte considerabil la fumători, deoarece nicotina distruge vasele sanguine.
Dar membrele reci nu sunt neapărat un semn de patologie. Cauza poate fi sedentarismul, activitatea fizică insuficientă, mai ales la persoanele astenice, cu "oasele subţiri”, cum se spune în popor. În cazul lor, problema se rezolvă uşor, dacă apelează la mişcare şi exerciţii fizice.
În cazul când senzaţia de frig este legată de afecţiunile sistemului cardio-vascular sau endocrin, obligatoriu problema trebuie rezolvată la doctor.Dacă nu s-au depistat probleme serioase de sănătate, rezistenţa la frig se antrenează la domiciliu, folosind câteva metode şi reguli simple.
1. Începeţi ziua cu duşuri scoţiene, alternative, fierbinţi şi reci. Seara faceţi o baie caldă, cu sare grunjoasă sau cu ceaiuri din plante cu efect de relaxare (flori de lavandă, crizantemă, trandafir, rădăcină de odolean, mentă).
2. Purtaţi haine largi, care nu afectează circulaţia sângelui, renunţaţi la inele şi brăţări strânse. Nici încălţămintea să nu fie strâmtă, între ciorap şi gheată trebuie să rămână un strat subţire de aer. Cromoterapeuţii ne sfătuiesc să purtăm mănuşi şi şosete de culoare roşie, caldă, şi să renunţăm la cele albastre, ce produc senzaţie de răcoare. Şi, neapărat, alegeţi lâna naturală.
3. Persoanele care lucrează în perioada rece în spaţii neîncălzite sau afară să-şi pună în ciorapi câte 1-2 linguri de boia de ardei iute sau pulbere de muştar, pentru activarea circulaţiei.
4. De pe masă nu trebuie să lipsească legumele şi fructele, în special cele de culoare roşie şi albastru-vânăt. Pigmenţii lor acţionează pozitiv asupra vaselor sanguine, precum şi vitaminele A, C, E, PP şi microelementele, care întăresc pereţii capilarelor şi favorizează circulaţia periferică. Alimentele de bază pentru oamenii friguroşi sunt: hrişca, pâinea integrală, caisele uscate, merele şi citricele. În bucate se adaugă uleiuri nerafinate, presate la rece: ulei de in, soia, porumb sau se consumă peşte gras. Mâncarea se consumă numai caldă, iar înainte de a ieşi pe stradă, în zilele geroase, se recomandă o farfurie de supă fierbinte sau un pahar de ceai cu ghimbir. Ceaiul se prepară din 250 ml apă fierbinte, câte o linguriţă de rădăcină rasă sau pulbere uscată de ghimbir, suc de lămâie şi miere de albine.
6. Renunţaţi categoric la ţigări, alcool şi cafea, mai ales în perioada rece a anului.
7. Nu frecaţi pielea mâinilor îngheţate cu alcool sanitar sau cu palmele aspre, mai bine beţi un ceai fierbinte şi faceţi o baie caldă sau ţineţi mâinile sub un jet de apă rece.
8. În cazuri grave, cereţi părerea medicului de familie ca să vă prescrie medicamentele pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice.
"Leac” rusesc
Plante contra mâinilor reci
Ceaiul "Tinereţe veşnică”. Se amestecă câte 100 g de flori uscate de muşeţel, siminoc, sunătoare şi muguri de mesteacăn. O lingură de amestec se infuzează timp de 3-4 ore în 500 ml de apă fierbinte. Înainte de culcare, se beau 250 ml de infuzie strecurată cu o lingură de miere de albine. Dimineaţa se bea lichidul rămas, încălzit puţin, tot cu o lingură de miere de albine şi nu se mănâncă nimic timp de 2 ore. O cură durează până la terminarea amestecului de plante.
Balsam cu mărar. Se amestecă un pahar de seminţe de mărar, 2 linguri rădăcină de valeriană (odolean) şi se opăresc într-un termos mare cu 2 l de apă fierbinte. Se infuzează timp de 24 de ore. Lichidul strecurat şi răcit se amestecă cu un pahar de miere de albine. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Tinctură de usturoi. O căpăţână de usturoi tocat se macerează în 400 ml de alcool de 70 de grade, timp de 5 zile, la întuneric. Se beau câte 20-30 de picături (în funcţie de greutatea corporală) amestecate cu 50-70 ml de lapte sau apă, cu 30 de minute înainte de masă.