Orice remediu natural obţinut din plante sau din produse de origine animală este redus la nimic, prin simpla încălzire la 60-70 de grade Celsius (în multe cazuri, chiar mai puţin). Voi dezvălui câteva alte "secrete” (pe lângă încălzirea de mai sus) despre remediile naturale pe care (afirm fără nici o exagerare şi asigurându-vă de autenticitatea modestiei mele) foarte puţini oameni le ştiu, motiv pentru care trebuie să îi ajutăm să le afle!
Plantele şi animalele ale căror produse le considerăm şi le utilizăm ca remedii (nu avem voie să spunem "medicamente”), trebuie să trăiască, să se dezvolte şi să se înmulţească în condiţii absolut naturale, originale, "sălbatice”!
În situaţia în care noi folosim, în creşterea lor, îngrăşăminte de sinteză, insecticide, fungicide, pesticide, ierbicide şi alte "cide”, care înseamnă "a ucide”, în aceste condiţii, plantele şi animalele respective nu mai sunt stimulate în producerea principiilor active care să combată dăunătorii lor naturali, principii care sunt, în fapt, remediile ce ne interesează pe noi. Lucrurile sunt încă şi mai tragice în cazul organismelor modificate genetic, mai ales din lumea plantelor, care nu mai au nici un "interes” în producerea acelor adevărate medicamente naturale la care apelăm.
Dintre animale, mă refer în special la albine, căci produsele lor (nu mierea, care produce aciditate) sunt cel mai adesea utilizate ca "remedii”. Dar sunt şi alte animale la care apelăm din aceleaşi motive, cum sunt peştii, cu uleiul de peşte, şi altele. În condiţii de flori (hrana albinelor) şi alimente modificate (hrana peştilor), şi ele se află în aceeaşi situaţie descrisă mai sus: produsele lor sunt sărace sau chiar lipsite de acele principii active care ne interesează pe noi.
Astăzi, totul este artificializat, sintetizat, falsificat, în numele eficienţei economice! Peştii sunt crescuţi în ferme intensive, hrăniţi cu produse vegetale şi/sau animale care, la rândul lor, sunt modificate genetic, sunt "îngrăşate” artificial, li se distrug dăunătorii cu "cide” şi, astfel, cercul vicios se închide. Majoritatea plantelor folosite pentru ceaiuri medicinale sunt crescute în ferme! Uitaţi-vă la fructele pe care le cumpărăm: afine mari cât o corcoduşă (sălbatică), murele, zmeura, căpşunele, îţi umplu gura dintr-un fruct numai! Caisele, piersicile, merele, toate sunt exagerat de mari, umflate artificial, fără nici un principiu activ, care le recomandau, înainte vreme, ca adevărate medicamente.
Încă îmi amintesc cum, mergând în copilărie prin păduri, găseam şi mâncam mere pădureţe (adică din pădure, "sălbatice”), pere pădureţe, cireşe sălbatice, usturoi sălbatic, toate mici şi prăpădite, fără să ştiu pe atunci că mâncam medicamente, literalmente!
Acestea sunt motivele pentru care leacurile milenare, procurate prin consumul produselor respective sau prin extracţia principiilor active, foarte bune şi eficiente altădată, nu mai "lucrează” astăzi şi ne fac să îi înjurăm pe cei care ni le recomandă sau vând!
Nu fac pledoarie pentru întoarcerea în sălbăticie, ci pentru revenirea la valorile tradiţionale, în tot şi în toate, inclusiv în modul de hrănire şi în tratarea afecţiunilor. Sigur, revenirea aceasta este problematică astăzi, cu aproape şapte miliarde de suflete trăitoare pe pământ, dar asta nu-i problema mea! Din nefericire, cei a căror problemă este caută (şi se pare că găsesc) "soluţii finale”, pe care nu se sfiesc să le aplice, după cum se întâmplă şi acum "când vorbim”!
VASILE PARASCAN - Los Angeles, California