În legislația engleză medievală, mâinile reci ale soțului au fost unul din puținele motive (egal cu comiterea unui adulter) ce dădea drept la divorț.
Prima întrebare: este normal să avem mâinile și picioarele reci? Sau semnele acestea sunt dovadă de boală? La această întrebare există mai multe răspunsuri.
• Iarna, când afară e frig, e normal să ne înghețe mâinile și picioarele, dacă stăm mai multe ore în aer liber, dar își revin și se încălzesc când intrăm într-un loc încălzit.
• Când afară e primăvară sau vară și mâinile noastre sunt totuși reci, în cauză pot fi dereglări ale circulației sângelui, distonie vegetativă, hipotensiune, afecțiuni ale sistemului nervos.
• Dacă aveți mâinile reci și totuși ele transpiră e semn de disfuncții ale sistemului endocrin, și anume, hipofuncția glandei tiroide.
• Dacă pe lângă faptul că sunteți friguros, mai aveți și senzație de somnolență, dezinteres față de relația sexuală, iar memoria vă joacă feste, e bine să verificați nivelul de hormoni ai tiroidei.
• Mâinile și picioarele pot fi reci și din cauza anemiei, ce se depistează ușor prin analiza sângelui.
• Sensibilitatea la frig crește considerabil la fumători, deoarece nicotina distruge vasele sanguine.
• Dar membrele reci nu sunt neapărat un semn de patologie. Cauza poate fi sedentarismul, activitatea fizică insuficientă, mai ales la persoanele astenice, cu "oasele subțiri”, cum se spune în popor. În cazul lor, problema se rezolvă ușor, dacă apelează la mișcare și exerciții fizice.
În cazul când senzația de frig este legată de afecțiunile sistemului cardio-vascular sau endocrin, obligatoriu problema trebuie rezolvată la doctor.Dacă nu s-au depistat probleme serioase de sănătate, rezistența la frig se antrenează la domiciliu, folosind câteva metode și reguli simple.
1. Începeți ziua cu dușuri scoțiene, alternative, fierbinți și reci. Seara faceți o baie caldă, cu sare grunjoasă sau cu ceaiuri din plante cu efect de relaxare (flori de lavandă, crizantemă, trandafir, rădăcină de odolean, mentă).
2. Purtați haine largi, care nu afectează circulația sângelui, renunțați la inele și brățări strânse. Nici încălțămintea să nu fie strâmtă, între ciorap și gheată trebuie să rămână un strat subțire de aer. Cromoterapeuții ne sfătuiesc să purtăm mănuși și șosete de culoare roșie, caldă, și să renunțăm la cele albastre, ce produc senzație de răcoare. Și, neapărat, alegeți lâna naturală.
3. Persoanele care lucrează în perioada rece în spații neîncălzite sau afară să-și pună în ciorapi câte 1-2 linguri de boia de ardei iute sau pulbere de muștar, pentru activarea circulației.
4. De pe masă nu trebuie să lipsească legumele și fructele, în special cele de culoare roșie și albastru-vânăt. Pigmenții lor acționează pozitiv asupra vaselor sanguine, precum și vitaminele A, C, E, PP și microelementele, care întăresc pereții capilarelor și favorizează circulația periferică. Alimentele de bază pentru oamenii friguroși sunt: hrișca, pâinea integrală, caisele uscate, merele și citricele. În bucate se adaugă uleiuri nerafinate, presate la rece: ulei de in, soia, porumb sau se consumă pește gras. Mâncarea se consumă numai caldă, iar înainte de a ieși pe stradă, în zilele geroase, se recomandă o farfurie de supă fierbinte sau un pahar de ceai cu ghimbir. Ceaiul se prepară din 250 ml apă fierbinte, câte o linguriță de rădăcină rasă sau pulbere uscată de ghimbir, suc de lămâie și miere de albine.
5. Condimentele stimulează digestia, metabolismul, favorizează circulația sanguină și distribuirea căldurii în corp, de aceea ele trebuie să fie prezente în farfurie zilnic.
6. Renunțați categoric la țigări, alcool și cafea, mai ales în perioada rece a anului.
7. Nu frecați pielea mâinilor înghețate cu alcool sanitar sau cu palmele aspre, mai bine beți un ceai fierbinte și faceți o baie caldă sau țineți mâinile sub un jet de apă rece.
8. În cazuri grave, cereți părerea medicului de familie ca să vă prescrie medicamentele pentru îmbunătățirea circulației periferice.
"Leac” rusesc
Medicii militari din Rusia au elaborat câteva proceduri ce au un efect favorabil asupra vaselor sanguine și le fac mai puțin sensibile la frig. Aveți nevoie de un spațiu încălzit (de exemplu în baie) și altul cu temperatură joasă (în balcon). Se pregătesc 4 vase încăpătoare cu apă caldă (40-45 de grade), câte două în fiecare spațiu. Intrați întâi în spațiul încălzit și țineți picioarele și brațele în vasele cu apă caldă timp de 3-5 minute. Vă mutați apoi în spațiul rece și țineți brațele și picioarele în apă caldă timp de 10 minute. Repetați procedura zilnic, de câteva ori (de exemplu în prima zi - de 3 ori, în zilele următoare de 5-7 ori). La sfârșit, frecați energic membrele cu un prosop flaușat.
Plante contra mâinilor reci
• Ceaiul "Tinerețe veșnică”. Se amestecă câte 100 g de flori uscate de mușețel, siminoc, sunătoare și muguri de mesteacăn. O lingură de amestec se infuzează timp de 3-4 ore în 500 ml de apă fierbinte. Înainte de culcare, se beau 250 ml de infuzie strecurată cu o lingură de miere de albine. Dimineața se bea lichidul rămas, încălzit puțin, tot cu o lingură de miere de albine și nu se mănâncă nimic timp de 2 ore. O cură durează până la terminarea amestecului de plante.
• Balsam cu mărar. Se amestecă un pahar de semințe de mărar, 2 linguri rădăcină de valeriană (odolean) și se opăresc într-un termos mare cu 2 l de apă fierbinte. Se infuzează timp de 24 de ore. Lichidul strecurat și răcit se amestecă cu un pahar de miere de albine. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
• Tinctură de usturoi. O căpățână de usturoi tocat se macerează în 400 ml de alcool de 70 de grade, timp de 5 zile, la întuneric. Se beau câte 20-30 de picături (în funcție de greutatea corporală) amestecate cu 50-70 ml de lapte sau apă, cu 30 de minute înainte de masă.